-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Mouka - imunologické reakce přecitlivělosti
[Flour - immunological reactions of hypersensitivity]
Martin Fuchs
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
- MeSH
- alergie na pšenici diagnóza imunologie MeSH
- anafylaxe diagnóza etiologie MeSH
- celiakie imunologie MeSH
- epitopy imunologie klasifikace MeSH
- gliadin imunologie MeSH
- gluteny analogy a deriváty chemická syntéza chemie MeSH
- lidé MeSH
- mouka MeSH
- přehledová literatura jako téma MeSH
- proteiny fyziologie imunologie klasifikace MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Mouka obsahuje mnoho bílkovin, které mohou u citilivých jedinců vyvolávat nejrůznejší imunologické reakce. Ty jsou zprostřetkovány buď alergickými protilátkami izotopu IgE (atopie), nebo jde o reakce non-IgE. Nejznámější non-IgE reakcí je celiakie, která se ovšem svou složitou imunologickou podstatou vymyká uznávanému dělení imunologických reakcí proti mouce. Naproti tomu pravá alergie na moučné bílkoviny je velmi široká, ať z důvodu velkého počtu možných moučných alergenů, tak díky širokému počtu obilovin (cereálií). Definitivní diagnostiku často ztěžuje součastná přítomnost pylové travní alergie. K podrobnější diagnóze a nakonec i k cílenější terapii se jako velmi nadějné zdá přesné určení bílkovinných epitopů, resp. určitého úseku klíčových aminokyselin. Tyto úseky (regiony) jsou zodpovědné za vazbu s protilátkou, ať izotypu IgE či nikoli. Znalostí o epitopech by se mohlo v budoucnu využít k pěstování bezpečnějších moučných potravin. Využití těchto poznatků je rovněž pravděpodobné ve strategii specifické imunoterapie.
The flour contains many proteins which can cause various immunological reactions at receptive individual. These reactions are IgE isotype antibody mediated (atopy), or non IgE type of reaction. The most known non-IgE reaction is Celiac Disease, however it is beside immunological reaction against flour established classification for its complicated immunological base. On the other hand real flour proteins allergy is very wide for the high number of potential flour allergens and the broad number of cereals as well. The final diagnosis is often made difficult for simultaneus presence of pollen grass allergy. The exact determination of protein‘s epitops, or more precisely certain key amino acids sequences, seems to be highly promising for detailed diagnosis and finally more targeted therapy. Those amino acids regions are responsible for the to antibody binding, both IgE and different isotype. The knowledge of epitops could be used in safer cereal breeding or safer floury food preparation in future. The usage of this knowledge is probable in specific immunotherapy strategy as well.
Flour - immunological reactions of hypersensitivity
Mouka - imunologické reakce přecitlivělosti = Flour - immunological reactions of hypersensitivity /
Lit. 28
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc06006878
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150422131919.0
- 008
- 060704s2005 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Fuchs, Martin, $d 1958- $4 aut $7 mzk2005318213
- 245 10
- $a Mouka - imunologické reakce přecitlivělosti = $b Flour - immunological reactions of hypersensitivity / $c Martin Fuchs
- 246 11
- $a Flour - immunological reactions of hypersensitivity
- 314 __
- $a FN Na Bulovce, Praha 8, CZ
- 504 __
- $a Lit. 28
- 520 3_
- $a Mouka obsahuje mnoho bílkovin, které mohou u citilivých jedinců vyvolávat nejrůznejší imunologické reakce. Ty jsou zprostřetkovány buď alergickými protilátkami izotopu IgE (atopie), nebo jde o reakce non-IgE. Nejznámější non-IgE reakcí je celiakie, která se ovšem svou složitou imunologickou podstatou vymyká uznávanému dělení imunologických reakcí proti mouce. Naproti tomu pravá alergie na moučné bílkoviny je velmi široká, ať z důvodu velkého počtu možných moučných alergenů, tak díky širokému počtu obilovin (cereálií). Definitivní diagnostiku často ztěžuje součastná přítomnost pylové travní alergie. K podrobnější diagnóze a nakonec i k cílenější terapii se jako velmi nadějné zdá přesné určení bílkovinných epitopů, resp. určitého úseku klíčových aminokyselin. Tyto úseky (regiony) jsou zodpovědné za vazbu s protilátkou, ať izotypu IgE či nikoli. Znalostí o epitopech by se mohlo v budoucnu využít k pěstování bezpečnějších moučných potravin. Využití těchto poznatků je rovněž pravděpodobné ve strategii specifické imunoterapie.
- 520 9_
- $a The flour contains many proteins which can cause various immunological reactions at receptive individual. These reactions are IgE isotype antibody mediated (atopy), or non IgE type of reaction. The most known non-IgE reaction is Celiac Disease, however it is beside immunological reaction against flour established classification for its complicated immunological base. On the other hand real flour proteins allergy is very wide for the high number of potential flour allergens and the broad number of cereals as well. The final diagnosis is often made difficult for simultaneus presence of pollen grass allergy. The exact determination of protein‘s epitops, or more precisely certain key amino acids sequences, seems to be highly promising for detailed diagnosis and finally more targeted therapy. Those amino acids regions are responsible for the to antibody binding, both IgE and different isotype. The knowledge of epitops could be used in safer cereal breeding or safer floury food preparation in future. The usage of this knowledge is probable in specific immunotherapy strategy as well.
- 650 _2
- $a mouka $7 D005433
- 650 _2
- $a alergie na pšenici $x diagnóza $x imunologie $7 D021182
- 650 _2
- $a gluteny $x analogy a deriváty $x chemická syntéza $x chemie $7 D005983
- 650 _2
- $a gliadin $x imunologie $7 D005903
- 650 _2
- $a epitopy $x imunologie $x klasifikace $7 D000939
- 650 _2
- $a celiakie $x imunologie $7 D002446
- 650 _2
- $a proteiny $x fyziologie $x imunologie $x klasifikace $7 D011506
- 650 _2
- $a anafylaxe $x diagnóza $x etiologie $7 D000707
- 650 _2
- $a přehledová literatura jako téma $7 D012196
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 773 0_
- $w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 7, č. 3 (2005), s. 222-229 $x 1212-3536
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20060711 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150422132218 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2005 $b Roč. 7 $c č. 3 $d s. 222-229 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $b přidání abstraktu