-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Testování vlivu potravinářských látek na izolaci DNA z makrely obecné a rybích produktů
[Testing of the effect of food additives on the DNA isolation from mackerel and fish products]
Eliška Čermáková, Kateřina Kodešová, Petra Horká, Kateřina Demnerová, Kamila Zdeňková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- analýza potravin metody MeSH
- DNA analýza izolace a purifikace MeSH
- lidé MeSH
- polymerázová řetězová reakce MeSH
- potrava z moře (živočišná) analýza MeSH
- potravinářské přísady analýza MeSH
- rybí výrobky * analýza MeSH
- ryby MeSH
- techniky amplifikace nukleových kyselin metody MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Autentizace rybích výrobků s využitím analýzy DNA vyžaduje zisk kvalitní DNA bez přítomnosti inhibitorů. V současné době jsou dostupné různé metody pro izolaci nukleových kyselin; pro svou rychlost a nenáročnost extrakčního postupu se staly velmi oblíbenými zejména silikátové centrifugační kolonky. Jejich nevýhodou však může být princip využívající záporný náboj DNA, který může být ovlivněn složením potravin, nebo jejich ucpání v důsledku špatné předúpravy vzorků. Cílem této práce bylo porovnat tři metody izolace DNA využívající různé principy (silikátové centrifugační kolonky, modifikované magnetické kuličky, cetyltrimethylamonium-bromid (CTAB) a chloroformová extrakce) a zhodnotit jejich vhodnost pro izolaci DNA z rybí svaloviny. Posuzovanými kritérii byla výtěžnost, čistota a amplifikovatelnost izolované DNA. Analyzována byla tkáň makrely obecné bez a s přídavkem přídatných látek běžně používaných při výrobě rybích produktů, konkrétně difosforečnanů (E 450) a barviv (E 110 a E 124), a následně byla vybraná metoda aplikována i na komerčně nabízené výrobky z ryb. Jako nejvhodnější se ukázala upravená metoda využívající detergent CTAB.
Authentication of fish products by DNA analysis requires the extraction of high quality DNA without the presence of inhibitors. Many nucleic acid isolation methods are currently available; silicate centrifugal columns have become very popular due to their speed and ease of extraction. However, their disadvantage may be the principle based on DNA charge, which may be affected by food composition, or clogging due to a poor sample pretreatment. The aim of this work was to compare three DNA isolation methods using different principles (silicate centrifugal columns, modified magnetic beads, Cetrimonium bromide and chloroform extraction) and to evaluate their suitability for DNA isolation from fish muscle. The criteria assessed were the recovery, purity and amplifiability of the isolated DNA. Mackerel tissue was analysed without and with the addition of additives commonly used in the manufacture of fish products, namely diphosphates (E 450) and colorants (E 110 and E 124), and the selected method was subsequently applied to commercial fish products. The modified method using the detergent CTAB proved to be the most suitable.
Ústav biochemie a mikrobiologie Vysoká škola chemicko technologická Praha Praha Česká republika
Výzkumný ústav potravinářský Praha v v i Praha Česká republika
Testing of the effect of food additives on the DNA isolation from mackerel and fish products
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24016941
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250215185722.0
- 007
- ta
- 008
- 240926s2024 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.54779/chl20240154 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Čermáková, Eliška $7 ola2018980927 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i, Praha, Česká republika $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 245 10
- $a Testování vlivu potravinářských látek na izolaci DNA z makrely obecné a rybích produktů / $c Eliška Čermáková, Kateřina Kodešová, Petra Horká, Kateřina Demnerová, Kamila Zdeňková
- 246 31
- $a Testing of the effect of food additives on the DNA isolation from mackerel and fish products
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Autentizace rybích výrobků s využitím analýzy DNA vyžaduje zisk kvalitní DNA bez přítomnosti inhibitorů. V současné době jsou dostupné různé metody pro izolaci nukleových kyselin; pro svou rychlost a nenáročnost extrakčního postupu se staly velmi oblíbenými zejména silikátové centrifugační kolonky. Jejich nevýhodou však může být princip využívající záporný náboj DNA, který může být ovlivněn složením potravin, nebo jejich ucpání v důsledku špatné předúpravy vzorků. Cílem této práce bylo porovnat tři metody izolace DNA využívající různé principy (silikátové centrifugační kolonky, modifikované magnetické kuličky, cetyltrimethylamonium-bromid (CTAB) a chloroformová extrakce) a zhodnotit jejich vhodnost pro izolaci DNA z rybí svaloviny. Posuzovanými kritérii byla výtěžnost, čistota a amplifikovatelnost izolované DNA. Analyzována byla tkáň makrely obecné bez a s přídavkem přídatných látek běžně používaných při výrobě rybích produktů, konkrétně difosforečnanů (E 450) a barviv (E 110 a E 124), a následně byla vybraná metoda aplikována i na komerčně nabízené výrobky z ryb. Jako nejvhodnější se ukázala upravená metoda využívající detergent CTAB.
- 520 9_
- $a Authentication of fish products by DNA analysis requires the extraction of high quality DNA without the presence of inhibitors. Many nucleic acid isolation methods are currently available; silicate centrifugal columns have become very popular due to their speed and ease of extraction. However, their disadvantage may be the principle based on DNA charge, which may be affected by food composition, or clogging due to a poor sample pretreatment. The aim of this work was to compare three DNA isolation methods using different principles (silicate centrifugal columns, modified magnetic beads, Cetrimonium bromide and chloroform extraction) and to evaluate their suitability for DNA isolation from fish muscle. The criteria assessed were the recovery, purity and amplifiability of the isolated DNA. Mackerel tissue was analysed without and with the addition of additives commonly used in the manufacture of fish products, namely diphosphates (E 450) and colorants (E 110 and E 124), and the selected method was subsequently applied to commercial fish products. The modified method using the detergent CTAB proved to be the most suitable.
- 650 07
- $a analýza potravin $x metody $7 D005504 $2 czmesh
- 650 07
- $a potrava z moře (živočišná) $x analýza $7 D017747 $2 czmesh
- 650 07
- $a ryby $7 D005399 $2 czmesh
- 650 17
- $a rybí výrobky $x analýza $7 D005396 $2 czmesh
- 650 07
- $a potravinářské přísady $x analýza $7 D005503 $2 czmesh
- 650 07
- $a DNA $x analýza $x izolace a purifikace $7 D004247 $2 czmesh
- 650 07
- $a techniky amplifikace nukleových kyselin $x metody $7 D021141 $2 czmesh
- 650 07
- $a polymerázová řetězová reakce $7 D016133 $2 czmesh
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 655 07
- $a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Kodešová, Kateřina $7 _AN120742 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 700 1_
- $a Horká, Petra $7 _AN084005 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 700 1_
- $a Demnerová, Kateřina, $d 1947- $7 jn20000400453 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 700 1_
- $a Zdeňková, Kamila $7 ola2018980922 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
- 773 0_
- $t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 118, č. 3 (2024), s. 154-163 $w MED00011010
- 856 41
- $u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/Archives $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20240925162130 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250215185718 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2166050 $s 1228882
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2024 $b 118 $c 3 $d 154-163 $i 0009-2770 $m Chemické listy $n Chem. Listy $x MED00011010
- LZP __
- $c NLK183 $d 20250215 $a NLK 2024-25/kv