• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě člověka

Adámková, A., Kouřimská, L., Borkovcová,M.

. 2016 ; 71 (1) : 6-9.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc16011463

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Jedlý hmyz je ve světě běžnou součástí potravy. V Evropě není entomofágie zatím příliš rozšířená, ale v poslední době se stává stále častěji diskutovanou otázkou v oblasti alternativního zdroje výživy, doplňků stravy a případně jako delikatesa. Hlavním cílem článku je proto seznámit stručně čtenáře s oblastí entomofágie, její historií, výhodami a nevýhodami konzumace jedlého hmyzu a přínosy, které by chov a konzumace jedlého hmyzu mohly v budoucnosti poskytnout. Zajímavé je srovnání uváděných nutričních parametrů moučného červa s hovězím masem a cenové srovnání saranče stěhovavé, která je bohatým zdrojem bílkovin, pro různé části světa. Přestože není konzumace jedlého hmyzu běžně součástí našeho jídelníčku, může si konzument tuto delikatesu zakoupit ve vybraných restauracích nebo objednat na internetu.

Edible insects are a normal part of food in the world. Entomophagy is not very widespread in Europe, but recently it is an ongoing and increasingly discussed issue in the field of alternative sources of nutrition, food supplements and possible delicacies. The main objective of the paper is the brief introduction of entomophagy, its history, advantages and disadvantages of consuming edible insects, and benefits that breeding and consumption of edible insects can provide in the future. There are interesting comparison of referred nutritional parameters of mealworm with beef, and price comparison of grasshoppers from different parts of the world in the paper. Although consumption of edible insects is not usually part of our diet, a consumer can buy these delicacies in selected restaurants or order them on the Internet.

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16011463
003      
CZ-PrNML
005      
20191029105447.0
007      
ta
008      
160414s2016 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Adámková, Anna $7 xx0241152 $u Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra kvality zemědělských produktů
245    10
$a Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě člověka / $c Adámková, A., Kouřimská, L., Borkovcová,M.
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Jedlý hmyz je ve světě běžnou součástí potravy. V Evropě není entomofágie zatím příliš rozšířená, ale v poslední době se stává stále častěji diskutovanou otázkou v oblasti alternativního zdroje výživy, doplňků stravy a případně jako delikatesa. Hlavním cílem článku je proto seznámit stručně čtenáře s oblastí entomofágie, její historií, výhodami a nevýhodami konzumace jedlého hmyzu a přínosy, které by chov a konzumace jedlého hmyzu mohly v budoucnosti poskytnout. Zajímavé je srovnání uváděných nutričních parametrů moučného červa s hovězím masem a cenové srovnání saranče stěhovavé, která je bohatým zdrojem bílkovin, pro různé části světa. Přestože není konzumace jedlého hmyzu běžně součástí našeho jídelníčku, může si konzument tuto delikatesu zakoupit ve vybraných restauracích nebo objednat na internetu.
520    9_
$a Edible insects are a normal part of food in the world. Entomophagy is not very widespread in Europe, but recently it is an ongoing and increasingly discussed issue in the field of alternative sources of nutrition, food supplements and possible delicacies. The main objective of the paper is the brief introduction of entomophagy, its history, advantages and disadvantages of consuming edible insects, and benefits that breeding and consumption of edible insects can provide in the future. There are interesting comparison of referred nutritional parameters of mealworm with beef, and price comparison of grasshoppers from different parts of the world in the paper. Although consumption of edible insects is not usually part of our diet, a consumer can buy these delicacies in selected restaurants or order them on the Internet.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a zvířata $7 D000818
650    12
$a hmyz $7 D007313
650    _2
$a zásobování potravinami $7 D005523
650    _2
$a dieta $7 D004032
650    _2
$a hmyzí proteiny $7 D019476
650    _2
$a veřejné mínění $7 D011639
650    _2
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    12
$a bezpečnost potravin $7 D059022
650    12
$a potraviny $7 D005502
653    00
$a entomofágie
700    1_
$a Kouřimská, Lenka, $d 1967- $7 mzk2005274994 $u Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra kvality zemědělských produktů
700    1_
$a Borkovcová, Marie, $d 1958- $7 mzk2004148522 $u Mendelova univerzita v Brně, Ústav zoologie, r ybářství, hydrologie a včelařství
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 1 (2016), s. 6-9 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20160414062456 $b ABA008
991    __
$a 20191029105926 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1114923 $s 935834
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 1 $d 6-9 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK188 $d 20160603 $a NLK 2016-18/vt

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...