• Something wrong with this record ?

Plýtváme potravinami?
[Do we waste food?]

Alena Filipová, Veronika Mokrejšová, Jiří Zeman

. 2016 ; 71 (2) : 44-48.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Článek je zaměřen na problematiku plýtvání potravinami. Tým autorů provedl koncem roku 2014 poměrně rozsáhlé dotazníkové šetření, ve kterém se zaměřil na postoj českých respondentů k problematice plýtvání potravinami v domácnostech a na posouzení chování respondentů ve vztahu k tématu. Výsledky šetření prokázaly, že české domácnosti v průměru měsíčně nezkonzumují 4 % nakoupených potravin (v korunovém vyjádření), přičemž nejčastějším důvodem plýtvání je fakt, že respondent považuje potravinu za prošlou. Výzkum dále ukázal, že Češi sice teoreticky rozumí rozdílu mezi minimální trvanlivostí a označením „spotřebujte do“, v praxi nicméně vyhazují i potraviny s prošlým minimálním datem trvanlivosti, aniž by je otevřeli.

The article focuses on the issue of food wastage. The authors have conducted an intensive questionnaire, investigating the attitude of the Czech respondents to this issue, and reviewing their behaviour concerning food waste. The results of the survey prove that Czech households throw away 4 per cent (in CZK) of the food bought, whereas the fact that the food is considered to have expired was cited as the most often reason of food wastage. According to the survey, the Czech people theoretically understand the difference between “best before” and “use by” date. However, they throw away also food after “best before” without even only opening it.

Do we waste food?

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16017870
003      
CZ-PrNML
005      
20191029104744.0
007      
ta
008      
160623s2016 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Filipová, Alena $7 _AN075997 $u Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická, Praha
245    10
$a Plýtváme potravinami? / $c Alena Filipová, Veronika Mokrejšová, Jiří Zeman
246    31
$a Do we waste food?
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Článek je zaměřen na problematiku plýtvání potravinami. Tým autorů provedl koncem roku 2014 poměrně rozsáhlé dotazníkové šetření, ve kterém se zaměřil na postoj českých respondentů k problematice plýtvání potravinami v domácnostech a na posouzení chování respondentů ve vztahu k tématu. Výsledky šetření prokázaly, že české domácnosti v průměru měsíčně nezkonzumují 4 % nakoupených potravin (v korunovém vyjádření), přičemž nejčastějším důvodem plýtvání je fakt, že respondent považuje potravinu za prošlou. Výzkum dále ukázal, že Češi sice teoreticky rozumí rozdílu mezi minimální trvanlivostí a označením „spotřebujte do“, v praxi nicméně vyhazují i potraviny s prošlým minimálním datem trvanlivosti, aniž by je otevřeli.
520    9_
$a The article focuses on the issue of food wastage. The authors have conducted an intensive questionnaire, investigating the attitude of the Czech respondents to this issue, and reviewing their behaviour concerning food waste. The results of the survey prove that Czech households throw away 4 per cent (in CZK) of the food bought, whereas the fact that the food is considered to have expired was cited as the most often reason of food wastage. According to the survey, the Czech people theoretically understand the difference between “best before” and “use by” date. However, they throw away also food after “best before” without even only opening it.
650    _2
$a potraviny $x statistika a číselné údaje $7 D005502
650    12
$a zásobování potravinami $x statistika a číselné údaje $7 D005523
650    _2
$a skladování potravin $x statistika a číselné údaje $7 D061353
650    _2
$a lidé $7 D006801
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
700    1_
$a Mokrejšová, Veronika $7 _AN075998 $u Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická, Praha
700    1_
$a Zeman, Jiří $7 _AN087737 $u Fakulta mezinárodních vztahů, Vysoká škola ekonomická, Praha
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 2 (2016), s. 44-48 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20160623103136 $b ABA008
991    __
$a 20191029105223 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1151934 $s 942362
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 2 $d 44-48 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK125 $d 20160812 $a NLK 2016-25/dk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...