• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Testování vlivu potravinářských látek na izolaci DNA z makrely obecné a rybích produktů
[Testing of the effect of food additives on the DNA isolation from mackerel and fish products]

Eliška Čermáková, Kateřina Kodešová, Petra Horká, Kateřina Demnerová, Kamila Zdeňková

. 2024 ; 118 (3) : 154-163.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24016941

Autentizace rybích výrobků s využitím analýzy DNA vyžaduje zisk kvalitní DNA bez přítomnosti inhibitorů. V současné době jsou dostupné různé metody pro izolaci nukleových kyselin; pro svou rychlost a nenáročnost extrakčního postupu se staly velmi oblíbenými zejména silikátové centrifugační kolonky. Jejich nevýhodou však může být princip využívající záporný náboj DNA, který může být ovlivněn složením potravin, nebo jejich ucpání v důsledku špatné předúpravy vzorků. Cílem této práce bylo porovnat tři metody izolace DNA využívající různé principy (silikátové centrifugační kolonky, modifikované magnetické kuličky, cetyltrimethylamonium-bromid (CTAB) a chloroformová extrakce) a zhodnotit jejich vhodnost pro izolaci DNA z rybí svaloviny. Posuzovanými kritérii byla výtěžnost, čistota a amplifikovatelnost izolované DNA. Analyzována byla tkáň makrely obecné bez a s přídavkem přídatných látek běžně používaných při výrobě rybích produktů, konkrétně difosforečnanů (E 450) a barviv (E 110 a E 124), a následně byla vybraná metoda aplikována i na komerčně nabízené výrobky z ryb. Jako nejvhodnější se ukázala upravená metoda využívající detergent CTAB.

Authentication of fish products by DNA analysis requires the extraction of high quality DNA without the presence of inhibitors. Many nucleic acid isolation methods are currently available; silicate centrifugal columns have become very popular due to their speed and ease of extraction. However, their disadvantage may be the principle based on DNA charge, which may be affected by food composition, or clogging due to a poor sample pretreatment. The aim of this work was to compare three DNA isolation methods using different principles (silicate centrifugal columns, modified magnetic beads, Cetrimonium bromide and chloroform extraction) and to evaluate their suitability for DNA isolation from fish muscle. The criteria assessed were the recovery, purity and amplifiability of the isolated DNA. Mackerel tissue was analysed without and with the addition of additives commonly used in the manufacture of fish products, namely diphosphates (E 450) and colorants (E 110 and E 124), and the selected method was subsequently applied to commercial fish products. The modified method using the detergent CTAB proved to be the most suitable.

Testing of the effect of food additives on the DNA isolation from mackerel and fish products

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24016941
003      
CZ-PrNML
005      
20250215185722.0
007      
ta
008      
240926s2024 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.54779/chl20240154 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Čermáková, Eliška $7 ola2018980927 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i, Praha, Česká republika $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
245    10
$a Testování vlivu potravinářských látek na izolaci DNA z makrely obecné a rybích produktů / $c Eliška Čermáková, Kateřina Kodešová, Petra Horká, Kateřina Demnerová, Kamila Zdeňková
246    31
$a Testing of the effect of food additives on the DNA isolation from mackerel and fish products
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Autentizace rybích výrobků s využitím analýzy DNA vyžaduje zisk kvalitní DNA bez přítomnosti inhibitorů. V současné době jsou dostupné různé metody pro izolaci nukleových kyselin; pro svou rychlost a nenáročnost extrakčního postupu se staly velmi oblíbenými zejména silikátové centrifugační kolonky. Jejich nevýhodou však může být princip využívající záporný náboj DNA, který může být ovlivněn složením potravin, nebo jejich ucpání v důsledku špatné předúpravy vzorků. Cílem této práce bylo porovnat tři metody izolace DNA využívající různé principy (silikátové centrifugační kolonky, modifikované magnetické kuličky, cetyltrimethylamonium-bromid (CTAB) a chloroformová extrakce) a zhodnotit jejich vhodnost pro izolaci DNA z rybí svaloviny. Posuzovanými kritérii byla výtěžnost, čistota a amplifikovatelnost izolované DNA. Analyzována byla tkáň makrely obecné bez a s přídavkem přídatných látek běžně používaných při výrobě rybích produktů, konkrétně difosforečnanů (E 450) a barviv (E 110 a E 124), a následně byla vybraná metoda aplikována i na komerčně nabízené výrobky z ryb. Jako nejvhodnější se ukázala upravená metoda využívající detergent CTAB.
520    9_
$a Authentication of fish products by DNA analysis requires the extraction of high quality DNA without the presence of inhibitors. Many nucleic acid isolation methods are currently available; silicate centrifugal columns have become very popular due to their speed and ease of extraction. However, their disadvantage may be the principle based on DNA charge, which may be affected by food composition, or clogging due to a poor sample pretreatment. The aim of this work was to compare three DNA isolation methods using different principles (silicate centrifugal columns, modified magnetic beads, Cetrimonium bromide and chloroform extraction) and to evaluate their suitability for DNA isolation from fish muscle. The criteria assessed were the recovery, purity and amplifiability of the isolated DNA. Mackerel tissue was analysed without and with the addition of additives commonly used in the manufacture of fish products, namely diphosphates (E 450) and colorants (E 110 and E 124), and the selected method was subsequently applied to commercial fish products. The modified method using the detergent CTAB proved to be the most suitable.
650    07
$a analýza potravin $x metody $7 D005504 $2 czmesh
650    07
$a potrava z moře (živočišná) $x analýza $7 D017747 $2 czmesh
650    07
$a ryby $7 D005399 $2 czmesh
650    17
$a rybí výrobky $x analýza $7 D005396 $2 czmesh
650    07
$a potravinářské přísady $x analýza $7 D005503 $2 czmesh
650    07
$a DNA $x analýza $x izolace a purifikace $7 D004247 $2 czmesh
650    07
$a techniky amplifikace nukleových kyselin $x metody $7 D021141 $2 czmesh
650    07
$a polymerázová řetězová reakce $7 D016133 $2 czmesh
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
655    07
$a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
700    1_
$a Kodešová, Kateřina $7 _AN120742 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
700    1_
$a Horká, Petra $7 _AN084005 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
700    1_
$a Demnerová, Kateřina, $d 1947- $7 jn20000400453 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
700    1_
$a Zdeňková, Kamila $7 ola2018980922 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
773    0_
$t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 118, č. 3 (2024), s. 154-163 $w MED00011010
856    41
$u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/Archives $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y 0 $z 0
990    __
$a 20240925162130 $b ABA008
991    __
$a 20250215185718 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2166050 $s 1228882
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2024 $b 118 $c 3 $d 154-163 $i 0009-2770 $m Chemické listy $n Chem. Listy $x MED00011010
LZP    __
$c NLK183 $d 20250215 $a NLK 2024-25/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...