-
Something wrong with this record ?
Reakce na potraviny u dospívajících a dospělých pacientů s atopickým ekzémem
[Food reactions in adolescent and adult patients with atopic eczema]
Čelakovská J.
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Dermatitis, Atopic * etiology MeSH
- Adult MeSH
- Menu Planning MeSH
- Humans MeSH
- Adolescent MeSH
- Young Adult MeSH
- Food Hypersensitivity * MeSH
- Food classification MeSH
- Signs and Symptoms MeSH
- Surveys and Questionnaires MeSH
- Check Tag
- Adult MeSH
- Humans MeSH
- Adolescent MeSH
- Young Adult MeSH
- Male MeSH
- Female MeSH
U pacientů s atopickým ekzémem bývají popisovány nežádoucí reakce na potraviny, nejčastěji charakteru potravinové intolerance. Naším cílem bylo zjistit, jak často dospívající a dospělí pacienti s atopickým ekzémem pozorují tyto reakce. Provedli jsme komplexní dermatologické vyšetření pacientů s atopickým ekzémem. Pacienti vyplnili dotazník týkající se vlivu potravin na průběh jejich kožního onemocnění a popisovali další nežádoucí reakce na potraviny. Takto jsme vyšetřili celkem 228 pacientů, z toho 72 mužů a 156 žen s průměrným věkem 26,2 (směrodatná odchylka 9,5 roku) a průměrným indexem SCORAD 32,9 bodů, směrodatná odchylka 14,1 bodů. Z 228 pacientů uvedlo obtíže po požití potravin 196 (86 %), 32 pacientů (14 %) žádné obtíže po požití potravin neuvádělo. Nejčastěji jsou uváděny reakce na ořechy – 35 % pacientů, dále na rajčata 20 %, kiwi 17,5 %, jablka a koření 16 %, citrusy 15 %, papriku 13 %, ryby 12 % pacientů, na celer u 9 % a čokoládu 7 % pacientů. Na základě našich výsledků doporučujeme zaměřit se při vyšetření pacientů s atopickým ekzémem cíleně zvláště na tyto potraviny, eventuálně je podle obtíží vyloučit z jídelníčku.
In patients with atopic eczema the food adverse reactions are reported, most frequently defined as food intolerance. The evaluation of food adverse reactions in adolescent and adult patients suffering from atopic eczema was the aim of our study. We have performed the comprehensive dermatological examination in all included patients. Patients completed the questionnaire concerning the food adverse reactions. We have examined 228 patients – 72 men and 156 women, average age 26,2 (standard deviation 9.5), average SCORAD 32,9 points (standard deviation 14.1). The food adverse reactions were recorded in 196 patients (86%) from 228, no adverse reactions were recorded in 32 patients (24%). Food with the most often described reactions were nuts in 35% of patients, tomatos in 20%, kiwi in 17.5%, apples and spices in 16%, citruses and oranges in 15%, capsicum in 13%, fishes in 12%, celery in 9% and chocolate in 7% of patients. According to our results we recommend to take the detailed history with a respect to these foods and eventually exclude them from the diet.
Food reactions in adolescent and adult patients with atopic eczema
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc13025001
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130719160753.0
- 007
- ta
- 008
- 130711s2013 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Čelakovská, Jarmila $7 xx0146633 $u Klinika nemocí kožních a pohlavních LF UK a FN Hradec Králové
- 245 10
- $a Reakce na potraviny u dospívajících a dospělých pacientů s atopickým ekzémem / $c Čelakovská J.
- 246 31
- $a Food reactions in adolescent and adult patients with atopic eczema
- 520 3_
- $a U pacientů s atopickým ekzémem bývají popisovány nežádoucí reakce na potraviny, nejčastěji charakteru potravinové intolerance. Naším cílem bylo zjistit, jak často dospívající a dospělí pacienti s atopickým ekzémem pozorují tyto reakce. Provedli jsme komplexní dermatologické vyšetření pacientů s atopickým ekzémem. Pacienti vyplnili dotazník týkající se vlivu potravin na průběh jejich kožního onemocnění a popisovali další nežádoucí reakce na potraviny. Takto jsme vyšetřili celkem 228 pacientů, z toho 72 mužů a 156 žen s průměrným věkem 26,2 (směrodatná odchylka 9,5 roku) a průměrným indexem SCORAD 32,9 bodů, směrodatná odchylka 14,1 bodů. Z 228 pacientů uvedlo obtíže po požití potravin 196 (86 %), 32 pacientů (14 %) žádné obtíže po požití potravin neuvádělo. Nejčastěji jsou uváděny reakce na ořechy – 35 % pacientů, dále na rajčata 20 %, kiwi 17,5 %, jablka a koření 16 %, citrusy 15 %, papriku 13 %, ryby 12 % pacientů, na celer u 9 % a čokoládu 7 % pacientů. Na základě našich výsledků doporučujeme zaměřit se při vyšetření pacientů s atopickým ekzémem cíleně zvláště na tyto potraviny, eventuálně je podle obtíží vyloučit z jídelníčku.
- 520 9_
- $a In patients with atopic eczema the food adverse reactions are reported, most frequently defined as food intolerance. The evaluation of food adverse reactions in adolescent and adult patients suffering from atopic eczema was the aim of our study. We have performed the comprehensive dermatological examination in all included patients. Patients completed the questionnaire concerning the food adverse reactions. We have examined 228 patients – 72 men and 156 women, average age 26,2 (standard deviation 9.5), average SCORAD 32,9 points (standard deviation 14.1). The food adverse reactions were recorded in 196 patients (86%) from 228, no adverse reactions were recorded in 32 patients (24%). Food with the most often described reactions were nuts in 35% of patients, tomatos in 20%, kiwi in 17.5%, apples and spices in 16%, citruses and oranges in 15%, capsicum in 13%, fishes in 12%, celery in 9% and chocolate in 7% of patients. According to our results we recommend to take the detailed history with a respect to these foods and eventually exclude them from the diet.
- 650 _2
- $a mladiství $7 D000293
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a mladý dospělý $7 D055815
- 650 12
- $a atopická dermatitida $x etiologie $7 D003876
- 650 12
- $a potravinová alergie $7 D005512
- 650 _2
- $a příznaky a symptomy $7 D012816
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795
- 650 _2
- $a jídelníček $7 D008612
- 650 _2
- $a potraviny $x klasifikace $7 D005502
- 773 0_
- $w MED00010989 $t Česko-slovenská dermatologie $x 0009-0514 $g Roč. 88, č. 1 (2013), s. 10-16
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-dermatologie/2013-1/reakce-na-potraviny-u-dospivajicich-a-dospelych-pacientu-s-atopickym-ekzemem-40965 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 64 $c 115 $y 3 $z 0
- 990 __
- $a 20130711 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130719161236 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 988857 $s 823392
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2013 $b 88 $c 1 $d 10-16 $i 0009-0514 $m Československá dermatologie $x MED00010989 $y 93320
- LZP __
- $c NLK183 $d 20130719 $b NLK111 $a Meditorial-20130711