• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa
[Nutritional and sensory evaluation of meat alternatives]

Bc. Ema Gregorová, Ing. Kristina Nakonechna, Ing. Vojtech Ilko, Ph.D., doc. MUDr. Lukáš Zatohlávek, Ph.D., doc. Dr. Ing. Marek Doležal

. 2023 ; 78 (4) : 6-9.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc23017962

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc zahrnut vzorek masného výrobku pro porovnání organoleptických vlastností. V analyzovaných vzorcích bylo zastoupení hlavních živin, a tedy i jejich poměr, velmi variabilní. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,2-37,8 g/100 g. Kvalita tuku byla též rozdílná, o čemž svědčí i rozpětí podílu nasycených mastných kyselin 7,0-47,0 %. V rámci senzorické analýzy předčily živočišný vzorek 3 rostlinné alternativy masa, u většiny z nich byla však zaznamenána senzorická jakost nižší.

Alternatives to products of animal origin play an increasingly important role in the nutrition of not only vegetarians and vegans. The work is a monitoring of quality performed on 16 samples of meat alternatives, sold in small consumer packages; in addition, a sample of meat product was analysed to compare the organoleptic properties. The ratio of main nutrients in samples was very variable. Fat content was found to be in range 0.2-22.5 g/100 g, protein content 6.7-57.4 g/100 g and saccharides 0-37.8 g/100 g. The quality of fat was also variable, which is evidenced by the range 7.0-47.0% of saturated fatty acids. In the sensory analysis, 3 plant-based meat alternatives outperformed the meat sample, but most of them had a lower sensory quality.

Nutritional and sensory evaluation of meat alternatives

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23017962
003      
CZ-PrNML
005      
20240212202802.0
007      
ta
008      
231102s2023 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Gregorová, Ema $7 xx0309549 $u III. interní klinika - Klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice
245    10
$a Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa / $c Bc. Ema Gregorová, Ing. Kristina Nakonechna, Ing. Vojtech Ilko, Ph.D., doc. MUDr. Lukáš Zatohlávek, Ph.D., doc. Dr. Ing. Marek Doležal
246    31
$a Nutritional and sensory evaluation of meat alternatives
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc zahrnut vzorek masného výrobku pro porovnání organoleptických vlastností. V analyzovaných vzorcích bylo zastoupení hlavních živin, a tedy i jejich poměr, velmi variabilní. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,2-37,8 g/100 g. Kvalita tuku byla též rozdílná, o čemž svědčí i rozpětí podílu nasycených mastných kyselin 7,0-47,0 %. V rámci senzorické analýzy předčily živočišný vzorek 3 rostlinné alternativy masa, u většiny z nich byla však zaznamenána senzorická jakost nižší.
520    9_
$a Alternatives to products of animal origin play an increasingly important role in the nutrition of not only vegetarians and vegans. The work is a monitoring of quality performed on 16 samples of meat alternatives, sold in small consumer packages; in addition, a sample of meat product was analysed to compare the organoleptic properties. The ratio of main nutrients in samples was very variable. Fat content was found to be in range 0.2-22.5 g/100 g, protein content 6.7-57.4 g/100 g and saccharides 0-37.8 g/100 g. The quality of fat was also variable, which is evidenced by the range 7.0-47.0% of saturated fatty acids. In the sensory analysis, 3 plant-based meat alternatives outperformed the meat sample, but most of them had a lower sensory quality.
650    _7
$a kvalita jídla $7 D063427 $2 czmesh
650    17
$a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
650    _7
$a analýza potravin $x metody $x statistika a číselné údaje $7 D005504 $2 czmesh
650    _7
$a rostlinné proteiny ve výživě $7 D014674 $2 czmesh
650    _7
$a sójové potraviny $7 D045730 $2 czmesh
650    _7
$a mastné kyseliny $x analýza $7 D005227 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
653    00
$a alternativy masa
700    1_
$a Nakonechna, Kristina $7 xx0309556 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
700    1_
$a Ilko, Vojtěch $7 xx0309546 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
700    1_
$a Zlatohlávek, Lukáš $7 xx0061418 $u III. interní klinika - Klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice
700    1_
$a Doležal, Marek $7 xx0075511 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 78, č. 4 (2023), s. 6-9 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
990    __
$a 20231102093426 $b ABA008
991    __
$a 20240212202801 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2003598 $s 1204360
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 78 $c 4 $d 6-9 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK194 $d 20240212 $a NLK 2023-07/mk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...