-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Alergie na červené maso (pork-cat syndrom)
[Red meat allergy (pork-cat syndrome)]
Linda Brehová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu kazuistiky
- Klíčová slova
- pork-cat syndrom, alfa-gal syndrom,
- MeSH
- alergeny škodlivé účinky MeSH
- alergie na mléko MeSH
- červené maso škodlivé účinky MeSH
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- galaktosa MeSH
- kočky MeSH
- kousnutí klíštětem MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie * diagnóza dietoterapie MeSH
- zkřížené reakce MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- dospělí MeSH
- kočky MeSH
- lidé MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- kazuistiky MeSH
Alergie na červené maso tzv. neprimátních savců bývá poměrně vzácnou diagnózou. Častějším nálezem je primární alergie na hovězí maso, asociovaná s alergií na bílkovinu kravského mléka, která se vyskytuje především v raném dětském věku. V 90. letech minulého století byly identifikovány dvě nové formy alergických reakcí na červené maso: pork-cat syndrom a alfa-gal syndrom, vyskytující se především v dospělém věku. U obou jednotek je častá zkřížená reaktivita v rámci savčích alergenů a riziko spočívá v tendenci vystupňování alergických reakcí až do fáze systémové alergické reakce. Vzhledem k tomu, že červené maso představuje podstatnou složku stravy, je přínosné vědět o existenci této zkřížené reaktivity a znát rizika následků konzumace těchto potravin.
Allergy to the red meat also called non-primate mammals is a relatively rare diagnosis. More frequent is a primary allergy to beef as- sociated with an allergy to cow’s milk protein, occurring mainly in early childhood. In the 1990s, 2 new forms of allergic reactions to red meat were identified, pork-cat syndrome and alpha-gal syndrome, occurring mainly in adults. In both units, there is a strong cross- -reactivity within mammalian allergens and the risk is in the tendency for aggravated allergic reactions up to anaphylaxis. Since red meat is an essential part of the diet, it is beneficial to know the risks of these diseases.
Red meat allergy (pork-cat syndrome)
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24015294
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250213114521.0
- 007
- ta
- 008
- 240808s2024 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Brehová, Linda $7 xx0321428 $u Alergologie Vyškov, s. r. o.
- 245 10
- $a Alergie na červené maso (pork-cat syndrom) / $c Linda Brehová
- 246 31
- $a Red meat allergy (pork-cat syndrome)
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Alergie na červené maso tzv. neprimátních savců bývá poměrně vzácnou diagnózou. Častějším nálezem je primární alergie na hovězí maso, asociovaná s alergií na bílkovinu kravského mléka, která se vyskytuje především v raném dětském věku. V 90. letech minulého století byly identifikovány dvě nové formy alergických reakcí na červené maso: pork-cat syndrom a alfa-gal syndrom, vyskytující se především v dospělém věku. U obou jednotek je častá zkřížená reaktivita v rámci savčích alergenů a riziko spočívá v tendenci vystupňování alergických reakcí až do fáze systémové alergické reakce. Vzhledem k tomu, že červené maso představuje podstatnou složku stravy, je přínosné vědět o existenci této zkřížené reaktivity a znát rizika následků konzumace těchto potravin.
- 520 9_
- $a Allergy to the red meat also called non-primate mammals is a relatively rare diagnosis. More frequent is a primary allergy to beef as- sociated with an allergy to cow’s milk protein, occurring mainly in early childhood. In the 1990s, 2 new forms of allergic reactions to red meat were identified, pork-cat syndrome and alpha-gal syndrome, occurring mainly in adults. In both units, there is a strong cross- -reactivity within mammalian allergens and the risk is in the tendency for aggravated allergic reactions up to anaphylaxis. Since red meat is an essential part of the diet, it is beneficial to know the risks of these diseases.
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 07
- $a dítě $7 D002648 $2 czmesh
- 650 07
- $a ženské pohlaví $7 D005260 $2 czmesh
- 650 07
- $a dospělí $7 D000328 $2 czmesh
- 650 17
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x dietoterapie $7 D005512 $2 czmesh
- 650 07
- $a červené maso $x škodlivé účinky $7 D000069466 $2 czmesh
- 650 07
- $a alergie na mléko $7 D016269 $2 czmesh
- 650 07
- $a galaktosa $7 D005690 $2 czmesh
- 650 07
- $a kočky $7 D002415 $2 czmesh
- 650 07
- $a kousnutí klíštětem $7 D064927 $2 czmesh
- 650 07
- $a alergeny $x škodlivé účinky $7 D000485 $2 czmesh
- 650 07
- $a zkřížené reakce $7 D003429 $2 czmesh
- 653 10
- $a pork-cat syndrom
- 653 00
- $a alfa-gal syndrom
- 655 _7
- $a kazuistiky $7 D002363 $2 czmesh
- 773 0_
- $t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 26, č. 1 (2024), s. 39-44 $w MED00011406
- 856 41
- $u https://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu = web stránka
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20240807134634 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250213114513 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2131174 $s 1227175
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2024 $b 26 $c 1 $d 39-44 $i 1212-3536 $m Alergie $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
- LZP __
- $c NLK197 $d 20250213 $a NLK 2024-29/dk