• Something wrong with this record ?

Volné radikály, antioxidanty a stárnutí
[Free radicals, antioxidants and ageing]

Jan Pláteník

. 2009 ; 11 (1) : 30-33.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Tvorba kyslíkových radikálů je nevyhnutelnou součástí aerobního metabolizmu. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul antioxidační ochranou. Oxidační stres se podílí na patogenezi mnoha zánětlivých a degenerativních onemocnění a i podstatou fyziologického stárnutí je akumulace malých chyb systémů antioxidační ochrany a údržby tělesných struktur. Přesto podávání potravních doplňků s antioxidačními vitaminy C, E, případně ?-karotenem a selenem, které bylo předmětem rozsáhlých a opakovaných studií, je jednoznačně prospěšné jen v případě předchozího deficitu, jinak je buď neúčinné, anebo dokonce škodí. Příčinu tohoto antioxidačního paradoxu je třeba hledat v komplexitě systémů antioxidační ochrany lidského těla, kde jsou nízkomolekulární antioxidanty jen malou součástí, a v dalších interakcích použitých látek s organizmem. Určité možnosti v ovlivnění stárnutí snad skýtá kalorická restrikce a stresová reakce (oxidační stres zvyšující odolnost k dalšímu oxidačnímu stresu, např. fyzická aktivita). Příznivý vliv konzumace ovoce a zeleniny na lidské zdraví je zřejmě dán obsahem antioxidačních fenolů. Dietní suplementace vitaminy C, E a ?-karotenem nad doporučené dávky u normálně živených lidí na současné úrovni poznání postrádá medicínské zdůvodnění. Pouze kuřáci potřebují vyšší dávky vitaminu C, naopak by měli být varováni před potravními doplňky s ?-karotenem.

The aerobic metabolism inevitably involves production of oxygen radicals. Oxidative damage to biomolecules has to be counteracted by antioxidant defense. Oxidative stress has been implicated in pathogenesis of many inflammatory and degenerative diseases; and accumulation of errors of body antioxidant defense and repair systems is the very mechanism of physiological ageing. However, dietary supplementation of antioxidant vitamins C, E and also ?-carotene and selenium, which was subject of large and repetitive studies, brings clear benefits only in cases of dietary deficiencies, otherwise is either ineffective, or even harmful. The reasons for this antioxidant paradox should be sought in complexity of the body antioxidant defense systems, of which the low-molecular – weight antioxidants represent only a small component, and in further complex interactions of the used compounds with human body. Certain effects on ageing can perhaps be offered by caloric restriction and the stress reaction (oxidative stress inducing resistance to further stress, e.g. physical exercise). Eating fruits and vegetables is beneficial to human health probably due to contents of antioxidant phenols. Extra supplementation with vitamin C, E, and ?-carotene in persons on a normal diet does not seem to be medically justified at present. Only smokers need higher doses of vitamin C, on the other hand they should avoid supplements with ?-carotene.

Free radicals, antioxidants and ageing

Bibliography, etc.

Lit.: 12

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07524834
003      
CZ-PrNML
005      
20111210141212.0
008      
090609s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Pláteník, Jan $7 xx0071241
245    10
$a Volné radikály, antioxidanty a stárnutí / $c Jan Pláteník
246    11
$a Free radicals, antioxidants and ageing
314    __
$a Ústav lékařské biochemie 1. LF UK, Praha
504    __
$a Lit.: 12
520    3_
$a Tvorba kyslíkových radikálů je nevyhnutelnou součástí aerobního metabolizmu. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul antioxidační ochranou. Oxidační stres se podílí na patogenezi mnoha zánětlivých a degenerativních onemocnění a i podstatou fyziologického stárnutí je akumulace malých chyb systémů antioxidační ochrany a údržby tělesných struktur. Přesto podávání potravních doplňků s antioxidačními vitaminy C, E, případně ?-karotenem a selenem, které bylo předmětem rozsáhlých a opakovaných studií, je jednoznačně prospěšné jen v případě předchozího deficitu, jinak je buď neúčinné, anebo dokonce škodí. Příčinu tohoto antioxidačního paradoxu je třeba hledat v komplexitě systémů antioxidační ochrany lidského těla, kde jsou nízkomolekulární antioxidanty jen malou součástí, a v dalších interakcích použitých látek s organizmem. Určité možnosti v ovlivnění stárnutí snad skýtá kalorická restrikce a stresová reakce (oxidační stres zvyšující odolnost k dalšímu oxidačnímu stresu, např. fyzická aktivita). Příznivý vliv konzumace ovoce a zeleniny na lidské zdraví je zřejmě dán obsahem antioxidačních fenolů. Dietní suplementace vitaminy C, E a ?-karotenem nad doporučené dávky u normálně živených lidí na současné úrovni poznání postrádá medicínské zdůvodnění. Pouze kuřáci potřebují vyšší dávky vitaminu C, naopak by měli být varováni před potravními doplňky s ?-karotenem.
520    9_
$a The aerobic metabolism inevitably involves production of oxygen radicals. Oxidative damage to biomolecules has to be counteracted by antioxidant defense. Oxidative stress has been implicated in pathogenesis of many inflammatory and degenerative diseases; and accumulation of errors of body antioxidant defense and repair systems is the very mechanism of physiological ageing. However, dietary supplementation of antioxidant vitamins C, E and also ?-carotene and selenium, which was subject of large and repetitive studies, brings clear benefits only in cases of dietary deficiencies, otherwise is either ineffective, or even harmful. The reasons for this antioxidant paradox should be sought in complexity of the body antioxidant defense systems, of which the low-molecular – weight antioxidants represent only a small component, and in further complex interactions of the used compounds with human body. Certain effects on ageing can perhaps be offered by caloric restriction and the stress reaction (oxidative stress inducing resistance to further stress, e.g. physical exercise). Eating fruits and vegetables is beneficial to human health probably due to contents of antioxidant phenols. Extra supplementation with vitamin C, E, and ?-carotene in persons on a normal diet does not seem to be medically justified at present. Only smokers need higher doses of vitamin C, on the other hand they should avoid supplements with ?-carotene.
650    _2
$a volné radikály $x škodlivé účinky $x toxicita $7 D005609
650    _2
$a antioxidancia $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $x toxicita $7 D000975
650    _2
$a oxidační stres $x genetika $x účinky léků $x účinky záření $7 D018384
650    _2
$a stárnutí $x genetika $x imunologie $x účinky léků $7 D000375
650    _2
$a potravní doplňky $x využití $7 D019587
650    _2
$a kalorická restrikce $x metody $x využití $7 D031204
650    _2
$a vitaminy $x imunologie $x terapeutické užití $7 D014815
650    _2
$a kyselina askorbová $x imunologie $x terapeutické užití $7 D001205
650    _2
$a vitamin E $x imunologie $x terapeutické užití $7 D014810
650    _2
$a vitamin A $x imunologie $x terapeutické užití $7 D014801
650    _2
$a beta-karoten $x imunologie $x terapeutické užití $7 D019207
650    _2
$a selen $x imunologie $x terapeutické užití $7 D012643
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 11, č. 1 (2009), s. 30-33 $x 1212-7299
856    41
$u http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/01/06.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 9
990    __
$a 20090608164723 $b ABA008
991    __
$a 20090730155548 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 661608 $s 518328
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 11 $c 1 $d 30-33 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
LZP    __
$a 2009-22/dkal

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...