-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku
Zdeněk Zloch
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- antioxidancia aplikace a dávkování škodlivé účinky terapeutické užití MeSH
- dietoterapie metody využití MeSH
- energetický metabolismus fyziologie MeSH
- fyziologie výživy fyziologie imunologie účinky léků MeSH
- imunitní systém fyziologie metabolismus patofyziologie MeSH
- interakce mezi potravou a léky fyziologie MeSH
- kalorická restrikce metody využití MeSH
- lidé MeSH
- luteolýza fyziologie metabolismus MeSH
- oxidační stres genetika účinky léků účinky záření MeSH
- poruchy výživy etiologie metabolismus patofyziologie MeSH
- senioři fyziologie MeSH
- stárnutí fyziologie metabolismus MeSH
- stopové prvky aplikace a dávkování škodlivé účinky terapeutické užití MeSH
- tělesná hmotnost MeSH
- vitaminy aplikace a dávkování škodlivé účinky terapeutické užití MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- senioři fyziologie MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Ve vyšším věku má fyziologicky adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života. Jelikož je výživový a zdravotní stav podmíněn stravovacími zvyklostmi, je u seniorů žádoucí, aby byl výběr potravin přizpůsoben změnám tělesného složení a alteracím fyziologických funkcí. Proto by měli být směrováni k preferenci biologicky hodnotných a kaloricky méně vydatných jídel. Doporučuje se také přiměřené doplňování potravy některými mikronutrienty, zejména vitaminem D, antioxidačními vitaminy a vybranými minerálními látkami.
In elderly people a physiologically adequate nutrition is essential for both the maintaining health and supporting quality of life. As nutrition and health status are related to the eating habit, the choice the food has to be accommodated to the changed body composition and altered physiological functions in seniors. They should be aimed for an increasing biological value and decreasing energy density of the foodstuff. The appropriate supplementation with micronutrients such as vitamin D, antioxidant vitamins and some minerals might be recommended to optimize the nutrition status in the population.
Lit.: 16
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07524871
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210141220.0
- 008
- 090609s2009 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Zloch, Zdeněk, $d 1937- $7 xx0000945
- 245 10
- $a Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku / $c Zdeněk Zloch
- 314 __
- $a Ústav hygieny LF UK, Plzeň
- 504 __
- $a Lit.: 16
- 520 3_
- $a Ve vyšším věku má fyziologicky adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života. Jelikož je výživový a zdravotní stav podmíněn stravovacími zvyklostmi, je u seniorů žádoucí, aby byl výběr potravin přizpůsoben změnám tělesného složení a alteracím fyziologických funkcí. Proto by měli být směrováni k preferenci biologicky hodnotných a kaloricky méně vydatných jídel. Doporučuje se také přiměřené doplňování potravy některými mikronutrienty, zejména vitaminem D, antioxidačními vitaminy a vybranými minerálními látkami.
- 520 9_
- $a In elderly people a physiologically adequate nutrition is essential for both the maintaining health and supporting quality of life. As nutrition and health status are related to the eating habit, the choice the food has to be accommodated to the changed body composition and altered physiological functions in seniors. They should be aimed for an increasing biological value and decreasing energy density of the foodstuff. The appropriate supplementation with micronutrients such as vitamin D, antioxidant vitamins and some minerals might be recommended to optimize the nutrition status in the population.
- 650 _2
- $a senioři $x fyziologie $7 D000368
- 650 _2
- $a stárnutí $x fyziologie $x metabolismus $7 D000375
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $x fyziologie $x imunologie $x účinky léků $7 D009747
- 650 _2
- $a luteolýza $x fyziologie $x metabolismus $7 D003341
- 650 _2
- $a imunitní systém $x fyziologie $x metabolismus $x patofyziologie $7 D007107
- 650 _2
- $a poruchy výživy $x etiologie $x metabolismus $x patofyziologie $7 D009748
- 650 _2
- $a energetický metabolismus $x fyziologie $7 D004734
- 650 _2
- $a tělesná hmotnost $7 D001835
- 650 _2
- $a oxidační stres $x genetika $x účinky léků $x účinky záření $7 D018384
- 650 _2
- $a kalorická restrikce $x metody $x využití $7 D031204
- 650 _2
- $a dietoterapie $x metody $x využití $7 D004035
- 650 _2
- $a interakce mezi potravou a léky $x fyziologie $7 D018565
- 650 _2
- $a antioxidancia $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D000975
- 650 _2
- $a vitaminy $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D014815
- 650 _2
- $a stopové prvky $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D014131
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 11, č. 3 (2009), s. 134-137 $x 1212-7299
- 856 41
- $u http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/03/09.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 9
- 990 __
- $a 20090608164723 $b ABA008
- 991 __
- $a 20090801155547 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 661644 $s 518365
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2009 $b 11 $c 3 $d 134-137 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
- LZP __
- $a 2009-22/dkal