-
Something wrong with this record ?
Role výživy v prevenci a léčbě věkem podmíněné makulární degenerace
[Role of nutrition in prevention and treatment of age-related macular degeneration]
J. Králová, Z. Kapounová
Language Czech Country Czech Republic
Document type Review
- MeSH
- Antioxidants therapeutic use MeSH
- Nutritional Physiological Phenomena MeSH
- Humans MeSH
- Lutein therapeutic use MeSH
- Macular Degeneration * diet therapy prevention & control MeSH
- Oxidative Stress MeSH
- Diet, Mediterranean MeSH
- Feeding Behavior MeSH
- Zeaxanthins therapeutic use MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Review MeSH
Článek se zabývá významem výživy pro zdraví očí, konkrétně věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). VPMD je jednou z nejčastějších příčin nevratného oslepnutí u jedinců starších 65 let ve vyspělých zemích. Léčba VPMD je často invazivní a drahá. Vysoká ekonomická zátěž je jedním z důvodu, proč je zvažován význam výživy v prevenci a léčbě VPMD. Hlavní příčinou VPMD je oxidační stres definovaný jako nadbytek volných kyslíkových radikálů. Rovnováha mezi antioxidanty a volnými kyslíkovými radikály je proto esenciální. Výzkum naznačuje významnou roli antioxidantů a dalších živin na snížení rizika rozvoje VPMD.
This article deals with the issue of the impact of nutrition on eye health, especially age-related macular degeneration (AMD). AMD is one of the leading causes of irreversible blindness among individuals aged ≥65 years in developed countries. Treatment of AMD is usually invasive and expensive. This high economic burden is one of the reasons why nutrition is considered in prevention and treatment of AMD. Oxidative stress, defined as excess amounts of reactive oxygen species, is the major cause of AMD. So, the balance between antioxidants and reactive oxygen species is essential. Research suggests that the role of antioxidants and other nutrients seem to be significant for reducing the risk of developing AMD.
Role of nutrition in prevention and treatment of age-related macular degeneration
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21007364
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210513161726.0
- 007
- ta
- 008
- 210315s2020 xr c f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kráľová, Jana $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU v Olomouci $7 xx0233500
- 245 10
- $a Role výživy v prevenci a léčbě věkem podmíněné makulární degenerace / $c J. Králová, Z. Kapounová
- 246 31
- $a Role of nutrition in prevention and treatment of age-related macular degeneration
- 520 3_
- $a Článek se zabývá významem výživy pro zdraví očí, konkrétně věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). VPMD je jednou z nejčastějších příčin nevratného oslepnutí u jedinců starších 65 let ve vyspělých zemích. Léčba VPMD je často invazivní a drahá. Vysoká ekonomická zátěž je jedním z důvodu, proč je zvažován význam výživy v prevenci a léčbě VPMD. Hlavní příčinou VPMD je oxidační stres definovaný jako nadbytek volných kyslíkových radikálů. Rovnováha mezi antioxidanty a volnými kyslíkovými radikály je proto esenciální. Výzkum naznačuje významnou roli antioxidantů a dalších živin na snížení rizika rozvoje VPMD.
- 520 9_
- $a This article deals with the issue of the impact of nutrition on eye health, especially age-related macular degeneration (AMD). AMD is one of the leading causes of irreversible blindness among individuals aged ≥65 years in developed countries. Treatment of AMD is usually invasive and expensive. This high economic burden is one of the reasons why nutrition is considered in prevention and treatment of AMD. Oxidative stress, defined as excess amounts of reactive oxygen species, is the major cause of AMD. So, the balance between antioxidants and reactive oxygen species is essential. Research suggests that the role of antioxidants and other nutrients seem to be significant for reducing the risk of developing AMD.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a makulární degenerace $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D008268
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a strava středomořská $7 D038441
- 650 _2
- $a oxidační stres $7 D018384
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a antioxidancia $x terapeutické užití $7 D000975
- 650 _2
- $a lutein $x terapeutické užití $7 D014975
- 650 _2
- $a zeaxanthiny $x terapeutické užití $7 D065146
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Kapounová, Zlata $u Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU v Olomouci $7 xx0170341
- 773 0_
- $w MED00180908 $t Geriatrie a Gerontologie $x 1805-4684 $g Roč. 9, č. 4 (2020), s. 214-215
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/geriatrie-gerontologie/2020-4-26/role-vyzivy-v-prevenci-a-lecbe-vekem-podminene-makularni-degenerace-126085 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2670 $c 168 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20210315 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210513161725 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1636340 $s 1127709
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2020 $b 9 $c 4 $d 214-215 $i 1805-4684 $m Geriatrie a gerontologie $x MED00180908 $y 126085
- LZP __
- $c NLK109 $d 20210513 $b NLK111 $a Meditorial-20210315