-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
A new method of optical detection of yeast acidification power
Petr Gabriel, Miroslav Dienstbier, Petr Sladký, Karel Sigler
Jazyk angličtina Země Česko
- MeSH
- bromkresolová zeleň analýza MeSH
- fermentace MeSH
- glukosa metabolismus MeSH
- indikátory a reagencie analýza MeSH
- kolorimetrie metody přístrojové vybavení MeSH
- koncentrace vodíkových iontů MeSH
- kultivační média speciální chemie MeSH
- kvasinky metabolismus MeSH
- mykologie metody přístrojové vybavení MeSH
- nefelometrie a turbidimetrie metody přístrojové vybavení MeSH
We describe here a newly developed method for a contact-free optical pH measurement in yeast suspensions supplemented with glucose, and containing the pH sensitive triphenylmethane dye bromocresol green. It is suitable for performing the acidification power test (based on measuring the rate of pH drop of yeast suspension caused by active extrusion of acidity from cells after glucose addition) used for assessing yeast vitality in fermentation industries. Using this methodology we monitored the pH in yeast suspensions in the course of acidification in the pH range of 3.5-5.3. Optical pH measurement allows simultaneous testing of several samples, minimizes the sample volume, simplifies sample handling and reduces the hands-on time in sample processing.
Lit.: 9
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07523531
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210135727.0
- 008
- 090519s2008 xr e eng||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Gabriel, Petr $7 xx0108103
- 245 12
- $a A new method of optical detection of yeast acidification power / $c Petr Gabriel, Miroslav Dienstbier, Petr Sladký, Karel Sigler
- 314 __
- $a Faculty yof Mathematics and Physics, Charles University, Prague
- 504 __
- $a Lit.: 9
- 520 9_
- $a We describe here a newly developed method for a contact-free optical pH measurement in yeast suspensions supplemented with glucose, and containing the pH sensitive triphenylmethane dye bromocresol green. It is suitable for performing the acidification power test (based on measuring the rate of pH drop of yeast suspension caused by active extrusion of acidity from cells after glucose addition) used for assessing yeast vitality in fermentation industries. Using this methodology we monitored the pH in yeast suspensions in the course of acidification in the pH range of 3.5-5.3. Optical pH measurement allows simultaneous testing of several samples, minimizes the sample volume, simplifies sample handling and reduces the hands-on time in sample processing.
- 650 _2
- $a bromkresolová zeleň $x analýza $7 D001961
- 650 _2
- $a kolorimetrie $x metody $x přístrojové vybavení $7 D003124
- 650 _2
- $a kultivační média speciální $x chemie $7 D017077
- 650 _2
- $a fermentace $7 D005285
- 650 _2
- $a glukosa $x metabolismus $7 D005947
- 650 _2
- $a koncentrace vodíkových iontů $7 D006863
- 650 _2
- $a indikátory a reagencie $x analýza $7 D007202
- 650 _2
- $a mykologie $x metody $x přístrojové vybavení $7 D009172
- 650 _2
- $a nefelometrie a turbidimetrie $x metody $x přístrojové vybavení $7 D009391
- 650 _2
- $a kvasinky $x metabolismus $7 D015003
- 700 1_
- $a Dienstbier, Miroslav $7 xx0097033
- 700 1_
- $a Sladký, Petr $7 xx0097034
- 700 1_
- $a Sigler, Karel, $d 1942- $7 xx0102701
- 773 0_
- $w MED00011005 $t Folia microbiologica $g Roč. 53, č. 6 (2008), s. 527-533 $x 0015-5632
- 856 41
- $u http://www.springerlink.com/content/b13213233j730m01/fulltext.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2403 $c 561 $y 9
- 990 __
- $a 20090519101452 $b ABA008
- 991 __
- $a 20090521080943 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 655569 $s 508879
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 53 $c 6 $d 527-533 $i 0015-5632 $m Folia microbiologica $x MED00011005
- LZP __
- $a 2009-18/mkme