Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Zdravotní rizika potravin nového typu
[Health risks of novel foods]

Jiří Patočka, Mirwais Bakhshi, Jakub Hrdina, Lucie Jozová, Eva Kluiberová, Monika Litvanová, Sundano Kutoma Lubasi, Nawa Mubiana, Alena Vlášková, Ondřej Zajíc

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc11018923

Nejdůležitějším posláním potravin je, že poskytují organismu energii. Lidé jsou jediným druhem živočichů, který vaří jídlo, jež konzumuje. Příprava jídla k večeři je to, co je společné pro všechny lidské kultury. Jídlo nemá jen svou nutriční hodnotu, má také důležitý sociální aspekt. Konzumace jídla je vhodnou příležitostí ke komunikaci a posilování rodinných vztahů. Nové potraviny jsou potraviny a složky potravin, které nebyly použity k lidské spotřebě ve významné míře v rámci Společenství před 15. květnem 1997. Nařízení ES 258/97 27. ledna 1997 Evropského parlamentu a Rady stanoví prováděcí pravidla pro povolování nových potravin a nových složek potravin. S cílem zajistit nejvyšší úroveň ochrany lidského zdraví musí být nové potraviny podrobeny hodnocení bezpečnosti před uvedením na trh EU. Pouze produkty považované za bezpečné pro lidskou spotřebu jsou schváleny pro prodej. Firmy, které chtějí uvést nové potraviny na trh EU, musí podat žádost v souladu s doporučením Komise 97/618/EC, která obsahuje vyžadované vědecké informace a zprávu o posouzení jejich bezpečnosti. V posledních letech byly nové potraviny předmětem intenzivní veřejné diskuse. Přes rozsáhlé úsilí informovat veřejnost o výsledcích hodnocení rizik pro spotřebitele byla důvěra veřejnosti v této oblasti nízká. Odborníci na sociální práci nalezli řadu důvodů, proč tomu tak je, včetně neshod mezi technickými odborníky a spotřebiteli o povaze nebezpečí, na které by se mělo hodnocení rizik zaměřit. V současné době projednávají orgány EU aktualizaci pravidel pro potraviny nového typu, jejichž cílem je zajistit, aby inovace v potravinářském sektoru mohla v oblasti bezpečnosti a ochrany spotřebitelů pokračovat bez kompromisů.

One of the most important aspects of food is that it provides energy for an organism. Humans are the only species that cook the food they consume. Cooking food for the evening meal seems to be common to all human cultures. Food is not only nutritional value but also has important social aspect. Eating is convenience for communication and family bonding. Novel foods are foods and food ingredients that have not been used for human consumption to a significant degree within the Community before 15 May 1997. Regulation EC 258/97 of 27 January 1997 of the European Parliament and the Council lays out detailed rules for the authorisation of novel foods and novel food ingredients. In order to ensure the highest level of protection of human health, novel foods must undergo a safety assessment before being placed on the EU market. Only those products considered to be safe for human consumption are authorised for marketing. Companies that want to place a novel food on the EU market need to submit their application in accordance with Commission Recommendation 97/618/EC that concerns the scientific information and the safety assessment report required. Novel foods have been the object of intense public debate in recent years. Despite widespread efforts to communicate the outcomes of risk assessments to consumers, public confidence in risk management has been low. Social scientists have identified various reasons for this, including a disagreement between technical experts and consumers over the nature of the hazards on which risk assessments should focus. The EU institutions are currently discussing updates to novel foods rules, which aim to ensure that innovation can continue in the food sector without compromising on safety and consumer protection.

Health risks of novel foods

Bibliografie atd.

Lit.: 151

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc11018923
003      
CZ-PrNML
005      
20111210214550.0
008      
110708s2011 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Patočka, Jiří, $d 1939- $7 jn20000401939
245    10
$a Zdravotní rizika potravin nového typu / $c Jiří Patočka, Mirwais Bakhshi, Jakub Hrdina, Lucie Jozová, Eva Kluiberová, Monika Litvanová, Sundano Kutoma Lubasi, Nawa Mubiana, Alena Vlášková, Ondřej Zajíc
246    11
$a Health risks of novel foods
314    __
$a Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie, Jihočeská univerzita, České Budějovice
504    __
$a Lit.: 151
520    3_
$a Nejdůležitějším posláním potravin je, že poskytují organismu energii. Lidé jsou jediným druhem živočichů, který vaří jídlo, jež konzumuje. Příprava jídla k večeři je to, co je společné pro všechny lidské kultury. Jídlo nemá jen svou nutriční hodnotu, má také důležitý sociální aspekt. Konzumace jídla je vhodnou příležitostí ke komunikaci a posilování rodinných vztahů. Nové potraviny jsou potraviny a složky potravin, které nebyly použity k lidské spotřebě ve významné míře v rámci Společenství před 15. květnem 1997. Nařízení ES 258/97 27. ledna 1997 Evropského parlamentu a Rady stanoví prováděcí pravidla pro povolování nových potravin a nových složek potravin. S cílem zajistit nejvyšší úroveň ochrany lidského zdraví musí být nové potraviny podrobeny hodnocení bezpečnosti před uvedením na trh EU. Pouze produkty považované za bezpečné pro lidskou spotřebu jsou schváleny pro prodej. Firmy, které chtějí uvést nové potraviny na trh EU, musí podat žádost v souladu s doporučením Komise 97/618/EC, která obsahuje vyžadované vědecké informace a zprávu o posouzení jejich bezpečnosti. V posledních letech byly nové potraviny předmětem intenzivní veřejné diskuse. Přes rozsáhlé úsilí informovat veřejnost o výsledcích hodnocení rizik pro spotřebitele byla důvěra veřejnosti v této oblasti nízká. Odborníci na sociální práci nalezli řadu důvodů, proč tomu tak je, včetně neshod mezi technickými odborníky a spotřebiteli o povaze nebezpečí, na které by se mělo hodnocení rizik zaměřit. V současné době projednávají orgány EU aktualizaci pravidel pro potraviny nového typu, jejichž cílem je zajistit, aby inovace v potravinářském sektoru mohla v oblasti bezpečnosti a ochrany spotřebitelů pokračovat bez kompromisů.
520    9_
$a One of the most important aspects of food is that it provides energy for an organism. Humans are the only species that cook the food they consume. Cooking food for the evening meal seems to be common to all human cultures. Food is not only nutritional value but also has important social aspect. Eating is convenience for communication and family bonding. Novel foods are foods and food ingredients that have not been used for human consumption to a significant degree within the Community before 15 May 1997. Regulation EC 258/97 of 27 January 1997 of the European Parliament and the Council lays out detailed rules for the authorisation of novel foods and novel food ingredients. In order to ensure the highest level of protection of human health, novel foods must undergo a safety assessment before being placed on the EU market. Only those products considered to be safe for human consumption are authorised for marketing. Companies that want to place a novel food on the EU market need to submit their application in accordance with Commission Recommendation 97/618/EC that concerns the scientific information and the safety assessment report required. Novel foods have been the object of intense public debate in recent years. Despite widespread efforts to communicate the outcomes of risk assessments to consumers, public confidence in risk management has been low. Social scientists have identified various reasons for this, including a disagreement between technical experts and consumers over the nature of the hazards on which risk assessments should focus. The EU institutions are currently discussing updates to novel foods rules, which aim to ensure that innovation can continue in the food sector without compromising on safety and consumer protection.
650    _2
$a potravní doplňky $x analýza $x využití $7 D019587
650    _2
$a fortifikované potraviny $x normy $x využití $7 D005527
650    _2
$a kontrola potravin $x normy $x zákonodárství a právo $7 D005513
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
650    _2
$a toxikologie $7 D014116
650    _2
$a fytosteroly $7 D010840
650    _2
$a proteiny $7 D011506
650    _2
$a sacharidy $7 D002241
653    00
$a potraviny nového typu
653    00
$a nutrice
653    00
$a legislativa
653    00
$a netradiční produkty
653    00
$a nové tuky
653    00
$a olestra
653    00
$a antioxidanty
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Bakhshi, Mirwais
700    1_
$a Hrdina, Jakub. $7 _AN061444
700    1_
$a Jozová, Lucie. $7 _AN061445
700    1_
$a Kluiberová, Eva. $7 _AN061446
700    1_
$a Litvanová, Monika. $7 _AN061448
700    1_
$a Lubasi, Sundano Kutoma
700    1_
$a Mubiana, Nawa
700    1_
$a Vlášková, Alena. $7 _AN061449
700    1_
$a Zajíc, Ondřej. $7 _AN061450
773    0_
$w MED00152401 $t Prevence úrazů, otrav a násilí $g Roč. 7, č. 1 (2011), s. 68-84 $x 1801-0261
856    41
$u http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/prevence-urazu-otrav-a-nasili/administrace/clankyfile/20120330095833132570.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 4217 $c 1237 $y 7
990    __
$a 20110708105017 $b ABA008
991    __
$a 20110802161038 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 863459 $s 728786
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2011 $b 7 $c 1 $d 68-84 $m Prevence úrazů, otrav a násilí $x MED00152401
LZP    __
$a 2011-11/mkmv

Najít záznam