-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě člověka
Adámková, A., Kouřimská, L., Borkovcová,M.
Jazyk čeština Země Česko
- Klíčová slova
- entomofágie,
- MeSH
- bezpečnost potravin * MeSH
- dieta MeSH
- hmyz * MeSH
- hmyzí proteiny MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- lidé MeSH
- potraviny * MeSH
- veřejné mínění MeSH
- zásobování potravinami MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- zvířata MeSH
Jedlý hmyz je ve světě běžnou součástí potravy. V Evropě není entomofágie zatím příliš rozšířená, ale v poslední době se stává stále častěji diskutovanou otázkou v oblasti alternativního zdroje výživy, doplňků stravy a případně jako delikatesa. Hlavním cílem článku je proto seznámit stručně čtenáře s oblastí entomofágie, její historií, výhodami a nevýhodami konzumace jedlého hmyzu a přínosy, které by chov a konzumace jedlého hmyzu mohly v budoucnosti poskytnout. Zajímavé je srovnání uváděných nutričních parametrů moučného červa s hovězím masem a cenové srovnání saranče stěhovavé, která je bohatým zdrojem bílkovin, pro různé části světa. Přestože není konzumace jedlého hmyzu běžně součástí našeho jídelníčku, může si konzument tuto delikatesu zakoupit ve vybraných restauracích nebo objednat na internetu.
Edible insects are a normal part of food in the world. Entomophagy is not very widespread in Europe, but recently it is an ongoing and increasingly discussed issue in the field of alternative sources of nutrition, food supplements and possible delicacies. The main objective of the paper is the brief introduction of entomophagy, its history, advantages and disadvantages of consuming edible insects, and benefits that breeding and consumption of edible insects can provide in the future. There are interesting comparison of referred nutritional parameters of mealworm with beef, and price comparison of grasshoppers from different parts of the world in the paper. Although consumption of edible insects is not usually part of our diet, a consumer can buy these delicacies in selected restaurants or order them on the Internet.
Česká zemědělská univerzita Praha Katedra kvality zemědělských produktů
Mendelova univerzita v Brně Ústav zoologie r ybářství hydrologie a včelařství
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16011463
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191029105447.0
- 007
- ta
- 008
- 160414s2016 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Adámková, Anna $7 xx0241152 $u Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra kvality zemědělských produktů
- 245 10
- $a Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě člověka / $c Adámková, A., Kouřimská, L., Borkovcová,M.
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Jedlý hmyz je ve světě běžnou součástí potravy. V Evropě není entomofágie zatím příliš rozšířená, ale v poslední době se stává stále častěji diskutovanou otázkou v oblasti alternativního zdroje výživy, doplňků stravy a případně jako delikatesa. Hlavním cílem článku je proto seznámit stručně čtenáře s oblastí entomofágie, její historií, výhodami a nevýhodami konzumace jedlého hmyzu a přínosy, které by chov a konzumace jedlého hmyzu mohly v budoucnosti poskytnout. Zajímavé je srovnání uváděných nutričních parametrů moučného červa s hovězím masem a cenové srovnání saranče stěhovavé, která je bohatým zdrojem bílkovin, pro různé části světa. Přestože není konzumace jedlého hmyzu běžně součástí našeho jídelníčku, může si konzument tuto delikatesu zakoupit ve vybraných restauracích nebo objednat na internetu.
- 520 9_
- $a Edible insects are a normal part of food in the world. Entomophagy is not very widespread in Europe, but recently it is an ongoing and increasingly discussed issue in the field of alternative sources of nutrition, food supplements and possible delicacies. The main objective of the paper is the brief introduction of entomophagy, its history, advantages and disadvantages of consuming edible insects, and benefits that breeding and consumption of edible insects can provide in the future. There are interesting comparison of referred nutritional parameters of mealworm with beef, and price comparison of grasshoppers from different parts of the world in the paper. Although consumption of edible insects is not usually part of our diet, a consumer can buy these delicacies in selected restaurants or order them on the Internet.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a zvířata $7 D000818
- 650 12
- $a hmyz $7 D007313
- 650 _2
- $a zásobování potravinami $7 D005523
- 650 _2
- $a dieta $7 D004032
- 650 _2
- $a hmyzí proteiny $7 D019476
- 650 _2
- $a veřejné mínění $7 D011639
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 12
- $a bezpečnost potravin $7 D059022
- 650 12
- $a potraviny $7 D005502
- 653 00
- $a entomofágie
- 700 1_
- $a Kouřimská, Lenka, $d 1967- $7 mzk2005274994 $u Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra kvality zemědělských produktů
- 700 1_
- $a Borkovcová, Marie, $d 1958- $7 mzk2004148522 $u Mendelova univerzita v Brně, Ústav zoologie, r ybářství, hydrologie a včelařství
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 1 (2016), s. 6-9 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20160414062456 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191029105926 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1114923 $s 935834
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 71 $c 1 $d 6-9 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK188 $d 20160603 $a NLK 2016-18/vt