-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Vliv zvýšeného příjmu sacharidů v dietě na hladinu glykemie u pacientů v následné péči
[Effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care]
Marie Tichá, Ondřej Sobotka, Petr Adámek, Lenka Poláková, Markéta Kubíčková, Luboš Sobotka
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- diabetes mellitus 2. typu * MeSH
- diabetická dieta MeSH
- inzulinová rezistence MeSH
- lidé MeSH
- metabolismus sacharidů * MeSH
- metabolismus MeSH
- následná péče MeSH
- nutriční terapie MeSH
- prospektivní studie MeSH
- sacharidy terapeutické užití MeSH
- senioři nad 80 let MeSH
- senioři MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- senioři nad 80 let MeSH
- senioři MeSH
Ztráta tělesné svaloviny je častá zejména u hospitalizovaných seniorů. Současně je u těchto nemocných častý výskyt diabetu 2. typu s doporučeným snížením příjmu sacharidů v dietě. Příjem sacharidů je však potřebný pro navození anabolické situace a následné zlepšení stavu pacienta během rekonvalescence; na druhé straně je u seniorů omezen vzhledem k obavě z dekompenzace. Cílem naší prospektivní studie bylo zjistit, do jaké míry ovlivní zvýšený příjem sacharidů 24hodinový glykemický profil u nemocných seniorů s diabetem 2. typu hospitalizovaných na lůžkách následní péče. Do prospektivní studie bylo zařazeno 14 diabetiků 2. typu. Během prvního týdne dostávali standardní nemocniční diabetickou dietu obsahující 250 g sacharidů. V následujícím týdnu bylo ke každému hlavnímu jídlu přidáno 50 g maltodextrinu – celková dávka sacharidů byla 400 g denně. Po oba týdny byla u nemocných monitorována glukózovým senzorem Enlite zavedeným do podkoží. Přidání 150 g maltodextrinu vedlo ke vzestupům glykemie po jeho podání. Tento vzestup byl nejvíce vyjádřen v první polovině týdne (den 1 až 3). V následném období došlo k poklesu glykemií. U žádného nemocného nebylo nutné měnit léčbu diabetu ani nedošlo k jeho dekompenzaci. Naše studie svědčí o tom, že restrikce sacharidů by měla být přehodnocena, zejména u seniorů, kteří potřebují nutriční podporu.
Loss of body muscle is especially common in hospitalized elderly people. At the same time, type 2 diabetes is common in these patients with a recommended reduction in dietary carbohydrate intake. However, carbohydrate intake is necessary to induce an anabolic situation and subsequent improvement of the patient‘s condition during recovery; on the other hand, it is limited in the elderly due to the fear of decompensation. The aim of our prospective study was to determine to what extent increased carbohydrate intake affects the 24-hour glycaemic profile in elderly patients with type 2 diabetes admitted to aftercare beds. Fourteen type 2 diabetic patients were enrolled in this prospective study. During the first week, they received a standard hospital diabetic diet containing 250 g of carbohydrate. In the following week, 50 g of maltodextrin was added to each main meal - the total carbohydrate intake was 400 g per day. For both weeks, patients‘ blood glucose was monitored using a subcutaneous sensor. The addition of 150 g of maltodextrin led to rises in glycaemia after its administration. This rise was most pronounced in the first half of the week (days 1 to 3). There was a decrease in glycaemia in the subsequent period. No patient required a change in diabetic treatment, nor was there any decompensation. Our study suggests that carbohydrate restriction should be re-evaluated, especially in the elderly who need nutritional support.
Effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22027450
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20230116114638.0
- 007
- ta
- 008
- 221129s2022 xr dc f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Tichá, Marie $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $7 xx0280067
- 245 10
- $a Vliv zvýšeného příjmu sacharidů v dietě na hladinu glykemie u pacientů v následné péči / $c Marie Tichá, Ondřej Sobotka, Petr Adámek, Lenka Poláková, Markéta Kubíčková, Luboš Sobotka
- 246 31
- $a Effect of higher carbohydrate intake on plasmatic glucose levels in patients in after care
- 520 3_
- $a Ztráta tělesné svaloviny je častá zejména u hospitalizovaných seniorů. Současně je u těchto nemocných častý výskyt diabetu 2. typu s doporučeným snížením příjmu sacharidů v dietě. Příjem sacharidů je však potřebný pro navození anabolické situace a následné zlepšení stavu pacienta během rekonvalescence; na druhé straně je u seniorů omezen vzhledem k obavě z dekompenzace. Cílem naší prospektivní studie bylo zjistit, do jaké míry ovlivní zvýšený příjem sacharidů 24hodinový glykemický profil u nemocných seniorů s diabetem 2. typu hospitalizovaných na lůžkách následní péče. Do prospektivní studie bylo zařazeno 14 diabetiků 2. typu. Během prvního týdne dostávali standardní nemocniční diabetickou dietu obsahující 250 g sacharidů. V následujícím týdnu bylo ke každému hlavnímu jídlu přidáno 50 g maltodextrinu – celková dávka sacharidů byla 400 g denně. Po oba týdny byla u nemocných monitorována glukózovým senzorem Enlite zavedeným do podkoží. Přidání 150 g maltodextrinu vedlo ke vzestupům glykemie po jeho podání. Tento vzestup byl nejvíce vyjádřen v první polovině týdne (den 1 až 3). V následném období došlo k poklesu glykemií. U žádného nemocného nebylo nutné měnit léčbu diabetu ani nedošlo k jeho dekompenzaci. Naše studie svědčí o tom, že restrikce sacharidů by měla být přehodnocena, zejména u seniorů, kteří potřebují nutriční podporu.
- 520 9_
- $a Loss of body muscle is especially common in hospitalized elderly people. At the same time, type 2 diabetes is common in these patients with a recommended reduction in dietary carbohydrate intake. However, carbohydrate intake is necessary to induce an anabolic situation and subsequent improvement of the patient‘s condition during recovery; on the other hand, it is limited in the elderly due to the fear of decompensation. The aim of our prospective study was to determine to what extent increased carbohydrate intake affects the 24-hour glycaemic profile in elderly patients with type 2 diabetes admitted to aftercare beds. Fourteen type 2 diabetic patients were enrolled in this prospective study. During the first week, they received a standard hospital diabetic diet containing 250 g of carbohydrate. In the following week, 50 g of maltodextrin was added to each main meal - the total carbohydrate intake was 400 g per day. For both weeks, patients‘ blood glucose was monitored using a subcutaneous sensor. The addition of 150 g of maltodextrin led to rises in glycaemia after its administration. This rise was most pronounced in the first half of the week (days 1 to 3). There was a decrease in glycaemia in the subsequent period. No patient required a change in diabetic treatment, nor was there any decompensation. Our study suggests that carbohydrate restriction should be re-evaluated, especially in the elderly who need nutritional support.
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 _7
- $a senioři $7 D000368 $2 czmesh
- 650 _7
- $a senioři nad 80 let $7 D000369 $2 czmesh
- 650 17
- $a diabetes mellitus 2. typu $7 D003924 $2 czmesh
- 650 _7
- $a následná péče $7 D000359 $2 czmesh
- 650 _7
- $a inzulinová rezistence $7 D007333 $2 czmesh
- 650 _7
- $a diabetická dieta $7 D003927 $2 czmesh
- 650 _7
- $a sacharidy $x terapeutické užití $7 D002241 $2 czmesh
- 650 _7
- $a metabolismus $7 D008660 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nutriční terapie $7 D044623 $2 czmesh
- 650 17
- $a metabolismus sacharidů $7 D050260 $2 czmesh
- 650 _7
- $a prospektivní studie $7 D011446 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Sobotka, Ondřej $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $7 xx0252804
- 700 1_
- $a Adámek, Petr $u Levitovo centrum následné péče, Hořice $7 xx0280091
- 700 1_
- $a Poláková, Lenka $u Levitovo centrum následné péče, Hořice $7 xx0231139
- 700 1_
- $a Kubíčková, Markéta $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $7 xx0241199
- 700 1_
- $a Sobotka, Luboš, $u III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové $d 1952- $7 jn20001005317
- 773 0_
- $w MED00180908 $t Geriatrie a Gerontologie $x 1805-4684 $g Roč. 11, č. 3 (2022), s. 105-108
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/geriatrie-gerontologie/2022-3-22/vliv-zvyseneho-prijmu-sacharidu-v-diete-na-hladinu-glykemie-u-pacientu-v-nasledne-peci-132299 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2670 $c 168 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20221129 $b ABA008
- 991 __
- $a 20230116114636 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1879976 $s 1178760
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2022 $b 11 $c 3 $d 105-108 $i 1805-4684 $m Geriatrie a gerontologie $x MED00180908 $y 132299
- LZP __
- $c NLK109 $d 20230116 $b NLK111 $a Meditorial-20221129