• Something wrong with this record ?

Zoonotický potenciál syrového kravského mléka v ČR
[Zoonotic potential of raw cow's milk in the Czech Republic]

J. Bardoň, J. Ondrušková, M. Oslíková, Š. Vyroubalová

. 2012 ; 18 (2) : 32-37.

Language Czech Country Czech Republic

Cíl práce: Zhodnocení výskytu a charakteristik L. monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka odebraných na farmách (bazénové vzorky) a z prodejních automatů. Materiál a metody: Průkaz a stanovení počtu bylo provedeno dle ČSN EN/ISO 11290 – 1,2. Kmeny byly typizovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou metodou pulzní gelové elektroforézy. Výsledky: Přítomnost L. monocytogenes byla prokázána u 3,2 % (11/346) bazénových vzorků a u 1,8 % (4/219) vzorků syrového kravského mléka z prodejních automatů. Nálezy L. monocytogenes v syrovém mléce měly sporadický charakter, pouze na jedné farmě byly detekovány opakovaně. Z 16 získaných kmenů L. monocytogenes 13 náleželo k sérotypu 1/2a, dva kmeny k sérotypu 1/2b a jeden k sérotypu 4b. Makrorestrikční analýza ukázala značnou heterogenitu profilů, celkem bylo detekováno 9 různých pulzotypů. Nejčastěji byl detekován pulzotyp 711, který byl zjištěn na třech farmách. Závěr: Výskyt L. monocytogenes v syrovém kravském mléce v České republice je relativně nízký. Dosažené výsledky potvrdily, že některé klony L. monocytogenes ze syrového mléka jsou shodné s kmeny izolovanými z potravin a člověka.

Background: To assess current microbiological risks of raw cow's milk. The presented work reports the prevalence of selected bacteria on Czech dairy farms in 2010 and compares the results with a similar study in 2002. Material and methods:The prevalence of bacteria was studied by culture methods using milk filters made from non-woven fabric collected from dairy farms throughout the year 2010. Together 260 filters from 65 dairy farms were tested. The prevalence of Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O 157 and Salmonella spp. in filters was tested. In staphylococci, genes encoding enterotoxin-production were studied. In Campylobacter spp., resistance to antibiotics was ascertained. Results:In 2010, the prevalence rates of selected bacteria on farms were as follows: Campylobacter spp. 3 %, Escherichia coli O 157 0.4 %, Salmonella spp. 0.8 %, Listeria monocytogenes 10 % and Staphylococcus aureus 31 %. In 12 % of the tested filters, S. aureus with the genetic make-up for enterotoxin production was isolated. Antibiotic resistance in Campylobacter spp. isolated from dairy farms is different from that in human or poultry isolates. Conclusion: Raw cow's milk contains bacteria capable of causing human alimentary tract diseases. The above microbiological risks for consumers are eliminated by proper storage conditions (below 10 °C) and heat treatment (boiling) of raw milk.

Zoonotic potential of raw cow's milk in the Czech Republic

Obsahuje tabulky

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12018473
003      
CZ-PrNML
005      
20121114113544.0
007      
ta
008      
120614s2012 xr d f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bardoň, Jan, $7 xx0082160 $u Státní veterinární ústav, Olomouc; Ústav mikrobiologie, LF UP, Olomouc $d 1964-
245    10
$a Zoonotický potenciál syrového kravského mléka v ČR / $c J. Bardoň, J. Ondrušková, M. Oslíková, Š. Vyroubalová
246    31
$a Zoonotic potential of raw cow's milk in the Czech Republic
500    __
$a Obsahuje tabulky
504    __
$a Literatura $b 37
520    3_
$a Cíl práce: Zhodnocení výskytu a charakteristik L. monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka odebraných na farmách (bazénové vzorky) a z prodejních automatů. Materiál a metody: Průkaz a stanovení počtu bylo provedeno dle ČSN EN/ISO 11290 – 1,2. Kmeny byly typizovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou metodou pulzní gelové elektroforézy. Výsledky: Přítomnost L. monocytogenes byla prokázána u 3,2 % (11/346) bazénových vzorků a u 1,8 % (4/219) vzorků syrového kravského mléka z prodejních automatů. Nálezy L. monocytogenes v syrovém mléce měly sporadický charakter, pouze na jedné farmě byly detekovány opakovaně. Z 16 získaných kmenů L. monocytogenes 13 náleželo k sérotypu 1/2a, dva kmeny k sérotypu 1/2b a jeden k sérotypu 4b. Makrorestrikční analýza ukázala značnou heterogenitu profilů, celkem bylo detekováno 9 různých pulzotypů. Nejčastěji byl detekován pulzotyp 711, který byl zjištěn na třech farmách. Závěr: Výskyt L. monocytogenes v syrovém kravském mléce v České republice je relativně nízký. Dosažené výsledky potvrdily, že některé klony L. monocytogenes ze syrového mléka jsou shodné s kmeny izolovanými z potravin a člověka.
520    9_
$a Background: To assess current microbiological risks of raw cow's milk. The presented work reports the prevalence of selected bacteria on Czech dairy farms in 2010 and compares the results with a similar study in 2002. Material and methods:The prevalence of bacteria was studied by culture methods using milk filters made from non-woven fabric collected from dairy farms throughout the year 2010. Together 260 filters from 65 dairy farms were tested. The prevalence of Campylobacter spp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O 157 and Salmonella spp. in filters was tested. In staphylococci, genes encoding enterotoxin-production were studied. In Campylobacter spp., resistance to antibiotics was ascertained. Results:In 2010, the prevalence rates of selected bacteria on farms were as follows: Campylobacter spp. 3 %, Escherichia coli O 157 0.4 %, Salmonella spp. 0.8 %, Listeria monocytogenes 10 % and Staphylococcus aureus 31 %. In 12 % of the tested filters, S. aureus with the genetic make-up for enterotoxin production was isolated. Antibiotic resistance in Campylobacter spp. isolated from dairy farms is different from that in human or poultry isolates. Conclusion: Raw cow's milk contains bacteria capable of causing human alimentary tract diseases. The above microbiological risks for consumers are eliminated by proper storage conditions (below 10 °C) and heat treatment (boiling) of raw milk.
650    02
$a zvířata $7 D000818
650    02
$a Bacteria $x izolace a purifikace $x metabolismus $x účinky léků $7 D001419
650    02
$a skot $7 D002417
650    02
$a bakteriální léková rezistence $7 D024881
650    02
$a enterotoxiny $x biosyntéza $7 D004768
650    02
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    02
$a potravinářská mikrobiologie $7 D005516
650    02
$a mléko $x mikrobiologie $7 D008892
650    _2
$a antibiotická rezistence $7 D004352
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
653    00
$a zoonóza
653    00
$a alimentární infekce
653    00
$a mléčný filtr
653    00
$a enterotoxin
700    1_
$a Ondrušková, J. $7 _AN068122 $u Státní veterinární ústav, Olomouc
700    1_
$a Oslíková, M. $7 _AN068123 $u Státní veterinární ústav, Olomouc
700    1_
$a Vyroubalová, Š. $7 _AN068124 $u Státní veterinární ústav, Olomouc
773    0_
$t Klinická mikrobiologie a infekční lékařství $x 1211-264X $g Roč. 18, č. 2 (2012), s. 32-37 $w MED00011029
910    __
$a ABA008 $b B 1913 $c 339 b $y 2
990    __
$a 20120614111510 $b ABA008
991    __
$a 20121114113826 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 912455 $s 775676
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2012 $b 18 $c 2 $d 32-37 $i 1211-264X $m Klinická mikrobiologie a infekční lékařství $n Klin. mikrobiol. infekč. lék. $x MED00011029
LZP    __
$a 2012-28/dkme

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...