• Something wrong with this record ?

Role výživy a intenzivní metabolické péče v podmínkách infekce covid-19 (SARS-CoV-2) [Nutrition and intensive metabolic care and COVID-19 infection (SARS-CoV-2)]

prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., MUDr. Radomír Hyšpler, Ph.D., RNDr. Mgr. Alena Tichá, Ph.D.

. 2020 ; 9 (2) : 66-72.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Rezistence proti bakteriálním i virovým infekcím je význam-ně závislá na nutričním a imunologickém stavu jedince. Vzhledem ke skutečnosti, že malnutrice a hladovění mají silný imunosupresivní efekt a incidence malnutrice, a tím i výskyt poruch imunity, stoupá s věkem, je evidentní, že při probíhající pandemii jsou koronavirovou infekcí nejvíce akutně ohroženy vyšší věkové skupiny. Nutriční podpora je vedle preventivních opatření a očkování silnou zbraní v boji proti rozšiřování i následkům onemocnění. Další důležitou stránkou je nutriční zajištění kriticky nemocných, zejména na umělé plicní ventilaci (UPV), kde nutriční podpora je nevyhnutelná. Další cestou využití umělé výživy je aplikace farmakonutrientů, jako jsou MCT a n-3 mastné kyseliny, které dávají naději na omezení pozdních následků prodělané koronavirové infekce, z nichž nejvážnější se může jevit následná plicní fibróza (1, 2). Článek upozorňuje na využití možností metabolické a nutriční stránky v léčbě covidu-19 a ve stručnosti podává a komentuje stručný přehled doporučení Evropské společnosti parenterální a enterální výživy (ESPEN) a Americké společnosti parenterální a enterální výživy (ASPEN).

Resistance to bacterial and viral infections is significantly dependent on the nutritional and immunological status of the individual. Due to the fact that malnutrition and starvation have a strong immunosuppressive effect and the incidence of malnutrition and thus the incidence of immunodeficiency increases with age, it is evident that coronavirus infection is most acutely at risk for older age groups. In addition to preventive measures and vaccination, nutritional support is a powerful tool in the fight against the spread and consequences of the disease. Another important aspect is the nutritional support of critically ill patients, especially on artificial lung ventilation (UPV), where nutritional support is inevitable. Another way to use artificial nutrition is to application of pharmaconutrients such as MCT and n-3 fatty acids, which give hope for reducing the late consequences of coronavirus infection, the most serious of which is subsequent pulmonary fibrosis (1, 2). The article draws attention to the possibilities of metabolic and nutritional aspects in the treatment of COVID-19 and briefly provides and comments on an overview of the recommendations of the European Society of Parenteral Nutrition (ESPEN) and the American Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN).

Nutrition and intensive metabolic care and COVID-19 infection (SARS-CoV-2)

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
nco032739
003      
CZ-PrNML
005      
20201013125124.0
007      
ta
008      
200914s2020 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d BOE205 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Zadák, Zdeněk, $d 1937- $7 nlk19990074064 $u Centrum pro výzkum a vývoj, FN Hradec Králové; Ústav klinické biochemie a diagnostiky, FN Hradec Králové
245    10
$a Role výživy a intenzivní metabolické péče v podmínkách infekce covid-19 (SARS-CoV-2) / $c prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., MUDr. Radomír Hyšpler, Ph.D., RNDr. Mgr. Alena Tichá, Ph.D.
246    31
$a Nutrition and intensive metabolic care and COVID-19 infection (SARS-CoV-2)
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Rezistence proti bakteriálním i virovým infekcím je význam-ně závislá na nutričním a imunologickém stavu jedince. Vzhledem ke skutečnosti, že malnutrice a hladovění mají silný imunosupresivní efekt a incidence malnutrice, a tím i výskyt poruch imunity, stoupá s věkem, je evidentní, že při probíhající pandemii jsou koronavirovou infekcí nejvíce akutně ohroženy vyšší věkové skupiny. Nutriční podpora je vedle preventivních opatření a očkování silnou zbraní v boji proti rozšiřování i následkům onemocnění. Další důležitou stránkou je nutriční zajištění kriticky nemocných, zejména na umělé plicní ventilaci (UPV), kde nutriční podpora je nevyhnutelná. Další cestou využití umělé výživy je aplikace farmakonutrientů, jako jsou MCT a n-3 mastné kyseliny, které dávají naději na omezení pozdních následků prodělané koronavirové infekce, z nichž nejvážnější se může jevit následná plicní fibróza (1, 2). Článek upozorňuje na využití možností metabolické a nutriční stránky v léčbě covidu-19 a ve stručnosti podává a komentuje stručný přehled doporučení Evropské společnosti parenterální a enterální výživy (ESPEN) a Americké společnosti parenterální a enterální výživy (ASPEN).
520    9_
$a Resistance to bacterial and viral infections is significantly dependent on the nutritional and immunological status of the individual. Due to the fact that malnutrition and starvation have a strong immunosuppressive effect and the incidence of malnutrition and thus the incidence of immunodeficiency increases with age, it is evident that coronavirus infection is most acutely at risk for older age groups. In addition to preventive measures and vaccination, nutritional support is a powerful tool in the fight against the spread and consequences of the disease. Another important aspect is the nutritional support of critically ill patients, especially on artificial lung ventilation (UPV), where nutritional support is inevitable. Another way to use artificial nutrition is to application of pharmaconutrients such as MCT and n-3 fatty acids, which give hope for reducing the late consequences of coronavirus infection, the most serious of which is subsequent pulmonary fibrosis (1, 2). The article draws attention to the possibilities of metabolic and nutritional aspects in the treatment of COVID-19 and briefly provides and comments on an overview of the recommendations of the European Society of Parenteral Nutrition (ESPEN) and the American Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN).
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a koronavirové infekce $7 D018352 $2 czmesh
650    _7
$a Betacoronavirus $7 D000073640 $2 czmesh
650    _7
$a parenterální výživa $7 D010288 $2 czmesh
650    _7
$a enterální výživa $7 D004750 $2 czmesh
650    _7
$a péče o pacienty v kritickém stavu $7 D003422 $2 czmesh
650    _7
$a imunita $7 D007109 $2 czmesh
650    _7
$a podvýživa $7 D044342 $2 czmesh
650    17
$a nutriční podpora $7 D018529 $2 czmesh
650    _7
$a senioři $7 D000368 $2 czmesh
650    _7
$a směrnice pro lékařskou praxi jako téma $7 D017410 $2 czmesh
653    00
$a Covid-19
653    00
$a SARS-CoV2
700    1_
$a Hyšpler, Radomír, $d 1972- $7 nlk20040155091 $u Ústav klinické biochemie a diagnostiky, FN Hradec Králové
700    1_
$a Tichá, Alena, $u Ústav klinické biochemie a diagnostiky, FN Hradec Králové $d 1976- $7 xx0076494
773    0_
$t Geriatrie a Gerontologie $x 1805-4684 $g Roč. 9, č. 2 (2020), s. 66-72 $w MED00180908
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/geriatrie-gerontologie/2020-2-28/role-vyzivy-a-intenzivni-metabolicke-pece-v-podminkach-infekce-covid-19-sars-cov-2-123612 $y Meditorial
910    __
$a BOE205 $y 0
990    __
$a 20201013125120 $b BOE205
991    __
$a 20201013125120 $b BOE205
999    __
$a kom $b nconzo1 $g 1572515 $s 25180
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2020 $b 9 $c 2 $d 66-72 $x MED00180908 $i 1805-4684 $m Geriatrie a Gerontologie

Find record

Citation metrics

Logged in users only

Archiving options

Loading data ...