-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Nealkoholická rizika alkoholických nápojů
[Non-alcoholic risks of alcoholic beverages]
Milan Teřl, J. Chlumský, Ondřej Rybníček
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- alergeny aplikace a dávkování škodlivé účinky MeSH
- alkoholické nápoje MeSH
- histamin aplikace a dávkování škodlivé účinky MeSH
- karcinogeny aplikace a dávkování škodlivé účinky MeSH
- oxid siřičitý aplikace a dávkování škodlivé účinky MeSH
- riziko MeSH
- sacharidy aplikace a dávkování škodlivé účinky MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Alkoholické nápoje jsou potenciálním zdrojem četných zdravotních rizik. Všeobecná rizika jsou dobře známa, vyplývají především z obsahu vlastního alkoholu a jejich míra bývá přímo úměrná konzumovanému množství. Alkoholické nápoje však obsahují pestrou škálu nealkoholických složek, kterémohou být rovněž zdrojemzdravotních rizik. Některé z těchto látek působí alergickými nebo pseudoalergickými mechanizmy a nežádoucí reakce se mohou objevit již po malém množství nápoje. Článek podává základní přehled alkoholických nápojů, zmiňuje důležité technologické postupy jejich výroby a uvádí nejdůležitější výsledné komponenty jejich jednotlivých druhů. Zvláštní pozornost věnuje těm nealkoholickým složkám, které mohou být příčinou nežádoucích účinků na lidské zdraví.
Alcoholic beverages are a potential source of numerous health risks. The general risks are well known; first of all they result fromthe contents of the alcohol and their degree is directly proportional to the amount consumed.However, alcoholic beverages contain also a wide range of non-alcoholic components, which can be a source of health risks as well. Some of these substances work through allergic or pseudoallergic mechanisms and such undesired response can appear early after the consumption of a small amount of beverage. The article offers a basic survey of alcoholic beverages; it mentions important technological procedures of their production stating also the most significant resulting components of their individual types. A special attention is paid to the non-alcoholic components, which can be the cause of undesired effects on the human health.
Non-alcoholic risks of alcoholic beverages
Nealkoholická rizika alkoholických nápojů = Non-alcoholic risks of alcoholic beverages /
Non-alcoholic risks of alcoholic beverages /
Lit. 32
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc05001890
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130719111927.0
- 008
- 050302s2004 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Teřl, Milan, $d 1956- $4 aut $7 mzk2004248938
- 245 10
- $a Nealkoholická rizika alkoholických nápojů = $b Non-alcoholic risks of alcoholic beverages / $c Milan Teřl, J. Chlumský, Ondřej Rybníček
- 246 11
- $a Non-alcoholic risks of alcoholic beverages
- 314 __
- $a Klinika TRN FN a LF UK, Plzeň, CZ
- 504 __
- $a Lit. 32
- 520 3_
- $a Alkoholické nápoje jsou potenciálním zdrojem četných zdravotních rizik. Všeobecná rizika jsou dobře známa, vyplývají především z obsahu vlastního alkoholu a jejich míra bývá přímo úměrná konzumovanému množství. Alkoholické nápoje však obsahují pestrou škálu nealkoholických složek, kterémohou být rovněž zdrojemzdravotních rizik. Některé z těchto látek působí alergickými nebo pseudoalergickými mechanizmy a nežádoucí reakce se mohou objevit již po malém množství nápoje. Článek podává základní přehled alkoholických nápojů, zmiňuje důležité technologické postupy jejich výroby a uvádí nejdůležitější výsledné komponenty jejich jednotlivých druhů. Zvláštní pozornost věnuje těm nealkoholickým složkám, které mohou být příčinou nežádoucích účinků na lidské zdraví.
- 520 9_
- $a Alcoholic beverages are a potential source of numerous health risks. The general risks are well known; first of all they result fromthe contents of the alcohol and their degree is directly proportional to the amount consumed.However, alcoholic beverages contain also a wide range of non-alcoholic components, which can be a source of health risks as well. Some of these substances work through allergic or pseudoallergic mechanisms and such undesired response can appear early after the consumption of a small amount of beverage. The article offers a basic survey of alcoholic beverages; it mentions important technological procedures of their production stating also the most significant resulting components of their individual types. A special attention is paid to the non-alcoholic components, which can be the cause of undesired effects on the human health.
- 650 _2
- $a alkoholické nápoje $7 D000434
- 650 _2
- $a riziko $7 D012306
- 650 _2
- $a karcinogeny $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D002273
- 650 _2
- $a histamin $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D006632
- 650 _2
- $a sacharidy $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D002241
- 650 _2
- $a alergeny $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D000485
- 650 _2
- $a oxid siřičitý $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D013458
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Chlumský, J. $4 aut
- 700 1_
- $a Rybníček, Ondřej, $d 1962- $4 aut $7 xx0000489
- 773 0_
- $w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 143, č. 12 (2004), s. 817-822 $x 0008-7335
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0
- 990 __
- $a 20050315 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130719112410 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2004 $b Roč. 143 $c č. 12 $d s. 817-822 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
- LZP __
- $b přidání abstraktu