Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Výživové zvyklosti studentů nelékařských studijních oborů v Brně
[Nutritional usages of the students of the health science branches in Brno]

Jana Straková, Marta Šenkyříková, Petra Juřeníková

. 2011 ; 4 (1) : 25-28.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc11013098

Cíl: Hlavním cílem pilotní studie (podklad plánované celonárodní studie) bylo provést kvantitativní i kvalitativní monitoring výživových zvyklostí adolescentů. Dílčím cílem bylo srovnat vybrané parametry s rozsáhlou evropskou studií HELENA a defi novat, zda výběr stravy studentů nelékařských studijních oborů je ovlivněn odbornými znalostmi o zásadách zdravé výživy a liší se tak od laické adolescentní populace České republiky. Metody: Sběr kvantitativních dat byl realizován pomocí autorského dotazníku (35 položek), soubor celkem 131 respondentů (studenti nelékařských studijních oborů: Všeobecná sestra, Nutriční terapeut, Optometrie). Věkový průměr 24,0 let, směrodatná odchylka 3,75). Data byla vyhodnocena pomocí popisné (deskriptivní) statistiky s využitím absolutních a relativních četností. Výsledky: Z výsledků pilotní studie (realizované 12/2008–01/2009) vyplynulo, že respondenti přijímají nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Více než 1 porci ovoce denně konzumuje 29,01 % respondentů a více než 1 porci zeleniny denně konzumuje 24,43 % respondentů. Naopak nadbytečný je příjem tzv. nevhodných potravin – snacků cukrovinky, tučná a sladká jídla, hranolky či nadměrně slazené nápoje). Na dotaz o množství přijímaných nevhodných potravin uvedlo 9,92 % respondentů příjem více než 1× denně a konzumaci 1× denně uvedlo 32,06 % respondentů (BMI v mezích normy, tj. ženy 19–23,9 a muži 20–24,9, dosáhlo 75 % respondentů, 10 % respondentů mělo pod normu sníženou hodnotu BMI a 15 % respondentů nad normu zvýšenou hodnotu BMI). Závěry: Chování respondentů pilotní studie a evropské mládeže se ve všech sledovaných oblastech (příjem ovoce, zeleniny, „nevhodných potravin“) shoduje.

Aims: The main goal of pilot study (background prospective nationwide study) was realize quantitative as well as quantitative monitoring of the nutrition customs by adult population. As partial goals has been established two goals: to compare selected parameters with long – range Th e European study HELENA and to defi ne if the food selection by paramedical students is infl uenced according to professional pieces of knowledge about principles healthy nutrition and its diff erent toward to laic adolescent population at Czech Republic. Methods: Th e quantitative data collection was realized by method of an authors questionnaire (35 items), set of 131 respondents (paramedical students: Nurse, Nutritionists, Optometrists). Average age was 24.0 years, standard deviation was 3.75. Data has been evaluated thanks to descriptive statistics with utilization absolute and relative rates. Results: Th e pilot study outcomes (realized 12/2008–01/2009) refer to fact that respondents are receiving a lack amount of fruit and vegetables. Daily consume more than one fruit portion 29,01 % of the respondents and daily consume more than one vegetable portion 24,43 % of the respondents. At the other side the amount of the “unfi tting” food – snacks (sweets, fatty food, chips or ickie drinks). On the question about amount of receiving unfi tting food indicated 9,92 % of respondents intake more than one portion and consummation of amount one portion per day indicated 32,06 % of the respondents (BMI in normal rates, i.e. women 19–23.9 and men 20–24.9 has got 75 % respondents, 10 % respondents has got decreased rate of BMI and 15 % respondents has got over normal increased rate of BMI). Conclusions: By the total outcomes comparison has found out that behave in the district of Czech and European adolescent population is consensual in all monitored attributes (intake of fruit, vegetable, “unfi tting food”).

Nutritional usages of the students of the health science branches in Brno

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Lit.: 6

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11013098
003      
CZ-PrNML
005      
20180614082954.0
008      
110606s2011 xr e cze||
009      
eAR
024    7_
$a 10.5507/pol.2011.006 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Straková, Jana $7 xx0122878
245    10
$a Výživové zvyklosti studentů nelékařských studijních oborů v Brně / $c Jana Straková, Marta Šenkyříková, Petra Juřeníková
246    11
$a Nutritional usages of the students of the health science branches in Brno
314    __
$a Katedra ošetřovatelství, Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
504    __
$a Lit.: 6
520    3_
$a Cíl: Hlavním cílem pilotní studie (podklad plánované celonárodní studie) bylo provést kvantitativní i kvalitativní monitoring výživových zvyklostí adolescentů. Dílčím cílem bylo srovnat vybrané parametry s rozsáhlou evropskou studií HELENA a defi novat, zda výběr stravy studentů nelékařských studijních oborů je ovlivněn odbornými znalostmi o zásadách zdravé výživy a liší se tak od laické adolescentní populace České republiky. Metody: Sběr kvantitativních dat byl realizován pomocí autorského dotazníku (35 položek), soubor celkem 131 respondentů (studenti nelékařských studijních oborů: Všeobecná sestra, Nutriční terapeut, Optometrie). Věkový průměr 24,0 let, směrodatná odchylka 3,75). Data byla vyhodnocena pomocí popisné (deskriptivní) statistiky s využitím absolutních a relativních četností. Výsledky: Z výsledků pilotní studie (realizované 12/2008–01/2009) vyplynulo, že respondenti přijímají nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Více než 1 porci ovoce denně konzumuje 29,01 % respondentů a více než 1 porci zeleniny denně konzumuje 24,43 % respondentů. Naopak nadbytečný je příjem tzv. nevhodných potravin – snacků cukrovinky, tučná a sladká jídla, hranolky či nadměrně slazené nápoje). Na dotaz o množství přijímaných nevhodných potravin uvedlo 9,92 % respondentů příjem více než 1× denně a konzumaci 1× denně uvedlo 32,06 % respondentů (BMI v mezích normy, tj. ženy 19–23,9 a muži 20–24,9, dosáhlo 75 % respondentů, 10 % respondentů mělo pod normu sníženou hodnotu BMI a 15 % respondentů nad normu zvýšenou hodnotu BMI). Závěry: Chování respondentů pilotní studie a evropské mládeže se ve všech sledovaných oblastech (příjem ovoce, zeleniny, „nevhodných potravin“) shoduje.
520    9_
$a Aims: The main goal of pilot study (background prospective nationwide study) was realize quantitative as well as quantitative monitoring of the nutrition customs by adult population. As partial goals has been established two goals: to compare selected parameters with long – range Th e European study HELENA and to defi ne if the food selection by paramedical students is infl uenced according to professional pieces of knowledge about principles healthy nutrition and its diff erent toward to laic adolescent population at Czech Republic. Methods: Th e quantitative data collection was realized by method of an authors questionnaire (35 items), set of 131 respondents (paramedical students: Nurse, Nutritionists, Optometrists). Average age was 24.0 years, standard deviation was 3.75. Data has been evaluated thanks to descriptive statistics with utilization absolute and relative rates. Results: Th e pilot study outcomes (realized 12/2008–01/2009) refer to fact that respondents are receiving a lack amount of fruit and vegetables. Daily consume more than one fruit portion 29,01 % of the respondents and daily consume more than one vegetable portion 24,43 % of the respondents. At the other side the amount of the “unfi tting” food – snacks (sweets, fatty food, chips or ickie drinks). On the question about amount of receiving unfi tting food indicated 9,92 % of respondents intake more than one portion and consummation of amount one portion per day indicated 32,06 % of the respondents (BMI in normal rates, i.e. women 19–23.9 and men 20–24.9 has got 75 % respondents, 10 % respondents has got decreased rate of BMI and 15 % respondents has got over normal increased rate of BMI). Conclusions: By the total outcomes comparison has found out that behave in the district of Czech and European adolescent population is consensual in all monitored attributes (intake of fruit, vegetable, “unfi tting food”).
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a mladiství $7 D000293
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    _2
$a pilotní projekty $7 D010865
650    _2
$a průřezové studie $7 D003430
650    _2
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795
650    _2
$a index tělesné hmotnosti $7 D015992
650    _2
$a fyziologie výživy mladistvých $7 D017195
650    _2
$a nutriční stav $7 D009752
650    _2
$a podvýživa $7 D044342
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a zdraví $7 D006262
653    00
$a adolescence
653    00
$a studie HELENA
653    00
$a fenomén adolescenční moratorium
700    1_
$a Šenkyříková, Marta $7 xx0096623
700    1_
$a Juřeníková, Petra, $d 1968- $7 nlk20060173514
773    0_
$w MED00169529 $t Profese on-line $g Roč. 4, č. 1 (2011), s. 25-28 $x 1803-4330
856    41
$u https://profeseonline.upol.cz/pdfs/pol/2011/01/06.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b online $y 1 $z 0
990    __
$a 20110606064532 $b ABA008
991    __
$a 20180614083208 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 857723 $s 722648
BAS    __
$a 3 $a 4
BMC    __
$a 2011 $b 4 $c 1 $d 25-28 $m Profese online $x MED00169529
LZP    __
$a 2011-30/vthv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...