Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Vliv potravy na terapeutickou hodnotu léčiv ve vyšším věku

Daniela Fialová

. 2003 ; Roč. 1 (č. 1) : s. 20-26.

Language Czech Country Czech Republic

Současný výzkum v oblasti lékových interakcí se znovu vrací k otázce vlivu potravy na terapeutickou hodnotu léčiv, neboť se ukazuje, že naše poznání je v tomto směru stále omezené. Farmakologickou léčbu (její průběh a výsledek) mohou významně ovlivňovat některé složky potravy (indoly, aminokyseliny, bioflavonoidy, třísloviny, glykosidy, vitaminy, mikro a makroelementy, aj.). Ačkoliv řada interakcí léků s potravou je známa již dlouho, bývá vliv potravy na terapeutickou účinnost a bezpečnost podávaných léčiv často podceňován a málokdy se počítá v terapeutických úvahách se změnami nutrice jako s možnou Pncinou selhání léčby. článek podává ucelený přehled o principech dávno známých interakcí léků s potravou, stejně tak i o novějších poznatcích z té to oblasti (např. o P-glykoproteinovém transportu, indukci a inhibici CYP450 hepatálních a intestinálních izoenzymů, o roli koenzymu Q10 v bezpečnosti tricyklických antidepresiv apod.). Cílem článku je seznámit odbornou veřejnost s významem nutričního režimu pro účinnost a bezpečnost léků a podpořit tak využití těchto poznatků v běžné klinické praxi.

Contemporary research in the field of drug interaaions resolve the question of the nutrition influence on the therapeutic value of drugs. Dur knowledge in this area is still limited. Many food components may change the outcomes of the pharmacotherapy (e.g. indoles, aminoacids, bioflavonoids, glycosides, vitamines, micro- and macroelements, etc.). Athrough some of the drug-food interaaions are known for a long time, the professionals very often underestimate the real impaa of food on efficacy and safety of drug treatment. In the case of uneffeaiveness or side effects of pharmacotherapy, nutrition is not always considered as a possible cause of the drug treatment failure. The article provides the comperhensive overview of main principles of drug-food interaaions- not even of the old ones, but discusses also the new knowledge in this field (e.g. the role of P-glycoprotein transport induaion and inhibition of CYP450 hepatic and intestinal izoenzymes, the role of coenzyme Q10 in safety of tricyclic antidepressants, etc.). The aim of this article is to emphasize the importance of food-drug interactions and to enable praaicing these knowlegde in clinical work.

Bibliography, etc.

Lit: 15

Bibliography, etc.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc03009588
003      
CZ-PrNML
005      
20160209085918.0
008      
030500s2003 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Fialová, Daniela $4 aut $7 xx0074268
245    10
$a Vliv potravy na terapeutickou hodnotu léčiv ve vyšším věku / $c Daniela Fialová
314    __
$a Geriatrická klinika 1. LF a VFN, Praha, CZ
504    __
$a Lit: 15
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Současný výzkum v oblasti lékových interakcí se znovu vrací k otázce vlivu potravy na terapeutickou hodnotu léčiv, neboť se ukazuje, že naše poznání je v tomto směru stále omezené. Farmakologickou léčbu (její průběh a výsledek) mohou významně ovlivňovat některé složky potravy (indoly, aminokyseliny, bioflavonoidy, třísloviny, glykosidy, vitaminy, mikro a makroelementy, aj.). Ačkoliv řada interakcí léků s potravou je známa již dlouho, bývá vliv potravy na terapeutickou účinnost a bezpečnost podávaných léčiv často podceňován a málokdy se počítá v terapeutických úvahách se změnami nutrice jako s možnou Pncinou selhání léčby. článek podává ucelený přehled o principech dávno známých interakcí léků s potravou, stejně tak i o novějších poznatcích z té to oblasti (např. o P-glykoproteinovém transportu, indukci a inhibici CYP450 hepatálních a intestinálních izoenzymů, o roli koenzymu Q10 v bezpečnosti tricyklických antidepresiv apod.). Cílem článku je seznámit odbornou veřejnost s významem nutričního režimu pro účinnost a bezpečnost léků a podpořit tak využití těchto poznatků v běžné klinické praxi.
520    9_
$a Contemporary research in the field of drug interaaions resolve the question of the nutrition influence on the therapeutic value of drugs. Dur knowledge in this area is still limited. Many food components may change the outcomes of the pharmacotherapy (e.g. indoles, aminoacids, bioflavonoids, glycosides, vitamines, micro- and macroelements, etc.). Athrough some of the drug-food interaaions are known for a long time, the professionals very often underestimate the real impaa of food on efficacy and safety of drug treatment. In the case of uneffeaiveness or side effects of pharmacotherapy, nutrition is not always considered as a possible cause of the drug treatment failure. The article provides the comperhensive overview of main principles of drug-food interaaions- not even of the old ones, but discusses also the new knowledge in this field (e.g. the role of P-glycoprotein transport induaion and inhibition of CYP450 hepatic and intestinal izoenzymes, the role of coenzyme Q10 in safety of tricyclic antidepressants, etc.). The aim of this article is to emphasize the importance of food-drug interactions and to enable praaicing these knowlegde in clinical work.
650    _2
$a senioři $7 D000368
650    _2
$a lékové interakce $7 D004347
650    _2
$a potraviny $7 D005502
650    _2
$a léčivé přípravky $x APLIKACE A DÁVKOVÁNÍ $7 D004364
650    _2
$a hodnocení léčiv $7 D004341
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
650    _2
$a farmakoterapie $7 D004358
773    0_
$w MED00012666 $t Česká geriatrická revue $g Roč. 1, č. 1 (2003), s. 20-26 $x 1214-0732
910    __
$a ABA008 $b B 2298 $y 0 $z 0
990    __
$a 20030704 $b ABA008
991    __
$a 20160209090056 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2003 $b Roč. 1 $c č. 1 $d s. 20-26 $i 1214-0732 $m Česká geriatrická revue $x MED00012666
LZP    __
$b přidání abstraktu

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...