• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Alergie na moučné červy u pacienta s alergií na roztoče a krevety
[Allergy to mealworms in a patient with mite and shrimp allergy]

Markéta Kindlová, Ivana Šetinová

. 2024 ; 26 (1) : 46-49.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu kazuistiky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24015295

Potravinová alergie je definována jako nežádoucí reakce daná specifickou imunologickou odpovědí po expozici konkrétní potravinou. V současné době trpí potravinovou alergií v Evropě podle různých autorů asi 6–8 % dětí a 3–6 % dospělých. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou kravské mléko, slepičí vejce, pšeničná mouka, sója, arašídy, stromové ořechy, semena, ryby a mořské plody. Se zaváděním nových potravin stoupá také riziko případných alergických reakcí na tyto potraviny. V Evropě a Severní Americe začíná nabývat na významu mimo jiné i jedlý hmyz. Kromě primární senzibilizace může být pro pacienta riziková, tzv. zkřížená reaktivita, daná panalergeny tropomyosinem a arginin kinázou. Představujeme kazuistiku muže s prokázanou alergií na roztoče a krevety, který později reagoval i na konzumaci moučných červů

A food allergy is defined as an adverse reaction caused by a specific immunological response after exposure to a specific food. According to various authors, about 6–8% of children and 3–6% of adults currently suffer from food allergy in Europe. The most common food allergens are cow’s milk, chicken eggs, wheat flour, soy, peanuts, tree nuts, seeds, fish, and seafood. With the introduction of new foods, the risk of possible allergic reactions to these foods also increases. Edible insects, among other things, are starting to gain importance in Europe and North America. In addition to primary sensitization, so-called cross-reactivity caused by the panallergens tropomyosin and arginine kinase can be risky for the patient. We present a case study of a man with a proven allergy to dust mites and shrimp, who later reacted to the consumption of mealworms.

Allergy to mealworms in a patient with mite and shrimp allergy

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24015295
003      
CZ-PrNML
005      
20250213112959.0
007      
ta
008      
240808s2024 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kindlová, Markéta $7 xx0321429 $u Immunia spol. s r.o., Praha
245    10
$a Alergie na moučné červy u pacienta s alergií na roztoče a krevety / $c Markéta Kindlová, Ivana Šetinová
246    31
$a Allergy to mealworms in a patient with mite and shrimp allergy
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Potravinová alergie je definována jako nežádoucí reakce daná specifickou imunologickou odpovědí po expozici konkrétní potravinou. V současné době trpí potravinovou alergií v Evropě podle různých autorů asi 6–8 % dětí a 3–6 % dospělých. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou kravské mléko, slepičí vejce, pšeničná mouka, sója, arašídy, stromové ořechy, semena, ryby a mořské plody. Se zaváděním nových potravin stoupá také riziko případných alergických reakcí na tyto potraviny. V Evropě a Severní Americe začíná nabývat na významu mimo jiné i jedlý hmyz. Kromě primární senzibilizace může být pro pacienta riziková, tzv. zkřížená reaktivita, daná panalergeny tropomyosinem a arginin kinázou. Představujeme kazuistiku muže s prokázanou alergií na roztoče a krevety, který později reagoval i na konzumaci moučných červů
520    9_
$a A food allergy is defined as an adverse reaction caused by a specific immunological response after exposure to a specific food. According to various authors, about 6–8% of children and 3–6% of adults currently suffer from food allergy in Europe. The most common food allergens are cow’s milk, chicken eggs, wheat flour, soy, peanuts, tree nuts, seeds, fish, and seafood. With the introduction of new foods, the risk of possible allergic reactions to these foods also increases. Edible insects, among other things, are starting to gain importance in Europe and North America. In addition to primary sensitization, so-called cross-reactivity caused by the panallergens tropomyosin and arginine kinase can be risky for the patient. We present a case study of a man with a proven allergy to dust mites and shrimp, who later reacted to the consumption of mealworms.
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    07
$a dospělí $7 D000328 $2 czmesh
650    07
$a mužské pohlaví $7 D008297 $2 czmesh
650    17
$a potravinová alergie $x diagnóza $x dietoterapie $x farmakoterapie $7 D005512 $2 czmesh
650    07
$a alergie na roztoče $7 D000092542 $2 czmesh
650    07
$a Palaemonidae $7 D033541 $2 czmesh
650    17
$a jedlý hmyz $7 D000080702 $2 czmesh
650    07
$a tropomyosin $x analýza $7 D014335 $2 czmesh
650    07
$a argininkinasa $x analýza $7 D001122 $2 czmesh
650    07
$a zkřížené reakce $7 D003429 $2 czmesh
653    00
$a moučný červ
653    00
$a pohotovostní balíček
655    07
$a kazuistiky $7 D002363 $2 czmesh
700    1_
$a Šetinová, Ivana $7 xx0217054 $u Immunia spol. s r.o., Praha
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 26, č. 1 (2024), s. 46-49 $w MED00011406
856    41
$u https://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu = web stránka
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
990    __
$a 20240807134634 $b ABA008
991    __
$a 20250213112951 $b ABA008
999    __
$a kom $b bmc $g 2131175 $s 1227176
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2024 $b 26 $c 1 $d 46-49 $i 1212-3536 $m Alergie $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK197 $d 20250213 $a NLK 2024-29/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...