• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem
[Carbohydrates in diet of diabetic patients]

Vendula Navrátilová, Eva Horová

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc23006004

Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.

The opinion on carbohydrates in diet not only in patients with diabetes changed a lot recently. Not even ten years ago, patients with diabetes were discouraged from low carbohydrate diet, but according to actual recommendations, the carbohydrate amount for these patients is chosen individually, without determination of ideal proportion. While it could be only the modern trend in non-diabetic people, low carbohydrate diet (< 45 % of total energy) has already the evidence of benefits in patients with both types of diabetes. Even other eating patterns such as Mediterranean-style, vegetarian or vegan can bring benefits in type 2. diabetic patients. In type 1. diabetic patients, carbohydrates and it’s counting become more important due to expansion of flexible insulin dosing and technologies. This work is designed as a review article and doesn’t favour any of listed diets.

Carbohydrates in diet of diabetic patients

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23006004
003      
CZ-PrNML
005      
20240228064527.0
007      
ta
008      
230504s2023 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Navrátilová, Vendula $7 xx0301372 $u 3. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha
245    10
$a Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem / $c Vendula Navrátilová, Eva Horová
246    31
$a Carbohydrates in diet of diabetic patients
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.
520    9_
$a The opinion on carbohydrates in diet not only in patients with diabetes changed a lot recently. Not even ten years ago, patients with diabetes were discouraged from low carbohydrate diet, but according to actual recommendations, the carbohydrate amount for these patients is chosen individually, without determination of ideal proportion. While it could be only the modern trend in non-diabetic people, low carbohydrate diet (< 45 % of total energy) has already the evidence of benefits in patients with both types of diabetes. Even other eating patterns such as Mediterranean-style, vegetarian or vegan can bring benefits in type 2. diabetic patients. In type 1. diabetic patients, carbohydrates and it’s counting become more important due to expansion of flexible insulin dosing and technologies. This work is designed as a review article and doesn’t favour any of listed diets.
650    17
$a sacharidy $x fyziologie $7 D002241 $2 czmesh
650    _7
$a diabetická dieta $7 D003927 $2 czmesh
650    _7
$a diabetes mellitus $7 D003920 $2 czmesh
650    _7
$a strava, jídlo, výživa $7 D000066888 $2 czmesh
650    _7
$a dieta s vysokým obsahem proteinů a nízkým obsahem sacharidů $7 D000076107 $2 czmesh
650    _7
$a dieta vegetariánská $7 D014676 $2 czmesh
650    _7
$a strava středomořská $7 D038441 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
700    1_
$a Horová, Eva $7 xx0239329 $u 3. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha
773    0_
$t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x 1211-9326 $g Roč. 26, č. 1 (2023), s. 42-47 $w MED00010999
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/diabetologie-metabolismus-endokrinologie-vyiva $y domovská stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y p $z 0
990    __
$a 20230504115353 $b ABA008
991    __
$a 20240228064524 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1928440 $s 1192222
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 26 $c 1 $d 42-47 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x MED00010999
LZP    __
$c NLK197 $d 20240228 $a NLK 2023-14/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...