-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa
[Nutritional and sensory evaluation of meat alternatives]
Bc. Ema Gregorová, Ing. Kristina Nakonechna, Ing. Vojtech Ilko, Ph.D., doc. MUDr. Lukáš Zatohlávek, Ph.D., doc. Dr. Ing. Marek Doležal
Jazyk čeština Země Česko
- Klíčová slova
- alternativy masa,
- MeSH
- analýza potravin metody statistika a číselné údaje MeSH
- kvalita jídla MeSH
- lidé MeSH
- mastné kyseliny analýza MeSH
- nutriční hodnota * MeSH
- rostlinné proteiny ve výživě MeSH
- sójové potraviny MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc zahrnut vzorek masného výrobku pro porovnání organoleptických vlastností. V analyzovaných vzorcích bylo zastoupení hlavních živin, a tedy i jejich poměr, velmi variabilní. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,2-37,8 g/100 g. Kvalita tuku byla též rozdílná, o čemž svědčí i rozpětí podílu nasycených mastných kyselin 7,0-47,0 %. V rámci senzorické analýzy předčily živočišný vzorek 3 rostlinné alternativy masa, u většiny z nich byla však zaznamenána senzorická jakost nižší.
Alternatives to products of animal origin play an increasingly important role in the nutrition of not only vegetarians and vegans. The work is a monitoring of quality performed on 16 samples of meat alternatives, sold in small consumer packages; in addition, a sample of meat product was analysed to compare the organoleptic properties. The ratio of main nutrients in samples was very variable. Fat content was found to be in range 0.2-22.5 g/100 g, protein content 6.7-57.4 g/100 g and saccharides 0-37.8 g/100 g. The quality of fat was also variable, which is evidenced by the range 7.0-47.0% of saturated fatty acids. In the sensory analysis, 3 plant-based meat alternatives outperformed the meat sample, but most of them had a lower sensory quality.
Nutritional and sensory evaluation of meat alternatives
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23017962
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240212202802.0
- 007
- ta
- 008
- 231102s2023 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Gregorová, Ema $7 xx0309549 $u III. interní klinika - Klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice
- 245 10
- $a Nutriční a senzorická hodnota alternativ masa / $c Bc. Ema Gregorová, Ing. Kristina Nakonechna, Ing. Vojtech Ilko, Ph.D., doc. MUDr. Lukáš Zatohlávek, Ph.D., doc. Dr. Ing. Marek Doležal
- 246 31
- $a Nutritional and sensory evaluation of meat alternatives
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Alternativy výrobků živočišného původu hrají stále důležitější roli ve výživě nejen vegetariánů a veganů. Cílem předkládané práce je monitoring kvality 16 vzorků alternativ masa a výrobků z nich prodávaných v malospotřebitelských baleních; do senzorické analýzy byl navíc zahrnut vzorek masného výrobku pro porovnání organoleptických vlastností. V analyzovaných vzorcích bylo zastoupení hlavních živin, a tedy i jejich poměr, velmi variabilní. Byl zjištěn obsah tuku v rozpětí 0,2-22,5 g/100 g, obsah bílkovin 6,7-57,4 g/100 g a obsah sacharidů 1,2-37,8 g/100 g. Kvalita tuku byla též rozdílná, o čemž svědčí i rozpětí podílu nasycených mastných kyselin 7,0-47,0 %. V rámci senzorické analýzy předčily živočišný vzorek 3 rostlinné alternativy masa, u většiny z nich byla však zaznamenána senzorická jakost nižší.
- 520 9_
- $a Alternatives to products of animal origin play an increasingly important role in the nutrition of not only vegetarians and vegans. The work is a monitoring of quality performed on 16 samples of meat alternatives, sold in small consumer packages; in addition, a sample of meat product was analysed to compare the organoleptic properties. The ratio of main nutrients in samples was very variable. Fat content was found to be in range 0.2-22.5 g/100 g, protein content 6.7-57.4 g/100 g and saccharides 0-37.8 g/100 g. The quality of fat was also variable, which is evidenced by the range 7.0-47.0% of saturated fatty acids. In the sensory analysis, 3 plant-based meat alternatives outperformed the meat sample, but most of them had a lower sensory quality.
- 650 _7
- $a kvalita jídla $7 D063427 $2 czmesh
- 650 17
- $a nutriční hodnota $7 D009753 $2 czmesh
- 650 _7
- $a analýza potravin $x metody $x statistika a číselné údaje $7 D005504 $2 czmesh
- 650 _7
- $a rostlinné proteiny ve výživě $7 D014674 $2 czmesh
- 650 _7
- $a sójové potraviny $7 D045730 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mastné kyseliny $x analýza $7 D005227 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 653 00
- $a alternativy masa
- 700 1_
- $a Nakonechna, Kristina $7 xx0309556 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
- 700 1_
- $a Ilko, Vojtěch $7 xx0309546 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
- 700 1_
- $a Zlatohlávek, Lukáš $7 xx0061418 $u III. interní klinika - Klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice
- 700 1_
- $a Doležal, Marek $7 xx0075511 $u Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 78, č. 4 (2023), s. 6-9 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20231102093426 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240212202801 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2003598 $s 1204360
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2023 $b 78 $c 4 $d 6-9 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK194 $d 20240212 $a NLK 2023-07/mk