• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nealkoholická rizika alkoholických nápojů
[Non-alcoholic risks of alcoholic beverages]

Milan Teřl, J. Chlumský, Ondřej Rybníček

. 2004 ; Roč. 143 (č. 12) : s. 817-822.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc05001890

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Alkoholické nápoje jsou potenciálním zdrojem četných zdravotních rizik. Všeobecná rizika jsou dobře známa, vyplývají především z obsahu vlastního alkoholu a jejich míra bývá přímo úměrná konzumovanému množství. Alkoholické nápoje však obsahují pestrou škálu nealkoholických složek, kterémohou být rovněž zdrojemzdravotních rizik. Některé z těchto látek působí alergickými nebo pseudoalergickými mechanizmy a nežádoucí reakce se mohou objevit již po malém množství nápoje. Článek podává základní přehled alkoholických nápojů, zmiňuje důležité technologické postupy jejich výroby a uvádí nejdůležitější výsledné komponenty jejich jednotlivých druhů. Zvláštní pozornost věnuje těm nealkoholickým složkám, které mohou být příčinou nežádoucích účinků na lidské zdraví.

Alcoholic beverages are a potential source of numerous health risks. The general risks are well known; first of all they result fromthe contents of the alcohol and their degree is directly proportional to the amount consumed.However, alcoholic beverages contain also a wide range of non-alcoholic components, which can be a source of health risks as well. Some of these substances work through allergic or pseudoallergic mechanisms and such undesired response can appear early after the consumption of a small amount of beverage. The article offers a basic survey of alcoholic beverages; it mentions important technological procedures of their production stating also the most significant resulting components of their individual types. A special attention is paid to the non-alcoholic components, which can be the cause of undesired effects on the human health.

Non-alcoholic risks of alcoholic beverages

Nealkoholická rizika alkoholických nápojů = Non-alcoholic risks of alcoholic beverages /

Non-alcoholic risks of alcoholic beverages /

Bibliografie atd.

Lit. 32

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc05001890
003      
CZ-PrNML
005      
20130719111927.0
008      
050302s2004 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Teřl, Milan, $d 1956- $4 aut $7 mzk2004248938
245    10
$a Nealkoholická rizika alkoholických nápojů = $b Non-alcoholic risks of alcoholic beverages / $c Milan Teřl, J. Chlumský, Ondřej Rybníček
246    11
$a Non-alcoholic risks of alcoholic beverages
314    __
$a Klinika TRN FN a LF UK, Plzeň, CZ
504    __
$a Lit. 32
520    3_
$a Alkoholické nápoje jsou potenciálním zdrojem četných zdravotních rizik. Všeobecná rizika jsou dobře známa, vyplývají především z obsahu vlastního alkoholu a jejich míra bývá přímo úměrná konzumovanému množství. Alkoholické nápoje však obsahují pestrou škálu nealkoholických složek, kterémohou být rovněž zdrojemzdravotních rizik. Některé z těchto látek působí alergickými nebo pseudoalergickými mechanizmy a nežádoucí reakce se mohou objevit již po malém množství nápoje. Článek podává základní přehled alkoholických nápojů, zmiňuje důležité technologické postupy jejich výroby a uvádí nejdůležitější výsledné komponenty jejich jednotlivých druhů. Zvláštní pozornost věnuje těm nealkoholickým složkám, které mohou být příčinou nežádoucích účinků na lidské zdraví.
520    9_
$a Alcoholic beverages are a potential source of numerous health risks. The general risks are well known; first of all they result fromthe contents of the alcohol and their degree is directly proportional to the amount consumed.However, alcoholic beverages contain also a wide range of non-alcoholic components, which can be a source of health risks as well. Some of these substances work through allergic or pseudoallergic mechanisms and such undesired response can appear early after the consumption of a small amount of beverage. The article offers a basic survey of alcoholic beverages; it mentions important technological procedures of their production stating also the most significant resulting components of their individual types. A special attention is paid to the non-alcoholic components, which can be the cause of undesired effects on the human health.
650    _2
$a alkoholické nápoje $7 D000434
650    _2
$a riziko $7 D012306
650    _2
$a karcinogeny $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D002273
650    _2
$a histamin $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D006632
650    _2
$a sacharidy $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D002241
650    _2
$a alergeny $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D000485
650    _2
$a oxid siřičitý $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $7 D013458
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Chlumský, J. $4 aut
700    1_
$a Rybníček, Ondřej, $d 1962- $4 aut $7 xx0000489
773    0_
$w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 143, č. 12 (2004), s. 817-822 $x 0008-7335
910    __
$a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0
990    __
$a 20050315 $b ABA008
991    __
$a 20130719112410 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2004 $b Roč. 143 $c č. 12 $d s. 817-822 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...