• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus
[Low-carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment]

Hana Krejčí, Jan Vyjídák, Matej Kohutiar

. 2018 ; 64 (7-8) : 742-752.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc18036737

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

NLK Medline Complete (EBSCOhost) od 2011-11-01

V odborné literatuře přibývají informace o pozitivních výsledcích nízkosacharidové stravy v léčbě diabetu, prediabetu, metabolického syndromu a obezity ve formě randomizovaných studií, jejich metaanalýz i případových studiích. Mnohé z nich svědčí pro bezpečnost nízkosacharidové stravy, možnost výrazného zlepšení kompenzace obou hlavních typů diabetu i celkového zdravotního stavu diabetika. Při úspěšné léčbě tato strava vede k redukci zvýšené hmotnosti, redukci farmakologické léčby a v některých případech diabetu 2. typu také k navození remise. Přesto je nízkosacharidová strava v české diabetologii zatím popelkou, opředenou obavami zejména z hlediska své bezpečnosti. Článek je souhrnem dosavadních poznatků o nízkosacharidové stravě, jejích výhod, rizik i kontraindikací a rád by otevřel diskusi o jejím využití jako jedné z možností dietní léčby diabetiků.

There has been an increasing amount of information about the positive results of low-carbohydrate diet in the treatment of diabetes, pre-diabetes, metabolic syndrome and obesity in the form of randomized trials, their meta-analysis and case studies. Many of these indicate that low carbohydrate diets are safe, could significantly improve the compensation of both types of diabetes and the overall health of the diabetic patients. In successful therapy, this diet leads to weight loss, lower medication doses or prescribing, and in some cases of type 2 diabetes also to remission. However, the low carbohydrate diet is not recognized in Czech diabetology, and concerns remain particularly about its safety. This article is a summary of the current knowledge about low-carbohydrate diet, its benefits, risks and contraindications, and aims to initiate discussion about its use as one of the options for dietary treatment of diabetics.

Low-carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc18036737
003      
CZ-PrNML
005      
20181126125322.0
007      
ta
008      
181102s2018 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Krejčí, Hana, $u III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze; Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze $d 1974- $7 xx0036968
245    10
$a Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus / $c Hana Krejčí, Jan Vyjídák, Matej Kohutiar
246    31
$a Low-carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment
520    3_
$a V odborné literatuře přibývají informace o pozitivních výsledcích nízkosacharidové stravy v léčbě diabetu, prediabetu, metabolického syndromu a obezity ve formě randomizovaných studií, jejich metaanalýz i případových studiích. Mnohé z nich svědčí pro bezpečnost nízkosacharidové stravy, možnost výrazného zlepšení kompenzace obou hlavních typů diabetu i celkového zdravotního stavu diabetika. Při úspěšné léčbě tato strava vede k redukci zvýšené hmotnosti, redukci farmakologické léčby a v některých případech diabetu 2. typu také k navození remise. Přesto je nízkosacharidová strava v české diabetologii zatím popelkou, opředenou obavami zejména z hlediska své bezpečnosti. Článek je souhrnem dosavadních poznatků o nízkosacharidové stravě, jejích výhod, rizik i kontraindikací a rád by otevřel diskusi o jejím využití jako jedné z možností dietní léčby diabetiků.
520    9_
$a There has been an increasing amount of information about the positive results of low-carbohydrate diet in the treatment of diabetes, pre-diabetes, metabolic syndrome and obesity in the form of randomized trials, their meta-analysis and case studies. Many of these indicate that low carbohydrate diets are safe, could significantly improve the compensation of both types of diabetes and the overall health of the diabetic patients. In successful therapy, this diet leads to weight loss, lower medication doses or prescribing, and in some cases of type 2 diabetes also to remission. However, the low carbohydrate diet is not recognized in Czech diabetology, and concerns remain particularly about its safety. This article is a summary of the current knowledge about low-carbohydrate diet, its benefits, risks and contraindications, and aims to initiate discussion about its use as one of the options for dietary treatment of diabetics.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a diabetes mellitus $x dietoterapie $7 D003920
650    _2
$a diabetická dieta $x metody $7 D003927
650    _2
$a metabolický syndrom $7 D024821
650    _2
$a obezita $x dietoterapie $7 D009765
650    12
$a dieta s omezením sacharidů $x metody $7 D050528
650    12
$a ketogenní dieta $x metody $7 D055423
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Vyjídák, Jan $u Berkeley Research Group (Healthcare), London, UK; FN Olomouc $7 xx0229353
700    1_
$a Kohutiar, Matej, $u Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN Motol, Praha $d 1985- $7 ola2015878722
773    0_
$w MED00011111 $t Vnitřní lékařství $x 0042-773X $g Roč. 64, č. 7-8 (2018), s. 742-752
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/vnitrni-lekarstvi/2018-7-8/nizkosacharidova-strava-v-lecbe-diabetes-mellitus-63987 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 184 $c 1041 $y 4 $z 0
990    __
$a 20181102 $b ABA008
991    __
$a 20181126125425 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1349337 $s 1033763
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2018 $b 64 $c 7-8 $d 742-752 $i 0042-773X $m Vnitřní lékařství $x MED00011111 $y 63987
LZP    __
$c NLK109 $d 20181114 $b NLK111 $a Meditorial-20181102

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace