-
Something wrong with this record ?
Nadměrná konzumace masa v etiopatogenezi kolorektálního karcinomu
[Excessive consumption of meat in aetiology of colorectal cancer]
Vočka M., Bencko V.
Language Czech Country Czech Republic
Document type Review
- MeSH
- Financing, Organized MeSH
- Colorectal Neoplasms etiology MeSH
- Humans MeSH
- Meat adverse effects MeSH
- Nitroarginine pharmacology MeSH
- Food Preferences MeSH
- Eating MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Review MeSH
Kolorektální karcinom je v České republice jedním z nejčastějších nádorových onemocnění. V roce 2006 bylo v naší republice diagnostikováno 7 801 nových případů kolorektálního karcinomu, což Českou republiku řadí v incidenci této diagnózy u mužů na druhém místo a u žen na páté místo v Evropě. Zároveň patří kolorektální karcinom i k nejčastějším příčinám úmrtí na maligní onemocnění u nás. Klíčovou roli v etiopatogenezi sporadicky se vyskytujícího kolorektálního karcinomu hraje výživa, zejména nadměrná konzumace červeného masa a masných výrobků. Rybí maso působí naopak protektivně a konzumace drůbeže není spojena se změnou míry rizika. Bílkoviny obsažené v mase působí cestou endogenních nitrosaminů, které vznikají při trávení HEMového Fe nebo proteinů, heterocyklických aminů (HCA), vznikajících v mase během tepelné úpravy masa, a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), vznikajících během grilování, nebo zvýšením hladiny polyaminů (putrescin, spermidin, spermin). Zásadní význam má též polymorfismus genů kódujících enzymy metabolismu HCA and PAU. Maso je hlavním zdrojem argininu, aminokyseliny významné v procesu karcinogeneze. Arginin je klíčový substrát dvou cest karcinogeneze: – jedna mediovaná inducibilní NO-syntázou 2, a – druhá vedoucí ke vzniku ornithinu, substrátu pro vznik putrescinu (prvního kroku v syntéze polyaminů). Polyaminy ovlivňují genovou expresi a modulují signální transdukci. Mohou vést k dysregulaci proliferace buněk, vedoucí ke vzniku kolorektálního karcinomu. Z hlediska primární prevence je žádoucí omezit konzumaci červeného masa a masných výrobků, zejména uzených či jinak nevhodně upravených, a zvýšit konzumaci rybího masa, u kterého se očekává protektivní vliv.
Colorectal cancer is one of the most common malignant neoplasms in the Czech Republic. 7,801 new cases of colorectal cancer were diagnosed in the country in 2006. This means that Czech males are ranked 2nd, and Czech females ranked 5th in Europe for the incidence of this type of cancer. Moreover, colorectal cancer is one of the most common causes of death by cancer patients in the Czech Republic. Nutrition plays a key role in the aetiopathogenesis of sporadic colorectal cancer, mainly the excessive consumption of red and processed meat. Fish has a protective effect on the colon and the consumption of poultry is not associated with any change of risk assessment. Proteins in meat influence the level of endogenous nitrosocompounds which originate from the digestion of HEM iron or proteins, heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAUs) formed in meat during food processing at high temperatures, or increase of polyamine levels (putrescine, spermidine, spermine). Gene polymorphism of enzymes is also involved in the metabolism of HCAs and PAUs. Meat is also the main source of one important amino acid in carcinogenesis, arginine. Arginine is a key amino acid in two pathways: – one mediated by inducible NO-synthase II, and – the second pathway leads to the formation of ornithine, a precursor for putrescine formation (first step in polyamine synthesis). Polyamines regulate gene expression and modulate signal transduction. They can alter the regulation of cell proliferation resulting in development of colorectal cancer. In terms of primary prevention is very desirable to restrict consumption of red and processed meat, especially smoked or otherwise modified and increase the intake of fish, which is thought to have a protective effect.
Excessive consumption of meat in aetiology of colorectal cancer
Lit.: 39
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc10007270
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210427144135.0
- 008
- 101117s2010 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vočka, Michal. $7 xx0181880
- 245 10
- $a Nadměrná konzumace masa v etiopatogenezi kolorektálního karcinomu / $c Vočka M., Bencko V.
- 246 11
- $a Excessive consumption of meat in aetiology of colorectal cancer
- 314 __
- $a Ústav hygieny a epidemiologie, 1. LF UK a VFN, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 39
- 520 3_
- $a Kolorektální karcinom je v České republice jedním z nejčastějších nádorových onemocnění. V roce 2006 bylo v naší republice diagnostikováno 7 801 nových případů kolorektálního karcinomu, což Českou republiku řadí v incidenci této diagnózy u mužů na druhém místo a u žen na páté místo v Evropě. Zároveň patří kolorektální karcinom i k nejčastějším příčinám úmrtí na maligní onemocnění u nás. Klíčovou roli v etiopatogenezi sporadicky se vyskytujícího kolorektálního karcinomu hraje výživa, zejména nadměrná konzumace červeného masa a masných výrobků. Rybí maso působí naopak protektivně a konzumace drůbeže není spojena se změnou míry rizika. Bílkoviny obsažené v mase působí cestou endogenních nitrosaminů, které vznikají při trávení HEMového Fe nebo proteinů, heterocyklických aminů (HCA), vznikajících v mase během tepelné úpravy masa, a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), vznikajících během grilování, nebo zvýšením hladiny polyaminů (putrescin, spermidin, spermin). Zásadní význam má též polymorfismus genů kódujících enzymy metabolismu HCA and PAU. Maso je hlavním zdrojem argininu, aminokyseliny významné v procesu karcinogeneze. Arginin je klíčový substrát dvou cest karcinogeneze: – jedna mediovaná inducibilní NO-syntázou 2, a – druhá vedoucí ke vzniku ornithinu, substrátu pro vznik putrescinu (prvního kroku v syntéze polyaminů). Polyaminy ovlivňují genovou expresi a modulují signální transdukci. Mohou vést k dysregulaci proliferace buněk, vedoucí ke vzniku kolorektálního karcinomu. Z hlediska primární prevence je žádoucí omezit konzumaci červeného masa a masných výrobků, zejména uzených či jinak nevhodně upravených, a zvýšit konzumaci rybího masa, u kterého se očekává protektivní vliv.
- 520 9_
- $a Colorectal cancer is one of the most common malignant neoplasms in the Czech Republic. 7,801 new cases of colorectal cancer were diagnosed in the country in 2006. This means that Czech males are ranked 2nd, and Czech females ranked 5th in Europe for the incidence of this type of cancer. Moreover, colorectal cancer is one of the most common causes of death by cancer patients in the Czech Republic. Nutrition plays a key role in the aetiopathogenesis of sporadic colorectal cancer, mainly the excessive consumption of red and processed meat. Fish has a protective effect on the colon and the consumption of poultry is not associated with any change of risk assessment. Proteins in meat influence the level of endogenous nitrosocompounds which originate from the digestion of HEM iron or proteins, heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAUs) formed in meat during food processing at high temperatures, or increase of polyamine levels (putrescine, spermidine, spermine). Gene polymorphism of enzymes is also involved in the metabolism of HCAs and PAUs. Meat is also the main source of one important amino acid in carcinogenesis, arginine. Arginine is a key amino acid in two pathways: – one mediated by inducible NO-synthase II, and – the second pathway leads to the formation of ornithine, a precursor for putrescine formation (first step in polyamine synthesis). Polyamines regulate gene expression and modulate signal transduction. They can alter the regulation of cell proliferation resulting in development of colorectal cancer. In terms of primary prevention is very desirable to restrict consumption of red and processed meat, especially smoked or otherwise modified and increase the intake of fish, which is thought to have a protective effect.
- 650 _2
- $a kolorektální nádory $x etiologie $7 D015179
- 650 _2
- $a maso $x škodlivé účinky $7 D008460
- 650 _2
- $a nitroarginin $x farmakologie $7 D019335
- 650 _2
- $a preference v jídle $7 D005518
- 650 _2
- $a přijímání potravy $7 D004435
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Bencko, Vladimír, $d 1938- $7 jn19990218004
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 90, č. 1 (2010), s. 12-15 $x 0032-6739
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2010-1/nadmerna-konzumace-masa-v-etiopatogenezi-kolorektalniho-karcinomu-31260 $y nutná registrace
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 8 $z 0
- 990 __
- $a 20100329092827 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210427144131 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 721165 $s 584246
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2010 $b 90 $c 1 $d 12-15 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
- LZP __
- $a 2010-16/ipmv