• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Profiliny – neškodné panalergeny, nebo alergeny s rizikovým potenciálem? Hodnocení alergických reakcí u souboru pacientů senzibilizovaných k potravinovým profilinům
[Profilins – harmless panalergens or allergens with risk potential? Assessment of allergic reactions in a population of patients sensitised to food profilins]

Radka Záleská, Simona Bělohlávková, Irena Krčmová

. 2022 ; 24 (4) : 224-231.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc22029359

Profiliny jsou bílkoviny obsažené ve všech eukaryotických buňkách, jsou zodpovědné za zkříženou reaktivitu mezi pylem, rostlinnými potravinami i latexem. K primární senzibilizaci dochází inhalační cestou převážně kvůli pylu travin, stromů, bylin, a to odlišně podle jednotlivých geografických regionů. Profiliny vyšších rostlin jsou vysoce zakonzervované a vykazují podobnost (sekvenční shodu) alespoň v 75 procentech. Ačkoli je profilin přítomen v každé rostlinné potravině, jeho význam jako potravinového alergenu byl dlouho podceňován. Cílem práce bylo v souboru alergiků s prokázanou senzibilizací na potravinové profiliny (profilin melounu Cuc m 2 a/nebo profilin datle Pho d 2) vyhodnotit retrospektivně jejich klinickou reaktivitu na uvedené potraviny. Souběžně jsme dokumentovali data o pylové profilinové senzibilizaci. Stanovili jsme senzibilizační profily celkem u 1435 pacientů, u kterých byla provedena analýza specifických IgE protilátek multiplexovou metodou ALEX (Allergy Explorer) v časovém rozmezí 1. 1. 2020 – 14. 5. 2021. Z celkového počtu vyšetření bylo 136 pacientů (9,48 %) senzibilizováno potravinovými profiliny – hlavním alergenem melounu Cuc m 2 či datle Pho d 2, z toho melounovým profilinem 133 pacientů, datlovým 119 a oběma zároveň 116. Nejčastějším projevem klinické reaktivity byl orální alergický syndrom, ke kterému se v menší míře přidávaly i projevy alergické rinokon- junktivitidy, gastrointestinální a kožní. Byla zaznamenána i dušnost po melounu vodním a anafylaktická reakce po melounu cukrovém i po požití datlí. Na meloun vodní klinicky reagovala téměř jedna třetina pacientů senzibilizovaných k potravinovým profilinům. Ze sledovaného souboru alergiků byla souběžně prokázána vysoká senzibilizace k profilinu břízy Bet v 2 (79,41 %), k profilinu bojínku Phl p 12 (80,15 %) a profilinu bažanky Mer a 1 (68,38 %). V celkovém souboru všech provedených vyšetření (n = 1435) byla pylová profilinová senzibilizace k profilinu břízy v 7,87 procentech, k profilinu bojínku v 8,15 procentech a k profilinu bažanky v 6,76 procentech.

Profilins are proteins contained in all eukaryotic cells, they are responsible for cross-reactivity between pollen, plant foods and latex. The primary sensitization occurs by inhalation mainly due to the pollen of grasses, trees, herbs, differently according to individual geographical regions. The profilins of higher plants are highly conserved and show a similarity (sequence identity) of at least in 75 percent. Although profilins are present in every plant food, its importance as a food allergen has long been underestimated. The aim of the study was to retrospectively evaluate their clinical reactivity to these foods in a group of allergy sufferers with proven sensitization to food profilins (melon profilin Cuc m 2 and / or profilin Pho d 2). Simultaneously, we documented data on pollen profile sensitization. We determined sensitization profiles in a total of 1,435 patients who were analyzed for specific IgE antibodies by the multiplex method ALEX (Allergy Explorer) in the time range 1. 1. 2020–14. 5. 2021. Of the total number of examinations, 136 patients (9.48%) were sensitized with food profilins - the main allergen of watermelon Cuc m 2 or date palm Pho d 2, of which 133 patients with melon profilin, 119 date palm and 116 both. The most frequent manifestation of clinical reactivity was oral allergy syndrome, to which, to a lesser extent, manifestations of allergic rhinoconjunctivitis, gastrointestinal and skin manifestations were added. However, shortness of breath after watermelon and anaphylactic reaction after sugar melon and after ingestion of dates have also been reported. Almost one third of patients sensitized to food profilins responded clinically to watermelon. From the monitored group of allergy, there was a simultaneous high sensitization to birch profilin Bet v 2 (79.41%), to Timothy grass profilin Phl p 12 (80.15%) and to mercuries profilin Mer a 1 (68.38%). In the total set of all performed examinations (n-1435), pollen profilin sensitization was determined for birch profilin in 7.87 percent, for Timothy grass profilin in 8.15 percent and for mercuries profilin in 6.76 percent.

Profilins – harmless panalergens or allergens with risk potential? Assessment of allergic reactions in a population of patients sensitised to food profilins

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22029359
003      
CZ-PrNML
005      
20230922075952.0
007      
ta
008      
230110s2022 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Záleská, Radka, $d 1985- $7 xx0280507 $u LURA-K s.r.o., Rychnov nad Kněžnou
245    10
$a Profiliny – neškodné panalergeny, nebo alergeny s rizikovým potenciálem? Hodnocení alergických reakcí u souboru pacientů senzibilizovaných k potravinovým profilinům / $c Radka Záleská, Simona Bělohlávková, Irena Krčmová
246    31
$a Profilins – harmless panalergens or allergens with risk potential? Assessment of allergic reactions in a population of patients sensitised to food profilins
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Profiliny jsou bílkoviny obsažené ve všech eukaryotických buňkách, jsou zodpovědné za zkříženou reaktivitu mezi pylem, rostlinnými potravinami i latexem. K primární senzibilizaci dochází inhalační cestou převážně kvůli pylu travin, stromů, bylin, a to odlišně podle jednotlivých geografických regionů. Profiliny vyšších rostlin jsou vysoce zakonzervované a vykazují podobnost (sekvenční shodu) alespoň v 75 procentech. Ačkoli je profilin přítomen v každé rostlinné potravině, jeho význam jako potravinového alergenu byl dlouho podceňován. Cílem práce bylo v souboru alergiků s prokázanou senzibilizací na potravinové profiliny (profilin melounu Cuc m 2 a/nebo profilin datle Pho d 2) vyhodnotit retrospektivně jejich klinickou reaktivitu na uvedené potraviny. Souběžně jsme dokumentovali data o pylové profilinové senzibilizaci. Stanovili jsme senzibilizační profily celkem u 1435 pacientů, u kterých byla provedena analýza specifických IgE protilátek multiplexovou metodou ALEX (Allergy Explorer) v časovém rozmezí 1. 1. 2020 – 14. 5. 2021. Z celkového počtu vyšetření bylo 136 pacientů (9,48 %) senzibilizováno potravinovými profiliny – hlavním alergenem melounu Cuc m 2 či datle Pho d 2, z toho melounovým profilinem 133 pacientů, datlovým 119 a oběma zároveň 116. Nejčastějším projevem klinické reaktivity byl orální alergický syndrom, ke kterému se v menší míře přidávaly i projevy alergické rinokon- junktivitidy, gastrointestinální a kožní. Byla zaznamenána i dušnost po melounu vodním a anafylaktická reakce po melounu cukrovém i po požití datlí. Na meloun vodní klinicky reagovala téměř jedna třetina pacientů senzibilizovaných k potravinovým profilinům. Ze sledovaného souboru alergiků byla souběžně prokázána vysoká senzibilizace k profilinu břízy Bet v 2 (79,41 %), k profilinu bojínku Phl p 12 (80,15 %) a profilinu bažanky Mer a 1 (68,38 %). V celkovém souboru všech provedených vyšetření (n = 1435) byla pylová profilinová senzibilizace k profilinu břízy v 7,87 procentech, k profilinu bojínku v 8,15 procentech a k profilinu bažanky v 6,76 procentech.
520    9_
$a Profilins are proteins contained in all eukaryotic cells, they are responsible for cross-reactivity between pollen, plant foods and latex. The primary sensitization occurs by inhalation mainly due to the pollen of grasses, trees, herbs, differently according to individual geographical regions. The profilins of higher plants are highly conserved and show a similarity (sequence identity) of at least in 75 percent. Although profilins are present in every plant food, its importance as a food allergen has long been underestimated. The aim of the study was to retrospectively evaluate their clinical reactivity to these foods in a group of allergy sufferers with proven sensitization to food profilins (melon profilin Cuc m 2 and / or profilin Pho d 2). Simultaneously, we documented data on pollen profile sensitization. We determined sensitization profiles in a total of 1,435 patients who were analyzed for specific IgE antibodies by the multiplex method ALEX (Allergy Explorer) in the time range 1. 1. 2020–14. 5. 2021. Of the total number of examinations, 136 patients (9.48%) were sensitized with food profilins - the main allergen of watermelon Cuc m 2 or date palm Pho d 2, of which 133 patients with melon profilin, 119 date palm and 116 both. The most frequent manifestation of clinical reactivity was oral allergy syndrome, to which, to a lesser extent, manifestations of allergic rhinoconjunctivitis, gastrointestinal and skin manifestations were added. However, shortness of breath after watermelon and anaphylactic reaction after sugar melon and after ingestion of dates have also been reported. Almost one third of patients sensitized to food profilins responded clinically to watermelon. From the monitored group of allergy, there was a simultaneous high sensitization to birch profilin Bet v 2 (79.41%), to Timothy grass profilin Phl p 12 (80.15%) and to mercuries profilin Mer a 1 (68.38%). In the total set of all performed examinations (n-1435), pollen profilin sensitization was determined for birch profilin in 7.87 percent, for Timothy grass profilin in 8.15 percent and for mercuries profilin in 6.76 percent.
650    17
$a profiliny $x analýza $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D051304 $2 czmesh
650    _7
$a analýza potravin $x metody $7 D005504 $2 czmesh
650    _7
$a alergeny $x analýza $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D000485 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a potravinová alergie $x imunologie $7 D005512 $2 czmesh
650    _7
$a rizikové faktory $7 D012307 $2 czmesh
650    _7
$a Citrullus $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D029773 $2 czmesh
650    _7
$a Cucumis melo $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D028463 $2 czmesh
650    _7
$a Phoeniceae $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D065749 $2 czmesh
650    _7
$a imunologické testy $x metody $7 D007159 $2 czmesh
700    1_
$a Bělohlávková, Simona $7 xx0153131 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
700    1_
$a Krčmová, Irena, $d 1957- $7 mzk2006368125 $u Ústav klinické imunologie a alergologie, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy a FN Hradec Králové
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 24, č. 4 (2022), s. 224-231 $w MED00011406
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
990    __
$a 20230110154233 $b ABA008
991    __
$a 20230922075945 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1882396 $s 1180682
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2022 $b 24 $c 4 $d 224-231 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK120 $d 20230922 $a NLK 2023-01/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...