-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Scombroid syndrom [Scombroid syndrome]
Simona Bělohlávková, Martin Fuchs
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu kazuistiky
- MeSH
- antihistaminika aplikace a dávkování farmakologie MeSH
- histamin fyziologie imunologie škodlivé účinky MeSH
- imunoglobulin E krev MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie diagnóza etiologie terapie MeSH
- příznaky a symptomy MeSH
- ryby MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- kazuistiky MeSH
Scombroid syndrom je souhrn příznaků, který je vyvolán působením biogenních aminů, zejména histaminu, požitých v potravě. Nejčastěji kontaminovanými potravinami jsou ryby z čeledí Scombridae a Scomberesocidae, zejména makrela, treska a tuňák, a z názvu těchto čeledí je odvozen i název scombroid syndrome. Hladina histaminu v rybě, která je schopna způsobit rozvinutou symptomatologii scombroid syndromu, přesahuje 20mg/100gramů rybího masa. Dalšími potravinami, které mohou obsahovat vyšší množství histaminu, jsou zejména špenát, lilek, banány, červená vína a sýry (např. ementál). Svými příznaky, mezi které patří generalizovaný exantém, erytém, nauzea, průjem, zvracení, tachykardie, palpitace, hypotenze až šok, připomíná zejména akutně probíhající alergickou, resp. anafylaktickou reakci.
Scombroid syndrome is a complex of symptoms caused by biogenic amines, mainlythe histamine, contained in foods. Most frequently contaminated foods appear to be the fish of Scombridae and Scomberesocidae families, typically the mackerel, haddock and tuna. The term "scombroid syndrome" comes from the name of these families. The concentration of histamine in fish capable of developing scombroid syndrome symptomatology usually exceeds 20mg /100 grams of fish meat. Spinach, eggplant, bananas, red wine and cheese, (e.g. emental) belong to foods containing also higher amounts of histamine. By its symptoms like generalized exanthema, erythema, nausea, vomiting, diarrhoea, tachycardia, palpitations, hypotension or shock state resembles scombroid syndrome acute allergic or even anaphylactic reaction.
Scombroid syndrome
Scombroid syndrom = Scombroid syndrome /
Scombroid syndrome /
Lit. 6
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc06006879
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150423120939.0
- 008
- 060704s2005 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bělohlávková, Simona $4 aut
- 245 10
- $a Scombroid syndrom = $b Scombroid syndrome / $c Simona Bělohlávková, Martin Fuchs
- 246 11
- $a Scombroid syndrome
- 314 __
- $a FN Na Bulovce, Praha 8, CZ
- 504 __
- $a Lit. 6
- 520 3_
- $a Scombroid syndrom je souhrn příznaků, který je vyvolán působením biogenních aminů, zejména histaminu, požitých v potravě. Nejčastěji kontaminovanými potravinami jsou ryby z čeledí Scombridae a Scomberesocidae, zejména makrela, treska a tuňák, a z názvu těchto čeledí je odvozen i název scombroid syndrome. Hladina histaminu v rybě, která je schopna způsobit rozvinutou symptomatologii scombroid syndromu, přesahuje 20mg/100gramů rybího masa. Dalšími potravinami, které mohou obsahovat vyšší množství histaminu, jsou zejména špenát, lilek, banány, červená vína a sýry (např. ementál). Svými příznaky, mezi které patří generalizovaný exantém, erytém, nauzea, průjem, zvracení, tachykardie, palpitace, hypotenze až šok, připomíná zejména akutně probíhající alergickou, resp. anafylaktickou reakci.
- 520 9_
- $a Scombroid syndrome is a complex of symptoms caused by biogenic amines, mainlythe histamine, contained in foods. Most frequently contaminated foods appear to be the fish of Scombridae and Scomberesocidae families, typically the mackerel, haddock and tuna. The term "scombroid syndrome" comes from the name of these families. The concentration of histamine in fish capable of developing scombroid syndrome symptomatology usually exceeds 20mg /100 grams of fish meat. Spinach, eggplant, bananas, red wine and cheese, (e.g. emental) belong to foods containing also higher amounts of histamine. By its symptoms like generalized exanthema, erythema, nausea, vomiting, diarrhoea, tachycardia, palpitations, hypotension or shock state resembles scombroid syndrome acute allergic or even anaphylactic reaction.
- 650 _2
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x etiologie $x terapie $7 D005512
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a ryby $7 D005399
- 650 _2
- $a histamin $x fyziologie $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D006632
- 650 _2
- $a příznaky a symptomy $7 D012816
- 650 _2
- $a imunoglobulin E $x krev $7 D007073
- 650 _2
- $a antihistaminika $x aplikace a dávkování $x farmakologie $7 D006633
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 655 _2
- $a kazuistiky $7 D002363
- 700 1_
- $a Fuchs, Martin, $d 1958- $4 aut $7 mzk2005318213
- 773 0_
- $w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 7, č. 3 (2005), s. 230-233 $x 1212-3536
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20060711 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150423121239 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2005 $b Roč. 7 $c č. 3 $d s. 230-233 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $b přidání abstraktu