-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Možnost využití vinařského odpadu jako zdroje polyfenolových sloučenin
[Possibilities of reuse of winemaking industry waste as possible source of polyphenolic substances]
Maria Vrublevskaya
Status minimální Jazyk čeština Země Česko
Vitis vinifera, neboli réva vinná, je ekonomicky významná plodina. Během pěstovaní révy vinné dochází k produkci bioodpadů, které mohou být zdrojem mnoha prospěšných látek. Největší potenciál představuje využití polyfenolových látek obsažených v stoncích, listech, slupkách a semenech hroznů. Biologická aktivita těchto látek spočívá především v jejich antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastnostech, které mohou byt využity ve farmaceutickém, potravinářském a kosmetickém průmyslu.
Vitis vinifera, or grapevine, is economically significant crop. However, the winemaking industry is one of the major producers of bio-waste that can be a source of many valuable substances. The greatest potential is represented by polyphenolic substances which are contained in stems, leaves, peels and grape seeds. The biological activity of these substances is based on their antioxidant, antimicrobial and anti- -inflammatory properties, which can be used in the pharmaceutical, food and cosmetic industries.
Possibilities of reuse of winemaking industry waste as possible source of polyphenolic substances
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19016083
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20190505084436.0
- 007
- ta
- 008
- 190505s2019 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vrublevskaya, Maria $7 _AN101129 $u VŠCHT Praha, Ústav biotechnologie
- 245 10
- $a Možnost využití vinařského odpadu jako zdroje polyfenolových sloučenin / $c Maria Vrublevskaya
- 246 31
- $a Possibilities of reuse of winemaking industry waste as possible source of polyphenolic substances
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Vitis vinifera, neboli réva vinná, je ekonomicky významná plodina. Během pěstovaní révy vinné dochází k produkci bioodpadů, které mohou být zdrojem mnoha prospěšných látek. Největší potenciál představuje využití polyfenolových látek obsažených v stoncích, listech, slupkách a semenech hroznů. Biologická aktivita těchto látek spočívá především v jejich antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastnostech, které mohou byt využity ve farmaceutickém, potravinářském a kosmetickém průmyslu.
- 520 9_
- $a Vitis vinifera, or grapevine, is economically significant crop. However, the winemaking industry is one of the major producers of bio-waste that can be a source of many valuable substances. The greatest potential is represented by polyphenolic substances which are contained in stems, leaves, peels and grape seeds. The biological activity of these substances is based on their antioxidant, antimicrobial and anti- -inflammatory properties, which can be used in the pharmaceutical, food and cosmetic industries.
- 773 0_
- $t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 29, č. 1 (2019), s. 2-6 $w MED00011027
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect2019_c1.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20190505080437 $b ABA008
- 991 __
- $a 20190505084524 $b ABA008
- 999 __
- $a min $b bmc $g 1401358 $s 1054704
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2019 $b 29 $c 1 $d 2-6 $i 1210-1737 $m Bioprospect $n Bioprospect (Praha) $x MED00011027
- LZP __
- $a NLK 2019-27/vt