• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Scombroid syndrom [Scombroid syndrome]

Simona Bělohlávková, Martin Fuchs

. 2005 ; Roč. 7 (č. 3) : s. 230-233.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu kazuistiky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc06006879

Scombroid syndrom je souhrn příznaků, který je vyvolán působením biogenních aminů, zejména histaminu, požitých v potravě. Nejčastěji kontaminovanými potravinami jsou ryby z čeledí Scombridae a Scomberesocidae, zejména makrela, treska a tuňák, a z názvu těchto čeledí je odvozen i název scombroid syndrome. Hladina histaminu v rybě, která je schopna způsobit rozvinutou symptomatologii scombroid syndromu, přesahuje 20mg/100gramů rybího masa. Dalšími potravinami, které mohou obsahovat vyšší množství histaminu, jsou zejména špenát, lilek, banány, červená vína a sýry (např. ementál). Svými příznaky, mezi které patří generalizovaný exantém, erytém, nauzea, průjem, zvracení, tachykardie, palpitace, hypotenze až šok, připomíná zejména akutně probíhající alergickou, resp. anafylaktickou reakci.

Scombroid syndrome is a complex of symptoms caused by biogenic amines, mainlythe histamine, contained in foods. Most frequently contaminated foods appear to be the fish of Scombridae and Scomberesocidae families, typically the mackerel, haddock and tuna. The term "scombroid syndrome" comes from the name of these families. The concentration of histamine in fish capable of developing scombroid syndrome symptomatology usually exceeds 20mg /100 grams of fish meat. Spinach, eggplant, bananas, red wine and cheese, (e.g. emental) belong to foods containing also higher amounts of histamine. By its symptoms like generalized exanthema, erythema, nausea, vomiting, diarrhoea, tachycardia, palpitations, hypotension or shock state resembles scombroid syndrome acute allergic or even anaphylactic reaction.

Scombroid syndrome

Scombroid syndrom = Scombroid syndrome /

Scombroid syndrome /

Bibliografie atd.

Lit. 6

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc06006879
003      
CZ-PrNML
005      
20150423120939.0
008      
060704s2005 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze
044    __
$a xr
100    1_
$a Bělohlávková, Simona $4 aut
245    10
$a Scombroid syndrom = $b Scombroid syndrome / $c Simona Bělohlávková, Martin Fuchs
246    11
$a Scombroid syndrome
314    __
$a FN Na Bulovce, Praha 8, CZ
504    __
$a Lit. 6
520    3_
$a Scombroid syndrom je souhrn příznaků, který je vyvolán působením biogenních aminů, zejména histaminu, požitých v potravě. Nejčastěji kontaminovanými potravinami jsou ryby z čeledí Scombridae a Scomberesocidae, zejména makrela, treska a tuňák, a z názvu těchto čeledí je odvozen i název scombroid syndrome. Hladina histaminu v rybě, která je schopna způsobit rozvinutou symptomatologii scombroid syndromu, přesahuje 20mg/100gramů rybího masa. Dalšími potravinami, které mohou obsahovat vyšší množství histaminu, jsou zejména špenát, lilek, banány, červená vína a sýry (např. ementál). Svými příznaky, mezi které patří generalizovaný exantém, erytém, nauzea, průjem, zvracení, tachykardie, palpitace, hypotenze až šok, připomíná zejména akutně probíhající alergickou, resp. anafylaktickou reakci.
520    9_
$a Scombroid syndrome is a complex of symptoms caused by biogenic amines, mainlythe histamine, contained in foods. Most frequently contaminated foods appear to be the fish of Scombridae and Scomberesocidae families, typically the mackerel, haddock and tuna. The term "scombroid syndrome" comes from the name of these families. The concentration of histamine in fish capable of developing scombroid syndrome symptomatology usually exceeds 20mg /100 grams of fish meat. Spinach, eggplant, bananas, red wine and cheese, (e.g. emental) belong to foods containing also higher amounts of histamine. By its symptoms like generalized exanthema, erythema, nausea, vomiting, diarrhoea, tachycardia, palpitations, hypotension or shock state resembles scombroid syndrome acute allergic or even anaphylactic reaction.
650    _2
$a potravinová alergie $x diagnóza $x etiologie $x terapie $7 D005512
650    _2
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a ryby $7 D005399
650    _2
$a histamin $x fyziologie $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D006632
650    _2
$a příznaky a symptomy $7 D012816
650    _2
$a imunoglobulin E $x krev $7 D007073
650    _2
$a antihistaminika $x aplikace a dávkování $x farmakologie $7 D006633
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
655    _2
$a kazuistiky $7 D002363
700    1_
$a Fuchs, Martin, $d 1958- $4 aut $7 mzk2005318213
773    0_
$w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 7, č. 3 (2005), s. 230-233 $x 1212-3536
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
990    __
$a 20060711 $b ABA008
991    __
$a 20150423121239 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2005 $b Roč. 7 $c č. 3 $d s. 230-233 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...