-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Gut-Brain axis: a physiological basis for understanding digestion [Cerebrointestinální osa: fyziologický základ pro pochopení zažívání]
Christoph Beglinger
Jazyk angličtina Země Česko
Typ dokumentu úvodní články
- MeSH
- centrální nervový systém fyziologie metabolismus MeSH
- cholecystokinin fyziologie MeSH
- financování organizované MeSH
- gastrointestinální hormony fyziologie metabolismus MeSH
- ghrelin fyziologie metabolismus MeSH
- glukagon fyziologie metabolismus MeSH
- lidé MeSH
- odpověď na uspokojení fyziologie MeSH
- oxyntomodulin fyziologie metabolismus MeSH
- regulace chuti k jídlu fyziologie MeSH
- střeva enzymologie fyziologie metabolismus MeSH
- střevní nervový systém enzymologie fyziologie metabolismus MeSH
- střevní sekrety enzymologie fyziologie metabolismus MeSH
- trávení fyziologie MeSH
- žaludeční šťáva enzymologie fyziologie metabolismus MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- úvodní články MeSH
Přehled sumarizuje vliv střevních tuků na potlačení chuti k jídlu při regulaci příjmu potravy u lidí se zvláštním důrazem na úlohu cholecystokininu. Současné údaje podporují úlohu střevních tuků, zvláště volných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, působením CCK jako fyziologické cesty pocitu sytosti. Regulace tohoto pocitu je však komplexní a nezdá se, že by existovaly nějaké vícečetné kontrolní systémy. Je zajímavé, že nutrienty, např. produkty hydrolýzy tuků v tenkém střevě, stimulují uvolnění sytostních peptidů, jako je CCK nebo PYY, sloužících jako signály sytosti. CCK uvolněný z gastrointestinálního traktu lokálním působením natrávené potravy má různé funkce: Stimuluje kontrakci žlučníku a zevní pankreatickou sekreci, inhibuje vyprazdňování žaludku a potlačuje chuť k jídlu. CCK slouží tedy 1. jako pozitivní zpětný signál ke stimulaci zažívacích procesů a 2. jako negativní zpětný signál limitující množství konzumované potravy během individuálního příjmu potravy.
The present review summarizes the appetite suppressing effects of intestinal fat in the regulation of food intake in humans, with a special focus on the role of cholecystokinin. Current evidence supports a role for intestinal fat (especially long-chain free fatty acids) acting via the peptide CCK as a physiological satiety pathway. The regulation of satiety is, however, complex and it is not surprising that multiple control systems exist. It is interesting to note that nutrients such as hydrolysis products of fat in the small intestine stimulate the release of satiety peptides such as CCK or PYY that serve as satiety signals. CCK, released from the gastrointestinal tract by the local action of digested food, exerts various functions: stimulation of gallbladder contraction and exocrine pancreatic secretion, inhibition of gastric emptying, and inhibition of appetite. CCK functions therefore 1) as a positive feedback signal to stimulate digestive processes and 2) as negative feedback signal to limit the amount of food consumed during an individual meal.
Cerebrointestinální osa: fyziologický základ pro pochopení zažívání
Lit.: 85
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07526357
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210143012.0
- 008
- 090721s2008 xr e eng||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng $b cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Beglinger, Christoph, $d 1950- $7 xx0058503
- 245 10
- $a Gut-Brain axis: a physiological basis for understanding digestion / $c Christoph Beglinger
- 246 11
- $a Cerebrointestinální osa: fyziologický základ pro pochopení zažívání
- 314 __
- $a Division of Gastroenterology and Hepatology, University Hospital, Basel, Switzerland
- 504 __
- $a Lit.: 85
- 520 3_
- $a Přehled sumarizuje vliv střevních tuků na potlačení chuti k jídlu při regulaci příjmu potravy u lidí se zvláštním důrazem na úlohu cholecystokininu. Současné údaje podporují úlohu střevních tuků, zvláště volných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, působením CCK jako fyziologické cesty pocitu sytosti. Regulace tohoto pocitu je však komplexní a nezdá se, že by existovaly nějaké vícečetné kontrolní systémy. Je zajímavé, že nutrienty, např. produkty hydrolýzy tuků v tenkém střevě, stimulují uvolnění sytostních peptidů, jako je CCK nebo PYY, sloužících jako signály sytosti. CCK uvolněný z gastrointestinálního traktu lokálním působením natrávené potravy má různé funkce: Stimuluje kontrakci žlučníku a zevní pankreatickou sekreci, inhibuje vyprazdňování žaludku a potlačuje chuť k jídlu. CCK slouží tedy 1. jako pozitivní zpětný signál ke stimulaci zažívacích procesů a 2. jako negativní zpětný signál limitující množství konzumované potravy během individuálního příjmu potravy.
- 520 9_
- $a The present review summarizes the appetite suppressing effects of intestinal fat in the regulation of food intake in humans, with a special focus on the role of cholecystokinin. Current evidence supports a role for intestinal fat (especially long-chain free fatty acids) acting via the peptide CCK as a physiological satiety pathway. The regulation of satiety is, however, complex and it is not surprising that multiple control systems exist. It is interesting to note that nutrients such as hydrolysis products of fat in the small intestine stimulate the release of satiety peptides such as CCK or PYY that serve as satiety signals. CCK, released from the gastrointestinal tract by the local action of digested food, exerts various functions: stimulation of gallbladder contraction and exocrine pancreatic secretion, inhibition of gastric emptying, and inhibition of appetite. CCK functions therefore 1) as a positive feedback signal to stimulate digestive processes and 2) as negative feedback signal to limit the amount of food consumed during an individual meal.
- 650 _2
- $a centrální nervový systém $x fyziologie $x metabolismus $7 D002490
- 650 _2
- $a střeva $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D007422
- 650 _2
- $a střevní nervový systém $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D017615
- 650 _2
- $a trávení $x fyziologie $7 D004063
- 650 _2
- $a regulace chuti k jídlu $x fyziologie $7 D001069
- 650 _2
- $a ghrelin $x fyziologie $x metabolismus $7 D054439
- 650 _2
- $a odpověď na uspokojení $x fyziologie $7 D012528
- 650 _2
- $a cholecystokinin $x fyziologie $7 D002766
- 650 _2
- $a glukagon $x fyziologie $x metabolismus $7 D005934
- 650 _2
- $a oxyntomodulin $x fyziologie $x metabolismus $7 D053772
- 650 _2
- $a žaludeční šťáva $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D005750
- 650 _2
- $a gastrointestinální hormony $x fyziologie $x metabolismus $7 D005768
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a střevní sekrety $x enzymologie $x fyziologie $x metabolismus $7 D007419
- 655 _2
- $a úvodní články $7 D054711
- 773 0_
- $w MED00012036 $t Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie $g Roč. 62, č. 6 (2008), s. 299-307 $x 1213-323X
- 856 41
- $u https://www.csgh.info/cs/clanek/gut-brain-axis-a-physiological-basis-for-understanding-digestion-354 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 222 $c 279 $y 9
- 990 __
- $a 20090720102641 $b ABA008
- 991 __
- $a 20090727140126 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 668730 $s 525990
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 62 $c 6 $d 299-307 $i 1213-323X $m Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie $x MED00012036
- LZP __
- $a 2009-34/ipal