• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Rizikové faktory u karcinomu jícnu
[Risk factors for oesophageal cancer]

Helena Kollárová, Lucie Máchová, Dagmar Horáková, Gabriela Janoutová, Luděk Čížek, Vladimír Janout

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu multicentrická studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07512694

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Cíl studie: Cílem práce bylo ověřit vztah mezi kouřením, konzumací alkoholu, hodnotami body mass indexu a vznikem karcinomu jícnu a posoudit rozdělení frekvence nádoru podle histologických typů. Materiál a metodika: Studie probíhala v rámci multicentrické studie od března 2000 do listopadu 2002. Byl sledován vliv kouření, konzumace alkoholu a body mass indexu u 88 pacientů s karcinomem jícnu (76 mužů a 12 žen) a kontrolní skupinou, kterou tvořilo 200 osob (123 mužů a 77 žen). Informace byly získávány od zúčastněných osob přímo, formou rozhovoru a byly zaznamenávány do dotazníku. Výsledky: Při použití přizpůsobeného OR ke kouření, konzumaci alkoholu, body mass indexu, pohlaví a věku byly hodnoty pro kouření 4,50 (95% IS 2,08-9,75) a pro konzumaci alkoholu 6,92 (95% IS 1,51-31,73). Obezita jako možný rizikový faktor pro vznik karcinomu jícnu se v naší studii nepotvrdila, naopak výsledky ukázaly na možný protektivní účinek. Závěr: Výsledky studie potvrdily, že kouření a konzumace alkoholu mají v našich podmínkách významný vliv na vznik karcinomu jícnu, a také upozornily na narůstající výskyt adenokarcinomů jícnu.

The aim of the study: The association between smoking, alcohol consumption, body mass index and oesophageal cancer has been verified and distribution of histological types frequency has been assessed. Material and methods: In the framework of the international multicenter study performed since March 2000 to November 2002, influence of smoking, alcohol consumption and body mass index has been observed in 88 oesophageal cancer patients (76 males and 12 females) and in 200 controls (123 males and 77 females). Information has been gained directly by interview and noted into the questionnaire. Results: Adjusted odds ratio (OR) for smoking has been found 4.50 (95% CI 2.08-9.75) and for alcohol consumption 6.92 (95% CI 1.51-31.73). Obesity has not been found as a risk factor in this study. On the contrary results indicated possible protective effect. Conclusion: Results of this study confirmed smoking and alcohol consumption as a risk factors for oesophageal cancer and signalized increasing proportion of oesophageal adenocarcinomas.

Risk factors for oesophageal cancer

Bibliografie atd.

Lit.: 19

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07512694
003      
CZ-PrNML
005      
20111210124426.0
008      
081120s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kollárová, Helena $7 xx0078420
245    10
$a Rizikové faktory u karcinomu jícnu / $c Helena Kollárová, Lucie Máchová, Dagmar Horáková, Gabriela Janoutová, Luděk Čížek, Vladimír Janout
246    11
$a Risk factors for oesophageal cancer
314    __
$a Ústav preventivního lékařství LF UP, Olomouc
504    __
$a Lit.: 19
520    3_
$a Cíl studie: Cílem práce bylo ověřit vztah mezi kouřením, konzumací alkoholu, hodnotami body mass indexu a vznikem karcinomu jícnu a posoudit rozdělení frekvence nádoru podle histologických typů. Materiál a metodika: Studie probíhala v rámci multicentrické studie od března 2000 do listopadu 2002. Byl sledován vliv kouření, konzumace alkoholu a body mass indexu u 88 pacientů s karcinomem jícnu (76 mužů a 12 žen) a kontrolní skupinou, kterou tvořilo 200 osob (123 mužů a 77 žen). Informace byly získávány od zúčastněných osob přímo, formou rozhovoru a byly zaznamenávány do dotazníku. Výsledky: Při použití přizpůsobeného OR ke kouření, konzumaci alkoholu, body mass indexu, pohlaví a věku byly hodnoty pro kouření 4,50 (95% IS 2,08-9,75) a pro konzumaci alkoholu 6,92 (95% IS 1,51-31,73). Obezita jako možný rizikový faktor pro vznik karcinomu jícnu se v naší studii nepotvrdila, naopak výsledky ukázaly na možný protektivní účinek. Závěr: Výsledky studie potvrdily, že kouření a konzumace alkoholu mají v našich podmínkách významný vliv na vznik karcinomu jícnu, a také upozornily na narůstající výskyt adenokarcinomů jícnu.
520    9_
$a The aim of the study: The association between smoking, alcohol consumption, body mass index and oesophageal cancer has been verified and distribution of histological types frequency has been assessed. Material and methods: In the framework of the international multicenter study performed since March 2000 to November 2002, influence of smoking, alcohol consumption and body mass index has been observed in 88 oesophageal cancer patients (76 males and 12 females) and in 200 controls (123 males and 77 females). Information has been gained directly by interview and noted into the questionnaire. Results: Adjusted odds ratio (OR) for smoking has been found 4.50 (95% CI 2.08-9.75) and for alcohol consumption 6.92 (95% CI 1.51-31.73). Obesity has not been found as a risk factor in this study. On the contrary results indicated possible protective effect. Conclusion: Results of this study confirmed smoking and alcohol consumption as a risk factors for oesophageal cancer and signalized increasing proportion of oesophageal adenocarcinomas.
650    _2
$a nádory jícnu $x diagnóza $x patologie $7 D004938
650    _2
$a rizikové faktory $7 D012307
650    _2
$a pití alkoholu $7 D000428
650    _2
$a kouření $7 D012907
650    _2
$a rozložení podle pohlaví $7 D017678
650    _2
$a index tělesné hmotnosti $7 D015992
650    _2
$a věkové rozložení $7 D017677
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
655    _2
$a multicentrická studie $7 D016448
700    1_
$a Máchová, Lucie $7 xx0046635
700    1_
$a Horáková, Dagmar, $d 1970- $7 xx0034367
700    1_
$a Janoutová, Gabriela $7 xx0100560
700    1_
$a Čížek, Luděk, $d 1974- $7 xx0060784
700    1_
$a Janout, Vladimír, $d 1939- $7 jn20010524003
773    0_
$w MED00012036 $t Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie $g Roč. 62, č. 2 (2008), s. 79-83 $x 1213-323X
856    41
$u https://www.csgh.info/cs/clanek/rizikove-faktory-u-karcinomu-jicnu-315 $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 222 $c 279 $y 1
990    __
$a 20081120145608 $b ABA008
991    __
$a 20081120175142 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 628289 $s 480735
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 62 $c 2 $d 79-83 $i 1213-323X $m Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie $x MED00012036
LZP    __
$a 2008-33/dkmv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...