-
Something wrong with this record ?
Zoonotický potenciál syrového kravského mléka v ČR
[Zoonotic potential of raw cow's milk in the Czech Republic]
J. Bardoň, J. Ondrušková, M. Oslíková, Š. Vyroubalová
Language Czech Country Czech Republic
- Keywords
- zoonóza, alimentární infekce, mléčný filtr, enterotoxin,
- MeSH
- Drug Resistance, Microbial MeSH
- Bacteria isolation & purification metabolism drug effects MeSH
- Drug Resistance, Bacterial MeSH
- Enterotoxins biosynthesis MeSH
- Milk microbiology MeSH
- Food Microbiology MeSH
- Cattle MeSH
- Animals MeSH
- Check Tag
- Cattle MeSH
- Female MeSH
- Animals MeSH
- Geographicals
- Czech Republic MeSH
Cíl práce: Zhodnocení výskytu a charakteristik L. monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka odebraných na farmách (bazénové vzorky) a z prodejních automatů. Materiál a metody: Průkaz a stanovení počtu bylo provedeno dle ČSN EN/ISO 11290 – 1,2. Kmeny byly typizovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou metodou pulzní gelové elektroforézy. Výsledky: Přítomnost L. monocytogenes byla prokázána u 3,2 % (11/346) bazénových vzorků a u 1,8 % (4/219) vzorků syrového kravského mléka z prodejních automatů. Nálezy L. monocytogenes v syrovém mléce měly sporadický charakter, pouze na jedné farmě byly detekovány opakovaně. Z 16 získaných kmenů L. monocytogenes 13 náleželo k sérotypu 1/2a, dva kmeny k sérotypu 1/2b a jeden k sérotypu 4b. Makrorestrikční analýza ukázala značnou heterogenitu profilů, celkem bylo detekováno 9 různých pulzotypů. Nejčastěji byl detekován pulzotyp 711, který byl zjištěn na třech farmách. Závěr: Výskyt L. monocytogenes v syrovém kravském mléce v České republice je relativně nízký. Dosažené výsledky potvrdily, že některé klony L. monocytogenes ze syrového mléka jsou shodné s kmeny izolovanými z potravin a člověka.
Background: To assess current microbiological risks of raw cow's milk. The presented work reports the prevalence of selected bacteria on Czech dairy farms in 2010 and compares the results with a similar study in 2002. Material and methods:The prevalence of bacteria was studied by culture methods using milk filters made from non-woven fabric collected from dairy farms throughout the year 2010. Together 260 filters from 65 dairy farms were tested. The prevalence of Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O 157 and Salmonella spp. in filters was tested. In staphylococci, genes encoding enterotoxin-production were studied. In Campylobacter spp., resistance to antibiotics was ascertained. Results:In 2010, the prevalence rates of selected bacteria on farms were as follows: Campylobacter spp. 3 %, Escherichia coli O 157 0.4 %, Salmonella spp. 0.8 %, Listeria monocytogenes 10 % and Staphylococcus aureus 31 %. In 12 % of the tested filters, S. aureus with the genetic make-up for enterotoxin production was isolated. Antibiotic resistance in Campylobacter spp. isolated from dairy farms is different from that in human or poultry isolates. Conclusion: Raw cow's milk contains bacteria capable of causing human alimentary tract diseases. The above microbiological risks for consumers are eliminated by proper storage conditions (below 10 °C) and heat treatment (boiling) of raw milk.
Zoonotic potential of raw cow's milk in the Czech Republic
Obsahuje tabulky
Bibliography, etc.Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc12018473
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20121114113544.0
- 007
- ta
- 008
- 120614s2012 xr d f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bardoň, Jan, $7 xx0082160 $u Státní veterinární ústav, Olomouc; Ústav mikrobiologie, LF UP, Olomouc $d 1964-
- 245 10
- $a Zoonotický potenciál syrového kravského mléka v ČR / $c J. Bardoň, J. Ondrušková, M. Oslíková, Š. Vyroubalová
- 246 31
- $a Zoonotic potential of raw cow's milk in the Czech Republic
- 500 __
- $a Obsahuje tabulky
- 504 __
- $a Literatura $b 37
- 520 3_
- $a Cíl práce: Zhodnocení výskytu a charakteristik L. monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka odebraných na farmách (bazénové vzorky) a z prodejních automatů. Materiál a metody: Průkaz a stanovení počtu bylo provedeno dle ČSN EN/ISO 11290 – 1,2. Kmeny byly typizovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou metodou pulzní gelové elektroforézy. Výsledky: Přítomnost L. monocytogenes byla prokázána u 3,2 % (11/346) bazénových vzorků a u 1,8 % (4/219) vzorků syrového kravského mléka z prodejních automatů. Nálezy L. monocytogenes v syrovém mléce měly sporadický charakter, pouze na jedné farmě byly detekovány opakovaně. Z 16 získaných kmenů L. monocytogenes 13 náleželo k sérotypu 1/2a, dva kmeny k sérotypu 1/2b a jeden k sérotypu 4b. Makrorestrikční analýza ukázala značnou heterogenitu profilů, celkem bylo detekováno 9 různých pulzotypů. Nejčastěji byl detekován pulzotyp 711, který byl zjištěn na třech farmách. Závěr: Výskyt L. monocytogenes v syrovém kravském mléce v České republice je relativně nízký. Dosažené výsledky potvrdily, že některé klony L. monocytogenes ze syrového mléka jsou shodné s kmeny izolovanými z potravin a člověka.
- 520 9_
- $a Background: To assess current microbiological risks of raw cow's milk. The presented work reports the prevalence of selected bacteria on Czech dairy farms in 2010 and compares the results with a similar study in 2002. Material and methods:The prevalence of bacteria was studied by culture methods using milk filters made from non-woven fabric collected from dairy farms throughout the year 2010. Together 260 filters from 65 dairy farms were tested. The prevalence of Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O 157 and Salmonella spp. in filters was tested. In staphylococci, genes encoding enterotoxin-production were studied. In Campylobacter spp., resistance to antibiotics was ascertained. Results:In 2010, the prevalence rates of selected bacteria on farms were as follows: Campylobacter spp. 3 %, Escherichia coli O 157 0.4 %, Salmonella spp. 0.8 %, Listeria monocytogenes 10 % and Staphylococcus aureus 31 %. In 12 % of the tested filters, S. aureus with the genetic make-up for enterotoxin production was isolated. Antibiotic resistance in Campylobacter spp. isolated from dairy farms is different from that in human or poultry isolates. Conclusion: Raw cow's milk contains bacteria capable of causing human alimentary tract diseases. The above microbiological risks for consumers are eliminated by proper storage conditions (below 10 °C) and heat treatment (boiling) of raw milk.
- 650 02
- $a zvířata $7 D000818
- 650 02
- $a Bacteria $x izolace a purifikace $x metabolismus $x účinky léků $7 D001419
- 650 02
- $a skot $7 D002417
- 650 02
- $a bakteriální léková rezistence $7 D024881
- 650 02
- $a enterotoxiny $x biosyntéza $7 D004768
- 650 02
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 02
- $a potravinářská mikrobiologie $7 D005516
- 650 02
- $a mléko $x mikrobiologie $7 D008892
- 650 _2
- $a antibiotická rezistence $7 D004352
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 653 00
- $a zoonóza
- 653 00
- $a alimentární infekce
- 653 00
- $a mléčný filtr
- 653 00
- $a enterotoxin
- 700 1_
- $a Ondrušková, J. $7 _AN068122 $u Státní veterinární ústav, Olomouc
- 700 1_
- $a Oslíková, M. $7 _AN068123 $u Státní veterinární ústav, Olomouc
- 700 1_
- $a Vyroubalová, Š. $7 _AN068124 $u Státní veterinární ústav, Olomouc
- 773 0_
- $t Klinická mikrobiologie a infekční lékařství $x 1211-264X $g Roč. 18, č. 2 (2012), s. 32-37 $w MED00011029
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1913 $c 339 b $y 2
- 990 __
- $a 20120614111510 $b ABA008
- 991 __
- $a 20121114113826 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 912455 $s 775676
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2012 $b 18 $c 2 $d 32-37 $i 1211-264X $m Klinická mikrobiologie a infekční lékařství $n Klin. mikrobiol. infekč. lék. $x MED00011029
- LZP __
- $a 2012-28/dkme