pivo [Beer]

tematický
160
Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D001515
Definice

Pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a (nikoli nezbytně, ale většinou) chmele pomocí pivovarských kvasinek (eventuálně divokých kvasinek). Principem jeho výroby je rozštěpení složitých cukrů (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry a následné zkvašení těchto jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů (tzv. pivovarských kvasinek). Nedílnou součástí výrobního procesu je smíchání surovin s vodou a tím převedení využitelných látek do vodného roztoku. (upraveno podle Wikipedie 2020 http://www.cs.wikipedia.org/)

An alcoholic beverage usually made from malted cereal grain (as barley), flavored with hops, and brewed by slow fermentation.

DUI
D001515 MeSH Prohlížeč
CUI
M0002275

G Jevy a procesy
G07.203.100 nápoje 454
G07.203.100.100 alkoholické nápoje 230
G07.203.100.100.100 absint 6
G07.203.100.100.200 pivo 160
G07.203.100.100.900 víno 262
G07.203.100.559 fermentované nápoje
G07.203.100.559.500 pivo 160
G07.203.100.559.750 podmáslí 1
G07.203.100.559.875 kefír 4
G07.203.100.559.906 kombucha
G07.203.100.559.937 kumys 4
G07.203.100.559.968 víno 262
G07.203.200.563 fermentované nápoje
G07.203.200.563.500 pivo 160
G07.203.200.563.750 podmáslí 1
G07.203.200.563.875 kefír 4
G07.203.200.563.906 kombucha
G07.203.200.563.937 kumys 4
G07.203.200.563.968 víno 262

J Technologie, průmysl a zemědělství
J02.200 nápoje 454
J02.200.100 alkoholické nápoje 230
J02.200.100.100 absint 6
J02.200.100.200 pivo 160
J02.200.100.550 kumys 4
J02.200.100.900 víno 262
J02.200.559.500 pivo 160
J02.200.559.750 podmáslí 1
J02.200.559.875 kefír 4
J02.200.559.906 kombucha
J02.200.559.937 kumys 4
J02.200.559.968 víno 262
J02.350.594.500 pivo 160
J02.350.594.750 podmáslí 1
J02.350.594.875 kefír 4
J02.350.594.906 kombucha
J02.350.594.937 kumys 4
J02.350.594.968 víno 262