-
Something wrong with this record ?
Máme v současné době dostatek důkazů o kardioprotektivním efektu konzumace mírného množství vína na kardiovaskulární onemocnění?
[Is there a sufficient evidence for cardioprotective effects of mild wine consumption on cardiovascular diseases?]
M. Táborský, P. Ošťádal, M. Petřek, P. Heinc, J. Václavík, M. Lazárová, J. Vítovec
Language Czech Country Czech Republic
- Keywords
- etylalkohol, antioxidanty,
- MeSH
- Alcoholic Beverages classification utilization MeSH
- Antioxidants metabolism therapeutic use MeSH
- Flavonoids metabolism therapeutic use MeSH
- Myocardial Ischemia diet therapy metabolism prevention & control MeSH
- Cardiovascular Diseases diet therapy metabolism prevention & control MeSH
- Humans MeSH
- Evidence-Based Medicine MeSH
- Meta-Analysis as Topic MeSH
- Beer utilization MeSH
- Stilbenes metabolism therapeutic use MeSH
- Wine analysis utilization MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Konzumace mírného množství alkoholu vede ke snížení morbidity a mortality z kardiovaskulárních příčin a snižuje i celkovou mortalitu. I když se zdá, že příznivý vliv na zdraví má pravidelná konzumace jakéhokoli druhu alkoholických nápojů, existují důkazy o tom, že konzumace vína, především červeného vína, se pojí s dalším pozitivním účinkem. Příznivý vliv vína se připisuje etanolu a fenolovým sloučeninám, které jsou v něm obsaženy. Tato práce se zabývá epidemiologií ischemické choroby srdeční (ICHS) a konzumací vína a dále mechanizmy biologického působení sloučenin obsažených ve víně na ICHS.
Mild alcohol consumption decreases cardiovascular morbidity and mortality as well as it reduces total mortality. Although regular intake of any type of alcoholic beverage appears to have positive influence on health, additional benefits are thought to be associated with wine, particularly red wine. The beneficial effect of wine is ascribed to the presence of ethanol and phenolic substances. This overview is dedicated to epidemiology of coronary artery disease (CAD) and wine consumption, as well as the underlying mechanisms of the biological effects of wine compounds on CAD.
Is there a sufficient evidence for cardioprotective effects of mild wine consumption on cardiovascular diseases?
Lit.: 33
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11002426
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20120216134431.0
- 008
- 110804s2010 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Táborský, Miloš, $d 1962- $7 jn20010310074
- 245 10
- $a Máme v současné době dostatek důkazů o kardioprotektivním efektu konzumace mírného množství vína na kardiovaskulární onemocnění? / $c M. Táborský, P. Ošťádal, M. Petřek, P. Heinc, J. Václavík, M. Lazárová, J. Vítovec
- 246 11
- $a Is there a sufficient evidence for cardioprotective effects of mild wine consumption on cardiovascular diseases?
- 314 __
- $a I. interní klinika, FN, Olomouc
- 504 __
- $a Lit.: 33
- 520 3_
- $a Konzumace mírného množství alkoholu vede ke snížení morbidity a mortality z kardiovaskulárních příčin a snižuje i celkovou mortalitu. I když se zdá, že příznivý vliv na zdraví má pravidelná konzumace jakéhokoli druhu alkoholických nápojů, existují důkazy o tom, že konzumace vína, především červeného vína, se pojí s dalším pozitivním účinkem. Příznivý vliv vína se připisuje etanolu a fenolovým sloučeninám, které jsou v něm obsaženy. Tato práce se zabývá epidemiologií ischemické choroby srdeční (ICHS) a konzumací vína a dále mechanizmy biologického působení sloučenin obsažených ve víně na ICHS.
- 520 9_
- $a Mild alcohol consumption decreases cardiovascular morbidity and mortality as well as it reduces total mortality. Although regular intake of any type of alcoholic beverage appears to have positive influence on health, additional benefits are thought to be associated with wine, particularly red wine. The beneficial effect of wine is ascribed to the presence of ethanol and phenolic substances. This overview is dedicated to epidemiology of coronary artery disease (CAD) and wine consumption, as well as the underlying mechanisms of the biological effects of wine compounds on CAD.
- 650 _2
- $a kardiovaskulární nemoci $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D002318
- 650 _2
- $a alkoholické nápoje $x klasifikace $x využití $7 D000434
- 650 _2
- $a pivo $x využití $7 D001515
- 650 _2
- $a víno $x analýza $x využití $7 D014920
- 650 _2
- $a flavonoidy $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D005419
- 650 _2
- $a stilbeny $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D013267
- 650 _2
- $a antioxidancia $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D000975
- 650 _2
- $a ischemická choroba srdeční $x dietoterapie $x metabolismus $x prevence a kontrola $7 D017202
- 650 _2
- $a medicína založená na důkazech $7 D019317
- 650 _2
- $a metaanalýza jako téma $7 D015201
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 653 00
- $a etylalkohol
- 653 00
- $a antioxidanty
- 700 1_
- $a Ošťádal, Petr. $7 xx0036674
- 700 1_
- $a Petřek, Martin, $d 1963- $7 jn20000401972
- 700 1_
- $a Heinc, Petr, $d 1954- $7 xx0032809
- 700 1_
- $a Václavík, Jan $7 xx0169228
- 700 1_
- $a Lazárová, Marie $7 xx0074090
- 773 0_
- $w MED00011397 $t Kardiologická revue $g Roč. 12, č. 4 (2010), s. 192-196 $x 1212-4540
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2010-4/mame-v-soucasne-dobe-dostatek-dukazu-o-kardioprotektivnim-efektu-konzumace-mirneho-mnozstvi-vina-na-kardiovaskularni-onemocneni-34866 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2157 $c 425 b $y 7
- 990 __
- $a 20110222065701 $b ABA008
- 991 __
- $a 20120216134411 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 829707 $s 694396
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2010 $b 12 $c 4 $d 192-196 $m Kardiologická revue $x MED00011397
- LZP __
- $a 2011-13/vtal