• Something wrong with this record ?

Technologie mikropolí v diagnostice potravinové alergie pomocí alergenových složek
[Microarray of allergenic component-based diagnosis in food allergy]

Maria L. Sanz, Ana B. Blázquez, Blanca E. García

. 2011 ; 8 (3) : 68-72.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Účel přehledu: Metodika velkokapacitních mikropolí (microarray), která obsahují různé alergenové složky fixované na pevné podložce, umožňuje stanovení specifických IgE proti těmto alergenům a přesnější diagnostiku potravinové alergie. V tomto přehledovém článku rozebíráme výsledky, jichž bylo dosud technikou mikropolí dosaženo v diagnostice potravinové alergie. Nové poznatky: Technologie mikropolí obsahujících proteiny nebo glykoproteiny nám umožňuje zjistit profil senzibilizace pacientů s potravinovou alergií. V současné době jsou komerčně dostupné metody, jež nám umožňují stanovit specifické IgE proti 103 alergenním molekulám. V celosvětovém měřítku byla v některých laboratořích tato technika zkoumána a optimalizována pro několik alergenových extraktů a výsledky byly slibné – metodika měla vysokou specificitu a senzitivitu, výsledky navíc dobře korelovaly s již existujícími konvenčními testy. Souhrn: V posledních letech se díky pokroku v molekulární biologii a ve vývoji nových technologií pro výrobu velkokapacitních matric s pevnou fází, jakou je například technologie mikropolí, zlepšila diagnostika potravinové alergie. V současnosti je možné analyzovat přecitlivělost na různé zdroje alergenů zprostředkovanou specifickými IgE stanovením specifických IgE proti alergenním proteinům či glykoproteinům. Tato změna nevedla jen ke zpřesnění diagnostiky senzibilizace, ale umožnila nám také vysvětlit různá rizika senzibilizace na určité molekuly, v mnoha případech fenomén zkřížené reaktivity, a dokonce může korigovat námi poskytovaná klinická doporučení. Pro přesnější vyhodnocení možností této nové techniky však bude třeba uskutečnit další studie.

The determination of specific IgE (sIgE) against allergenic components fixed in a solid support that is provided as a microarray of high capacity and allows a more precise evaluation in the food allergy diagnosis. In this review, we will analyze the results obtained to date with this technology applied to the component-based diagnosis of food allergy. RECENT FINDINGS: Microarrays of proteins or glycoproteins allow us to know the profile of sensitization of a patient with food allergy. At present, a commercially available technique exists which allows sIgE to be detected against 103 allergenic molecules. Several laboratories worldwide have explored and optimized this technique for few allergen extracts and the results have been promising with high reliabilities and sensitivities and above all, good correlations with previous existing conventional assays. SUMMARY: In recent years, as a result of advances in molecular biology, together with the development of new technologies of producing high-capacity solid-phase matrices such as microarrays, the diagnosis of food allergy has improved and the basic situation of analyzing sIgE against an allergenic source has now become real the possibility of analyzing sIgE against an allergenic protein or glycoprotein. This change has not only led to a more precise diagnosis of sensitization, but can also be used to explain the different hazards of certain molecular sensitizations, crossreactivity phenomena in many cases and can even change the clinical management according to the information provided. Further studies are clearly needed to evaluate more precisely the scope of this new technique.

Microarray of allergenic component-based diagnosis in food allergy

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12000892
003      
CZ-PrNML
005      
20160524120120.0
007      
ta
008      
120117s2011 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Sanz, Maria L. $u Oddělení alergologie a klinické imunologie Universidad de Navarra, Pamplona
245    10
$a Technologie mikropolí v diagnostice potravinové alergie pomocí alergenových složek / $c Maria L. Sanz, Ana B. Blázquez, Blanca E. García
246    31
$a Microarray of allergenic component-based diagnosis in food allergy
504    __
$a Literatura $b 50
520    3_
$a Účel přehledu: Metodika velkokapacitních mikropolí (microarray), která obsahují různé alergenové složky fixované na pevné podložce, umožňuje stanovení specifických IgE proti těmto alergenům a přesnější diagnostiku potravinové alergie. V tomto přehledovém článku rozebíráme výsledky, jichž bylo dosud technikou mikropolí dosaženo v diagnostice potravinové alergie. Nové poznatky: Technologie mikropolí obsahujících proteiny nebo glykoproteiny nám umožňuje zjistit profil senzibilizace pacientů s potravinovou alergií. V současné době jsou komerčně dostupné metody, jež nám umožňují stanovit specifické IgE proti 103 alergenním molekulám. V celosvětovém měřítku byla v některých laboratořích tato technika zkoumána a optimalizována pro několik alergenových extraktů a výsledky byly slibné – metodika měla vysokou specificitu a senzitivitu, výsledky navíc dobře korelovaly s již existujícími konvenčními testy. Souhrn: V posledních letech se díky pokroku v molekulární biologii a ve vývoji nových technologií pro výrobu velkokapacitních matric s pevnou fází, jakou je například technologie mikropolí, zlepšila diagnostika potravinové alergie. V současnosti je možné analyzovat přecitlivělost na různé zdroje alergenů zprostředkovanou specifickými IgE stanovením specifických IgE proti alergenním proteinům či glykoproteinům. Tato změna nevedla jen ke zpřesnění diagnostiky senzibilizace, ale umožnila nám také vysvětlit různá rizika senzibilizace na určité molekuly, v mnoha případech fenomén zkřížené reaktivity, a dokonce může korigovat námi poskytovaná klinická doporučení. Pro přesnější vyhodnocení možností této nové techniky však bude třeba uskutečnit další studie.
520    9_
$a The determination of specific IgE (sIgE) against allergenic components fixed in a solid support that is provided as a microarray of high capacity and allows a more precise evaluation in the food allergy diagnosis. In this review, we will analyze the results obtained to date with this technology applied to the component-based diagnosis of food allergy. RECENT FINDINGS: Microarrays of proteins or glycoproteins allow us to know the profile of sensitization of a patient with food allergy. At present, a commercially available technique exists which allows sIgE to be detected against 103 allergenic molecules. Several laboratories worldwide have explored and optimized this technique for few allergen extracts and the results have been promising with high reliabilities and sensitivities and above all, good correlations with previous existing conventional assays. SUMMARY: In recent years, as a result of advances in molecular biology, together with the development of new technologies of producing high-capacity solid-phase matrices such as microarrays, the diagnosis of food allergy has improved and the basic situation of analyzing sIgE against an allergenic source has now become real the possibility of analyzing sIgE against an allergenic protein or glycoprotein. This change has not only led to a more precise diagnosis of sensitization, but can also be used to explain the different hazards of certain molecular sensitizations, crossreactivity phenomena in many cases and can even change the clinical management according to the information provided. Further studies are clearly needed to evaluate more precisely the scope of this new technique.
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a zkřížené reakce $7 D003429
650    _2
$a alergeny $x imunologie $7 D000485
650    _2
$a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $7 D005512
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a imunizace $7 D007114
650    _2
$a imunoglobulin E $x krev $7 D007073
650    _2
$a imunosorpční techniky $7 D007163
650    _2
$a mikročipová analýza $7 D046228
650    _2
$a reprodukovatelnost výsledků $7 D015203
650    _2
$a senzitivita a specificita $7 D012680
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Blázquez, Ana B. $u Výzkumná laboratoř, Nadace IMABIS, Hostpital Carlos Haya, Malaga
700    1_
$a García, Blanca E. $u Alergologické oddělení, Complejo Hospitalario de Navarra, Pamplona
773    0_
$t Current opinion in allergy and clinical immunology $x 1214-472X $g Roč. 8, č. 3 (2011), s. 68-72 $w MED00013448
910    __
$a ABA008 $b B 2341 $c 8 b $y 2 $z 0
990    __
$a 20120117155356 $b ABA008
991    __
$a 20160524120236 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 893597 $s 757587
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2011 $b 8 $c 3 $d 68-72 $i 1214-472X $m Current opinion in allergy and clinical immunology. České a slovenské vyd. $n Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol., Čes. slov. vyd. (Print) $x MED00013448
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2012-02/mkme

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...