Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vliv zvýšeného příjmu sacharidů v dietě na hladinu glykemie u pacientů v následné péči
[Effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care]

Marie Tichá, Ondřej Sobotka, Petr Adámek, Lenka Poláková, Markéta Kubíčková, Luboš Sobotka

. 2022 ; 11 (3) : 105-108.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc22027450

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Ztráta tělesné svaloviny je častá zejména u hospitalizovaných seniorů. Současně je u těchto nemocných častý výskyt diabetu 2. typu s doporučeným snížením příjmu sacharidů v dietě. Příjem sacharidů je však potřebný pro navození anabolické situace a následné zlepšení stavu pacienta během rekonvalescence; na druhé straně je u seniorů omezen vzhledem k obavě z dekompenzace. Cílem naší prospektivní studie bylo zjistit, do jaké míry ovlivní zvýšený příjem sacharidů 24hodinový glykemický profil u nemocných seniorů s diabetem 2. typu hospitalizovaných na lůžkách následní péče. Do prospektivní studie bylo zařazeno 14 diabetiků 2. typu. Během prvního týdne dostávali standardní nemocniční diabetickou dietu obsahující 250 g sacharidů. V následujícím týdnu bylo ke každému hlavnímu jídlu přidáno 50 g maltodextrinu – celková dávka sacharidů byla 400 g denně. Po oba týdny byla u nemocných monitorována glukózovým senzorem Enlite zavedeným do podkoží. Přidání 150 g maltodextrinu vedlo ke vzestupům glykemie po jeho podání. Tento vzestup byl nejvíce vyjádřen v první polovině týdne (den 1 až 3). V následném období došlo k poklesu glykemií. U žádného nemocného nebylo nutné měnit léčbu diabetu ani nedošlo k jeho dekompenzaci. Naše studie svědčí o tom, že restrikce sacharidů by měla být přehodnocena, zejména u seniorů, kteří potřebují nutriční podporu.

Loss of body muscle is especially common in hospitalized elderly people. At the same time, type 2 diabetes is common in these patients with a recommended reduction in dietary carbohydrate intake. However, carbohydrate intake is necessary to induce an anabolic situation and subsequent improvement of the patient‘s condition during recovery; on the other hand, it is limited in the elderly due to the fear of decompensation. The aim of our prospective study was to determine to what extent increased carbohydrate intake affects the 24-hour glycaemic profile in elderly patients with type 2 diabetes admitted to aftercare beds. Fourteen type 2 diabetic patients were enrolled in this prospective study. During the first week, they received a standard hospital diabetic diet containing 250 g of carbohydrate. In the following week, 50 g of maltodextrin was added to each main meal - the total carbohydrate intake was 400 g per day. For both weeks, patients‘ blood glucose was monitored using a subcutaneous sensor. The addition of 150 g of maltodextrin led to rises in glycaemia after its administration. This rise was most pronounced in the first half of the week (days 1 to 3). There was a decrease in glycaemia in the subsequent period. No patient required a change in diabetic treatment, nor was there any decompensation. Our study suggests that carbohydrate restriction should be re-evaluated, especially in the elderly who need nutritional support.

Effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22027450
003      
CZ-PrNML
005      
20230116114638.0
007      
ta
008      
221129s2022 xr dc f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Tichá, Marie $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $7 xx0280067
245    10
$a Vliv zvýšeného příjmu sacharidů v dietě na hladinu glykemie u pacientů v následné péči / $c Marie Tichá, Ondřej Sobotka, Petr Adámek, Lenka Poláková, Markéta Kubíčková, Luboš Sobotka
246    31
$a Effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care
520    3_
$a Ztráta tělesné svaloviny je častá zejména u hospitalizovaných seniorů. Současně je u těchto nemocných častý výskyt diabetu 2. typu s doporučeným snížením příjmu sacharidů v dietě. Příjem sacharidů je však potřebný pro navození anabolické situace a následné zlepšení stavu pacienta během rekonvalescence; na druhé straně je u seniorů omezen vzhledem k obavě z dekompenzace. Cílem naší prospektivní studie bylo zjistit, do jaké míry ovlivní zvýšený příjem sacharidů 24hodinový glykemický profil u nemocných seniorů s diabetem 2. typu hospitalizovaných na lůžkách následní péče. Do prospektivní studie bylo zařazeno 14 diabetiků 2. typu. Během prvního týdne dostávali standardní nemocniční diabetickou dietu obsahující 250 g sacharidů. V následujícím týdnu bylo ke každému hlavnímu jídlu přidáno 50 g maltodextrinu – celková dávka sacharidů byla 400 g denně. Po oba týdny byla u nemocných monitorována glukózovým senzorem Enlite zavedeným do podkoží. Přidání 150 g maltodextrinu vedlo ke vzestupům glykemie po jeho podání. Tento vzestup byl nejvíce vyjádřen v první polovině týdne (den 1 až 3). V následném období došlo k poklesu glykemií. U žádného nemocného nebylo nutné měnit léčbu diabetu ani nedošlo k jeho dekompenzaci. Naše studie svědčí o tom, že restrikce sacharidů by měla být přehodnocena, zejména u seniorů, kteří potřebují nutriční podporu.
520    9_
$a Loss of body muscle is especially common in hospitalized elderly people. At the same time, type 2 diabetes is common in these patients with a recommended reduction in dietary carbohydrate intake. However, carbohydrate intake is necessary to induce an anabolic situation and subsequent improvement of the patient‘s condition during recovery; on the other hand, it is limited in the elderly due to the fear of decompensation. The aim of our prospective study was to determine to what extent increased carbohydrate intake affects the 24-hour glycaemic profile in elderly patients with type 2 diabetes admitted to aftercare beds. Fourteen type 2 diabetic patients were enrolled in this prospective study. During the first week, they received a standard hospital diabetic diet containing 250 g of carbohydrate. In the following week, 50 g of maltodextrin was added to each main meal - the total carbohydrate intake was 400 g per day. For both weeks, patients‘ blood glucose was monitored using a subcutaneous sensor. The addition of 150 g of maltodextrin led to rises in glycaemia after its administration. This rise was most pronounced in the first half of the week (days 1 to 3). There was a decrease in glycaemia in the subsequent period. No patient required a change in diabetic treatment, nor was there any decompensation. Our study suggests that carbohydrate restriction should be re-evaluated, especially in the elderly who need nutritional support.
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    _7
$a senioři $7 D000368 $2 czmesh
650    _7
$a senioři nad 80 let $7 D000369 $2 czmesh
650    17
$a diabetes mellitus 2. typu $7 D003924 $2 czmesh
650    _7
$a následná péče $7 D000359 $2 czmesh
650    _7
$a inzulinová rezistence $7 D007333 $2 czmesh
650    _7
$a diabetická dieta $7 D003927 $2 czmesh
650    _7
$a sacharidy $x terapeutické užití $7 D002241 $2 czmesh
650    _7
$a metabolismus $7 D008660 $2 czmesh
650    _7
$a nutriční terapie $7 D044623 $2 czmesh
650    17
$a metabolismus sacharidů $7 D050260 $2 czmesh
650    _7
$a prospektivní studie $7 D011446 $2 czmesh
700    1_
$a Sobotka, Ondřej $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $7 xx0252804
700    1_
$a Adámek, Petr $u Levitovo centrum následné péče, Hořice $7 xx0280091
700    1_
$a Poláková, Lenka $u Levitovo centrum následné péče, Hořice $7 xx0231139
700    1_
$a Kubíčková, Markéta $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $7 xx0241199
700    1_
$a Sobotka, Luboš, $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $d 1952- $7 jn20001005317
773    0_
$w MED00180908 $t Geriatrie a Gerontologie $x 1805-4684 $g Roč. 11, č. 3 (2022), s. 105-108
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/geriatrie-gerontologie/2022-3-22/vliv-zvyseneho-prijmu-sacharidu-v-diete-na-hladinu-glykemie-u-pacientu-v-nasledne-peci-132299 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 2670 $c 168 $y p $z 0
990    __
$a 20221129 $b ABA008
991    __
$a 20230116114636 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1879976 $s 1178760
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2022 $b 11 $c 3 $d 105-108 $i 1805-4684 $m Geriatrie a gerontologie $x MED00180908 $y 132299
LZP    __
$c NLK109 $d 20230116 $b NLK111 $a Meditorial-20221129

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...