-
Something wrong with this record ?
Lepkem vyvolaná onemocnění a kdy na ně pomýšlet
[Gluten‐induced diseases and when to think about them]
Pavel Svoboda
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Wheat Hypersensitivity diagnosis immunology pathology MeSH
- Celiac Disease * diagnosis pathology MeSH
- Glutens adverse effects MeSH
- Humans MeSH
- Food Hypersensitivity * diagnosis immunology pathology MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Lepek je směs proteinů v zrnech obilovin pšenice, žita, ječmene i ovsa, který může vyvolat celou řadu onemocnění, ať již na podkladě autoimunitním (celiakie), alergickém (alergie na pšenici) či jiném (neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita). V diagnostice se uplatňují především tyto postupy: pečlivá anamnéza, stanovení specifických celiakálních autoprotilátek doplněné o histologické vyšetření duodenální sliznice, stanovení alergen specifických IgE protilátek v séru a kožní testy, případně eliminační a expoziční testy s lepkem. Důležité je na tato onemocnění pomýšlet při podezřelých střevních či mimostřevních symptomech nebo u některých autoimunitních či genetických chorob. Bezlepková dieta by neměla být zahájena před provedením potřebných diagnostických testů a určením diagnózy ve spolupráci s gastroenterologem a alergologem.
Gluten is a mixture of proteins in the grains of wheat, rye, barley and oats that can cause a variety of diseases, whether autoimmune (celiac disease), allergic (wheat allergy) or otherwise (non-celiac gluten/wheat sensitivity). The following procedures are mainly used in diagnosis: careful history taking, determination of celiac-specific autoantibodies supplemented by histological examination of the duodenal mucosa, determination of allergen-specific IgE antibodies in serum and skin tests, or gluten elimination and exposure tests. It is important to think about these diseases when intestinal or extraintestinal symptoms are suspected or in some autoimmune or genetic diseases. A gluten-free diet should not be started before the necessary diagnostic tests have been performed and a diagnosis has been made in collaboration with a gastroenterologist and allergist.
Gluten‐induced diseases and when to think about them
References provided by Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24021196
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250314090453.0
- 007
- ta
- 008
- 250213s2024 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/med.2024.037 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Svoboda, Pavel, $d 1974- $7 xx0068512 $u Interní a kardiologická klinika, Oddělení gastroenterologie, hepatologie a pankreatologie, Fakultní nemocnice Ostrava $u Katedra interních oborů, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, Ostrava
- 245 10
- $a Lepkem vyvolaná onemocnění a kdy na ně pomýšlet / $c Pavel Svoboda
- 246 31
- $a Gluten‐induced diseases and when to think about them
- 520 9_
- $a Gluten is a mixture of proteins in the grains of wheat, rye, barley and oats that can cause a variety of diseases, whether autoimmune (celiac disease), allergic (wheat allergy) or otherwise (non-celiac gluten/wheat sensitivity). The following procedures are mainly used in diagnosis: careful history taking, determination of celiac-specific autoantibodies supplemented by histological examination of the duodenal mucosa, determination of allergen-specific IgE antibodies in serum and skin tests, or gluten elimination and exposure tests. It is important to think about these diseases when intestinal or extraintestinal symptoms are suspected or in some autoimmune or genetic diseases. A gluten-free diet should not be started before the necessary diagnostic tests have been performed and a diagnosis has been made in collaboration with a gastroenterologist and allergist.
- 520 3_
- $a Lepek je směs proteinů v zrnech obilovin pšenice, žita, ječmene i ovsa, který může vyvolat celou řadu onemocnění, ať již na podkladě autoimunitním (celiakie), alergickém (alergie na pšenici) či jiném (neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita). V diagnostice se uplatňují především tyto postupy: pečlivá anamnéza, stanovení specifických celiakálních autoprotilátek doplněné o histologické vyšetření duodenální sliznice, stanovení alergen specifických IgE protilátek v séru a kožní testy, případně eliminační a expoziční testy s lepkem. Důležité je na tato onemocnění pomýšlet při podezřelých střevních či mimostřevních symptomech nebo u některých autoimunitních či genetických chorob. Bezlepková dieta by neměla být zahájena před provedením potřebných diagnostických testů a určením diagnózy ve spolupráci s gastroenterologem a alergologem.
- 650 17
- $a celiakie $x diagnóza $x patologie $7 D002446 $2 czmesh
- 650 07
- $a gluteny $x škodlivé účinky $7 D005983 $2 czmesh
- 650 17
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $x patologie $7 D005512 $2 czmesh
- 650 07
- $a alergie na pšenici $x diagnóza $x imunologie $x patologie $7 D021182 $2 czmesh
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 773 0_
- $t Medicína pro praxi $x 1214-8687 $g Roč. 21, č. 4 (2024), s. 256-258 $w MED00013846
- 856 41
- $u https://medicinapropraxi.cz/artkey/med-202404-0011_lepkem_vyvolana_onemocneni_a_kdy_na_ne_pomyslet.php $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2308 $c 1044 a $y p $z 0
- 990 __
- $a 20241105 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250314090520 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2270193 $s 1233186
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2024 $b 21 $c 4 $d 256-258 $e 20241002 $i 1214-8687 $m Medicína pro praxi $x MED00013846
- LZP __
- $c NLK182 $d 20250314 $b NLK111 $a Actavia-MED00013846-20241105