-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Technologie mikropolí v diagnostice potravinové alergie pomocí alergenových složek
[Microarray of allergenic component-based diagnosis in food allergy]
Maria L. Sanz, Ana B. Blázquez, Blanca E. García
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- alergeny imunologie MeSH
- financování organizované MeSH
- imunizace MeSH
- imunoglobulin E krev MeSH
- imunosorpční techniky MeSH
- lidé MeSH
- mikročipová analýza MeSH
- potravinová alergie diagnóza imunologie MeSH
- reprodukovatelnost výsledků MeSH
- senzitivita a specificita MeSH
- zkřížené reakce MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Účel přehledu: Metodika velkokapacitních mikropolí (microarray), která obsahují různé alergenové složky fixované na pevné podložce, umožňuje stanovení specifických IgE proti těmto alergenům a přesnější diagnostiku potravinové alergie. V tomto přehledovém článku rozebíráme výsledky, jichž bylo dosud technikou mikropolí dosaženo v diagnostice potravinové alergie. Nové poznatky: Technologie mikropolí obsahujících proteiny nebo glykoproteiny nám umožňuje zjistit profil senzibilizace pacientů s potravinovou alergií. V současné době jsou komerčně dostupné metody, jež nám umožňují stanovit specifické IgE proti 103 alergenním molekulám. V celosvětovém měřítku byla v některých laboratořích tato technika zkoumána a optimalizována pro několik alergenových extraktů a výsledky byly slibné – metodika měla vysokou specificitu a senzitivitu, výsledky navíc dobře korelovaly s již existujícími konvenčními testy. Souhrn: V posledních letech se díky pokroku v molekulární biologii a ve vývoji nových technologií pro výrobu velkokapacitních matric s pevnou fází, jakou je například technologie mikropolí, zlepšila diagnostika potravinové alergie. V současnosti je možné analyzovat přecitlivělost na různé zdroje alergenů zprostředkovanou specifickými IgE stanovením specifických IgE proti alergenním proteinům či glykoproteinům. Tato změna nevedla jen ke zpřesnění diagnostiky senzibilizace, ale umožnila nám také vysvětlit různá rizika senzibilizace na určité molekuly, v mnoha případech fenomén zkřížené reaktivity, a dokonce může korigovat námi poskytovaná klinická doporučení. Pro přesnější vyhodnocení možností této nové techniky však bude třeba uskutečnit další studie.
The determination of specific IgE (sIgE) against allergenic components fixed in a solid support that is provided as a microarray of high capacity and allows a more precise evaluation in the food allergy diagnosis. In this review, we will analyze the results obtained to date with this technology applied to the component-based diagnosis of food allergy. RECENT FINDINGS: Microarrays of proteins or glycoproteins allow us to know the profile of sensitization of a patient with food allergy. At present, a commercially available technique exists which allows sIgE to be detected against 103 allergenic molecules. Several laboratories worldwide have explored and optimized this technique for few allergen extracts and the results have been promising with high reliabilities and sensitivities and above all, good correlations with previous existing conventional assays. SUMMARY: In recent years, as a result of advances in molecular biology, together with the development of new technologies of producing high-capacity solid-phase matrices such as microarrays, the diagnosis of food allergy has improved and the basic situation of analyzing sIgE against an allergenic source has now become real the possibility of analyzing sIgE against an allergenic protein or glycoprotein. This change has not only led to a more precise diagnosis of sensitization, but can also be used to explain the different hazards of certain molecular sensitizations, crossreactivity phenomena in many cases and can even change the clinical management according to the information provided. Further studies are clearly needed to evaluate more precisely the scope of this new technique.
Alergologické oddělení Complejo Hospitalario de Navarra Pamplona
Oddělení alergologie a klinické imunologie Universidad de Navarra Pamplona
Výzkumná laboratoř Nadace IMABIS Hostpital Carlos Haya Malaga
Microarray of allergenic component-based diagnosis in food allergy
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc12000892
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20160524120120.0
- 007
- ta
- 008
- 120117s2011 xr f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Sanz, Maria L. $u Oddělení alergologie a klinické imunologie Universidad de Navarra, Pamplona
- 245 10
- $a Technologie mikropolí v diagnostice potravinové alergie pomocí alergenových složek / $c Maria L. Sanz, Ana B. Blázquez, Blanca E. García
- 246 31
- $a Microarray of allergenic component-based diagnosis in food allergy
- 504 __
- $a Literatura $b 50
- 520 3_
- $a Účel přehledu: Metodika velkokapacitních mikropolí (microarray), která obsahují různé alergenové složky fixované na pevné podložce, umožňuje stanovení specifických IgE proti těmto alergenům a přesnější diagnostiku potravinové alergie. V tomto přehledovém článku rozebíráme výsledky, jichž bylo dosud technikou mikropolí dosaženo v diagnostice potravinové alergie. Nové poznatky: Technologie mikropolí obsahujících proteiny nebo glykoproteiny nám umožňuje zjistit profil senzibilizace pacientů s potravinovou alergií. V současné době jsou komerčně dostupné metody, jež nám umožňují stanovit specifické IgE proti 103 alergenním molekulám. V celosvětovém měřítku byla v některých laboratořích tato technika zkoumána a optimalizována pro několik alergenových extraktů a výsledky byly slibné – metodika měla vysokou specificitu a senzitivitu, výsledky navíc dobře korelovaly s již existujícími konvenčními testy. Souhrn: V posledních letech se díky pokroku v molekulární biologii a ve vývoji nových technologií pro výrobu velkokapacitních matric s pevnou fází, jakou je například technologie mikropolí, zlepšila diagnostika potravinové alergie. V současnosti je možné analyzovat přecitlivělost na různé zdroje alergenů zprostředkovanou specifickými IgE stanovením specifických IgE proti alergenním proteinům či glykoproteinům. Tato změna nevedla jen ke zpřesnění diagnostiky senzibilizace, ale umožnila nám také vysvětlit různá rizika senzibilizace na určité molekuly, v mnoha případech fenomén zkřížené reaktivity, a dokonce může korigovat námi poskytovaná klinická doporučení. Pro přesnější vyhodnocení možností této nové techniky však bude třeba uskutečnit další studie.
- 520 9_
- $a The determination of specific IgE (sIgE) against allergenic components fixed in a solid support that is provided as a microarray of high capacity and allows a more precise evaluation in the food allergy diagnosis. In this review, we will analyze the results obtained to date with this technology applied to the component-based diagnosis of food allergy. RECENT FINDINGS: Microarrays of proteins or glycoproteins allow us to know the profile of sensitization of a patient with food allergy. At present, a commercially available technique exists which allows sIgE to be detected against 103 allergenic molecules. Several laboratories worldwide have explored and optimized this technique for few allergen extracts and the results have been promising with high reliabilities and sensitivities and above all, good correlations with previous existing conventional assays. SUMMARY: In recent years, as a result of advances in molecular biology, together with the development of new technologies of producing high-capacity solid-phase matrices such as microarrays, the diagnosis of food allergy has improved and the basic situation of analyzing sIgE against an allergenic source has now become real the possibility of analyzing sIgE against an allergenic protein or glycoprotein. This change has not only led to a more precise diagnosis of sensitization, but can also be used to explain the different hazards of certain molecular sensitizations, crossreactivity phenomena in many cases and can even change the clinical management according to the information provided. Further studies are clearly needed to evaluate more precisely the scope of this new technique.
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a zkřížené reakce $7 D003429
- 650 _2
- $a alergeny $x imunologie $7 D000485
- 650 _2
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $7 D005512
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a imunizace $7 D007114
- 650 _2
- $a imunoglobulin E $x krev $7 D007073
- 650 _2
- $a imunosorpční techniky $7 D007163
- 650 _2
- $a mikročipová analýza $7 D046228
- 650 _2
- $a reprodukovatelnost výsledků $7 D015203
- 650 _2
- $a senzitivita a specificita $7 D012680
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Blázquez, Ana B. $u Výzkumná laboratoř, Nadace IMABIS, Hostpital Carlos Haya, Malaga
- 700 1_
- $a García, Blanca E. $u Alergologické oddělení, Complejo Hospitalario de Navarra, Pamplona
- 773 0_
- $t Current opinion in allergy and clinical immunology $x 1214-472X $g Roč. 8, č. 3 (2011), s. 68-72 $w MED00013448
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2341 $c 8 b $y 2 $z 0
- 990 __
- $a 20120117155356 $b ABA008
- 991 __
- $a 20160524120236 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 893597 $s 757587
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2011 $b 8 $c 3 $d 68-72 $i 1214-472X $m Current opinion in allergy and clinical immunology. České a slovenské vyd. $n Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol., Čes. slov. vyd. (Print) $x MED00013448
- LZP __
- $b přidání abstraktu $a 2012-02/mkme