• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Inhibice ?-amylázy a ?-glukosidázy přírodními látkami
[Inhibition of ?-amylase and ?-glucosidase with natural substances]

Jan Martin, Jaroslav Dušek

. 2009 ; 5 (2) : 92-95.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07530001

Lidská výživa se skládá ze tří základních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. Sacharidy přitom tvoří až 60 % a většina z tohoto množství je přijímána ve formě škrobů. Trávicí systém štěpí tento polysacharid pomocí enzymů – amyláz a glukozidáz – až na glukózu, která je základním zdrojem energie pro živočišné buňky. Inhibicí amyláz a glukosidáz se snižuje biologická dostupnost glukózy a dochází k redukci postprandiální hyperglykemie (zvýšené množství glukózy v krvi po jídle). Tyto inhibitory mohou hrát významnou úlohu při diagnostice a léčbě cukrovky a obezity. Látky s tímto účinkem se vyskytují i v některých rostlinách a v poslední době jsou předmětem intenzivního výzkumu.

Human nutrition consists of three main components: saccharides, lipids, and proteins. Saccharides account for as much as 60 percent and most of this amount comes in the form of starches. By using enzymes (amylases and glucosidases), the digestive system breaks down this polysaccharide into glucose which is the basic source of energy for animal cells. The inhibition of amylases and glucosidases decreases the biological availability of glucose, thus reducing postprandial hyperglycaemia (elevated blood glucose after a meal). These inhibitors may play a significant role in diagnosing and treatment of diabetes and obesity. Substances having this effect are also found in certain plants and have been intensively studied recently.

Inhibition of ?-amylase and ?-glucosidase with natural substances

Bibliografie atd.

Lit.: 20

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07530001
003      
CZ-PrNML
005      
20111210151258.0
008      
090930s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Martin, Jan $7 xx0104662
245    10
$a Inhibice ?-amylázy a ?-glukosidázy přírodními látkami / $c Jan Martin, Jaroslav Dušek
246    11
$a Inhibition of ?-amylase and ?-glucosidase with natural substances
314    __
$a Katedra farmakognosie, Farmaceutická fakulta, Hradec Králové
504    __
$a Lit.: 20
520    3_
$a Lidská výživa se skládá ze tří základních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. Sacharidy přitom tvoří až 60 % a většina z tohoto množství je přijímána ve formě škrobů. Trávicí systém štěpí tento polysacharid pomocí enzymů – amyláz a glukozidáz – až na glukózu, která je základním zdrojem energie pro živočišné buňky. Inhibicí amyláz a glukosidáz se snižuje biologická dostupnost glukózy a dochází k redukci postprandiální hyperglykemie (zvýšené množství glukózy v krvi po jídle). Tyto inhibitory mohou hrát významnou úlohu při diagnostice a léčbě cukrovky a obezity. Látky s tímto účinkem se vyskytují i v některých rostlinách a v poslední době jsou předmětem intenzivního výzkumu.
520    9_
$a Human nutrition consists of three main components: saccharides, lipids, and proteins. Saccharides account for as much as 60 percent and most of this amount comes in the form of starches. By using enzymes (amylases and glucosidases), the digestive system breaks down this polysaccharide into glucose which is the basic source of energy for animal cells. The inhibition of amylases and glucosidases decreases the biological availability of glucose, thus reducing postprandial hyperglycaemia (elevated blood glucose after a meal). These inhibitors may play a significant role in diagnosing and treatment of diabetes and obesity. Substances having this effect are also found in certain plants and have been intensively studied recently.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a alfa-amylasy $x antagonisté a inhibitory $7 D000516
650    _2
$a alfa-glukosidasy $7 D000520
650    _2
$a postprandiální období $x fyziologie $x účinky léků $7 D019518
650    _2
$a hyperglykemie $7 D006943
650    _2
$a diabetes mellitus $x farmakoterapie $7 D003920
650    _2
$a obezita $x farmakoterapie $7 D009765
650    _2
$a rostlinné extrakty $x farmakologie $7 D010936
650    _2
$a Morus $7 D031625
650    _2
$a Hibiscus $7 D031584
650    _2
$a alkaloidy $x farmakologie $7 D000470
650    _2
$a borovice $7 D028223
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a inhibitory glykosidových hydrolas $7 D065089
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Dušek, Jaroslav, $d 1946- $7 jn19981000811
773    0_
$w MED00014027 $t Praktické lékárenství $g Roč. 5, č. 2 (2009), s. 92-95 $x 1801-2434
856    41
$u http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/02/09.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2396 $c 222 $y 9
990    __
$a 20090929155239 $b ABA008
991    __
$a 20101230063027 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 687383 $s 549029
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 5 $c 2 $d 92-95 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $x MED00014027
LZP    __
$a 2009-39/dkmd

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...