-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Současný pohled na biogenní aminy v potravinách
[Current view of biogenic amines in foods]
Martin Křížek, Pavel Kalač
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- biogenní aminy analýza chemie škodlivé účinky MeSH
- kontrola potravin metody MeSH
- polyaminy analýza chemie škodlivé účinky MeSH
- řízení kvality MeSH
- zákonodárství potravinářské MeSH
Biogenní anúny nepatří dosud meá látky běžně v potravinách sledované. Se zvyšujícími se nároky na kvalitu potravin, patrnými ve všech rozvinutých zemích, lze v budoucnu očekávat nárůst zájmu o tyto sloučeniny. Aminy v potravě mohou u vnímavých osob vyvolávat prudké fyziologické odezvy, mezi nejběžnější patří migréna. "Některá běžně používaná léčiva mohou účinek biogenních aminů ještě prohloubit. Dalším významným důvodem pro zjišťování obsahu aminů v potravinách je možnost využít jejich stanovení k posuzování kvality potravin, případně ke sledování průběhu zpracování potravinových surovin. Zjednodušení či automatizace stanovení nejběžnějších biogenních aminů v potravinách je rozhodující pro systematické sledování těchto látek.
Biogenic amines do not rank among compounds routinely monitored in foods. Increasing demands on the food quality, apparent in developed countries, will stimulate tiie interest in biogenic amines. Amines in foods can cause adverse physiological reactions, migraine being among the most common. Several widely used medications can potentiate the effect of biogenic amines. Their possible application as alternative quality criteria markers seems to be another important reason for amines determination in foods. Simplification or automation of the determination of the most common biogenic amines is decisive for their systematic monitoring.
Current view of biogenic amines in foods
Současný pohled na biogenní aminy v potravinách = Current view of biogenic amines in foods /
Current view of biogenic amines in foods /
Lit: 66
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc03006483
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20170215101047.0
- 008
- 030400s2002 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Křížek, Martin $4 aut
- 245 10
- $a Současný pohled na biogenní aminy v potravinách = $b Current view of biogenic amines in foods / $c Martin Křížek, Pavel Kalač
- 246 11
- $a Current view of biogenic amines in foods
- 314 __
- $a Katedra chemie, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice, CZ
- 504 __
- $a Lit: 66
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Biogenní anúny nepatří dosud meá látky běžně v potravinách sledované. Se zvyšujícími se nároky na kvalitu potravin, patrnými ve všech rozvinutých zemích, lze v budoucnu očekávat nárůst zájmu o tyto sloučeniny. Aminy v potravě mohou u vnímavých osob vyvolávat prudké fyziologické odezvy, mezi nejběžnější patří migréna. "Některá běžně používaná léčiva mohou účinek biogenních aminů ještě prohloubit. Dalším významným důvodem pro zjišťování obsahu aminů v potravinách je možnost využít jejich stanovení k posuzování kvality potravin, případně ke sledování průběhu zpracování potravinových surovin. Zjednodušení či automatizace stanovení nejběžnějších biogenních aminů v potravinách je rozhodující pro systematické sledování těchto látek.
- 520 9_
- $a Biogenic amines do not rank among compounds routinely monitored in foods. Increasing demands on the food quality, apparent in developed countries, will stimulate tiie interest in biogenic amines. Amines in foods can cause adverse physiological reactions, migraine being among the most common. Several widely used medications can potentiate the effect of biogenic amines. Their possible application as alternative quality criteria markers seems to be another important reason for amines determination in foods. Simplification or automation of the determination of the most common biogenic amines is decisive for their systematic monitoring.
- 650 _2
- $a biogenní aminy $x ANALÝZA $x CHEMIE $x škodlivé účinky $7 D001679
- 650 _2
- $a polyaminy $x ANALÝZA $x CHEMIE $x škodlivé účinky $7 D011073
- 650 _2
- $a kontrola potravin $x METODY $7 D005513
- 650 _2
- $a řízení kvality $7 D011786
- 650 _2
- $a zákonodárství potravinářské $7 D007881
- 700 1_
- $a Kalač, Pavel, $d 1943- $4 aut $7 xx0007355
- 773 0_
- $w MED00011467 $t Kontakt $g Roč. 4, č. 2/3 (2002), s. 53-61 $x 1212-4117
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2178 $c 1249a $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20030506 $b ABA008
- 991 __
- $a 20170215101232 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2002 $b Roč. 4 $c č. 2/3 $d s. 53-61 $i 1212-4117 $m Kontakt (České Budějovice) $x MED00011467
- LZP __
- $b přidání abstraktu