• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vliv výživy na asthma bronchiale
[Impact of nutrition on bronchial asthma]

Zuzana Matyášová, Tomáš Rohovský

. 2014 ; 16 (Suppl. 1) : 37-45.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14071487

Západní styl života je spojován s komplexními změnami chování a životního prostředí. Dochází i ke změnám ve stravovacích návycích. Snížení antioxidantů , zvýšení omega-6 polynenasycených mastných kyselin (omega-6 PUFA) a snížení omega-3 PUFA ve stravě vede ke zvýšené inci- denci astmatu a atopie. Zdá se, že existuje pozitivní vliv dietních opatření (antioxidanty a omega-3 PUFA) na zlepšení astmatu a atopie.Četné studie ukázaly pozitivní korelaci mezi stravou bohatou na omega-3 PUFA a astma, ale existují i studie kontroverzní.Příjem vitamínů− C, E, A, D a stopových prvků – zinek, selen, magnézium, je obecně vzato spojován spíše s pozitivním vlivem na plicní funkce. Konzumace ovoce (např. jablek, hroznů a ořechů) a tzv. středomoř ského typu diety bohatého na ovoce a zeleninu v předškolním věku vedla u těchto dětí ke snížení výskytu astmatu a pískotů . Naopak jednoznačně špatný vliv na vznik astmatických symptomů a pískotů u dětí má konzumace cukrovinek, cukrářského pečiva a hamburgerů nebo jídel typu tzv. „fast food“. Obezita je výsledkem komplexních interakcí podmíněných genetickými vlohami, potravními návyky, metabolismem a fyzickou aktivitou člověka a je považována za systémový prozánětlivý stav . U obézních jedinců bez známek jiné nemoci je významně zvýšena hladina C-reaktivního proteinu (CRP). V dlouhodobém horizontu reguluje příjem potravy cytokin označovaný jako leptin, tvořený adipocyty. Některé studie ukazují spojitost mezi leptinem a astmatem. Ukazuje se i možný společný genetický základ pro obě choroby – obezitu a asthma bronchiale. Přes ně které kontroverzní výsledky rozsáhlých studií se ukazuje dů ležitost vlivu výživy i na asthma bronchiale. Výživa je jedním z epigenetických faktorů , které se mohou uplatnit v koneč ném vlivu na vývoji asthma bronchiale u daného jedince. Náš životní styl a prostředí mají vliv na složení a dynamiku naší mikrobiální komunity a následně tak ovlivňují přirozenou i získanou imunitu.

Westernization of life style is associated with complex behavioral and environmental changes, which leads to the nutritional ch anges. Low antioxidants, foods rich in omega-6-polyunsaturated fatty acids (PUFA) instead of omega-3-PUFA can be associated with incerased incidence of bronchial asthma and atopy. Observations show a benefit between antioxidants and omega-3-PUFA consumption and improvement of asthma and atopy, however not all studies confirm these results. Dietary antioxidants − vitamin C, E, A, D, zinc, selenium and magnesium are in general associated with lung funcion improvement. Also fruit consumption (e.g. apples, grapes and nuts) and Mediterranean diet rich in fruits and vegetables in preschool-age chi ldren lead to asthma and wheezing reduction. On the other hand consumption of candies, industrial pastry, hamburgers and fast food is related with negative effects on asthma symptoms and wheezing in children. Obesity is a result of individual ́s genetic factors, nutritional behaviour, metabolism and physical activity and is considered as a proinflammatory condition. In obese adults even without any disease there is an increased serum C-reactive protein (CRP) level. Leptin, produce d by adipocytes is a regulator of energy metabolism. Some observations show association between leptin and asthma. There is a possible common g enetic background for obesity and bronchial asthma. Epidemiologic studies have reported beneficial association between nutrion (dietary antioxidants and lipids) and parameters of asthma and atopic disease. Nutrition is one of the epigenetic factors with possible influenece on individual ́s asthma condition. Our life-style a nd environment have a continous effect on the compostion and dynamics of our microbial communities, and on the innate and adaptive immunity as a result.

Impact of nutrition on bronchial asthma

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14071487
003      
CZ-PrNML
005      
20160506115420.0
007      
ta
008      
140917s2014 xr cd f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Matyášová, Zuzana $7 xx0105476 $u Hornmed s.r.o., Brno
245    10
$a Vliv výživy na asthma bronchiale / $c Zuzana Matyášová, Tomáš Rohovský
246    31
$a Impact of nutrition on bronchial asthma
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Západní styl života je spojován s komplexními změnami chování a životního prostředí. Dochází i ke změnám ve stravovacích návycích. Snížení antioxidantů , zvýšení omega-6 polynenasycených mastných kyselin (omega-6 PUFA) a snížení omega-3 PUFA ve stravě vede ke zvýšené inci- denci astmatu a atopie. Zdá se, že existuje pozitivní vliv dietních opatření (antioxidanty a omega-3 PUFA) na zlepšení astmatu a atopie.Četné studie ukázaly pozitivní korelaci mezi stravou bohatou na omega-3 PUFA a astma, ale existují i studie kontroverzní.Příjem vitamínů− C, E, A, D a stopových prvků – zinek, selen, magnézium, je obecně vzato spojován spíše s pozitivním vlivem na plicní funkce. Konzumace ovoce (např. jablek, hroznů a ořechů) a tzv. středomoř ského typu diety bohatého na ovoce a zeleninu v předškolním věku vedla u těchto dětí ke snížení výskytu astmatu a pískotů . Naopak jednoznačně špatný vliv na vznik astmatických symptomů a pískotů u dětí má konzumace cukrovinek, cukrářského pečiva a hamburgerů nebo jídel typu tzv. „fast food“. Obezita je výsledkem komplexních interakcí podmíněných genetickými vlohami, potravními návyky, metabolismem a fyzickou aktivitou člověka a je považována za systémový prozánětlivý stav . U obézních jedinců bez známek jiné nemoci je významně zvýšena hladina C-reaktivního proteinu (CRP). V dlouhodobém horizontu reguluje příjem potravy cytokin označovaný jako leptin, tvořený adipocyty. Některé studie ukazují spojitost mezi leptinem a astmatem. Ukazuje se i možný společný genetický základ pro obě choroby – obezitu a asthma bronchiale. Přes ně které kontroverzní výsledky rozsáhlých studií se ukazuje dů ležitost vlivu výživy i na asthma bronchiale. Výživa je jedním z epigenetických faktorů , které se mohou uplatnit v koneč ném vlivu na vývoji asthma bronchiale u daného jedince. Náš životní styl a prostředí mají vliv na složení a dynamiku naší mikrobiální komunity a následně tak ovlivňují přirozenou i získanou imunitu.
520    9_
$a Westernization of life style is associated with complex behavioral and environmental changes, which leads to the nutritional ch anges. Low antioxidants, foods rich in omega-6-polyunsaturated fatty acids (PUFA) instead of omega-3-PUFA can be associated with incerased incidence of bronchial asthma and atopy. Observations show a benefit between antioxidants and omega-3-PUFA consumption and improvement of asthma and atopy, however not all studies confirm these results. Dietary antioxidants − vitamin C, E, A, D, zinc, selenium and magnesium are in general associated with lung funcion improvement. Also fruit consumption (e.g. apples, grapes and nuts) and Mediterranean diet rich in fruits and vegetables in preschool-age chi ldren lead to asthma and wheezing reduction. On the other hand consumption of candies, industrial pastry, hamburgers and fast food is related with negative effects on asthma symptoms and wheezing in children. Obesity is a result of individual ́s genetic factors, nutritional behaviour, metabolism and physical activity and is considered as a proinflammatory condition. In obese adults even without any disease there is an increased serum C-reactive protein (CRP) level. Leptin, produce d by adipocytes is a regulator of energy metabolism. Some observations show association between leptin and asthma. There is a possible common g enetic background for obesity and bronchial asthma. Epidemiologic studies have reported beneficial association between nutrion (dietary antioxidants and lipids) and parameters of asthma and atopic disease. Nutrition is one of the epigenetic factors with possible influenece on individual ́s asthma condition. Our life-style a nd environment have a continous effect on the compostion and dynamics of our microbial communities, and on the innate and adaptive immunity as a result.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a bronchiální astma $x etiologie $x prevence a kontrola $7 D001249
650    _2
$a epigenomika $7 D057890
650    12
$a obezita $x komplikace $x metabolismus $7 D009765
650    _2
$a antioxidancia $x aplikace a dávkování $x metabolismus $7 D000975
650    _2
$a kyseliny mastné omega-3 $x aplikace a dávkování $7 D015525
650    _2
$a kyseliny mastné omega-6 $x škodlivé účinky $7 D043371
650    _2
$a mikrobiota $7 D064307
650    _2
$a mateřské mléko $7 D008895
650    _2
$a kojení $7 D001942
650    _2
$a ovoce $7 D005638
650    _2
$a zelenina $7 D014675
650    12
$a dieta $7 D004032
650    _2
$a strava středomořská $7 D038441
650    _2
$a průmyslově zpracované potraviny $x škodlivé účinky $7 D057140
650    12
$a životní styl $7 D008019
650    _2
$a vitaminy $x aplikace a dávkování $7 D014815
650    _2
$a stopové prvky $x aplikace a dávkování $7 D014131
650    _2
$a metabolismus lipidů $7 D050356
700    1_
$a Rohovský, Tomáš $7 _AN041693 $u Hornmed s.r.o., Brno
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 16, Suppl. 1 (2014), s. 37-45 $w MED00011406
773    0_
$t Světový den astmatu ... $g (2014), s. 37-45 $w MED00154897
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/ $y domovská stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 4 $z 0
990    __
$a 20140917071149 $b ABA008
991    __
$a 20160506115520 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1039333 $s 870357
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2014 $b 16 $c Suppl. 1 $d 37-45 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
BMC    ##
$a 2014 $d 37-45 $m Světový den astmatu ... $x MED00154897
LZP    __
$b přidání abstraktu $c NLK188 $d 20141114 $a NLK 2014-48/vt

Citační ukazatele

Nahrávání dat...

Možnosti archivace

Nahrávání dat...