Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Máme v současné době dostatek důkazů o kardioprotektivním efektu konzumace mírného množství vína na kardiovaskulární onemocnění?
[Is there a sufficient evidence for cardioprotective effects of mild wine consumption on cardiovascular diseases?]

M. Táborský, P. Ošťádal, M. Petřek, P. Heinc, J. Václavík, M. Lazárová, J. Vítovec

. 2010 ; 12 (4) : 192-196.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc11002426

Konzumace mírného množství alkoholu vede ke snížení morbidity a mortality z kardiovaskulárních příčin a snižuje i celkovou mortalitu. I když se zdá, že příznivý vliv na zdraví má pravidelná konzumace jakéhokoli druhu alkoholických nápojů, existují důkazy o tom, že konzumace vína, především červeného vína, se pojí s dalším pozitivním účinkem. Příznivý vliv vína se připisuje etanolu a fenolovým sloučeninám, které jsou v něm obsaženy. Tato práce se zabývá epidemiologií ischemické choroby srdeční (ICHS) a konzumací vína a dále mechanizmy biologického působení sloučenin obsažených ve víně na ICHS.

Mild alcohol consumption decreases cardiovascular morbidity and mortality as well as it reduces total mortality. Although regular intake of any type of alcoholic beverage appears to have positive influence on health, additional benefits are thought to be associated with wine, particularly red wine. The beneficial effect of wine is ascribed to the presence of ethanol and phenolic substances. This overview is dedicated to epidemiology of coronary artery disease (CAD) and wine consumption, as well as the underlying mechanisms of the biological effects of wine compounds on CAD.

Is there a sufficient evidence for cardioprotective effects of mild wine consumption on cardiovascular diseases?

Bibliografie atd.

Lit.: 33

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11002426
003      
CZ-PrNML
005      
20120216134431.0
008      
110804s2010 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Táborský, Miloš, $d 1962- $7 jn20010310074
245    10
$a Máme v současné době dostatek důkazů o kardioprotektivním efektu konzumace mírného množství vína na kardiovaskulární onemocnění? / $c M. Táborský, P. Ošťádal, M. Petřek, P. Heinc, J. Václavík, M. Lazárová, J. Vítovec
246    11
$a Is there a sufficient evidence for cardioprotective effects of mild wine consumption on cardiovascular diseases?
314    __
$a I. interní klinika, FN, Olomouc
504    __
$a Lit.: 33
520    3_
$a Konzumace mírného množství alkoholu vede ke snížení morbidity a mortality z kardiovaskulárních příčin a snižuje i celkovou mortalitu. I když se zdá, že příznivý vliv na zdraví má pravidelná konzumace jakéhokoli druhu alkoholických nápojů, existují důkazy o tom, že konzumace vína, především červeného vína, se pojí s dalším pozitivním účinkem. Příznivý vliv vína se připisuje etanolu a fenolovým sloučeninám, které jsou v něm obsaženy. Tato práce se zabývá epidemiologií ischemické choroby srdeční (ICHS) a konzumací vína a dále mechanizmy biologického působení sloučenin obsažených ve víně na ICHS.
520    9_
$a Mild alcohol consumption decreases cardiovascular morbidity and mortality as well as it reduces total mortality. Although regular intake of any type of alcoholic beverage appears to have positive influence on health, additional benefits are thought to be associated with wine, particularly red wine. The beneficial effect of wine is ascribed to the presence of ethanol and phenolic substances. This overview is dedicated to epidemiology of coronary artery disease (CAD) and wine consumption, as well as the underlying mechanisms of the biological effects of wine compounds on CAD.
650    _2
$a kardiovaskulární nemoci $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D002318
650    _2
$a alkoholické nápoje $x klasifikace $x využití $7 D000434
650    _2
$a pivo $x využití $7 D001515
650    _2
$a víno $x analýza $x využití $7 D014920
650    _2
$a flavonoidy $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D005419
650    _2
$a stilbeny $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D013267
650    _2
$a antioxidancia $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D000975
650    _2
$a ischemická choroba srdeční $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D017202
650    _2
$a medicína založená na důkazech $7 D019317
650    _2
$a metaanalýza jako téma $7 D015201
650    _2
$a lidé $7 D006801
653    00
$a etylalkohol
653    00
$a antioxidanty
700    1_
$a Ošťádal, Petr. $7 xx0036674
700    1_
$a Petřek, Martin, $d 1963- $7 jn20000401972
700    1_
$a Heinc, Petr, $d 1954- $7 xx0032809
700    1_
$a Václavík, Jan $7 xx0169228
700    1_
$a Lazárová, Marie $7 xx0074090
773    0_
$w MED00011397 $t Kardiologická revue $g Roč. 12, č. 4 (2010), s. 192-196 $x 1212-4540
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2010-4/mame-v-soucasne-dobe-dostatek-dukazu-o-kardioprotektivnim-efektu-konzumace-mirneho-mnozstvi-vina-na-kardiovaskularni-onemocneni-34866 $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2157 $c 425 b $y 7
990    __
$a 20110222065701 $b ABA008
991    __
$a 20120216134411 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 829707 $s 694396
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 12 $c 4 $d 192-196 $m Kardiologická revue $x MED00011397
LZP    __
$a 2011-13/vtal

Najít záznam