Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Lepkem vyvolaná onemocnění a kdy na ně pomýšlet
[Gluten­‐induced diseases and when to think about them]

Pavel Svoboda

. 2024 ; 21 (4) : 256-258. [pub] 20241002

Language Czech Country Czech Republic

Lepek je směs proteinů v zrnech obilovin pšenice, žita, ječmene i ovsa, který může vyvolat celou řadu onemocnění, ať již na podkladě autoimunitním (celiakie), alergickém (alergie na pšenici) či jiném (neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita). V diagnostice se uplatňují především tyto postupy: pečlivá anamnéza, stanovení specifických celiakálních autoprotilátek doplněné o histologické vyšetření duodenální sliznice, stanovení alergen specifických IgE protilátek v séru a kožní testy, případně eliminační a expoziční testy s lepkem. Důležité je na tato onemocnění pomýšlet při podezřelých střevních či mimostřevních symptomech nebo u některých autoimunitních či genetických chorob. Bezlepková dieta by neměla být zahájena před provedením potřebných diagnostických testů a určením diagnózy ve spolupráci s gastroenterologem a alergologem.

Gluten is a mixture of proteins in the grains of wheat, rye, barley and oats that can cause a variety of diseases, whether autoimmune (celiac disease), allergic (wheat allergy) or otherwise (non-celiac gluten/wheat sensitivity). The following procedures are mainly used in diagnosis: careful history taking, determination of celiac-specific autoantibodies supplemented by histological examination of the duodenal mucosa, determination of allergen-specific IgE antibodies in serum and skin tests, or gluten elimination and exposure tests. It is important to think about these diseases when intestinal or extraintestinal symptoms are suspected or in some autoimmune or genetic diseases. A gluten-free diet should not be started before the necessary diagnostic tests have been performed and a diagnosis has been made in collaboration with a gastroenterologist and allergist.

Gluten­‐induced diseases and when to think about them

References provided by Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24021196
003      
CZ-PrNML
005      
20250314090453.0
007      
ta
008      
250213s2024 xr f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.36290/med.2024.037 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Svoboda, Pavel, $d 1974- $7 xx0068512 $u Interní a kardiologická klinika, Oddělení gastroenterologie, hepatologie a pankreatologie, Fakultní nemocnice Ostrava $u Katedra interních oborů, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, Ostrava
245    10
$a Lepkem vyvolaná onemocnění a kdy na ně pomýšlet / $c Pavel Svoboda
246    31
$a Gluten­‐induced diseases and when to think about them
520    9_
$a Gluten is a mixture of proteins in the grains of wheat, rye, barley and oats that can cause a variety of diseases, whether autoimmune (celiac disease), allergic (wheat allergy) or otherwise (non-celiac gluten/wheat sensitivity). The following procedures are mainly used in diagnosis: careful history taking, determination of celiac-specific autoantibodies supplemented by histological examination of the duodenal mucosa, determination of allergen-specific IgE antibodies in serum and skin tests, or gluten elimination and exposure tests. It is important to think about these diseases when intestinal or extraintestinal symptoms are suspected or in some autoimmune or genetic diseases. A gluten-free diet should not be started before the necessary diagnostic tests have been performed and a diagnosis has been made in collaboration with a gastroenterologist and allergist.
520    3_
$a Lepek je směs proteinů v zrnech obilovin pšenice, žita, ječmene i ovsa, který může vyvolat celou řadu onemocnění, ať již na podkladě autoimunitním (celiakie), alergickém (alergie na pšenici) či jiném (neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita). V diagnostice se uplatňují především tyto postupy: pečlivá anamnéza, stanovení specifických celiakálních autoprotilátek doplněné o histologické vyšetření duodenální sliznice, stanovení alergen specifických IgE protilátek v séru a kožní testy, případně eliminační a expoziční testy s lepkem. Důležité je na tato onemocnění pomýšlet při podezřelých střevních či mimostřevních symptomech nebo u některých autoimunitních či genetických chorob. Bezlepková dieta by neměla být zahájena před provedením potřebných diagnostických testů a určením diagnózy ve spolupráci s gastroenterologem a alergologem.
650    17
$a celiakie $x diagnóza $x patologie $7 D002446 $2 czmesh
650    07
$a gluteny $x škodlivé účinky $7 D005983 $2 czmesh
650    17
$a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $x patologie $7 D005512 $2 czmesh
650    07
$a alergie na pšenici $x diagnóza $x imunologie $x patologie $7 D021182 $2 czmesh
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
773    0_
$t Medicína pro praxi $x 1214-8687 $g Roč. 21, č. 4 (2024), s. 256-258 $w MED00013846
856    41
$u https://medicinapropraxi.cz/artkey/med-202404-0011_lepkem_vyvolana_onemocneni_a_kdy_na_ne_pomyslet.php $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2308 $c 1044 a $y p $z 0
990    __
$a 20241105 $b ABA008
991    __
$a 20250314090520 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2270193 $s 1233186
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2024 $b 21 $c 4 $d 256-258 $e 20241002 $i 1214-8687 $m Medicína pro praxi $x MED00013846
LZP    __
$c NLK182 $d 20250314 $b NLK111 $a Actavia-MED00013846-20241105

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...