• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Gut-Brain axis: a physiological basis for understanding digestion [Cerebrointestinální osa: fyziologický základ pro pochopení zažívání]

Christoph Beglinger

Jazyk angličtina Země Česko

Typ dokumentu úvodní články

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07526357

Přehled sumarizuje vliv střevních tuků na potlačení chuti k jídlu při regulaci příjmu potravy u lidí se zvláštním důrazem na úlohu cholecystokininu. Současné údaje podporují úlohu střevních tuků, zvláště volných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, působením CCK jako fyziologické cesty pocitu sytosti. Regulace tohoto pocitu je však komplexní a nezdá se, že by existovaly nějaké vícečetné kontrolní systémy. Je zajímavé, že nutrienty, např. produkty hydrolýzy tuků v tenkém střevě, stimulují uvolnění sytostních peptidů, jako je CCK nebo PYY, sloužících jako signály sytosti. CCK uvolněný z gastrointestinálního traktu lokálním působením natrávené potravy má různé funkce: Stimuluje kontrakci žlučníku a zevní pankreatickou sekreci, inhibuje vyprazdňování žaludku a potlačuje chuť k jídlu. CCK slouží tedy 1. jako pozitivní zpětný signál ke stimulaci zažívacích procesů a 2. jako negativní zpětný signál limitující množství konzumované potravy během individuálního příjmu potravy.

The present review summarizes the appetite suppressing effects of intestinal fat in the regulation of food intake in humans, with a special focus on the role of cholecystokinin. Current evidence supports a role for intestinal fat (especially long-chain free fatty acids) acting via the peptide CCK as a physiological satiety pathway. The regulation of satiety is, however, complex and it is not surprising that multiple control systems exist. It is interesting to note that nutrients such as hydrolysis products of fat in the small intestine stimulate the release of satiety peptides such as CCK or PYY that serve as satiety signals. CCK, released from the gastrointestinal tract by the local action of digested food, exerts various functions: stimulation of gallbladder contraction and exocrine pancreatic secretion, inhibition of gastric emptying, and inhibition of appetite. CCK functions therefore 1) as a positive feedback signal to stimulate digestive processes and 2) as negative feedback signal to limit the amount of food consumed during an individual meal.

Cerebrointestinální osa: fyziologický základ pro pochopení zažívání

Bibliografie atd.

Lit.: 85

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07526357
003      
CZ-PrNML
005      
20111210143012.0
008      
090721s2008 xr e eng||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng $b cze
044    __
$a xr
100    1_
$a Beglinger, Christoph, $d 1950- $7 xx0058503
245    10
$a Gut-Brain axis: a physiological basis for understanding digestion / $c Christoph Beglinger
246    11
$a Cerebrointestinální osa: fyziologický základ pro pochopení zažívání
314    __
$a Division of Gastroenterology and Hepatology, University Hospital, Basel, Switzerland
504    __
$a Lit.: 85
520    3_
$a Přehled sumarizuje vliv střevních tuků na potlačení chuti k jídlu při regulaci příjmu potravy u lidí se zvláštním důrazem na úlohu cholecystokininu. Současné údaje podporují úlohu střevních tuků, zvláště volných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, působením CCK jako fyziologické cesty pocitu sytosti. Regulace tohoto pocitu je však komplexní a nezdá se, že by existovaly nějaké vícečetné kontrolní systémy. Je zajímavé, že nutrienty, např. produkty hydrolýzy tuků v tenkém střevě, stimulují uvolnění sytostních peptidů, jako je CCK nebo PYY, sloužících jako signály sytosti. CCK uvolněný z gastrointestinálního traktu lokálním působením natrávené potravy má různé funkce: Stimuluje kontrakci žlučníku a zevní pankreatickou sekreci, inhibuje vyprazdňování žaludku a potlačuje chuť k jídlu. CCK slouží tedy 1. jako pozitivní zpětný signál ke stimulaci zažívacích procesů a 2. jako negativní zpětný signál limitující množství konzumované potravy během individuálního příjmu potravy.
520    9_
$a The present review summarizes the appetite suppressing effects of intestinal fat in the regulation of food intake in humans, with a special focus on the role of cholecystokinin. Current evidence supports a role for intestinal fat (especially long-chain free fatty acids) acting via the peptide CCK as a physiological satiety pathway. The regulation of satiety is, however, complex and it is not surprising that multiple control systems exist. It is interesting to note that nutrients such as hydrolysis products of fat in the small intestine stimulate the release of satiety peptides such as CCK or PYY that serve as satiety signals. CCK, released from the gastrointestinal tract by the local action of digested food, exerts various functions: stimulation of gallbladder contraction and exocrine pancreatic secretion, inhibition of gastric emptying, and inhibition of appetite. CCK functions therefore 1) as a positive feedback signal to stimulate digestive processes and 2) as negative feedback signal to limit the amount of food consumed during an individual meal.
650    _2
$a centrální nervový systém $x fyziologie $x metabolismus $7 D002490
650    _2
$a střeva $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D007422
650    _2
$a střevní nervový systém $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D017615
650    _2
$a trávení $x fyziologie $7 D004063
650    _2
$a regulace chuti k jídlu $x fyziologie $7 D001069
650    _2
$a ghrelin $x fyziologie $x metabolismus $7 D054439
650    _2
$a odpověď na uspokojení $x fyziologie $7 D012528
650    _2
$a cholecystokinin $x fyziologie $7 D002766
650    _2
$a glukagon $x fyziologie $x metabolismus $7 D005934
650    _2
$a oxyntomodulin $x fyziologie $x metabolismus $7 D053772
650    _2
$a žaludeční šťáva $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D005750
650    _2
$a gastrointestinální hormony $x fyziologie $x metabolismus $7 D005768
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a střevní sekrety $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D007419
655    _2
$a úvodní články $7 D054711
773    0_
$w MED00012036 $t Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie $g Roč. 62, č. 6 (2008), s. 299-307 $x 1213-323X
856    41
$u https://www.csgh.info/cs/clanek/gut-brain-axis-a-physiological-basis-for-understanding-digestion-354 $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 222 $c 279 $y 9
990    __
$a 20090720102641 $b ABA008
991    __
$a 20090727140126 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 668730 $s 525990
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 62 $c 6 $d 299-307 $i 1213-323X $m Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie $x MED00012036
LZP    __
$a 2009-34/ipal

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...