• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Současný pohled na biogenní aminy v potravinách
[Current view of biogenic amines in foods]

Martin Křížek, Pavel Kalač

. 2002 ; Roč. 4 (č. 2/3) : s. 53-61.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc03006483

Biogenní anúny nepatří dosud meá látky běžně v potravinách sledované. Se zvyšujícími se nároky na kvalitu potravin, patrnými ve všech rozvinutých zemích, lze v budoucnu očekávat nárůst zájmu o tyto sloučeniny. Aminy v potravě mohou u vnímavých osob vyvolávat prudké fyziologické odezvy, mezi nejběžnější patří migréna. "Některá běžně používaná léčiva mohou účinek biogenních aminů ještě prohloubit. Dalším významným důvodem pro zjišťování obsahu aminů v potravinách je možnost využít jejich stanovení k posuzování kvality potravin, případně ke sledování průběhu zpracování potravinových surovin. Zjednodušení či automatizace stanovení nejběžnějších biogenních aminů v potravinách je rozhodující pro systematické sledování těchto látek.

Biogenic amines do not rank among compounds routinely monitored in foods. Increasing demands on the food quality, apparent in developed countries, will stimulate tiie interest in biogenic amines. Amines in foods can cause adverse physiological reactions, migraine being among the most common. Several widely used medications can potentiate the effect of biogenic amines. Their possible application as alternative quality criteria markers seems to be another important reason for amines determination in foods. Simplification or automation of the determination of the most common biogenic amines is decisive for their systematic monitoring.

Current view of biogenic amines in foods

Současný pohled na biogenní aminy v potravinách = Current view of biogenic amines in foods /

Current view of biogenic amines in foods /

Bibliografie atd.

Lit: 66

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc03006483
003      
CZ-PrNML
005      
20170215101047.0
008      
030400s2002 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Křížek, Martin $4 aut
245    10
$a Současný pohled na biogenní aminy v potravinách = $b Current view of biogenic amines in foods / $c Martin Křížek, Pavel Kalač
246    11
$a Current view of biogenic amines in foods
314    __
$a Katedra chemie, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice, CZ
504    __
$a Lit: 66
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Biogenní anúny nepatří dosud meá látky běžně v potravinách sledované. Se zvyšujícími se nároky na kvalitu potravin, patrnými ve všech rozvinutých zemích, lze v budoucnu očekávat nárůst zájmu o tyto sloučeniny. Aminy v potravě mohou u vnímavých osob vyvolávat prudké fyziologické odezvy, mezi nejběžnější patří migréna. "Některá běžně používaná léčiva mohou účinek biogenních aminů ještě prohloubit. Dalším významným důvodem pro zjišťování obsahu aminů v potravinách je možnost využít jejich stanovení k posuzování kvality potravin, případně ke sledování průběhu zpracování potravinových surovin. Zjednodušení či automatizace stanovení nejběžnějších biogenních aminů v potravinách je rozhodující pro systematické sledování těchto látek.
520    9_
$a Biogenic amines do not rank among compounds routinely monitored in foods. Increasing demands on the food quality, apparent in developed countries, will stimulate tiie interest in biogenic amines. Amines in foods can cause adverse physiological reactions, migraine being among the most common. Several widely used medications can potentiate the effect of biogenic amines. Their possible application as alternative quality criteria markers seems to be another important reason for amines determination in foods. Simplification or automation of the determination of the most common biogenic amines is decisive for their systematic monitoring.
650    _2
$a biogenní aminy $x ANALÝZA $x CHEMIE $x škodlivé účinky $7 D001679
650    _2
$a polyaminy $x ANALÝZA $x CHEMIE $x škodlivé účinky $7 D011073
650    _2
$a kontrola potravin $x METODY $7 D005513
650    _2
$a řízení kvality $7 D011786
650    _2
$a zákonodárství potravinářské $7 D007881
700    1_
$a Kalač, Pavel, $d 1943- $4 aut $7 xx0007355
773    0_
$w MED00011467 $t Kontakt $g Roč. 4, č. 2/3 (2002), s. 53-61 $x 1212-4117
910    __
$a ABA008 $b B 2178 $c 1249a $y 0 $z 0
990    __
$a 20030506 $b ABA008
991    __
$a 20170215101232 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2002 $b Roč. 4 $c č. 2/3 $d s. 53-61 $i 1212-4117 $m Kontakt (České Budějovice) $x MED00011467
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...