-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Co (ne)víme o úpravě konzistence stravy u pacientů s dysfagií a s čím by mohla pomoci iniciativa IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative)
[What we (don‘t) know about the texture-modification diet in dysphagia patients and how the International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) could help]
Markéta Kleinerová, Kateřina Hrdinková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- lidé MeSH
- pití MeSH
- poruchy polykání * diagnóza klasifikace ošetřování MeSH
- přijímání potravy * MeSH
- strava, jídlo, výživa MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Úprava konzistence tekutin a stravy je terapeutickou možností při dysfagii. Pro jednotlivé úpravy viskozity tekutiny a modifikace pevné stravy existuje množství označení, které jsou terminologicky nejednoznačné, vágní, např. „konzistence medu“ nebo „měkká strava“. Nejednoznačnost terminologie ovlivňuje efektivitu a bezpečnost aplikace této terapeutické metody, kdy výsledná konzistence tekutiny či potravy může být pro odlišné chápání vágního termínu reologicky odlišná od konzistence, která byla zjištěna jako bezpečná během objektivního vyšetření polykání. IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) je iniciativa usilující o aplikaci mezinárodní standardizované terminologie potravin a tekutin s upravenou texturou pro využití u osob s dysfagií všech věkových kategorií, v různých typech zdravotnických i sociálních zařízeních a v různých kulturních prostředích. Cílem IDDSI je zlepšit bezpečnost orálního příjmu u pacientů s dysfagií a zároveň zlepšit podmínky pro výzkum v oblasti dysfagie.
Texture-modified diet and thickening liquids are a therapeutic option for dysphagia. Many of the terms referring to liquid viscosity modifications and solid diet modifications are terminologically ambiguous and vague, e. g. “honey consistency liquid” or “soft-textured diet.” The inconsistent terminology adversely affects patient safety and the efficiency of the application of this therapeutic method. Possible misunderstanding of the vague terms between staff members can result in using a different consistency of the fluid or food from the consistency that was found to be safe during the objective swallowing examination. The International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) is seeking application of international standardized terminology for texture-modified foods and liquids for use in people with dysphagia of all ages, in all care settings, and in different cultural settings. The goal of IDDSI is to improve patient safety of oral intake and evolve the field of dysphagia research.
What we (don‘t) know about the texture-modification diet in dysphagia patients and how the International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) could help
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc25004354
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250225104323.0
- 007
- ta
- 008
- 250124s2024 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.48095/ccorl202491 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kleinerová, Markéta $7 xx0268101 $u Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Fakultní nemocnice Hradec Králové
- 245 10
- $a Co (ne)víme o úpravě konzistence stravy u pacientů s dysfagií a s čím by mohla pomoci iniciativa IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) / $c Markéta Kleinerová, Kateřina Hrdinková
- 246 31
- $a What we (don‘t) know about the texture-modification diet in dysphagia patients and how the International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) could help
- 520 3_
- $a Úprava konzistence tekutin a stravy je terapeutickou možností při dysfagii. Pro jednotlivé úpravy viskozity tekutiny a modifikace pevné stravy existuje množství označení, které jsou terminologicky nejednoznačné, vágní, např. „konzistence medu“ nebo „měkká strava“. Nejednoznačnost terminologie ovlivňuje efektivitu a bezpečnost aplikace této terapeutické metody, kdy výsledná konzistence tekutiny či potravy může být pro odlišné chápání vágního termínu reologicky odlišná od konzistence, která byla zjištěna jako bezpečná během objektivního vyšetření polykání. IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) je iniciativa usilující o aplikaci mezinárodní standardizované terminologie potravin a tekutin s upravenou texturou pro využití u osob s dysfagií všech věkových kategorií, v různých typech zdravotnických i sociálních zařízeních a v různých kulturních prostředích. Cílem IDDSI je zlepšit bezpečnost orálního příjmu u pacientů s dysfagií a zároveň zlepšit podmínky pro výzkum v oblasti dysfagie.
- 520 9_
- $a Texture-modified diet and thickening liquids are a therapeutic option for dysphagia. Many of the terms referring to liquid viscosity modifications and solid diet modifications are terminologically ambiguous and vague, e. g. “honey consistency liquid” or “soft-textured diet.” The inconsistent terminology adversely affects patient safety and the efficiency of the application of this therapeutic method. Possible misunderstanding of the vague terms between staff members can result in using a different consistency of the fluid or food from the consistency that was found to be safe during the objective swallowing examination. The International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) is seeking application of international standardized terminology for texture-modified foods and liquids for use in people with dysphagia of all ages, in all care settings, and in different cultural settings. The goal of IDDSI is to improve patient safety of oral intake and evolve the field of dysphagia research.
- 650 17
- $a poruchy polykání $x diagnóza $x klasifikace $x ošetřování $7 D003680 $2 czmesh
- 650 07
- $a strava, jídlo, výživa $7 D000066888 $2 czmesh
- 650 17
- $a přijímání potravy $7 D004435 $2 czmesh
- 650 07
- $a pití $7 D004326 $2 czmesh
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Hrdinková, Kateřina $7 xx0328473 $u Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Fakultní nemocnice Hradec Králové
- 773 0_
- $w MED00011061 $t Otorinolaryngologie a foniatrie $x 1210-7867 $g Roč. 73, č. 2 (2024), s. 91-93
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/otorinolaryngologie-foniatrie/2024-2-8/co-ne-vime-o-uprave-konzistence-stravy-u-pacientu-s-dysfagii-a-s-cim-by-mohla-pomoci-iniciativa-iddsi-international-dysphagia-diet-standardization-initiative-137393 $y Meditorial
- 910 __
- $a ABA008 $b A 980 $c 697 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20250124 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250225104322 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2263764 $s 1240364
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2024 $b 73 $c 2 $d 91-93 $i 1210-7867 $m Otorinolaryngologie a foniatrie $x MED00011061 $y 137393
- LZP __
- $c NLK193 $d 20250225 $b NLK111 $a Meditorial-20250124