-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Výskyt a význam enantiomerů v potravinách
[Presence and importance of enantiomers in food]
Simona Srkalová, Květa Kalíková, Eva Tesařová
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- aminokyseliny chemie MeSH
- analýza potravin MeSH
- financování organizované MeSH
- flavonoidy chemie MeSH
- hydroxykyseliny chemie MeSH
- kontrola potravin MeSH
- laktony chemie MeSH
- potravinářská technologie MeSH
- terpeny chemie MeSH
- vitaminy chemie MeSH
- vztahy mezi strukturou a aktivitou MeSH
The chirality of natural and synthetic compounds is a significant factor in evaluation of food quality. Individual enantiomers or enantiomeric ratios in food components do not influence only flavour and aroma but also affect their nutritional values. As a consequence of foodstuff processing, chiral components can racemize. The enantiomer distribution can change also during storage due to, e.g., bacterial contamination or adulteration with synthetic additives. Determination of enantiomeric ratios in food and beverages can therefore provide valuable information for food quality control.
Presence and importance of enantiomers in food
Lit.: 49
- 000
- 02511naa 2200457 a 4500
- 001
- bmc07511647
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210124133.0
- 008
- 081104s2008 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Srkalová, Simona $7 xx0141220
- 245 10
- $a Výskyt a význam enantiomerů v potravinách / $c Simona Srkalová, Květa Kalíková, Eva Tesařová
- 246 11
- $a Presence and importance of enantiomers in food
- 314 __
- $a UK, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzikální a makromolekulární chemie, Praha 2
- 504 __
- $a Lit.: 49
- 520 9_
- $a The chirality of natural and synthetic compounds is a significant factor in evaluation of food quality. Individual enantiomers or enantiomeric ratios in food components do not influence only flavour and aroma but also affect their nutritional values. As a consequence of foodstuff processing, chiral components can racemize. The enantiomer distribution can change also during storage due to, e.g., bacterial contamination or adulteration with synthetic additives. Determination of enantiomeric ratios in food and beverages can therefore provide valuable information for food quality control.
- 650 _2
- $a kontrola potravin $7 D005513
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 650 _2
- $a aminokyseliny $x chemie $7 D000596
- 650 _2
- $a vztahy mezi strukturou a aktivitou $7 D013329
- 650 _2
- $a potravinářská technologie $7 D005524
- 650 _2
- $a hydroxykyseliny $x chemie $7 D006880
- 650 _2
- $a laktony $x chemie $7 D007783
- 650 _2
- $a flavonoidy $x chemie $7 D005419
- 650 _2
- $a terpeny $x chemie $7 D013729
- 650 _2
- $a vitaminy $x chemie $7 D014815
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 700 1_
- $a Kalíková, Květa. $7 _BN007306
- 700 1_
- $a Tesařová, Eva. $7 _BN007307
- 773 0_
- $w MED00011010 $t Chemické listy $g Roč. 102, č. 7 (2008), s. 480-486 $x 0009-2770
- 856 41
- $u http://chemicke-listy.cz/docs/full/2008_07_480-486.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y 1
- 990 __
- $a 20091103172231 $b ABA008
- 991 __
- $a 20081107132247 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 627237 $s 479673
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 102 $c 7 $d 480-486 $i 0009-2770 $m Chemické listy $x MED00011010
- LZP __
- $a 2008-41/vtmv