Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Nadměrná konzumace masa v etiopatogenezi kolorektálního karcinomu
[Excessive consumption of meat in aetiology of colorectal cancer]

Vočka M., Bencko V.

. 2010 ; 90 (1) : 12-15.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Kolorektální karcinom je v České republice jedním z nejčastějších nádorových onemocnění. V roce 2006 bylo v naší republice diagnostikováno 7 801 nových případů kolorektálního karcinomu, což Českou republiku řadí v incidenci této diagnózy u mužů na druhém místo a u žen na páté místo v Evropě. Zároveň patří kolorektální karcinom i k nejčastějším příčinám úmrtí na maligní onemocnění u nás. Klíčovou roli v etiopatogenezi sporadicky se vyskytujícího kolorektálního karcinomu hraje výživa, zejména nadměrná konzumace červeného masa a masných výrobků. Rybí maso působí naopak protektivně a konzumace drůbeže není spojena se změnou míry rizika. Bílkoviny obsažené v mase působí cestou endogenních nitrosaminů, které vznikají při trávení HEMového Fe nebo proteinů, heterocyklických aminů (HCA), vznikajících v mase během tepelné úpravy masa, a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), vznikajících během grilování, nebo zvýšením hladiny polyaminů (putrescin, spermidin, spermin). Zásadní význam má též polymorfismus genů kódujících enzymy metabolismu HCA and PAU. Maso je hlavním zdrojem argininu, aminokyseliny významné v procesu karcinogeneze. Arginin je klíčový substrát dvou cest karcinogeneze: – jedna mediovaná inducibilní NO-syntázou 2, a – druhá vedoucí ke vzniku ornithinu, substrátu pro vznik putrescinu (prvního kroku v syntéze polyaminů). Polyaminy ovlivňují genovou expresi a modulují signální transdukci. Mohou vést k dysregulaci proliferace buněk, vedoucí ke vzniku kolorektálního karcinomu. Z hlediska primární prevence je žádoucí omezit konzumaci červeného masa a masných výrobků, zejména uzených či jinak nevhodně upravených, a zvýšit konzumaci rybího masa, u kterého se očekává protektivní vliv.

Colorectal cancer is one of the most common malignant neoplasms in the Czech Republic. 7,801 new cases of colorectal cancer were diagnosed in the country in 2006. This means that Czech males are ranked 2nd, and Czech females ranked 5th in Europe for the incidence of this type of cancer. Moreover, colorectal cancer is one of the most common causes of death by cancer patients in the Czech Republic. Nutrition plays a key role in the aetiopathogenesis of sporadic colorectal cancer, mainly the excessive consumption of red and processed meat. Fish has a protective effect on the colon and the consumption of poultry is not associated with any change of risk assessment. Proteins in meat influence the level of endogenous nitrosocompounds which originate from the digestion of HEM iron or proteins, heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAUs) formed in meat during food processing at high temperatures, or increase of polyamine levels (putrescine, spermidine, spermine). Gene polymorphism of enzymes is also involved in the metabolism of HCAs and PAUs. Meat is also the main source of one important amino acid in carcinogenesis, arginine. Arginine is a key amino acid in two pathways: – one mediated by inducible NO-synthase II, and – the second pathway leads to the formation of ornithine, a precursor for putrescine formation (first step in polyamine synthesis). Polyamines regulate gene expression and modulate signal transduction. They can alter the regulation of cell proliferation resulting in development of colorectal cancer. In terms of primary prevention is very desirable to restrict consumption of red and processed meat, especially smoked or otherwise modified and increase the intake of fish, which is thought to have a protective effect.

Excessive consumption of meat in aetiology of colorectal cancer

Bibliography, etc.

Lit.: 39

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10007270
003      
CZ-PrNML
005      
20210427144135.0
008      
101117s2010 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vočka, Michal. $7 xx0181880
245    10
$a Nadměrná konzumace masa v etiopatogenezi kolorektálního karcinomu / $c Vočka M., Bencko V.
246    11
$a Excessive consumption of meat in aetiology of colorectal cancer
314    __
$a Ústav hygieny a epidemiologie, 1. LF UK a VFN, Praha
504    __
$a Lit.: 39
520    3_
$a Kolorektální karcinom je v České republice jedním z nejčastějších nádorových onemocnění. V roce 2006 bylo v naší republice diagnostikováno 7 801 nových případů kolorektálního karcinomu, což Českou republiku řadí v incidenci této diagnózy u mužů na druhém místo a u žen na páté místo v Evropě. Zároveň patří kolorektální karcinom i k nejčastějším příčinám úmrtí na maligní onemocnění u nás. Klíčovou roli v etiopatogenezi sporadicky se vyskytujícího kolorektálního karcinomu hraje výživa, zejména nadměrná konzumace červeného masa a masných výrobků. Rybí maso působí naopak protektivně a konzumace drůbeže není spojena se změnou míry rizika. Bílkoviny obsažené v mase působí cestou endogenních nitrosaminů, které vznikají při trávení HEMového Fe nebo proteinů, heterocyklických aminů (HCA), vznikajících v mase během tepelné úpravy masa, a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), vznikajících během grilování, nebo zvýšením hladiny polyaminů (putrescin, spermidin, spermin). Zásadní význam má též polymorfismus genů kódujících enzymy metabolismu HCA and PAU. Maso je hlavním zdrojem argininu, aminokyseliny významné v procesu karcinogeneze. Arginin je klíčový substrát dvou cest karcinogeneze: – jedna mediovaná inducibilní NO-syntázou 2, a – druhá vedoucí ke vzniku ornithinu, substrátu pro vznik putrescinu (prvního kroku v syntéze polyaminů). Polyaminy ovlivňují genovou expresi a modulují signální transdukci. Mohou vést k dysregulaci proliferace buněk, vedoucí ke vzniku kolorektálního karcinomu. Z hlediska primární prevence je žádoucí omezit konzumaci červeného masa a masných výrobků, zejména uzených či jinak nevhodně upravených, a zvýšit konzumaci rybího masa, u kterého se očekává protektivní vliv.
520    9_
$a Colorectal cancer is one of the most common malignant neoplasms in the Czech Republic. 7,801 new cases of colorectal cancer were diagnosed in the country in 2006. This means that Czech males are ranked 2nd, and Czech females ranked 5th in Europe for the incidence of this type of cancer. Moreover, colorectal cancer is one of the most common causes of death by cancer patients in the Czech Republic. Nutrition plays a key role in the aetiopathogenesis of sporadic colorectal cancer, mainly the excessive consumption of red and processed meat. Fish has a protective effect on the colon and the consumption of poultry is not associated with any change of risk assessment. Proteins in meat influence the level of endogenous nitrosocompounds which originate from the digestion of HEM iron or proteins, heterocyclic amines (HCAs) and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAUs) formed in meat during food processing at high temperatures, or increase of polyamine levels (putrescine, spermidine, spermine). Gene polymorphism of enzymes is also involved in the metabolism of HCAs and PAUs. Meat is also the main source of one important amino acid in carcinogenesis, arginine. Arginine is a key amino acid in two pathways: – one mediated by inducible NO-synthase II, and – the second pathway leads to the formation of ornithine, a precursor for putrescine formation (first step in polyamine synthesis). Polyamines regulate gene expression and modulate signal transduction. They can alter the regulation of cell proliferation resulting in development of colorectal cancer. In terms of primary prevention is very desirable to restrict consumption of red and processed meat, especially smoked or otherwise modified and increase the intake of fish, which is thought to have a protective effect.
650    _2
$a kolorektální nádory $x etiologie $7 D015179
650    _2
$a maso $x škodlivé účinky $7 D008460
650    _2
$a nitroarginin $x farmakologie $7 D019335
650    _2
$a preference v jídle $7 D005518
650    _2
$a přijímání potravy $7 D004435
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Bencko, Vladimír, $d 1938- $7 jn19990218004
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 90, č. 1 (2010), s. 12-15 $x 0032-6739
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2010-1/nadmerna-konzumace-masa-v-etiopatogenezi-kolorektalniho-karcinomu-31260 $y nutná registrace
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 8 $z 0
990    __
$a 20100329092827 $b ABA008
991    __
$a 20210427144131 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 721165 $s 584246
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 90 $c 1 $d 12-15 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
LZP    __
$a 2010-16/ipmv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...