-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu
[Diet and its effect on prostate cancer, with a focus on plant-based diet]
D. Štruncová, R. Dymáčková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- Brassicaceae MeSH
- dieta veganská MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- klinická studie jako téma MeSH
- lidé MeSH
- nádory prostaty * dietoterapie prevence a kontrola MeSH
- ořechy MeSH
- Solanum lycopersicum MeSH
- zdravá strava MeSH
- zelenina MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Východiska: Nádor prostaty je dle Světové zdravotnické organizace světově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Dle mezinárodních statistik je nejvyšší incidence nádoru prostaty ve vyspělých zemích, jako je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland a severní a západní Evropa, a nejnižší v Asii. Velké regionální rozdíly v incidenci nádoru prostaty mezi západním světem a asijskými zeměmi mohou být způsobeny genetickými rozdíly, rozdíly v testování prostatického specifického antigenu, dostupnosti lékařské péče a environmentálními faktory. Změny v incidenci nádoru prostaty pozorované u migrantů, kteří se přestěhovali z oblastí s nižší incidencí do oblastí s vyšší incidencí, podporují názor o vlivu stravy na riziko vzniku nádoru prostaty. Některé studie ukazují, že muži stravující se vegetariánsky a vegansky mají také nižší incidenci nádoru prostaty než muži stravující se běžně. Právě vliv stravy a životního stylu se stává důležitým tématem v boji proti neinfekčním chorobám hromadného výskytu. Potravinami, které bývají spojovány s vyšším rizikem vzniku nádoru prostaty, jsou zpracované maso, tzv. červené maso (hovězí, telecí, vepřové a jehněčí), živočišný tuk a v některých studiích mléko a mléčné produkty. Cíl: Výzkum v této oblasti stále častěji potvrzuje vliv některých živin obsažených v rostlinné stravě při prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a některé typy nádorových onemocnění. Jednou z výhod rostlinné stravy je, že obsahuje méně nasycených mastných kyselin než běžná strava a žádný cholesterol a je bohatá na živiny s protektivním účinkem, jako jsou např. antioxidanty, karotenoidy a vláknina.
Background: According to the World Health Organization, prostate cancer is the world's second most common cancer in men. International statistics show that prostate cancer incidence is highest in developed countries such as North America, Australia and New Zealand and Northern and Western Europe, and lowest in Asia. The large differences in the prostate cancer incidence between the Western world and Asian countries may be due to genetic differences, differences in prostate-specific antigen testing, availability of medical care and environmental factors. The changes in the incidence of prostate cancer observed in migrants who moved from the areas with lower incidence to the areas with higher incidence support the theory of diet's impact on the risk of prostate cancer. Some studies show that vegetarian and vegan men also have lower incidence of prostate cancer than omnivorous men. The influence of diet and lifestyle in prevention of non-communicable diseases is becoming an important topic. The foods that are associated with a higher risk of developing prostate cancer include processed meat, red meat, animal fat, and in some studies milk and dairy products. Purpose: Research in this area frequently confirms the influence of certain nutrients contained in a whole-food plant-based diet in preventing non-communicable diseases such as cardiovascular disease, diabetes, and some types of cancer. Whole-food plant-based diet contains less saturated fatty acids than omnivorous diet, and no cholesterol and is rich in nutrients with a protective effect, such as antioxidants, carotenoids, and fiber.
Diet and its effect on prostate cancer, with a focus on plant-based diet
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20015268
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20201201131026.0
- 007
- ta
- 008
- 200929s2020 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.14735/amko2020S52 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Štruncová, Dagmar $u LF MU, Brno $7 xx0253948
- 245 10
- $a Strava a její vliv na karcinom prostaty, se zaměřením na rostlinnou stravu / $c D. Štruncová, R. Dymáčková
- 246 31
- $a Diet and its effect on prostate cancer, with a focus on plant-based diet
- 520 3_
- $a Východiska: Nádor prostaty je dle Světové zdravotnické organizace světově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Dle mezinárodních statistik je nejvyšší incidence nádoru prostaty ve vyspělých zemích, jako je Severní Amerika, Austrálie a Nový Zéland a severní a západní Evropa, a nejnižší v Asii. Velké regionální rozdíly v incidenci nádoru prostaty mezi západním světem a asijskými zeměmi mohou být způsobeny genetickými rozdíly, rozdíly v testování prostatického specifického antigenu, dostupnosti lékařské péče a environmentálními faktory. Změny v incidenci nádoru prostaty pozorované u migrantů, kteří se přestěhovali z oblastí s nižší incidencí do oblastí s vyšší incidencí, podporují názor o vlivu stravy na riziko vzniku nádoru prostaty. Některé studie ukazují, že muži stravující se vegetariánsky a vegansky mají také nižší incidenci nádoru prostaty než muži stravující se běžně. Právě vliv stravy a životního stylu se stává důležitým tématem v boji proti neinfekčním chorobám hromadného výskytu. Potravinami, které bývají spojovány s vyšším rizikem vzniku nádoru prostaty, jsou zpracované maso, tzv. červené maso (hovězí, telecí, vepřové a jehněčí), živočišný tuk a v některých studiích mléko a mléčné produkty. Cíl: Výzkum v této oblasti stále častěji potvrzuje vliv některých živin obsažených v rostlinné stravě při prevenci neinfekčních chorob hromadného výskytu, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes a některé typy nádorových onemocnění. Jednou z výhod rostlinné stravy je, že obsahuje méně nasycených mastných kyselin než běžná strava a žádný cholesterol a je bohatá na živiny s protektivním účinkem, jako jsou např. antioxidanty, karotenoidy a vláknina.
- 520 9_
- $a Background: According to the World Health Organization, prostate cancer is the world's second most common cancer in men. International statistics show that prostate cancer incidence is highest in developed countries such as North America, Australia and New Zealand and Northern and Western Europe, and lowest in Asia. The large differences in the prostate cancer incidence between the Western world and Asian countries may be due to genetic differences, differences in prostate-specific antigen testing, availability of medical care and environmental factors. The changes in the incidence of prostate cancer observed in migrants who moved from the areas with lower incidence to the areas with higher incidence support the theory of diet's impact on the risk of prostate cancer. Some studies show that vegetarian and vegan men also have lower incidence of prostate cancer than omnivorous men. The influence of diet and lifestyle in prevention of non-communicable diseases is becoming an important topic. The foods that are associated with a higher risk of developing prostate cancer include processed meat, red meat, animal fat, and in some studies milk and dairy products. Purpose: Research in this area frequently confirms the influence of certain nutrients contained in a whole-food plant-based diet in preventing non-communicable diseases such as cardiovascular disease, diabetes, and some types of cancer. Whole-food plant-based diet contains less saturated fatty acids than omnivorous diet, and no cholesterol and is rich in nutrients with a protective effect, such as antioxidants, carotenoids, and fiber.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a nádory prostaty $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D011471
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a zdravá strava $7 D000072001
- 650 _2
- $a zelenina $7 D014675
- 650 _2
- $a dieta veganská $7 D000067269
- 650 _2
- $a ořechy $7 D009754
- 650 _2
- $a Brassicaceae $7 D019607
- 650 _2
- $a Solanum lycopersicum $7 D018551
- 650 _2
- $a klinická studie jako téma $7 D000068456
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Dymáčková, Radana $u LF MU, Brno; Klinika radiační onkologie, MOÚ Brno $7 xx0233557
- 773 0_
- $w MED00011030 $t Klinická onkologie $x 0862-495X $g Roč. 33, Suppl 1 (2020), s. 52-59
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/klinicka-onkologie/2020-suppl-1/strava-a-jeji-vliv-na-karcinom-prostaty-se-zamerenim-na-rostlinnou-stravu-123904 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1665 $c 656 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20200929 $b ABA008
- 991 __
- $a 20201201131022 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1581532 $s 1105429
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2020 $b 33 $c Suppl 1 $d 52-59 $i 0862-495X $m Klinická onkologie $x MED00011030 $y 123904
- LZP __
- $c NLK109 $d 20201201 $b NLK111 $a Meditorial-20200929