-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Virulence and antibiotic resistance genes in Campylobacter spp. in the Czech Republic [Geny virulence a rezistence k antibiotikům u Campylobacter spp. v České republice]
Bardoň J., Pudová V., Koláčková I., Karpíšková R., Röderová M., Kolář M.
Jazyk angličtina Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- antibakteriální látky klasifikace terapeutické užití MeSH
- antibiotická rezistence MeSH
- bakteriální geny MeSH
- Campylobacter * izolace a purifikace klasifikace patogenita MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- lidé MeSH
- nemoci přenášené potravou diagnóza etiologie MeSH
- prevalence MeSH
- virulence * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Cíl práce: Termotolerantní druhy bakterií rodu Campylobacter jsou významná agens způsobující alimentární infekce člověka na celém světě. Cílem této studie bylo prověřit výskyt devíti předpokládaných genů virulence u kampylobakterů izolovaných od pacientů a z potravin (drůbeží maso, vepřová játra), stanovit rezistenci izolátů k osmi antibiotikům a detekovat u izolátů čtyři geny rezistence k antibiotikům. Materiál a metody: Výskyt genů virulence cdtA, cdtB, cdtC, virB11, ciaB, wlaN, iam, dnaJ a racR byl detekován pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) u 94 humánních izolátů a 123 izolátů kampylobakterů z potravin. Fenotypová rezistence izolátů k vybraným antibiotikům byla testována mikrodiluční metodou u 82 humánních izolátů a 91 izolátů z potravin. Izoláty se stanoveným antibiogramem byly testovány na výskyt genů blaOXA-61, tet(O), aph-3-1 a cmeB pomocí specifických primerů metodou PCR. Výsledky: Prevalence sledovaných genů virulence, zejména dnaJ, racR, ciaB a genů toxigenity cdtA, cdtB, cdtC, byla podstatně vyšší u izolátů C. jejuni od pacientů i z potravin v porovnání s izoláty C. coli. Jedinou výjimkou byl gen iam, který byl identifikován pouze u C. coli. Testované izoláty C. jejuni i C. coli byly vysoce rezistentní k chinolonovým antibiotikům. Izoláty C. coli byly navíc více rezistentní k erytromycinu a streptomycinu, v případě izolátů z vepřových jater také k tetracyklinu. U obou druhů kampylobakterů byla zaznamenána vysoká prevalence genů rezistence k antibiotikům blaOXA-61 a tet(O). Závěr: Předkládaná studie je první prací, která hodnotí výskyt genů virulence a rezistence u termotolerantních kampylobakterů izolovaných od pacientů a z potravin v České republice. Rovněž je vyhodnocena rezistence izolátů k osmi vybraným antibiotikům. Prevalence genů zodpovědných za virulenci i rezistenci k antibiotikům se u jednotlivých druhů termotolerantních kampylobakterů liší.
Objective: Thermotolerant species of the genus Campy-lobacter are the important agents causing human foodborne infections throughout the world. The aims of this study were to evaluate the presence of nine putative virulence genes in Campylobacter spp. isolated from patients and from foods (poultry meat, pork liver), to determine the resistance of Campylobacter isolates to eight antibiotic agents and to detect four resistance genes. Matherial and methods: The presence of the virulence genes cdtA, cdtB, cdtC, virB11, ciaB, wlaN, iam, dnaJ and racR was detected by polymerase chain reaction (PCR) in 94 Campylobacter spp. isolates from humans and 123 campylobacters from foods. The phenotypic resistance to selected antimicrobial agents was tested with microdilution method in 82 human isolates and 91 food isolates. The isolates with antibiograms were tested for the presence of blaOXA-61, tet(O), aph-3-1 and cmeB genes by PCR with specific primers. Results: In both human and food C. jejuni isolates the preva-lence of the studied virulence genes, especially dnaJ, racR, ciaB genes and the toxigenic genes cdtA, cdtB, cdtC, was considerably higher than in C. coli isolates. The only exception was the iam gene identified in only C. coli. The tested isolates of both C. jejuni and C. coli were highly resistant to quinolone antibiotics. Additionally, C. coli was also more resistant to erythromycin, streptomycin and, in case of isolates from pork liver, to tetracycline. High prevalence rates of genes encoding antibiotic resistance was noted for the blaOXA-61 and tet(O) genes in both Campylobacter species. Conclusions: The presented study is the first to assess the presence of genes for virulence and resistance to antibiotics in thermotolerant Campylobacter spp. isolated from humans and foods in the Czech Republic. The resistance of Campylobacter isolates to eight antibiotic agents was also assessed. The prevalence of genes responsible for virulence and resistance is rather varied in thermotolerant Campylobacter spp.
Geny virulence a rezistence k antibiotikům u Campylobacter spp. v České republice
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc17022225
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20170724104500.0
- 007
- ta
- 008
- 170711s2017 xr f 000 0|eng||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng $b cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bardoň, Jan, $u State Veterinary Institute Olomouc, National Reference Laboratory for Campylobacter, Olomouc, Czech Republic; Palacký University Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry, Department of Microbiology, Olomouc, Czech Republic $d 1964- $7 xx0082160
- 245 10
- $a Virulence and antibiotic resistance genes in Campylobacter spp. in the Czech Republic / $c Bardoň J., Pudová V., Koláčková I., Karpíšková R., Röderová M., Kolář M.
- 246 31
- $a Geny virulence a rezistence k antibiotikům u Campylobacter spp. v České republice
- 520 3_
- $a Cíl práce: Termotolerantní druhy bakterií rodu Campylobacter jsou významná agens způsobující alimentární infekce člověka na celém světě. Cílem této studie bylo prověřit výskyt devíti předpokládaných genů virulence u kampylobakterů izolovaných od pacientů a z potravin (drůbeží maso, vepřová játra), stanovit rezistenci izolátů k osmi antibiotikům a detekovat u izolátů čtyři geny rezistence k antibiotikům. Materiál a metody: Výskyt genů virulence cdtA, cdtB, cdtC, virB11, ciaB, wlaN, iam, dnaJ a racR byl detekován pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) u 94 humánních izolátů a 123 izolátů kampylobakterů z potravin. Fenotypová rezistence izolátů k vybraným antibiotikům byla testována mikrodiluční metodou u 82 humánních izolátů a 91 izolátů z potravin. Izoláty se stanoveným antibiogramem byly testovány na výskyt genů blaOXA-61, tet(O), aph-3-1 a cmeB pomocí specifických primerů metodou PCR. Výsledky: Prevalence sledovaných genů virulence, zejména dnaJ, racR, ciaB a genů toxigenity cdtA, cdtB, cdtC, byla podstatně vyšší u izolátů C. jejuni od pacientů i z potravin v porovnání s izoláty C. coli. Jedinou výjimkou byl gen iam, který byl identifikován pouze u C. coli. Testované izoláty C. jejuni i C. coli byly vysoce rezistentní k chinolonovým antibiotikům. Izoláty C. coli byly navíc více rezistentní k erytromycinu a streptomycinu, v případě izolátů z vepřových jater také k tetracyklinu. U obou druhů kampylobakterů byla zaznamenána vysoká prevalence genů rezistence k antibiotikům blaOXA-61 a tet(O). Závěr: Předkládaná studie je první prací, která hodnotí výskyt genů virulence a rezistence u termotolerantních kampylobakterů izolovaných od pacientů a z potravin v České republice. Rovněž je vyhodnocena rezistence izolátů k osmi vybraným antibiotikům. Prevalence genů zodpovědných za virulenci i rezistenci k antibiotikům se u jednotlivých druhů termotolerantních kampylobakterů liší.
- 520 9_
- $a Objective: Thermotolerant species of the genus Campy-lobacter are the important agents causing human foodborne infections throughout the world. The aims of this study were to evaluate the presence of nine putative virulence genes in Campylobacter spp. isolated from patients and from foods (poultry meat, pork liver), to determine the resistance of Campylobacter isolates to eight antibiotic agents and to detect four resistance genes. Matherial and methods: The presence of the virulence genes cdtA, cdtB, cdtC, virB11, ciaB, wlaN, iam, dnaJ and racR was detected by polymerase chain reaction (PCR) in 94 Campylobacter spp. isolates from humans and 123 campylobacters from foods. The phenotypic resistance to selected antimicrobial agents was tested with microdilution method in 82 human isolates and 91 food isolates. The isolates with antibiograms were tested for the presence of blaOXA-61, tet(O), aph-3-1 and cmeB genes by PCR with specific primers. Results: In both human and food C. jejuni isolates the preva-lence of the studied virulence genes, especially dnaJ, racR, ciaB genes and the toxigenic genes cdtA, cdtB, cdtC, was considerably higher than in C. coli isolates. The only exception was the iam gene identified in only C. coli. The tested isolates of both C. jejuni and C. coli were highly resistant to quinolone antibiotics. Additionally, C. coli was also more resistant to erythromycin, streptomycin and, in case of isolates from pork liver, to tetracycline. High prevalence rates of genes encoding antibiotic resistance was noted for the blaOXA-61 and tet(O) genes in both Campylobacter species. Conclusions: The presented study is the first to assess the presence of genes for virulence and resistance to antibiotics in thermotolerant Campylobacter spp. isolated from humans and foods in the Czech Republic. The resistance of Campylobacter isolates to eight antibiotic agents was also assessed. The prevalence of genes responsible for virulence and resistance is rather varied in thermotolerant Campylobacter spp.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a Campylobacter $x izolace a purifikace $x klasifikace $x patogenita $7 D002167
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 12
- $a virulence $7 D014774
- 650 _2
- $a bakteriální geny $7 D005798
- 650 _2
- $a antibakteriální látky $x klasifikace $x terapeutické užití $7 D000900
- 650 _2
- $a antibiotická rezistence $7 D004352
- 650 _2
- $a prevalence $7 D015995
- 650 _2
- $a nemoci přenášené potravou $x diagnóza $x etiologie $7 D005517
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Pudová, Vendula $u Palacký University Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry, Department of Microbiology, Olomouc, Czech Republic $7 xx0209863
- 700 1_
- $a Koláčková, Ivana $u Veterinary Research Institute Brno, Department of Bacteriology, Brno, Czech Republic $7 xx0036847
- 700 1_
- $a Karpíšková, Renáta, $u Veterinary Research Institute Brno, Department of Bacteriology, Brno, Czech Republic; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Brno, Czech Republic $d 1956- $7 xx0036846
- 700 1_
- $a Röderová, Magdalena $u Palacký University Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry, Department of Microbiology, Olomouc, Czech Republic; Palacký University Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry, Institute of Molecular and Translation Medicine, Olomouc, Czech Republic $7 xx0106226
- 700 1_
- $a Kolář, Milan, $u Palacký University Olomouc, Faculty of Medicine and Dentistry, Department of Microbiology, Olomouc, Czech Republic $d 1964- $7 jn20010310083
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 66, č. 2 (2017), s. 59-66
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2017-2-4/virulence-and-antibiotic-resistance-genes-in-campylobacter-spp-in-the-czech-republic-61272 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20170711 $b ABA008
- 991 __
- $a 20170724104959 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1238761 $s 983131
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2017 $b 66 $c 2 $d 59-66 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 81415
- LZP __
- $c NLK182 $d 20170724 $b NLK111 $a Meditorial-20170711