Sucrose induced hypertriglyceridaemia: its mechanism and metabolic effects
Jazyk angličtina Země Česko Médium print
Typ dokumentu časopisecké články
PubMed
7042245
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- dietní sacharidy škodlivé účinky MeSH
- fruktosa škodlivé účinky metabolismus MeSH
- glukosa metabolismus MeSH
- inbrední kmeny potkanů MeSH
- intestinální absorpce MeSH
- inzulin krev MeSH
- játra metabolismus MeSH
- krysa rodu Rattus MeSH
- sacharosa škodlivé účinky MeSH
- triglyceridy krev MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- krysa rodu Rattus MeSH
- zvířata MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- Názvy látek
- dietní sacharidy MeSH
- fruktosa MeSH
- glukosa MeSH
- inzulin MeSH
- sacharosa MeSH
- triglyceridy MeSH
The study summarizes the metabolic effects of increased sucrose or fructose intake. Compared with the traditional carbohydrate source-starch, a high intake of the above two carbohydrates produces a number of metabolic and other changes that can have a pathological effect. A thus induced metabolic and other changes that can have hepatic lipid synthesis, hypertriglyceridaemia and increased tissue lipid utilization, while tissue glucose utilization decreases. Moreover, the increase of these carbohydrates can lead to some pathological organ changes and elevation of blood pressure.