Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Reakce na potraviny u dospívajících a dospělých pacientů s atopickým ekzémem
[Food reactions in adolescent and adult patients with atopic eczema]

Čelakovská J.

. 2013 ; 88 (1) : 10-16.

Language Czech Country Czech Republic

U pacientů s atopickým ekzémem bývají popisovány nežádoucí reakce na potraviny, nejčastěji charakteru potravinové intolerance. Naším cílem bylo zjistit, jak často dospívající a dospělí pacienti s atopickým ekzémem pozorují tyto reakce. Provedli jsme komplexní dermatologické vyšetření pacientů s atopickým ekzémem. Pacienti vyplnili dotazník týkající se vlivu potravin na průběh jejich kožního onemocnění a popisovali další nežádoucí reakce na potraviny. Takto jsme vyšetřili celkem 228 pacientů, z toho 72 mužů a 156 žen s průměrným věkem 26,2 (směrodatná odchylka 9,5 roku) a průměrným indexem SCORAD 32,9 bodů, směrodatná odchylka 14,1 bodů. Z 228 pacientů uvedlo obtíže po požití potravin 196 (86 %), 32 pacientů (14 %) žádné obtíže po požití potravin neuvádělo. Nejčastěji jsou uváděny reakce na ořechy – 35 % pacientů, dále na rajčata 20 %, kiwi 17,5 %, jablka a koření 16 %, citrusy 15 %, papriku 13 %, ryby 12 % pacientů, na celer u 9 % a čokoládu 7 % pacientů. Na základě našich výsledků doporučujeme zaměřit se při vyšetření pacientů s atopickým ekzémem cíleně zvláště na tyto potraviny, eventuálně je podle obtíží vyloučit z jídelníčku.

In patients with atopic eczema the food adverse reactions are reported, most frequently defined as food intolerance. The evaluation of food adverse reactions in adolescent and adult patients suffering from atopic eczema was the aim of our study. We have performed the comprehensive dermatological examination in all included patients. Patients completed the questionnaire concerning the food adverse reactions. We have examined 228 patients – 72 men and 156 women, average age 26,2 (standard deviation 9.5), average SCORAD 32,9 points (standard deviation 14.1). The food adverse reactions were recorded in 196 patients (86%) from 228, no adverse reactions were recorded in 32 patients (24%). Food with the most often described reactions were nuts in 35% of patients, tomatos in 20%, kiwi in 17.5%, apples and spices in 16%, citruses and oranges in 15%, capsicum in 13%, fishes in 12%, celery in 9% and chocolate in 7% of patients. According to our results we recommend to take the detailed history with a respect to these foods and eventually exclude them from the diet.

Food reactions in adolescent and adult patients with atopic eczema

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc13025001
003      
CZ-PrNML
005      
20130719160753.0
007      
ta
008      
130711s2013 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Čelakovská, Jarmila $7 xx0146633 $u Klinika nemocí kožních a pohlavních LF UK a FN Hradec Králové
245    10
$a Reakce na potraviny u dospívajících a dospělých pacientů s atopickým ekzémem / $c Čelakovská J.
246    31
$a Food reactions in adolescent and adult patients with atopic eczema
520    3_
$a U pacientů s atopickým ekzémem bývají popisovány nežádoucí reakce na potraviny, nejčastěji charakteru potravinové intolerance. Naším cílem bylo zjistit, jak často dospívající a dospělí pacienti s atopickým ekzémem pozorují tyto reakce. Provedli jsme komplexní dermatologické vyšetření pacientů s atopickým ekzémem. Pacienti vyplnili dotazník týkající se vlivu potravin na průběh jejich kožního onemocnění a popisovali další nežádoucí reakce na potraviny. Takto jsme vyšetřili celkem 228 pacientů, z toho 72 mužů a 156 žen s průměrným věkem 26,2 (směrodatná odchylka 9,5 roku) a průměrným indexem SCORAD 32,9 bodů, směrodatná odchylka 14,1 bodů. Z 228 pacientů uvedlo obtíže po požití potravin 196 (86 %), 32 pacientů (14 %) žádné obtíže po požití potravin neuvádělo. Nejčastěji jsou uváděny reakce na ořechy – 35 % pacientů, dále na rajčata 20 %, kiwi 17,5 %, jablka a koření 16 %, citrusy 15 %, papriku 13 %, ryby 12 % pacientů, na celer u 9 % a čokoládu 7 % pacientů. Na základě našich výsledků doporučujeme zaměřit se při vyšetření pacientů s atopickým ekzémem cíleně zvláště na tyto potraviny, eventuálně je podle obtíží vyloučit z jídelníčku.
520    9_
$a In patients with atopic eczema the food adverse reactions are reported, most frequently defined as food intolerance. The evaluation of food adverse reactions in adolescent and adult patients suffering from atopic eczema was the aim of our study. We have performed the comprehensive dermatological examination in all included patients. Patients completed the questionnaire concerning the food adverse reactions. We have examined 228 patients – 72 men and 156 women, average age 26,2 (standard deviation 9.5), average SCORAD 32,9 points (standard deviation 14.1). The food adverse reactions were recorded in 196 patients (86%) from 228, no adverse reactions were recorded in 32 patients (24%). Food with the most often described reactions were nuts in 35% of patients, tomatos in 20%, kiwi in 17.5%, apples and spices in 16%, citruses and oranges in 15%, capsicum in 13%, fishes in 12%, celery in 9% and chocolate in 7% of patients. According to our results we recommend to take the detailed history with a respect to these foods and eventually exclude them from the diet.
650    _2
$a mladiství $7 D000293
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    12
$a atopická dermatitida $x etiologie $7 D003876
650    12
$a potravinová alergie $7 D005512
650    _2
$a příznaky a symptomy $7 D012816
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795
650    _2
$a jídelníček $7 D008612
650    _2
$a potraviny $x klasifikace $7 D005502
773    0_
$w MED00010989 $t Česko-slovenská dermatologie $x 0009-0514 $g Roč. 88, č. 1 (2013), s. 10-16
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-dermatologie/2013-1/reakce-na-potraviny-u-dospivajicich-a-dospelych-pacientu-s-atopickym-ekzemem-40965 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b A 64 $c 115 $y 3 $z 0
990    __
$a 20130711 $b ABA008
991    __
$a 20130719161236 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 988857 $s 823392
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2013 $b 88 $c 1 $d 10-16 $i 0009-0514 $m Československá dermatologie $x MED00010989 $y 93320
LZP    __
$c NLK183 $d 20130719 $b NLK111 $a Meditorial-20130711

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...