-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Poruchy výživy a využití nutriční podpory u starších lidí a u chronicky nemocných
[Nutritional disorders and utilization of nutritional support inthe elderly and chronically sick]
Dalibor Musil
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- chronická nemoc komplikace MeSH
- dospělí MeSH
- hubenost etiologie MeSH
- index tělesné hmotnosti MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- nutriční podpora metody MeSH
- poruchy výživy diagnóza komplikace terapie MeSH
- senioři MeSH
- stárnutí MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- senioři MeSH
Výskyt podvýživy u hospitalizovaných nemocných na chirurgických, niterních a gerontologických odděleních se pohybuje od 40 do 50 %. U hospitalizovaných pacientů nad 65 let je prevalence proteo-energetické malnutrice (PEM) ještě vyšší, dosahuje až 65 %. Již pouze tato prostá podvýživa je spojena s nárůstem mortality a morbidity. Platí zde vzájemný vztah - každé chronické onemocnění vede k podvýživě a každá nedostatečná výživa má za následek klinicky latentní nebo manifestní onemocnění. Pokud staří lidé nepřicházejí k hospitalizaci již podvyživení a oslabení, může se porucha výživy velmi rychlo rozvinout během pobytu v nemocnici. V průběhu i krátké hospitalizace lze stav výživy výrazně zhoršit. Vyhublost a s ní spojené funkční poruchy jsou u většiny těchto nemocných následkem katabolického vlivu chronického onemocnění a také stárnutí. Hubnutí nelze od nemoci oddělit, musíme na ně pohlížet jako na jeden ze symptomů ukazujících na vysoké riziko úmrtí. I když byl vzájemný vztah podvýživy a špatné prognózy u starých lidí prokázán, nemůžeme z toho automaticky vyvozovat, že nutriční podpora vždy zlepší prognózu nemocného. Musíme mít na mysli, že stáří je nevyhnutelně spojeno se zhoršováním tělesných funkcí a celkovým chátráním. Nejdůležitější je na různé poruchy výživy myslet a včas je identifikovat nebo, ještě lépe, předcházet jim. Staří lidé mohou mít užitek z různých doplňků běžné stravy. Pouze malá část z nich potřebuje umělou výživu, ale tito nemocní by ji měli vždy dostat.
The prevalence of malnutrition in hospitalized patients at surgical, medical and gerontological departments is 40 to 50%. In hospitalized patients above 65 years the prevalence of protein-energy malnutrition (PEM) is even higher and reaches as much s 65%. This mere malnutrition is associated with an increased mortality and morbidity. The interrelationship holds - every chronic disease leads to malnutrition and inadequate nutrition leads to clinically latent or manifest disease. If old people are not admitted to hospital in a state of malnutrition, the nutritional disorder may develop very rapidly during the hospital stay. Even in the course of a brief hospitalization the nutritional status can markedly deteriorate. Wasting and associated functional disorders are in the majority of these patients the results of the catabolic effect of chronic disease and ageing. Loss of weight cannot be separated from disease and we must take it as one of the symptoms suggesting a high risk of death. Although the mutual relationship of undernutrition and adverse prognosis was proved in old people we cannot conclude automatically, that nutritional support will always improve the patient’s prognosis. We have to keep in mind that old age is inevitably associated with deterioration of bodily functions and general wasting. It is most important to keep in mind various nutritional disorders, to identify them in time, or even better, to prevent them. Old people may benefit from various dietary supplements. Only few need artificial nutrition, but those who need it should always get it.
Nutritional disorders and utilization of nutritional support inthe elderly and chronically sick
Poruchy výživy a využití nutriční podpory u starších lidí a u chronicky nemocných = Nutritional disorders and utilization of nutritional support inthe elderly and chronically sick /
Nutritional disorders and utilization of nutritional support inthe elderly and chronically sick /
Lit: 29
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc01014926
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130611150204.0
- 008
- 011100s2001 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Musil, Dalibor, $d 1966- $4 aut $7 nlk20030127462
- 245 10
- $a Poruchy výživy a využití nutriční podpory u starších lidí a u chronicky nemocných = $b Nutritional disorders and utilization of nutritional support inthe elderly and chronically sick / $c Dalibor Musil
- 246 11
- $a Nutritional disorders and utilization of nutritional support inthe elderly and chronically sick
- 314 __
- $a 2. interní klinika LF a FN, Olomouc, CZ
- 504 __
- $a Lit: 29
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Výskyt podvýživy u hospitalizovaných nemocných na chirurgických, niterních a gerontologických odděleních se pohybuje od 40 do 50 %. U hospitalizovaných pacientů nad 65 let je prevalence proteo-energetické malnutrice (PEM) ještě vyšší, dosahuje až 65 %. Již pouze tato prostá podvýživa je spojena s nárůstem mortality a morbidity. Platí zde vzájemný vztah - každé chronické onemocnění vede k podvýživě a každá nedostatečná výživa má za následek klinicky latentní nebo manifestní onemocnění. Pokud staří lidé nepřicházejí k hospitalizaci již podvyživení a oslabení, může se porucha výživy velmi rychlo rozvinout během pobytu v nemocnici. V průběhu i krátké hospitalizace lze stav výživy výrazně zhoršit. Vyhublost a s ní spojené funkční poruchy jsou u většiny těchto nemocných následkem katabolického vlivu chronického onemocnění a také stárnutí. Hubnutí nelze od nemoci oddělit, musíme na ně pohlížet jako na jeden ze symptomů ukazujících na vysoké riziko úmrtí. I když byl vzájemný vztah podvýživy a špatné prognózy u starých lidí prokázán, nemůžeme z toho automaticky vyvozovat, že nutriční podpora vždy zlepší prognózu nemocného. Musíme mít na mysli, že stáří je nevyhnutelně spojeno se zhoršováním tělesných funkcí a celkovým chátráním. Nejdůležitější je na různé poruchy výživy myslet a včas je identifikovat nebo, ještě lépe, předcházet jim. Staří lidé mohou mít užitek z různých doplňků běžné stravy. Pouze malá část z nich potřebuje umělou výživu, ale tito nemocní by ji měli vždy dostat.
- 520 9_
- $a The prevalence of malnutrition in hospitalized patients at surgical, medical and gerontological departments is 40 to 50%. In hospitalized patients above 65 years the prevalence of protein-energy malnutrition (PEM) is even higher and reaches as much s 65%. This mere malnutrition is associated with an increased mortality and morbidity. The interrelationship holds - every chronic disease leads to malnutrition and inadequate nutrition leads to clinically latent or manifest disease. If old people are not admitted to hospital in a state of malnutrition, the nutritional disorder may develop very rapidly during the hospital stay. Even in the course of a brief hospitalization the nutritional status can markedly deteriorate. Wasting and associated functional disorders are in the majority of these patients the results of the catabolic effect of chronic disease and ageing. Loss of weight cannot be separated from disease and we must take it as one of the symptoms suggesting a high risk of death. Although the mutual relationship of undernutrition and adverse prognosis was proved in old people we cannot conclude automatically, that nutritional support will always improve the patient’s prognosis. We have to keep in mind that old age is inevitably associated with deterioration of bodily functions and general wasting. It is most important to keep in mind various nutritional disorders, to identify them in time, or even better, to prevent them. Old people may benefit from various dietary supplements. Only few need artificial nutrition, but those who need it should always get it.
- 650 _2
- $a poruchy výživy $x DIAGNÓZA $x KOMPLIKACE $x TERAPIE $7 D009748
- 650 _2
- $a hubenost $x ETIOLOGIE $7 D013851
- 650 _2
- $a stárnutí $7 D000375
- 650 _2
- $a chronická nemoc $x KOMPLIKACE $7 D002908
- 650 _2
- $a index tělesné hmotnosti $7 D015992
- 650 _2
- $a nutriční podpora $x METODY $7 D018529
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a lidé středního věku $7 D008875
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 81, č. 9 (2001), s. 516-520 $x 0032-6739
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 0
- 990 __
- $a 20011215 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130611150546 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2001 $b Roč. 81 $c č. 9 $d s. 516-520 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
- LZP __
- $b přidání abstraktu