Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vegetariánská strava vs. konvenční diabetická dieta - roční follow-up
[Vegetarian diet versus conventional diabetic diet - a year follow-up]

Hana Kahleová, Martin Hill, Terezie Pelikánová

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu srovnávací studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc11041469

Naše předchozí šest měsíců trvající randomizovaná studie ukázala, že vegetariánská strava vede účinněji ke snížení inzulínové rezistence, snížení objemu subkutánního i viscerálního tuku a ke zlepšení markerů oxidačního stresu a adipokinů než standardně doporučovaná diabetická dieta. Naším cílem bylo sledovat pacienty 6 měsíců a 1 rok od ukončení studie, kdy pacienti v původní dietní intervenci nepokračovali a rok konzumovali srovnatelnou dietu. Měřili jsme jejich tělesnou hmotnost, obvod pasu, HbA1c a krevní lipidy. Přes patrný rebound-fenomen šest měsíců od ukončení studie v obou skupinách přetrvaly jeden rok od ukončení studie výhody vegetariánské diety ve srovnání s konvenčním redukčním režimem v účinku na tělesnou hmotnost a obvod pasu. V obou skupinách došlo ke srovnatelnému vzestupu LDL-cholesterolu a HbA1c, přestože ve vegetariánské skupině došlo k vysazení hypolipidemik téměř u třetiny pacientů a pouze k polovičnímu navýšení antidiabetické medikace oproti kontrolní skupině. Naše výsledky ukazují částečné přetrvání pozitivních účinků vegetariánské stravy oproti konvenční redukční diabetické dietě jeden rok od ukončení intervence.

Our previous six month lasting randomized study showed that vegetarian diet leads to more effective decrease of insulin resistance, the reduction of a volume of subcutaneous and visceral fat and the improvement of markers of oxidative stress and adipocytokines compared to standard recommended diabetic diet. Our aim was to follow up the patients for a period of six months and one year after the end of the study, in which the patients did not continue in their former dietary intervention and they consumed comparable diet for one year. We measured their body weight, waist circumference, HbA1c, and blood lipids. Despite noticeable rebound-phenomenon at six months after the end of the study, the benefits of vegetarian diet assessed as the effect on body weight and waist circumference lasted in both groups for one year after the end of the study compared to the conventional slimming diet. There was a comparable increase of LDL-cholesterol and HbA1c in both groups, because in the “vegetarian” group the hypolipidemic agents were discontinued in nearly one third of patients and only half of them needed to increase antidiabetic medication compared to the control group. Our results show a partial continuation of the positive effects of vegetarian diet compared to the conventional slimming diabetic diet for one year after the end of intervention.

Vegetarian diet versus conventional diabetic diet - a year follow-up

Bibliografie atd.

Lit.: 7

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11041469
003      
CZ-PrNML
005      
20141127062416.0
007      
ta
008      
111125s2011 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kahleová, Hana $7 xx0158494
245    10
$a Vegetariánská strava vs. konvenční diabetická dieta - roční follow-up / $c Hana Kahleová, Martin Hill, Terezie Pelikánová
246    31
$a Vegetarian diet versus conventional diabetic diet - a year follow-up
314    __
$a Centrum diabetologie, IKEM, Praha
504    __
$a Lit.: 7
520    3_
$a Naše předchozí šest měsíců trvající randomizovaná studie ukázala, že vegetariánská strava vede účinněji ke snížení inzulínové rezistence, snížení objemu subkutánního i viscerálního tuku a ke zlepšení markerů oxidačního stresu a adipokinů než standardně doporučovaná diabetická dieta. Naším cílem bylo sledovat pacienty 6 měsíců a 1 rok od ukončení studie, kdy pacienti v původní dietní intervenci nepokračovali a rok konzumovali srovnatelnou dietu. Měřili jsme jejich tělesnou hmotnost, obvod pasu, HbA1c a krevní lipidy. Přes patrný rebound-fenomen šest měsíců od ukončení studie v obou skupinách přetrvaly jeden rok od ukončení studie výhody vegetariánské diety ve srovnání s konvenčním redukčním režimem v účinku na tělesnou hmotnost a obvod pasu. V obou skupinách došlo ke srovnatelnému vzestupu LDL-cholesterolu a HbA1c, přestože ve vegetariánské skupině došlo k vysazení hypolipidemik téměř u třetiny pacientů a pouze k polovičnímu navýšení antidiabetické medikace oproti kontrolní skupině. Naše výsledky ukazují částečné přetrvání pozitivních účinků vegetariánské stravy oproti konvenční redukční diabetické dietě jeden rok od ukončení intervence.
520    9_
$a Our previous six month lasting randomized study showed that vegetarian diet leads to more effective decrease of insulin resistance, the reduction of a volume of subcutaneous and visceral fat and the improvement of markers of oxidative stress and adipocytokines compared to standard recommended diabetic diet. Our aim was to follow up the patients for a period of six months and one year after the end of the study, in which the patients did not continue in their former dietary intervention and they consumed comparable diet for one year. We measured their body weight, waist circumference, HbA1c, and blood lipids. Despite noticeable rebound-phenomenon at six months after the end of the study, the benefits of vegetarian diet assessed as the effect on body weight and waist circumference lasted in both groups for one year after the end of the study compared to the conventional slimming diet. There was a comparable increase of LDL-cholesterol and HbA1c in both groups, because in the “vegetarian” group the hypolipidemic agents were discontinued in nearly one third of patients and only half of them needed to increase antidiabetic medication compared to the control group. Our results show a partial continuation of the positive effects of vegetarian diet compared to the conventional slimming diabetic diet for one year after the end of intervention.
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a následné studie $7 D005500
650    _2
$a diabetes mellitus 2. typu $x dietoterapie $x metabolismus $7 D003924
650    _2
$a dieta vegetariánská $x statistika a číselné údaje $7 D014676
650    _2
$a diabetická dieta $x statistika a číselné údaje $7 D003927
650    _2
$a krevní glukóza $x metabolismus $7 D001786
650    _2
$a glykovaný hemoglobin $x metabolismus $7 D006442
650    _2
$a změny tělesné hmotnosti $7 D001836
650    _2
$a obvod pasu $7 D055105
650    _2
$a energetický příjem $7 D002149
650    _2
$a energetický metabolismus $7 D004734
650    _2
$a hypolipidemika $x terapeutické užití $7 D000960
650    _2
$a LDL-cholesterol $x krev $7 D008078
653    00
$a metabolická paměť
655    _2
$a srovnávací studie $7 D003160
700    1_
$a Hill, Martin, $d 1962- $7 mzk2005304431
700    1_
$a Pelikánová, Terezie, $d 1954- $7 jn20000807012
773    0_
$w MED00012993 $t Kazuistiky v diabetologii $g Roč. 9, č. 4 (2011), s. 19-21 $x 1214-231X
856    41
$u https://www.geum.org/files/shop-archiv-casopisu/pdf/192.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2314 $c 149 a $y 2 $z 0
990    __
$a 20111125061451 $b ABA008
991    __
$a 20141127062910 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 887742 $s 751905
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2011 $b 9 $c 4 $d 19-21 $m Kazuistiky v diabetologii $x MED00012993
LZP    __
$a 2011-63/vthv

Najít záznam