-
Something wrong with this record ?
Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem
[Carbohydrates in diet of diabetic patients]
Vendula Navrátilová, Eva Horová
Language Czech Country Czech Republic
Document type Review
- MeSH
- Diabetes Mellitus MeSH
- Diet, Diabetic MeSH
- Diet, High-Protein Low-Carbohydrate MeSH
- Diet, Vegetarian MeSH
- Humans MeSH
- Carbohydrates * physiology MeSH
- Diet, Mediterranean MeSH
- Diet, Food, and Nutrition MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Review MeSH
Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.
The opinion on carbohydrates in diet not only in patients with diabetes changed a lot recently. Not even ten years ago, patients with diabetes were discouraged from low carbohydrate diet, but according to actual recommendations, the carbohydrate amount for these patients is chosen individually, without determination of ideal proportion. While it could be only the modern trend in non-diabetic people, low carbohydrate diet (< 45 % of total energy) has already the evidence of benefits in patients with both types of diabetes. Even other eating patterns such as Mediterranean-style, vegetarian or vegan can bring benefits in type 2. diabetic patients. In type 1. diabetic patients, carbohydrates and it’s counting become more important due to expansion of flexible insulin dosing and technologies. This work is designed as a review article and doesn’t favour any of listed diets.
Carbohydrates in diet of diabetic patients
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23006004
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240228064527.0
- 007
- ta
- 008
- 230504s2023 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Navrátilová, Vendula $7 xx0301372 $u 3. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha
- 245 10
- $a Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem / $c Vendula Navrátilová, Eva Horová
- 246 31
- $a Carbohydrates in diet of diabetic patients
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.
- 520 9_
- $a The opinion on carbohydrates in diet not only in patients with diabetes changed a lot recently. Not even ten years ago, patients with diabetes were discouraged from low carbohydrate diet, but according to actual recommendations, the carbohydrate amount for these patients is chosen individually, without determination of ideal proportion. While it could be only the modern trend in non-diabetic people, low carbohydrate diet (< 45 % of total energy) has already the evidence of benefits in patients with both types of diabetes. Even other eating patterns such as Mediterranean-style, vegetarian or vegan can bring benefits in type 2. diabetic patients. In type 1. diabetic patients, carbohydrates and it’s counting become more important due to expansion of flexible insulin dosing and technologies. This work is designed as a review article and doesn’t favour any of listed diets.
- 650 17
- $a sacharidy $x fyziologie $7 D002241 $2 czmesh
- 650 _7
- $a diabetická dieta $7 D003927 $2 czmesh
- 650 _7
- $a diabetes mellitus $7 D003920 $2 czmesh
- 650 _7
- $a strava, jídlo, výživa $7 D000066888 $2 czmesh
- 650 _7
- $a dieta s vysokým obsahem proteinů a nízkým obsahem sacharidů $7 D000076107 $2 czmesh
- 650 _7
- $a dieta vegetariánská $7 D014676 $2 czmesh
- 650 _7
- $a strava středomořská $7 D038441 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Horová, Eva $7 xx0239329 $u 3. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha
- 773 0_
- $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x 1211-9326 $g Roč. 26, č. 1 (2023), s. 42-47 $w MED00010999
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/diabetologie-metabolismus-endokrinologie-vyiva $y domovská stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20230504115353 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240228064524 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1928440 $s 1192222
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2023 $b 26 $c 1 $d 42-47 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x MED00010999
- LZP __
- $c NLK197 $d 20240228 $a NLK 2023-14/dk