-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Inhibice ?-amylázy a ?-glukosidázy přírodními látkami
[Inhibition of ?-amylase and ?-glucosidase with natural substances]
Jan Martin, Jaroslav Dušek
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- alfa-amylasy antagonisté a inhibitory MeSH
- alfa-glukosidasy MeSH
- alkaloidy farmakologie MeSH
- borovice MeSH
- diabetes mellitus farmakoterapie MeSH
- financování organizované MeSH
- Hibiscus MeSH
- hyperglykemie MeSH
- inhibitory glykosidových hydrolas MeSH
- lidé MeSH
- Morus MeSH
- obezita farmakoterapie MeSH
- postprandiální období fyziologie účinky léků MeSH
- rostlinné extrakty farmakologie MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Lidská výživa se skládá ze tří základních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. Sacharidy přitom tvoří až 60 % a většina z tohoto množství je přijímána ve formě škrobů. Trávicí systém štěpí tento polysacharid pomocí enzymů – amyláz a glukozidáz – až na glukózu, která je základním zdrojem energie pro živočišné buňky. Inhibicí amyláz a glukosidáz se snižuje biologická dostupnost glukózy a dochází k redukci postprandiální hyperglykemie (zvýšené množství glukózy v krvi po jídle). Tyto inhibitory mohou hrát významnou úlohu při diagnostice a léčbě cukrovky a obezity. Látky s tímto účinkem se vyskytují i v některých rostlinách a v poslední době jsou předmětem intenzivního výzkumu.
Human nutrition consists of three main components: saccharides, lipids, and proteins. Saccharides account for as much as 60 percent and most of this amount comes in the form of starches. By using enzymes (amylases and glucosidases), the digestive system breaks down this polysaccharide into glucose which is the basic source of energy for animal cells. The inhibition of amylases and glucosidases decreases the biological availability of glucose, thus reducing postprandial hyperglycaemia (elevated blood glucose after a meal). These inhibitors may play a significant role in diagnosing and treatment of diabetes and obesity. Substances having this effect are also found in certain plants and have been intensively studied recently.
Inhibition of ?-amylase and ?-glucosidase with natural substances
Lit.: 20
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07530001
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210151258.0
- 008
- 090930s2009 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Martin, Jan $7 xx0104662
- 245 10
- $a Inhibice ?-amylázy a ?-glukosidázy přírodními látkami / $c Jan Martin, Jaroslav Dušek
- 246 11
- $a Inhibition of ?-amylase and ?-glucosidase with natural substances
- 314 __
- $a Katedra farmakognosie, Farmaceutická fakulta, Hradec Králové
- 504 __
- $a Lit.: 20
- 520 3_
- $a Lidská výživa se skládá ze tří základních složek: sacharidů, lipidů a proteinů. Sacharidy přitom tvoří až 60 % a většina z tohoto množství je přijímána ve formě škrobů. Trávicí systém štěpí tento polysacharid pomocí enzymů – amyláz a glukozidáz – až na glukózu, která je základním zdrojem energie pro živočišné buňky. Inhibicí amyláz a glukosidáz se snižuje biologická dostupnost glukózy a dochází k redukci postprandiální hyperglykemie (zvýšené množství glukózy v krvi po jídle). Tyto inhibitory mohou hrát významnou úlohu při diagnostice a léčbě cukrovky a obezity. Látky s tímto účinkem se vyskytují i v některých rostlinách a v poslední době jsou předmětem intenzivního výzkumu.
- 520 9_
- $a Human nutrition consists of three main components: saccharides, lipids, and proteins. Saccharides account for as much as 60 percent and most of this amount comes in the form of starches. By using enzymes (amylases and glucosidases), the digestive system breaks down this polysaccharide into glucose which is the basic source of energy for animal cells. The inhibition of amylases and glucosidases decreases the biological availability of glucose, thus reducing postprandial hyperglycaemia (elevated blood glucose after a meal). These inhibitors may play a significant role in diagnosing and treatment of diabetes and obesity. Substances having this effect are also found in certain plants and have been intensively studied recently.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a alfa-amylasy $x antagonisté a inhibitory $7 D000516
- 650 _2
- $a alfa-glukosidasy $7 D000520
- 650 _2
- $a postprandiální období $x fyziologie $x účinky léků $7 D019518
- 650 _2
- $a hyperglykemie $7 D006943
- 650 _2
- $a diabetes mellitus $x farmakoterapie $7 D003920
- 650 _2
- $a obezita $x farmakoterapie $7 D009765
- 650 _2
- $a rostlinné extrakty $x farmakologie $7 D010936
- 650 _2
- $a Morus $7 D031625
- 650 _2
- $a Hibiscus $7 D031584
- 650 _2
- $a alkaloidy $x farmakologie $7 D000470
- 650 _2
- $a borovice $7 D028223
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a inhibitory glykosidových hydrolas $7 D065089
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Dušek, Jaroslav, $d 1946- $7 jn19981000811
- 773 0_
- $w MED00014027 $t Praktické lékárenství $g Roč. 5, č. 2 (2009), s. 92-95 $x 1801-2434
- 856 41
- $u http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/02/09.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2396 $c 222 $y 9
- 990 __
- $a 20090929155239 $b ABA008
- 991 __
- $a 20101230063027 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 687383 $s 549029
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2009 $b 5 $c 2 $d 92-95 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $x MED00014027
- LZP __
- $a 2009-39/dkmd