Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Ryby - zdroj jodu, ale i dalších chemických látek
[Fish - a source of dietary exposure to iodine and other chemicals]

Irena Řehůřková, Jan Šmoldas, Marcela Dofková, Jiří Ruprich

. 2021 ; 160 (6) : 242-248.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review

Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.

Fish, fish products and seafood are an important part of a healthy diet. They make an important contribution as a dietary source of iodine, but also of other substances that have a positive effect on the human body. On the other hand, they contain contaminants (especially mercury/methylmercury) whose toxic properties affect food safety. Based on the results of dietary exposure monitoring and specialised studies by the National Institute of Health – Centre for Health, Nutrition and Food and international activities it can be concluded that there are clear benefits in terms of human health from the consumption of fishery products. Women and children should take care to include these products in their diets. The mercury/methylmercury content of common products in the Czech Republic is under control and the concentration levels are practically below the legislative limits. Care should be taken with fish and fish products where mercury may accumulate. The response of the European Commission, which is currently calling for a review of the maximum permissible limits for mercury/methylmercury in various fish species, is appropriate. This could help to further reduce dietary exposure to mercury in food and encourage fish consumption.

Fish - a source of dietary exposure to iodine and other chemicals

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21029836
003      
CZ-PrNML
005      
20220117112409.0
007      
ta
008      
211213s2021 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Řehůřková, Irena $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $7 xx0143389
245    10
$a Ryby - zdroj jodu, ale i dalších chemických látek / $c Irena Řehůřková, Jan Šmoldas, Marcela Dofková, Jiří Ruprich
246    31
$a Fish - a source of dietary exposure to iodine and other chemicals
520    3_
$a Ryby, rybí výrobky a mořští živočichové jsou důležitou součástí zdravé výživy, významným dietárním zdrojem jodu, ale také dalších látek, které pozitivně působí na lidský organismus. Na druhé straně jsou v nich obsaženy kontaminanty (především rtuť/methylrtuť), jejichž toxické vlastnosti ovlivňují bezpečnost potravin. Na základě výsledků monitorování dietární expozice a specializovaných studií Státního zdravotního ústavu – Centra zdraví, výživy a potravin i mezinárodních aktivit lze konstatovat, že z hlediska lidského zdraví je při konzumaci produktů rybolovu zřejmý přínos. Na zahrnutí těchto produktů do jídelníčku by měly dbát zejména ženy a děti. Obsah rtuti/methylrtuti je v běžných výrobcích v Česku pod kontrolou a hodnoty koncentrace jsou prakticky pod legislativními limity. Pozor je třeba dát na ryby a výrobky z nich, kde může docházet ke kumulaci rtuti. Odpovídající je reakce Evropské komise, která aktuálně apeluje právě na to, aby byly přezkoumány maximální přípustné limity pro rtuť/methylrtuť u různých druhů ryb. Tím by se dalo přispět ještě k dalšímu snížení dietární expozice rtuti v potravinách a podpořit konzumaci ryb.
520    9_
$a Fish, fish products and seafood are an important part of a healthy diet. They make an important contribution as a dietary source of iodine, but also of other substances that have a positive effect on the human body. On the other hand, they contain contaminants (especially mercury/methylmercury) whose toxic properties affect food safety. Based on the results of dietary exposure monitoring and specialised studies by the National Institute of Health – Centre for Health, Nutrition and Food and international activities it can be concluded that there are clear benefits in terms of human health from the consumption of fishery products. Women and children should take care to include these products in their diets. The mercury/methylmercury content of common products in the Czech Republic is under control and the concentration levels are practically below the legislative limits. Care should be taken with fish and fish products where mercury may accumulate. The response of the European Commission, which is currently calling for a review of the maximum permissible limits for mercury/methylmercury in various fish species, is appropriate. This could help to further reduce dietary exposure to mercury in food and encourage fish consumption.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a ryby $7 D005399
650    12
$a rybí výrobky $x analýza $x škodlivé účinky $7 D005396
650    _2
$a jod $x analýza $7 D007455
650    _2
$a rtuť $x analýza $7 D008628
650    12
$a kontrola potravin $7 D005513
650    _2
$a kontaminace potravin $7 D005506
650    _2
$a analýza potravin $7 D005504
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Šmoldas, Jan $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $7 xx0267447
700    1_
$a Dofková, Marcela $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $7 xx0238728
700    1_
$a Ruprich, Jiří, $u Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno $d 1954- $7 ola2002110019
773    0_
$w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $x 0008-7335 $g Roč. 160, č. 6 (2021), s. 242-248
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2021-6-2/ryby-zdroj-jodu-ale-i-dalsich-chemickych-latek-129043 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y p $z 0
990    __
$a 20211213 $b ABA008
991    __
$a 20220117112408 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1735066 $s 1150392
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2021 $b 160 $c 6 $d 242-248 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976 $y 129043
LZP    __
$c NLK109 $d 20220117 $b NLK111 $a Meditorial-20211213

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...