-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Přehled látek s antimikrobiální a anti-biofilmovou aktivitou obsažených ve vinné révě
[An overview of substances with antimicrobial and anti‑biofilm activity contained in grapevine]
Jana Drbohlavová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- antiinfekční látky izolace a purifikace MeSH
- antioxidancia MeSH
- biofilmy účinky léků MeSH
- farmakologické účinky - molekulární mechanismy MeSH
- flavonoidy farmakologie izolace a purifikace MeSH
- flavonoly farmakologie izolace a purifikace MeSH
- glukosidy farmakologie izolace a purifikace MeSH
- katechin farmakologie izolace a purifikace MeSH
- kempferoly farmakologie izolace a purifikace MeSH
- kyselina mléčná analogy a deriváty farmakologie izolace a purifikace MeSH
- quercetin farmakologie izolace a purifikace MeSH
- resveratrol farmakologie izolace a purifikace MeSH
- stilbeny farmakologie izolace a purifikace MeSH
- Vitis * chemie MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Tvorba biofilmů a s ní související rostoucí rezistence mikroorganismů ukazuje na potřebu hledání nových přírodních látek, které při současném podání s antibiotikem zvýší jejich biologickou aktivitu. Zároveň je nutné zajistit netoxicitu těchto látek. Jednou z možných alternativ je použití sekundárních metabolitů rostlin, například polyfenolů. Tyto metabolity se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších, ale také v rostlinných produktech jako je víno, pivo, čaj a kakao. V současné době se přesunula pozornost k rostlinným polyfenolům pocházejícím z extraktu vinné révy. Vinná réva obsahuje velké množství polyfenolových látek, např. resveratrolu či polydatinu. Odpadní vinařské produkty jsou bohaté na polyfenolové látky, které by mohly přispět k řešení problému při rezistenci mikroorganismů k běžně používaným antibiotikům, zároveň by se tím vyřešil problém s nakládáním s vinařskými odpady.
The formation of biofilms and the associated increasing resistance of microorganisms shows the need to search for novel natural substances that would increase the biological activity of antibiotics if used together. It is also necessary to ensure the non‑‑toxicity of these substanes. One of the possibilities could be the application of plant secondary metabolites. These metabolites naturally occur in fruits, vegetables, cereals, nuts but also in plant products such as wine, beer, tea and cocoa. At present, attention has been paid to plant polyphenols from the grapevine extracts. Grapevine contains a lot of polyphenols, such as resveratrol or polydatin. Waste wine products are also rich in polyphenol substances that could help solve the problem of antibiotic resistance as well as the management of wine waste.
An overview of substances with antimicrobial and anti‑biofilm activity contained in grapevine
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc18035412
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191101103544.0
- 007
- ta
- 008
- 181021s2018 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Drbohlavová, Jana $7 _AN083689 $u Ústav Biotechnologie, VŠCHT v Praze
- 245 10
- $a Přehled látek s antimikrobiální a anti-biofilmovou aktivitou obsažených ve vinné révě / $c Jana Drbohlavová
- 246 31
- $a An overview of substances with antimicrobial and anti‑biofilm activity contained in grapevine
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Tvorba biofilmů a s ní související rostoucí rezistence mikroorganismů ukazuje na potřebu hledání nových přírodních látek, které při současném podání s antibiotikem zvýší jejich biologickou aktivitu. Zároveň je nutné zajistit netoxicitu těchto látek. Jednou z možných alternativ je použití sekundárních metabolitů rostlin, například polyfenolů. Tyto metabolity se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších, ale také v rostlinných produktech jako je víno, pivo, čaj a kakao. V současné době se přesunula pozornost k rostlinným polyfenolům pocházejícím z extraktu vinné révy. Vinná réva obsahuje velké množství polyfenolových látek, např. resveratrolu či polydatinu. Odpadní vinařské produkty jsou bohaté na polyfenolové látky, které by mohly přispět k řešení problému při rezistenci mikroorganismů k běžně používaným antibiotikům, zároveň by se tím vyřešil problém s nakládáním s vinařskými odpady.
- 520 9_
- $a The formation of biofilms and the associated increasing resistance of microorganisms shows the need to search for novel natural substances that would increase the biological activity of antibiotics if used together. It is also necessary to ensure the non‑‑toxicity of these substanes. One of the possibilities could be the application of plant secondary metabolites. These metabolites naturally occur in fruits, vegetables, cereals, nuts but also in plant products such as wine, beer, tea and cocoa. At present, attention has been paid to plant polyphenols from the grapevine extracts. Grapevine contains a lot of polyphenols, such as resveratrol or polydatin. Waste wine products are also rich in polyphenol substances that could help solve the problem of antibiotic resistance as well as the management of wine waste.
- 650 12
- $a Vitis $x chemie $7 D027843
- 650 _2
- $a antiinfekční látky $x izolace a purifikace $7 D000890
- 650 _2
- $a resveratrol $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D000077185
- 650 _2
- $a antioxidancia $7 D000975
- 650 _2
- $a farmakologické účinky - molekulární mechanismy $7 D045504
- 650 _2
- $a stilbeny $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D013267
- 650 _2
- $a glukosidy $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D005960
- 650 _2
- $a quercetin $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D011794
- 650 _2
- $a katechin $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D002392
- 650 _2
- $a kempferoly $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D044949
- 650 _2
- $a flavonoly $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D044948
- 650 _2
- $a flavonoidy $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D005419
- 650 _2
- $a kyselina mléčná $x analogy a deriváty $x farmakologie $x izolace a purifikace $7 D019344
- 650 _2
- $a biofilmy $x účinky léků $7 D018441
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 773 0_
- $t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 28, č. 3 (2018), s. 57-60 $w MED00011027
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_3_2018_2.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20181021131045 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191101104024 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1344576 $s 1032417
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2018 $b 28 $c 3 $d 57-60 $i 1210-1737 $m Bioprospect $n Bioprospect (Praha) $x MED00011027
- LZP __
- $c NLK125 $d 20191101 $a NLK 2018-47/dk