• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Výskyt a význam enantiomerů v potravinách
[Presence and importance of enantiomers in food]

Simona Srkalová, Květa Kalíková, Eva Tesařová

. 2008 ; 102 (7) : 480-486.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07511647

The chirality of natural and synthetic compounds is a significant factor in evaluation of food quality. Individual enantiomers or enantiomeric ratios in food components do not influence only flavour and aroma but also affect their nutritional values. As a consequence of foodstuff processing, chiral components can racemize. The enantiomer distribution can change also during storage due to, e.g., bacterial contamination or adulteration with synthetic additives. Determination of enantiomeric ratios in food and beverages can therefore provide valuable information for food quality control.

Presence and importance of enantiomers in food

Bibliografie atd.

Lit.: 49

000      
02511naa 2200457 a 4500
001      
bmc07511647
003      
CZ-PrNML
005      
20111210124133.0
008      
081104s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Srkalová, Simona $7 xx0141220
245    10
$a Výskyt a význam enantiomerů v potravinách / $c Simona Srkalová, Květa Kalíková, Eva Tesařová
246    11
$a Presence and importance of enantiomers in food
314    __
$a UK, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzikální a makromolekulární chemie, Praha 2
504    __
$a Lit.: 49
520    9_
$a The chirality of natural and synthetic compounds is a significant factor in evaluation of food quality. Individual enantiomers or enantiomeric ratios in food components do not influence only flavour and aroma but also affect their nutritional values. As a consequence of foodstuff processing, chiral components can racemize. The enantiomer distribution can change also during storage due to, e.g., bacterial contamination or adulteration with synthetic additives. Determination of enantiomeric ratios in food and beverages can therefore provide valuable information for food quality control.
650    _2
$a kontrola potravin $7 D005513
650    _2
$a analýza potravin $7 D005504
650    _2
$a aminokyseliny $x chemie $7 D000596
650    _2
$a vztahy mezi strukturou a aktivitou $7 D013329
650    _2
$a potravinářská technologie $7 D005524
650    _2
$a hydroxykyseliny $x chemie $7 D006880
650    _2
$a laktony $x chemie $7 D007783
650    _2
$a flavonoidy $x chemie $7 D005419
650    _2
$a terpeny $x chemie $7 D013729
650    _2
$a vitaminy $x chemie $7 D014815
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
700    1_
$a Kalíková, Květa. $7 _BN007306
700    1_
$a Tesařová, Eva. $7 _BN007307
773    0_
$w MED00011010 $t Chemické listy $g Roč. 102, č. 7 (2008), s. 480-486 $x 0009-2770
856    41
$u http://chemicke-listy.cz/docs/full/2008_07_480-486.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y 1
990    __
$a 20091103172231 $b ABA008
991    __
$a 20081107132247 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 627237 $s 479673
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 102 $c 7 $d 480-486 $i 0009-2770 $m Chemické listy $x MED00011010
LZP    __
$a 2008-41/vtmv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...