-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Zkáza potravin a jak jí bráníme
Karel Halačka
Jazyk čeština Země Česko
Všechny potraviny se časem rozkládají. Nejčastěji podléhají zkáze vlivem mikroorganizmů. Také vyšší teplota a vlhkost napomáhají rozvoji mikroflóry a tím i zkáze potravin. Zejména se tu setkáváme s hnitím, kvašením a ple|snivěním. Kvašení může být též prospěšné na rozdíl od hnití, které znamená vždy zkázu. Kvašení lihové, mléčné, octové a máselné. Plesnivění potravin. Zkáza másla a margarinu. Žluknutí mléka. Mýdlová příchuť mléka. Tabelá|rní přehled potravin, společného stravování, s uvedením doby, po kterou je možno je uchovat, dle toho, zda se užívá či neužívá chlazení
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc53002841
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111209081203.0
- 008
- 940900s1953 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Halačka, Karel, $d 1910-2002 $4 aut $7 jk01033192
- 245 10
- $a Zkáza potravin a jak jí bráníme / $c Karel Halačka
- 520 3_
- $a Všechny potraviny se časem rozkládají. Nejčastěji podléhají zkáze vlivem mikroorganizmů. Také vyšší teplota a vlhkost napomáhají rozvoji mikroflóry a tím i zkáze potravin. Zejména se tu setkáváme s hnitím, kvašením a ple|snivěním. Kvašení může být též prospěšné na rozdíl od hnití, které znamená vždy zkázu. Kvašení lihové, mléčné, octové a máselné. Plesnivění potravin. Zkáza másla a margarinu. Žluknutí mléka. Mýdlová příchuť mléka. Tabelá|rní přehled potravin, společného stravování, s uvedením doby, po kterou je možno je uchovat, dle toho, zda se užívá či neužívá chlazení
- 650 _2
- $a kontaminace potravin $7 D005506
- 650 _2
- $a kontrola potravin $7 D005513
- 773 0_
- $w MED00012681 $t Výž. zásob. prac. $g Roč. 8 (1953), s. 90-92
- 910 __
- $a ABA008 $b B 349
- 990 __
- $a 20050524
- 991 __
- $a 20070418
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 1953 $b Roč. 8 $d s. 90-92 $m Výživa a zásobování pracujících s odbornou přílohou kuchařství a stolničení $x MED00012681