Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nutriční příprava k operaci
[Nutritional support before surgery]

MUDr. Eduard Havel, Ph.D.

. 2012 ; 14 (8-9) : 339-342.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc12031259

Malnutrice před plánovanou operací je častá a nepříznivě ovlivňuje pooperační průběh. Rizikovými skupinami jsou onkologičtí a geriatričtí nemocní, pacienti s nespecifickým střevním zánětem či jiným chronickým katabolizujícím onemocněním. Vyšetření nutričního stavu je povinná součást předoperačního vyšetření. K identifikaci nutričně rizikového pacienta je vhodný NRS 2002 ≥ 3 body (Nutritional Risk Score) nebo SGA (Subject Global Assessment). Nutriční příprava k operaci spočívá 1. ve zlepšení nutričního stavu vhodnou intervencí u malnutričních pacientů s odložitelnou operací, 2. v krátkodobé nutriční přípravě nutričně rizikových osob v délce 7–10 dnů před plánovanou operací z důvodu nádorového onemocnění, 3. v předoperační imunonutrici pro všechny pacienty, kteří podstupují velký operační výkon (bez ohledu na nutriční stav) a 4. v předoperačním popíjení izotonického roztoku s maltodextrinem v době od posledního jídla do dvou hodin před vlastní operací. Význam předoperační nutriční přípravy je zdůrazňován i proto, že bezpečnost bezprostřední pooperační parenterální výživy může být podle některých prací zpochybňována. Současná strategie bezpečné operace směřuje k předoperačnímu vytvoření energetických zásob, které následně slouží k pooperačnímu hojení v době přechodného nedostatečného energetického příjmu.

Malnutrition before surgery is common and adversely affects the postoperative course. Risk groups are cancer and geriatric patients, patients with inflammatory bowel disease or other chronic catabolic diseases. Nutritional risk assessment is a required component of pre-operative examination. To identify risk patient is nutritionally suitable NRS 2002 ≥ 3 points (Nutritional Risk Score) or SGA (Subject Global Assessment). Nutritional care before surgery involves first improving the nutritional status of the appropriate interventions for malnourished patients with elective surgery, 2. short-term nutritional support for risk people in length from 10 to 12 days before cancer surgery, 3. in the preoperative immunonutrition for all patients undergoing major surgery, regardless of nutritional status and 4. the preoperative drinking isotonic solution with maltodextrin at the time of last meal two hours prior to surgery. Immediate postoperative parenteral nutrition may be risk, according to new findings. The current strategy of the safe operation preffers a pre-operative energy reserves building, which serves for healing following surgery during the transition of insufficient energy intake.

Nutritional support before surgery

Obsahuje 3 tabulky

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12031259
003      
CZ-PrNML
005      
20130103113328.0
007      
ta
008      
121002s2012 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Havel, Eduard, $d 1962- $7 xx0065539 $u Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové
245    10
$a Nutriční příprava k operaci / $c MUDr. Eduard Havel, Ph.D.
246    31
$a Nutritional support before surgery
500    __
$a Obsahuje 3 tabulky
504    __
$a Literatura $b 15
520    3_
$a Malnutrice před plánovanou operací je častá a nepříznivě ovlivňuje pooperační průběh. Rizikovými skupinami jsou onkologičtí a geriatričtí nemocní, pacienti s nespecifickým střevním zánětem či jiným chronickým katabolizujícím onemocněním. Vyšetření nutričního stavu je povinná součást předoperačního vyšetření. K identifikaci nutričně rizikového pacienta je vhodný NRS 2002 ≥ 3 body (Nutritional Risk Score) nebo SGA (Subject Global Assessment). Nutriční příprava k operaci spočívá 1. ve zlepšení nutričního stavu vhodnou intervencí u malnutričních pacientů s odložitelnou operací, 2. v krátkodobé nutriční přípravě nutričně rizikových osob v délce 7–10 dnů před plánovanou operací z důvodu nádorového onemocnění, 3. v předoperační imunonutrici pro všechny pacienty, kteří podstupují velký operační výkon (bez ohledu na nutriční stav) a 4. v předoperačním popíjení izotonického roztoku s maltodextrinem v době od posledního jídla do dvou hodin před vlastní operací. Význam předoperační nutriční přípravy je zdůrazňován i proto, že bezpečnost bezprostřední pooperační parenterální výživy může být podle některých prací zpochybňována. Současná strategie bezpečné operace směřuje k předoperačnímu vytvoření energetických zásob, které následně slouží k pooperačnímu hojení v době přechodného nedostatečného energetického příjmu.
520    9_
$a Malnutrition before surgery is common and adversely affects the postoperative course. Risk groups are cancer and geriatric patients, patients with inflammatory bowel disease or other chronic catabolic diseases. Nutritional risk assessment is a required component of pre-operative examination. To identify risk patient is nutritionally suitable NRS 2002 ≥ 3 points (Nutritional Risk Score) or SGA (Subject Global Assessment). Nutritional care before surgery involves first improving the nutritional status of the appropriate interventions for malnourished patients with elective surgery, 2. short-term nutritional support for risk people in length from 10 to 12 days before cancer surgery, 3. in the preoperative immunonutrition for all patients undergoing major surgery, regardless of nutritional status and 4. the preoperative drinking isotonic solution with maltodextrin at the time of last meal two hours prior to surgery. Immediate postoperative parenteral nutrition may be risk, according to new findings. The current strategy of the safe operation preffers a pre-operative energy reserves building, which serves for healing following surgery during the transition of insufficient energy intake.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a předoperační péče $7 D011300
650    12
$a nutriční stav $7 D009752
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    _2
$a rizikové faktory $7 D012307
650    _2
$a poruchy výživy $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D009748
650    _2
$a nutriční podpora $7 D018529
650    _2
$a enterální výživa $7 D004750
650    _2
$a parenterální výživa $7 D010288
650    _2
$a potravní doplňky $7 D019587
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a energetický příjem $7 D002149
653    00
$a operační trauma
653    00
$a sipping
653    00
$a nutriční riziko
773    0_
$t Interní medicína pro praxi $x 1212-7299 $g Roč. 14, č. 8-9 (2012), s. 339-342 $w MED00011399
856    41
$u https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/09/11.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 3
990    __
$a 20121002064020 $b ABA008
991    __
$a 20130103113424 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 953590 $s 788690
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2012 $b 14 $c 8-9 $d 339-342 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $n Interní med. praxi (Print) $x MED00011399
LZP    __
$c NLK188 $d 20130103 $a 2012-39/vthv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...