-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Význam diagnostické hypoalergenní diety u pacientů s atopickým ekzémem
[Significance of diagnostic hypoallergenic diet in patients with atopic eczema]
Čelakovská J., Ettlerová K., Ettler K., Vaněčková J., Bukač J.
Jazyk čeština Země Česko
- Klíčová slova
- SCORAD,
- MeSH
- atopická dermatitida dietoterapie etiologie komplikace MeSH
- dieta metody MeSH
- dietoterapie metody MeSH
- dospělí MeSH
- jídelníček MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- následné studie MeSH
- potravinová alergie diagnóza komplikace MeSH
- potraviny škodlivé účinky MeSH
- preference v jídle MeSH
- senioři MeSH
- statistika jako téma MeSH
- stupeň závažnosti nemoci MeSH
- výsledek terapie MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- senioři MeSH
- ženské pohlaví MeSH
Cíl: Zhodnotit vliv diagnostické hypoalergenní diety na závažnost atopického ekzému u pacientů starších 14 let. Dieta je součástí diagnostického postupu při zjišťování potravinové alergie u této skupiny nemocných. Metodika: Pacientům s atopickým ekzémem v rámci diagnostiky potravinové alergie byla doporučena diagnostická hypoalergenní dieta na dobu 3 týdnů. Závažnost atopického ekzému byla hodnocena indexem SCORAD na počátku a na konci této diagnostické hypoalergenní diety (SCORAD I, SCORAD II); rozdíl ve SCORADu byl statisticky vyhodnocen. Výsledky: Diagnostickou hypoalergenní dietu dokončilo 149 osob – 41 mužů a 108 žen (průměrný věk 26,16, SD 9,6, minimální věk 14 a maximální věk 63 roků), průměrný SCORAD na počátku diety byl 32,9 bodů, SD 14,11 – SCORAD I, po skončení diagnostické hypoalergenní diety činil 25,2 bodů, SD 9,99 – SCORAD II. Statistické zhodnocení rozdílu SCORADu při diagnostické hypoalergenní dietě u 149 vyšetřených pacientů (hodnoceno párovým Wilcoxonovým testem) prokázalo, že průměrný rozdíl SCORADu na počátku a na konci diety byl podstatný a byl roven 7,7 bodu (p = 0,0001). Závěr: Na základě našich výsledků doporučujeme zavedení diagnostické hypoalergenní diety jako přechodné léčebné opatření u pacientů s těžkou a středně těžkou formou atopického ekzému, a dále jako součást diagnostického postupu při zjišťování potravinové alergie zvláště u pacientů s těžkou formou atopického ekzému.
Aim: To evaluate the effect of the diagnostic hypoallergenic diet on the severity of atopic eczema in patients over 14 years of age. The diet is an important step in the diagnostic workup of the food allergy in this group of patients. Methods: The diagnostic hypoallergenic diet for the period of 3 weeks was recommended to patients suffering from atopic eczema. The severity of atopic eczema was evaluated at the beginning and at the end of the diet (SCORAD I, SCORAD II), the difference of SCORAD was evaluated statistically. Results: 149 patients completed the diet: 108 females and 41 males with the average age of 26.03 (SD 9.6 years), min. 14, max. 63 years; with the median SCORAD I 32.9 points, SD 14.11 at the beginning of the study and with the median SCORAD II 25.2 points, SD 9.99 at the end of the diet. The difference between SCORAD I and SCORAD II was evaluated with Wilcoxon signed-rank test. The average decrease of SCORAD was 7.7 points and was calculated as substantial (p-value = 0.0001). Conclusion: On the basis of our results we recommend to introduce the diagnostic hypoallergenic diet as a temporary medical arrangement in patients suffering from moderate or severe form of atopic eczema. The diet shall serve as the important diagnostic test in the diagnostic workup of food allergy especially in those with the severe form of eczema.
Significance of diagnostic hypoallergenic diet in patients with atopic eczema
Lit.: 15
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc11037675
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210222807.0
- 008
- 111018s2011 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Čelakovská, Jarmila $7 xx0146633
- 245 10
- $a Význam diagnostické hypoalergenní diety u pacientů s atopickým ekzémem / $c Čelakovská J., Ettlerová K., Ettler K., Vaněčková J., Bukač J.
- 246 11
- $a Significance of diagnostic hypoallergenic diet in patients with atopic eczema
- 314 __
- $a Klinika nemocí kožních a pohlavních FN a LF UK, Hradec Králové
- 504 __
- $a Lit.: 15
- 520 3_
- $a Cíl: Zhodnotit vliv diagnostické hypoalergenní diety na závažnost atopického ekzému u pacientů starších 14 let. Dieta je součástí diagnostického postupu při zjišťování potravinové alergie u této skupiny nemocných. Metodika: Pacientům s atopickým ekzémem v rámci diagnostiky potravinové alergie byla doporučena diagnostická hypoalergenní dieta na dobu 3 týdnů. Závažnost atopického ekzému byla hodnocena indexem SCORAD na počátku a na konci této diagnostické hypoalergenní diety (SCORAD I, SCORAD II); rozdíl ve SCORADu byl statisticky vyhodnocen. Výsledky: Diagnostickou hypoalergenní dietu dokončilo 149 osob – 41 mužů a 108 žen (průměrný věk 26,16, SD 9,6, minimální věk 14 a maximální věk 63 roků), průměrný SCORAD na počátku diety byl 32,9 bodů, SD 14,11 – SCORAD I, po skončení diagnostické hypoalergenní diety činil 25,2 bodů, SD 9,99 – SCORAD II. Statistické zhodnocení rozdílu SCORADu při diagnostické hypoalergenní dietě u 149 vyšetřených pacientů (hodnoceno párovým Wilcoxonovým testem) prokázalo, že průměrný rozdíl SCORADu na počátku a na konci diety byl podstatný a byl roven 7,7 bodu (p = 0,0001). Závěr: Na základě našich výsledků doporučujeme zavedení diagnostické hypoalergenní diety jako přechodné léčebné opatření u pacientů s těžkou a středně těžkou formou atopického ekzému, a dále jako součást diagnostického postupu při zjišťování potravinové alergie zvláště u pacientů s těžkou formou atopického ekzému.
- 520 9_
- $a Aim: To evaluate the effect of the diagnostic hypoallergenic diet on the severity of atopic eczema in patients over 14 years of age. The diet is an important step in the diagnostic workup of the food allergy in this group of patients. Methods: The diagnostic hypoallergenic diet for the period of 3 weeks was recommended to patients suffering from atopic eczema. The severity of atopic eczema was evaluated at the beginning and at the end of the diet (SCORAD I, SCORAD II), the difference of SCORAD was evaluated statistically. Results: 149 patients completed the diet: 108 females and 41 males with the average age of 26.03 (SD 9.6 years), min. 14, max. 63 years; with the median SCORAD I 32.9 points, SD 14.11 at the beginning of the study and with the median SCORAD II 25.2 points, SD 9.99 at the end of the diet. The difference between SCORAD I and SCORAD II was evaluated with Wilcoxon signed-rank test. The average decrease of SCORAD was 7.7 points and was calculated as substantial (p-value = 0.0001). Conclusion: On the basis of our results we recommend to introduce the diagnostic hypoallergenic diet as a temporary medical arrangement in patients suffering from moderate or severe form of atopic eczema. The diet shall serve as the important diagnostic test in the diagnostic workup of food allergy especially in those with the severe form of eczema.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a lidé středního věku $7 D008875
- 650 _2
- $a mladiství $7 D000293
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 650 _2
- $a senioři $7 D000368
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x komplikace $7 D005512
- 650 _2
- $a atopická dermatitida $x dietoterapie $x etiologie $x komplikace $7 D003876
- 650 _2
- $a výsledek terapie $7 D016896
- 650 _2
- $a stupeň závažnosti nemoci $7 D012720
- 650 _2
- $a potraviny $x škodlivé účinky $7 D005502
- 650 _2
- $a preference v jídle $7 D005518
- 650 _2
- $a jídelníček $7 D008612
- 650 _2
- $a dieta $x metody $7 D004032
- 650 _2
- $a dietoterapie $x metody $7 D004035
- 650 _2
- $a následné studie $7 D005500
- 650 _2
- $a statistika jako téma $7 D013223
- 653 00
- $a SCORAD
- 700 1_
- $a Ettlerová, Květuše $7 xx0068506
- 700 1_
- $a Ettler, Karel, $d 1957- $7 nlk19990073134
- 700 1_
- $a Vaněčková, Jaroslava, $d 1945- $7 jn20020220009
- 700 1_
- $a Bukač, Josef, $d 1947- $7 hka0110782
- 773 0_
- $w MED00010989 $t Česko-slovenská dermatologie $g Roč. 86, č. 3 (2011), s. 138-143 $x 0009-0514
- 856 41
- $y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-dermatologie/2011-3/vyznam-diagnosticke-hypoalergenni-diety-u-pacientu-s-atopickym-ekzemem-35869
- 910 __
- $a ABA008 $b A 64 $c 115 $y 2
- 990 __
- $a 20111018111203 $b ABA008
- 991 __
- $a 20111125082913 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 883717 $s 747887
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2011 $b 86 $c 3 $d 138-143 $m Československá dermatologie $x MED00010989
- LZP __
- $a 2011-43/dkhv