• Something wrong with this record ?

Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku

Zdeněk Zloch

. 2009 ; 11 (3) : 134-137.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Ve vyšším věku má fyziologicky adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života. Jelikož je výživový a zdravotní stav podmíněn stravovacími zvyklostmi, je u seniorů žádoucí, aby byl výběr potravin přizpůsoben změnám tělesného složení a alteracím fyziologických funkcí. Proto by měli být směrováni k preferenci biologicky hodnotných a kaloricky méně vydatných jídel. Doporučuje se také přiměřené doplňování potravy některými mikronutrienty, zejména vitaminem D, antioxidačními vitaminy a vybranými minerálními látkami.

In elderly people a physiologically adequate nutrition is essential for both the maintaining health and supporting quality of life. As nutrition and health status are related to the eating habit, the choice the food has to be accommodated to the changed body composition and altered physiological functions in seniors. They should be aimed for an increasing biological value and decreasing energy density of the foodstuff. The appropriate supplementation with micronutrients such as vitamin D, antioxidant vitamins and some minerals might be recommended to optimize the nutrition status in the population.

Bibliography, etc.

Lit.: 16

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07524871
003      
CZ-PrNML
005      
20111210141220.0
008      
090609s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Zloch, Zdeněk, $d 1937- $7 xx0000945
245    10
$a Některé specifické požadavky na výživu ve vyšším věku / $c Zdeněk Zloch
314    __
$a Ústav hygieny LF UK, Plzeň
504    __
$a Lit.: 16
520    3_
$a Ve vyšším věku má fyziologicky adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života. Jelikož je výživový a zdravotní stav podmíněn stravovacími zvyklostmi, je u seniorů žádoucí, aby byl výběr potravin přizpůsoben změnám tělesného složení a alteracím fyziologických funkcí. Proto by měli být směrováni k preferenci biologicky hodnotných a kaloricky méně vydatných jídel. Doporučuje se také přiměřené doplňování potravy některými mikronutrienty, zejména vitaminem D, antioxidačními vitaminy a vybranými minerálními látkami.
520    9_
$a In elderly people a physiologically adequate nutrition is essential for both the maintaining health and supporting quality of life. As nutrition and health status are related to the eating habit, the choice the food has to be accommodated to the changed body composition and altered physiological functions in seniors. They should be aimed for an increasing biological value and decreasing energy density of the foodstuff. The appropriate supplementation with micronutrients such as vitamin D, antioxidant vitamins and some minerals might be recommended to optimize the nutrition status in the population.
650    _2
$a senioři $x fyziologie $7 D000368
650    _2
$a stárnutí $x fyziologie $x metabolismus $7 D000375
650    _2
$a fyziologie výživy $x fyziologie $x imunologie $x účinky léků $7 D009747
650    _2
$a luteolýza $x fyziologie $x metabolismus $7 D003341
650    _2
$a imunitní systém $x fyziologie $x metabolismus $x patofyziologie $7 D007107
650    _2
$a poruchy výživy $x etiologie $x metabolismus $x patofyziologie $7 D009748
650    _2
$a energetický metabolismus $x fyziologie $7 D004734
650    _2
$a tělesná hmotnost $7 D001835
650    _2
$a oxidační stres $x genetika $x účinky léků $x účinky záření $7 D018384
650    _2
$a kalorická restrikce $x metody $x využití $7 D031204
650    _2
$a dietoterapie $x metody $x využití $7 D004035
650    _2
$a interakce mezi potravou a léky $x fyziologie $7 D018565
650    _2
$a antioxidancia $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D000975
650    _2
$a vitaminy $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D014815
650    _2
$a stopové prvky $x aplikace a dávkování $x škodlivé účinky $x terapeutické užití $7 D014131
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 11, č. 3 (2009), s. 134-137 $x 1212-7299
856    41
$u http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/03/09.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 9
990    __
$a 20090608164723 $b ABA008
991    __
$a 20090801155547 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 661644 $s 518365
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 11 $c 3 $d 134-137 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
LZP    __
$a 2009-22/dkal

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...