-
Something wrong with this record ?
Ryby - zdroj jodu, ale i dalších chemických látek
[Fish - a source of dietary exposure to iodine and other chemicals]
Irena Řehůřková, Jan Šmoldas, Marcela Dofková, Jiří Ruprich
Language Czech Country Czech Republic
Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review
- MeSH
- Food Analysis MeSH
- Iodine analysis MeSH
- Food Contamination MeSH
- Food Inspection * MeSH
- Humans MeSH
- Mercury analysis MeSH
- Fish Products * analysis adverse effects MeSH
- Fishes MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Research Support, Non-U.S. Gov't MeSH
- Review MeSH
Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.
Fish, fish products and seafood are an important part of a healthy diet. They make an important contribution as a dietary source of iodine, but also of other substances that have a positive effect on the human body. On the other hand, they contain contaminants (especially mercury/methylmercury) whose toxic properties affect food safety. Based on the results of dietary exposure monitoring and specialised studies by the National Institute of Health – Centre for Health, Nutrition and Food and international activities it can be concluded that there are clear benefits in terms of human health from the consumption of fishery products. Women and children should take care to include these products in their diets. The mercury/methylmercury content of common products in the Czech Republic is under control and the concentration levels are practically below the legislative limits. Care should be taken with fish and fish products where mercury may accumulate. The response of the European Commission, which is currently calling for a review of the maximum permissible limits for mercury/methylmercury in various fish species, is appropriate. This could help to further reduce dietary exposure to mercury in food and encourage fish consumption.
Fish - a source of dietary exposure to iodine and other chemicals
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21029836
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20220117112409.0
- 007
- ta
- 008
- 211213s2021 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Řehůřková, Irena $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $7 xx0143389
- 245 10
- $a Ryby - zdroj jodu, ale i dalších chemických látek / $c Irena Řehůřková, Jan Šmoldas, Marcela Dofková, Jiří Ruprich
- 246 31
- $a Fish - a source of dietary exposure to iodine and other chemicals
- 520 3_
- $a Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.
- 520 9_
- $a Fish, fish products and seafood are an important part of a healthy diet. They make an important contribution as a dietary source of iodine, but also of other substances that have a positive effect on the human body. On the other hand, they contain contaminants (especially mercury/methylmercury) whose toxic properties affect food safety. Based on the results of dietary exposure monitoring and specialised studies by the National Institute of Health – Centre for Health, Nutrition and Food and international activities it can be concluded that there are clear benefits in terms of human health from the consumption of fishery products. Women and children should take care to include these products in their diets. The mercury/methylmercury content of common products in the Czech Republic is under control and the concentration levels are practically below the legislative limits. Care should be taken with fish and fish products where mercury may accumulate. The response of the European Commission, which is currently calling for a review of the maximum permissible limits for mercury/methylmercury in various fish species, is appropriate. This could help to further reduce dietary exposure to mercury in food and encourage fish consumption.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a ryby $7 D005399
- 650 12
- $a rybí výrobky $x analýza $x škodlivé účinky $7 D005396
- 650 _2
- $a jod $x analýza $7 D007455
- 650 _2
- $a rtuť $x analýza $7 D008628
- 650 12
- $a kontrola potravin $7 D005513
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Šmoldas, Jan $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $7 xx0267447
- 700 1_
- $a Dofková, Marcela $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $7 xx0238728
- 700 1_
- $a Ruprich, Jiří, $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $d 1954- $7 ola2002110019
- 773 0_
- $w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $x 0008-7335 $g Roč. 160, č. 6 (2021), s. 242-248
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-6-2/ryby-zdroj-jodu-ale-i-dalsich-chemickych-latek-129043 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20211213 $b ABA008
- 991 __
- $a 20220117112408 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1735066 $s 1150392
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2021 $b 160 $c 6 $d 242-248 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976 $y 129043
- LZP __
- $c NLK109 $d 20220117 $b NLK111 $a Meditorial-20211213