-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Alergie na moučné červy u pacienta s alergií na roztoče a krevety
[Allergy to mealworms in a patient with mite and shrimp allergy]
Markéta Kindlová, Ivana Šetinová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu kazuistiky
- Klíčová slova
- moučný červ, pohotovostní balíček,
- MeSH
- alergie na roztoče MeSH
- argininkinasa analýza MeSH
- dospělí MeSH
- jedlý hmyz * MeSH
- lidé MeSH
- Palaemonidae MeSH
- potravinová alergie * diagnóza dietoterapie farmakoterapie MeSH
- tropomyosin analýza MeSH
- zkřížené reakce MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- kazuistiky MeSH
Potravinová alergie je definována jako nežádoucí reakce daná specifickou imunologickou odpovědí po expozici konkrétní potravinou. V současné době trpí potravinovou alergií v Evropě podle různých autorů asi 6–8 % dětí a 3–6 % dospělých. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou kravské mléko, slepičí vejce, pšeničná mouka, sója, arašídy, stromové ořechy, semena, ryby a mořské plody. Se zaváděním nových potravin stoupá také riziko případných alergických reakcí na tyto potraviny. V Evropě a Severní Americe začíná nabývat na významu mimo jiné i jedlý hmyz. Kromě primární senzibilizace může být pro pacienta riziková, tzv. zkřížená reaktivita, daná panalergeny tropomyosinem a arginin kinázou. Představujeme kazuistiku muže s prokázanou alergií na roztoče a krevety, který později reagoval i na konzumaci moučných červů
A food allergy is defined as an adverse reaction caused by a specific immunological response after exposure to a specific food. According to various authors, about 6–8% of children and 3–6% of adults currently suffer from food allergy in Europe. The most common food allergens are cow’s milk, chicken eggs, wheat flour, soy, peanuts, tree nuts, seeds, fish, and seafood. With the introduction of new foods, the risk of possible allergic reactions to these foods also increases. Edible insects, among other things, are starting to gain importance in Europe and North America. In addition to primary sensitization, so-called cross-reactivity caused by the panallergens tropomyosin and arginine kinase can be risky for the patient. We present a case study of a man with a proven allergy to dust mites and shrimp, who later reacted to the consumption of mealworms.
Allergy to mealworms in a patient with mite and shrimp allergy
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24015295
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250213112959.0
- 007
- ta
- 008
- 240808s2024 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kindlová, Markéta $7 xx0321429 $u Immunia spol. s r.o., Praha
- 245 10
- $a Alergie na moučné červy u pacienta s alergií na roztoče a krevety / $c Markéta Kindlová, Ivana Šetinová
- 246 31
- $a Allergy to mealworms in a patient with mite and shrimp allergy
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Potravinová alergie je definována jako nežádoucí reakce daná specifickou imunologickou odpovědí po expozici konkrétní potravinou. V současné době trpí potravinovou alergií v Evropě podle různých autorů asi 6–8 % dětí a 3–6 % dospělých. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou kravské mléko, slepičí vejce, pšeničná mouka, sója, arašídy, stromové ořechy, semena, ryby a mořské plody. Se zaváděním nových potravin stoupá také riziko případných alergických reakcí na tyto potraviny. V Evropě a Severní Americe začíná nabývat na významu mimo jiné i jedlý hmyz. Kromě primární senzibilizace může být pro pacienta riziková, tzv. zkřížená reaktivita, daná panalergeny tropomyosinem a arginin kinázou. Představujeme kazuistiku muže s prokázanou alergií na roztoče a krevety, který později reagoval i na konzumaci moučných červů
- 520 9_
- $a A food allergy is defined as an adverse reaction caused by a specific immunological response after exposure to a specific food. According to various authors, about 6–8% of children and 3–6% of adults currently suffer from food allergy in Europe. The most common food allergens are cow’s milk, chicken eggs, wheat flour, soy, peanuts, tree nuts, seeds, fish, and seafood. With the introduction of new foods, the risk of possible allergic reactions to these foods also increases. Edible insects, among other things, are starting to gain importance in Europe and North America. In addition to primary sensitization, so-called cross-reactivity caused by the panallergens tropomyosin and arginine kinase can be risky for the patient. We present a case study of a man with a proven allergy to dust mites and shrimp, who later reacted to the consumption of mealworms.
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 07
- $a dospělí $7 D000328 $2 czmesh
- 650 07
- $a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
- 650 17
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x dietoterapie $x farmakoterapie $7 D005512 $2 czmesh
- 650 07
- $a alergie na roztoče $7 D000092542 $2 czmesh
- 650 07
- $a Palaemonidae $7 D033541 $2 czmesh
- 650 17
- $a jedlý hmyz $7 D000080702 $2 czmesh
- 650 07
- $a tropomyosin $x analýza $7 D014335 $2 czmesh
- 650 07
- $a argininkinasa $x analýza $7 D001122 $2 czmesh
- 650 07
- $a zkřížené reakce $7 D003429 $2 czmesh
- 653 00
- $a moučný červ
- 653 00
- $a pohotovostní balíček
- 655 07
- $a kazuistiky $7 D002363 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Šetinová, Ivana $7 xx0217054 $u Immunia spol. s r.o., Praha
- 773 0_
- $t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 26, č. 1 (2024), s. 46-49 $w MED00011406
- 856 41
- $u https://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu = web stránka
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20240807134634 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250213112951 $b ABA008
- 999 __
- $a kom $b bmc $g 2131175 $s 1227176
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2024 $b 26 $c 1 $d 46-49 $i 1212-3536 $m Alergie $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
- LZP __
- $c NLK197 $d 20250213 $a NLK 2024-29/dk