• Je něco špatně v tomto záznamu ?

A new method of optical detection of yeast acidification power

Petr Gabriel, Miroslav Dienstbier, Petr Sladký, Karel Sigler

. 2008 ; 53 (6) : 527-533.

Jazyk angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07523531

We describe here a newly developed method for a contact-free optical pH measurement in yeast suspensions supplemented with glucose, and containing the pH sensitive triphenylmethane dye bromocresol green. It is suitable for performing the acidification power test (based on measuring the rate of pH drop of yeast suspension caused by active extrusion of acidity from cells after glucose addition) used for assessing yeast vitality in fermentation industries. Using this methodology we monitored the pH in yeast suspensions in the course of acidification in the pH range of 3.5-5.3. Optical pH measurement allows simultaneous testing of several samples, minimizes the sample volume, simplifies sample handling and reduces the hands-on time in sample processing.

Bibliografie atd.

Lit.: 9

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07523531
003      
CZ-PrNML
005      
20111210135727.0
008      
090519s2008 xr e eng||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Gabriel, Petr $7 xx0108103
245    12
$a A new method of optical detection of yeast acidification power / $c Petr Gabriel, Miroslav Dienstbier, Petr Sladký, Karel Sigler
314    __
$a Faculty yof Mathematics and Physics, Charles University, Prague
504    __
$a Lit.: 9
520    9_
$a We describe here a newly developed method for a contact-free optical pH measurement in yeast suspensions supplemented with glucose, and containing the pH sensitive triphenylmethane dye bromocresol green. It is suitable for performing the acidification power test (based on measuring the rate of pH drop of yeast suspension caused by active extrusion of acidity from cells after glucose addition) used for assessing yeast vitality in fermentation industries. Using this methodology we monitored the pH in yeast suspensions in the course of acidification in the pH range of 3.5-5.3. Optical pH measurement allows simultaneous testing of several samples, minimizes the sample volume, simplifies sample handling and reduces the hands-on time in sample processing.
650    _2
$a bromkresolová zeleň $x analýza $7 D001961
650    _2
$a kolorimetrie $x metody $x přístrojové vybavení $7 D003124
650    _2
$a kultivační média speciální $x chemie $7 D017077
650    _2
$a fermentace $7 D005285
650    _2
$a glukosa $x metabolismus $7 D005947
650    _2
$a koncentrace vodíkových iontů $7 D006863
650    _2
$a indikátory a reagencie $x analýza $7 D007202
650    _2
$a mykologie $x metody $x přístrojové vybavení $7 D009172
650    _2
$a nefelometrie a turbidimetrie $x metody $x přístrojové vybavení $7 D009391
650    _2
$a kvasinky $x metabolismus $7 D015003
700    1_
$a Dienstbier, Miroslav $7 xx0097033
700    1_
$a Sladký, Petr $7 xx0097034
700    1_
$a Sigler, Karel, $d 1942- $7 xx0102701
773    0_
$w MED00011005 $t Folia microbiologica $g Roč. 53, č. 6 (2008), s. 527-533 $x 0015-5632
856    41
$u http://www.springerlink.com/content/b13213233j730m01/fulltext.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 2403 $c 561 $y 9
990    __
$a 20090519101452 $b ABA008
991    __
$a 20090521080943 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 655569 $s 508879
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 53 $c 6 $d 527-533 $i 0015-5632 $m Folia microbiologica $x MED00011005
LZP    __
$a 2009-18/mkme

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...