-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Výživové zvyklosti studentů nelékařských studijních oborů v Brně
[Nutritional usages of the students of the health science branches in Brno]
Jana Straková, Marta Šenkyříková, Petra Juřeníková
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
- Klíčová slova
- adolescence, studie HELENA, fenomén adolescenční moratorium,
- MeSH
- fyziologie výživy mladistvých MeSH
- hodnocení stavu výživy MeSH
- index tělesné hmotnosti MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- mladý dospělý MeSH
- nutriční stav MeSH
- pilotní projekty MeSH
- podvýživa MeSH
- průřezové studie MeSH
- průzkumy a dotazníky MeSH
- stravovací zvyklosti MeSH
- zdraví MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- mladý dospělý MeSH
Cíl: Hlavním cílem pilotní studie (podklad plánované celonárodní studie) bylo provést kvantitativní i kvalitativní monitoring výživových zvyklostí adolescentů. Dílčím cílem bylo srovnat vybrané parametry s rozsáhlou evropskou studií HELENA a defi novat, zda výběr stravy studentů nelékařských studijních oborů je ovlivněn odbornými znalostmi o zásadách zdravé výživy a liší se tak od laické adolescentní populace České republiky. Metody: Sběr kvantitativních dat byl realizován pomocí autorského dotazníku (35 položek), soubor celkem 131 respondentů (studenti nelékařských studijních oborů: Všeobecná sestra, Nutriční terapeut, Optometrie). Věkový průměr 24,0 let, směrodatná odchylka 3,75). Data byla vyhodnocena pomocí popisné (deskriptivní) statistiky s využitím absolutních a relativních četností. Výsledky: Z výsledků pilotní studie (realizované 12/2008–01/2009) vyplynulo, že respondenti přijímají nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Více než 1 porci ovoce denně konzumuje 29,01 % respondentů a více než 1 porci zeleniny denně konzumuje 24,43 % respondentů. Naopak nadbytečný je příjem tzv. nevhodných potravin – snacků cukrovinky, tučná a sladká jídla, hranolky či nadměrně slazené nápoje). Na dotaz o množství přijímaných nevhodných potravin uvedlo 9,92 % respondentů příjem více než 1× denně a konzumaci 1× denně uvedlo 32,06 % respondentů (BMI v mezích normy, tj. ženy 19–23,9 a muži 20–24,9, dosáhlo 75 % respondentů, 10 % respondentů mělo pod normu sníženou hodnotu BMI a 15 % respondentů nad normu zvýšenou hodnotu BMI). Závěry: Chování respondentů pilotní studie a evropské mládeže se ve všech sledovaných oblastech (příjem ovoce, zeleniny, „nevhodných potravin“) shoduje.
Aims: The main goal of pilot study (background prospective nationwide study) was realize quantitative as well as quantitative monitoring of the nutrition customs by adult population. As partial goals has been established two goals: to compare selected parameters with long – range Th e European study HELENA and to defi ne if the food selection by paramedical students is infl uenced according to professional pieces of knowledge about principles healthy nutrition and its diff erent toward to laic adolescent population at Czech Republic. Methods: Th e quantitative data collection was realized by method of an authors questionnaire (35 items), set of 131 respondents (paramedical students: Nurse, Nutritionists, Optometrists). Average age was 24.0 years, standard deviation was 3.75. Data has been evaluated thanks to descriptive statistics with utilization absolute and relative rates. Results: Th e pilot study outcomes (realized 12/2008–01/2009) refer to fact that respondents are receiving a lack amount of fruit and vegetables. Daily consume more than one fruit portion 29,01 % of the respondents and daily consume more than one vegetable portion 24,43 % of the respondents. At the other side the amount of the “unfi tting” food – snacks (sweets, fatty food, chips or ickie drinks). On the question about amount of receiving unfi tting food indicated 9,92 % of respondents intake more than one portion and consummation of amount one portion per day indicated 32,06 % of the respondents (BMI in normal rates, i.e. women 19–23.9 and men 20–24.9 has got 75 % respondents, 10 % respondents has got decreased rate of BMI and 15 % respondents has got over normal increased rate of BMI). Conclusions: By the total outcomes comparison has found out that behave in the district of Czech and European adolescent population is consensual in all monitored attributes (intake of fruit, vegetable, “unfi tting food”).
Nutritional usages of the students of the health science branches in Brno
Citace poskytuje Crossref.org
Lit.: 6
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11013098
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20180614082954.0
- 008
- 110606s2011 xr e cze||
- 009
- eAR
- 024 7_
- $a 10.5507/pol.2011.006 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Straková, Jana $7 xx0122878
- 245 10
- $a Výživové zvyklosti studentů nelékařských studijních oborů v Brně / $c Jana Straková, Marta Šenkyříková, Petra Juřeníková
- 246 11
- $a Nutritional usages of the students of the health science branches in Brno
- 314 __
- $a Katedra ošetřovatelství, Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
- 504 __
- $a Lit.: 6
- 520 3_
- $a Cíl: Hlavním cílem pilotní studie (podklad plánované celonárodní studie) bylo provést kvantitativní i kvalitativní monitoring výživových zvyklostí adolescentů. Dílčím cílem bylo srovnat vybrané parametry s rozsáhlou evropskou studií HELENA a defi novat, zda výběr stravy studentů nelékařských studijních oborů je ovlivněn odbornými znalostmi o zásadách zdravé výživy a liší se tak od laické adolescentní populace České republiky. Metody: Sběr kvantitativních dat byl realizován pomocí autorského dotazníku (35 položek), soubor celkem 131 respondentů (studenti nelékařských studijních oborů: Všeobecná sestra, Nutriční terapeut, Optometrie). Věkový průměr 24,0 let, směrodatná odchylka 3,75). Data byla vyhodnocena pomocí popisné (deskriptivní) statistiky s využitím absolutních a relativních četností. Výsledky: Z výsledků pilotní studie (realizované 12/2008–01/2009) vyplynulo, že respondenti přijímají nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Více než 1 porci ovoce denně konzumuje 29,01 % respondentů a více než 1 porci zeleniny denně konzumuje 24,43 % respondentů. Naopak nadbytečný je příjem tzv. nevhodných potravin – snacků cukrovinky, tučná a sladká jídla, hranolky či nadměrně slazené nápoje). Na dotaz o množství přijímaných nevhodných potravin uvedlo 9,92 % respondentů příjem více než 1× denně a konzumaci 1× denně uvedlo 32,06 % respondentů (BMI v mezích normy, tj. ženy 19–23,9 a muži 20–24,9, dosáhlo 75 % respondentů, 10 % respondentů mělo pod normu sníženou hodnotu BMI a 15 % respondentů nad normu zvýšenou hodnotu BMI). Závěry: Chování respondentů pilotní studie a evropské mládeže se ve všech sledovaných oblastech (příjem ovoce, zeleniny, „nevhodných potravin“) shoduje.
- 520 9_
- $a Aims: The main goal of pilot study (background prospective nationwide study) was realize quantitative as well as quantitative monitoring of the nutrition customs by adult population. As partial goals has been established two goals: to compare selected parameters with long – range Th e European study HELENA and to defi ne if the food selection by paramedical students is infl uenced according to professional pieces of knowledge about principles healthy nutrition and its diff erent toward to laic adolescent population at Czech Republic. Methods: Th e quantitative data collection was realized by method of an authors questionnaire (35 items), set of 131 respondents (paramedical students: Nurse, Nutritionists, Optometrists). Average age was 24.0 years, standard deviation was 3.75. Data has been evaluated thanks to descriptive statistics with utilization absolute and relative rates. Results: Th e pilot study outcomes (realized 12/2008–01/2009) refer to fact that respondents are receiving a lack amount of fruit and vegetables. Daily consume more than one fruit portion 29,01 % of the respondents and daily consume more than one vegetable portion 24,43 % of the respondents. At the other side the amount of the “unfi tting” food – snacks (sweets, fatty food, chips or ickie drinks). On the question about amount of receiving unfi tting food indicated 9,92 % of respondents intake more than one portion and consummation of amount one portion per day indicated 32,06 % of the respondents (BMI in normal rates, i.e. women 19–23.9 and men 20–24.9 has got 75 % respondents, 10 % respondents has got decreased rate of BMI and 15 % respondents has got over normal increased rate of BMI). Conclusions: By the total outcomes comparison has found out that behave in the district of Czech and European adolescent population is consensual in all monitored attributes (intake of fruit, vegetable, “unfi tting food”).
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a mladiství $7 D000293
- 650 _2
- $a mladý dospělý $7 D055815
- 650 _2
- $a pilotní projekty $7 D010865
- 650 _2
- $a průřezové studie $7 D003430
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795
- 650 _2
- $a index tělesné hmotnosti $7 D015992
- 650 _2
- $a fyziologie výživy mladistvých $7 D017195
- 650 _2
- $a nutriční stav $7 D009752
- 650 _2
- $a podvýživa $7 D044342
- 650 _2
- $a hodnocení stavu výživy $7 D015596
- 650 _2
- $a zdraví $7 D006262
- 653 00
- $a adolescence
- 653 00
- $a studie HELENA
- 653 00
- $a fenomén adolescenční moratorium
- 700 1_
- $a Šenkyříková, Marta $7 xx0096623
- 700 1_
- $a Juřeníková, Petra, $d 1968- $7 nlk20060173514
- 773 0_
- $w MED00169529 $t Profese on-line $g Roč. 4, č. 1 (2011), s. 25-28 $x 1803-4330
- 856 41
- $u https://profeseonline.upol.cz/pdfs/pol/2011/01/06.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b online $y 1 $z 0
- 990 __
- $a 20110606064532 $b ABA008
- 991 __
- $a 20180614083208 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 857723 $s 722648
- BAS __
- $a 3 $a 4
- BMC __
- $a 2011 $b 4 $c 1 $d 25-28 $m Profese online $x MED00169529
- LZP __
- $a 2011-30/vthv