-
Something wrong with this record ?
Role výživy a intenzivní metabolické péče v podmínkách infekce covid-19 (SARS-CoV-2) [Nutrition and intensive metabolic care and COVID-19 infection (SARS-CoV-2)]
prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., MUDr. Radomír Hyšpler, Ph.D., RNDr. Mgr. Alena Tichá, Ph.D.
Language Czech Country Czech Republic
- Keywords
- Covid-19, SARS-CoV2,
- MeSH
- Betacoronavirus MeSH
- Enteral Nutrition MeSH
- Immunity MeSH
- Coronavirus Infections * MeSH
- Humans MeSH
- Nutritional Support * MeSH
- Parenteral Nutrition MeSH
- Critical Care MeSH
- Malnutrition MeSH
- Aged MeSH
- Practice Guidelines as Topic MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Aged MeSH
Rezistence proti bakteriálním i virovým infekcím je význam-ně závislá na nutričním a imunologickém stavu jedince. Vzhledem ke skutečnosti, že malnutrice a hladovění mají silný imunosupresivní efekt a incidence malnutrice, a tím i výskyt poruch imunity, stoupá s věkem, je evidentní, že při probíhající pandemii jsou koronavirovou infekcí nejvíce akutně ohroženy vyšší věkové skupiny. Nutriční podpora je vedle preventivních opatření a očkování silnou zbraní v boji proti rozšiřování i následkům onemocnění. Další důležitou stránkou je nutriční zajištění kriticky nemocných, zejména na umělé plicní ventilaci (UPV), kde nutriční podpora je nevyhnutelná. Další cestou využití umělé výživy je aplikace farmakonutrientů, jako jsou MCT a n-3 mastné kyseliny, které dávají naději na omezení pozdních následků prodělané koronavirové infekce, z nichž nejvážnější se může jevit následná plicní fibróza (1, 2). Článek upozorňuje na využití možností metabolické a nutriční stránky v léčbě covidu-19 a ve stručnosti podává a komentuje stručný přehled doporučení Evropské společnosti parenterální a enterální výživy (ESPEN) a Americké společnosti parenterální a enterální výživy (ASPEN).
Resistance to bacterial and viral infections is significantly dependent on the nutritional and immunological status of the individual. Due to the fact that malnutrition and starvation have a strong immunosuppressive effect and the incidence of malnutrition and thus the incidence of immunodeficiency increases with age, it is evident that coronavirus infection is most acutely at risk for older age groups. In addition to preventive measures and vaccination, nutritional support is a powerful tool in the fight against the spread and consequences of the disease. Another important aspect is the nutritional support of critically ill patients, especially on artificial lung ventilation (UPV), where nutritional support is inevitable. Another way to use artificial nutrition is to application of pharmaconutrients such as MCT and n-3 fatty acids, which give hope for reducing the late consequences of coronavirus infection, the most serious of which is subsequent pulmonary fibrosis (1, 2). The article draws attention to the possibilities of metabolic and nutritional aspects in the treatment of COVID-19 and briefly provides and comments on an overview of the recommendations of the European Society of Parenteral Nutrition (ESPEN) and the American Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN).
Nutrition and intensive metabolic care and COVID-19 infection (SARS-CoV-2)
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- nco032739
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20201013125124.0
- 007
- ta
- 008
- 200914s2020 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d BOE205 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Zadák, Zdeněk, $d 1937- $7 nlk19990074064 $u Centrum pro výzkum a vývoj, FN Hradec Králové; Ústav klinické biochemie a diagnostiky, FN Hradec Králové
- 245 10
- $a Role výživy a intenzivní metabolické péče v podmínkách infekce covid-19 (SARS-CoV-2) / $c prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., MUDr. Radomír Hyšpler, Ph.D., RNDr. Mgr. Alena Tichá, Ph.D.
- 246 31
- $a Nutrition and intensive metabolic care and COVID-19 infection (SARS-CoV-2)
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Rezistence proti bakteriálním i virovým infekcím je význam-ně závislá na nutričním a imunologickém stavu jedince. Vzhledem ke skutečnosti, že malnutrice a hladovění mají silný imunosupresivní efekt a incidence malnutrice, a tím i výskyt poruch imunity, stoupá s věkem, je evidentní, že při probíhající pandemii jsou koronavirovou infekcí nejvíce akutně ohroženy vyšší věkové skupiny. Nutriční podpora je vedle preventivních opatření a očkování silnou zbraní v boji proti rozšiřování i následkům onemocnění. Další důležitou stránkou je nutriční zajištění kriticky nemocných, zejména na umělé plicní ventilaci (UPV), kde nutriční podpora je nevyhnutelná. Další cestou využití umělé výživy je aplikace farmakonutrientů, jako jsou MCT a n-3 mastné kyseliny, které dávají naději na omezení pozdních následků prodělané koronavirové infekce, z nichž nejvážnější se může jevit následná plicní fibróza (1, 2). Článek upozorňuje na využití možností metabolické a nutriční stránky v léčbě covidu-19 a ve stručnosti podává a komentuje stručný přehled doporučení Evropské společnosti parenterální a enterální výživy (ESPEN) a Americké společnosti parenterální a enterální výživy (ASPEN).
- 520 9_
- $a Resistance to bacterial and viral infections is significantly dependent on the nutritional and immunological status of the individual. Due to the fact that malnutrition and starvation have a strong immunosuppressive effect and the incidence of malnutrition and thus the incidence of immunodeficiency increases with age, it is evident that coronavirus infection is most acutely at risk for older age groups. In addition to preventive measures and vaccination, nutritional support is a powerful tool in the fight against the spread and consequences of the disease. Another important aspect is the nutritional support of critically ill patients, especially on artificial lung ventilation (UPV), where nutritional support is inevitable. Another way to use artificial nutrition is to application of pharmaconutrients such as MCT and n-3 fatty acids, which give hope for reducing the late consequences of coronavirus infection, the most serious of which is subsequent pulmonary fibrosis (1, 2). The article draws attention to the possibilities of metabolic and nutritional aspects in the treatment of COVID-19 and briefly provides and comments on an overview of the recommendations of the European Society of Parenteral Nutrition (ESPEN) and the American Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN).
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a koronavirové infekce $7 D018352 $2 czmesh
- 650 _7
- $a Betacoronavirus $7 D000073640 $2 czmesh
- 650 _7
- $a parenterální výživa $7 D010288 $2 czmesh
- 650 _7
- $a enterální výživa $7 D004750 $2 czmesh
- 650 _7
- $a péče o pacienty v kritickém stavu $7 D003422 $2 czmesh
- 650 _7
- $a imunita $7 D007109 $2 czmesh
- 650 _7
- $a podvýživa $7 D044342 $2 czmesh
- 650 17
- $a nutriční podpora $7 D018529 $2 czmesh
- 650 _7
- $a senioři $7 D000368 $2 czmesh
- 650 _7
- $a směrnice pro lékařskou praxi jako téma $7 D017410 $2 czmesh
- 653 00
- $a Covid-19
- 653 00
- $a SARS-CoV2
- 700 1_
- $a Hyšpler, Radomír, $d 1972- $7 nlk20040155091 $u Ústav klinické biochemie a diagnostiky, FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Tichá, Alena, $u Ústav klinické biochemie a diagnostiky, FN Hradec Králové $d 1976- $7 xx0076494
- 773 0_
- $t Geriatrie a Gerontologie $x 1805-4684 $g Roč. 9, č. 2 (2020), s. 66-72 $w MED00180908
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/geriatrie-gerontologie/2020-2-28/role-vyzivy-a-intenzivni-metabolicke-pece-v-podminkach-infekce-covid-19-sars-cov-2-123612 $y Meditorial
- 910 __
- $a BOE205 $y 0
- 990 __
- $a 20201013125120 $b BOE205
- 991 __
- $a 20201013125120 $b BOE205
- 999 __
- $a kom $b nconzo1 $g 1572515 $s 25180
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2020 $b 9 $c 2 $d 66-72 $x MED00180908 $i 1805-4684 $m Geriatrie a Gerontologie