• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Mouka - imunologické reakce přecitlivělosti
[Flour - immunological reactions of hypersensitivity]

Martin Fuchs

. 2005 ; Roč. 7 (č. 3) : s. 222-229.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc06006878

Mouka obsahuje mnoho bílkovin, které mohou u citilivých jedinců vyvolávat nejrůznejší imunologické reakce. Ty jsou zprostřetkovány buď alergickými protilátkami izotopu IgE (atopie), nebo jde o reakce non-IgE. Nejznámější non-IgE reakcí je celiakie, která se ovšem svou složitou imunologickou podstatou vymyká uznávanému dělení imunologických reakcí proti mouce. Naproti tomu pravá alergie na moučné bílkoviny je velmi široká, ať z důvodu velkého počtu možných moučných alergenů, tak díky širokému počtu obilovin (cereálií). Definitivní diagnostiku často ztěžuje součastná přítomnost pylové travní alergie. K podrobnější diagnóze a nakonec i k cílenější terapii se jako velmi nadějné zdá přesné určení bílkovinných epitopů, resp. určitého úseku klíčových aminokyselin. Tyto úseky (regiony) jsou zodpovědné za vazbu s protilátkou, ať izotypu IgE či nikoli. Znalostí o epitopech by se mohlo v budoucnu využít k pěstování bezpečnějších moučných potravin. Využití těchto poznatků je rovněž pravděpodobné ve strategii specifické imunoterapie.

The flour contains many proteins which can cause various immunological reactions at receptive individual. These reactions are IgE isotype antibody mediated (atopy), or non IgE type of reaction. The most known non-IgE reaction is Celiac Disease, however it is beside immunological reaction against flour established classification for its complicated immunological base. On the other hand real flour proteins allergy is very wide for the high number of potential flour allergens and the broad number of cereals as well. The final diagnosis is often made difficult for simultaneus presence of pollen grass allergy. The exact determination of protein‘s epitops, or more precisely certain key amino acids sequences, seems to be highly promising for detailed diagnosis and finally more targeted therapy. Those amino acids regions are responsible for the to antibody binding, both IgE and different isotype. The knowledge of epitops could be used in safer cereal breeding or safer floury food preparation in future. The usage of this knowledge is probable in specific immunotherapy strategy as well.

Flour - immunological reactions of hypersensitivity

Mouka - imunologické reakce přecitlivělosti = Flour - immunological reactions of hypersensitivity /

Bibliografie atd.

Lit. 28

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc06006878
003      
CZ-PrNML
005      
20150422131919.0
008      
060704s2005 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Fuchs, Martin, $d 1958- $4 aut $7 mzk2005318213
245    10
$a Mouka - imunologické reakce přecitlivělosti = $b Flour - immunological reactions of hypersensitivity / $c Martin Fuchs
246    11
$a Flour - immunological reactions of hypersensitivity
314    __
$a FN Na Bulovce, Praha 8, CZ
504    __
$a Lit. 28
520    3_
$a Mouka obsahuje mnoho bílkovin, které mohou u citilivých jedinců vyvolávat nejrůznejší imunologické reakce. Ty jsou zprostřetkovány buď alergickými protilátkami izotopu IgE (atopie), nebo jde o reakce non-IgE. Nejznámější non-IgE reakcí je celiakie, která se ovšem svou složitou imunologickou podstatou vymyká uznávanému dělení imunologických reakcí proti mouce. Naproti tomu pravá alergie na moučné bílkoviny je velmi široká, ať z důvodu velkého počtu možných moučných alergenů, tak díky širokému počtu obilovin (cereálií). Definitivní diagnostiku často ztěžuje součastná přítomnost pylové travní alergie. K podrobnější diagnóze a nakonec i k cílenější terapii se jako velmi nadějné zdá přesné určení bílkovinných epitopů, resp. určitého úseku klíčových aminokyselin. Tyto úseky (regiony) jsou zodpovědné za vazbu s protilátkou, ať izotypu IgE či nikoli. Znalostí o epitopech by se mohlo v budoucnu využít k pěstování bezpečnějších moučných potravin. Využití těchto poznatků je rovněž pravděpodobné ve strategii specifické imunoterapie.
520    9_
$a The flour contains many proteins which can cause various immunological reactions at receptive individual. These reactions are IgE isotype antibody mediated (atopy), or non IgE type of reaction. The most known non-IgE reaction is Celiac Disease, however it is beside immunological reaction against flour established classification for its complicated immunological base. On the other hand real flour proteins allergy is very wide for the high number of potential flour allergens and the broad number of cereals as well. The final diagnosis is often made difficult for simultaneus presence of pollen grass allergy. The exact determination of protein‘s epitops, or more precisely certain key amino acids sequences, seems to be highly promising for detailed diagnosis and finally more targeted therapy. Those amino acids regions are responsible for the to antibody binding, both IgE and different isotype. The knowledge of epitops could be used in safer cereal breeding or safer floury food preparation in future. The usage of this knowledge is probable in specific immunotherapy strategy as well.
650    _2
$a mouka $7 D005433
650    _2
$a alergie na pšenici $x diagnóza $x imunologie $7 D021182
650    _2
$a gluteny $x analogy a deriváty $x chemická syntéza $x chemie $7 D005983
650    _2
$a gliadin $x imunologie $7 D005903
650    _2
$a epitopy $x imunologie $x klasifikace $7 D000939
650    _2
$a celiakie $x imunologie $7 D002446
650    _2
$a proteiny $x fyziologie $x imunologie $x klasifikace $7 D011506
650    _2
$a anafylaxe $x diagnóza $x etiologie $7 D000707
650    _2
$a přehledová literatura jako téma $7 D012196
650    _2
$a lidé $7 D006801
773    0_
$w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 7, č. 3 (2005), s. 222-229 $x 1212-3536
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
990    __
$a 20060711 $b ABA008
991    __
$a 20150422132218 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2005 $b Roč. 7 $c č. 3 $d s. 222-229 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...